Даний вид потрухів користується не меншою популярністю, ніж куряча печінка. У старовинні часи курячі сердечка входили до складу потрухів, зіз яких можна приготувати різні перші страви: супи, розсольники, локшину.
Курячі сердечка тушковані в порційних горщиках з картоплею і печерицями.
Інгредієнти для курячих сердечок, тушкованих у горшчках:
Рецепт розрахований на 6 горщиків.
сердечка – 80 гр.,
картопля – 700 гр.,
цибуля -120 гр.,
масло – 90 гр.,
печериці – 100 гр.,
сіль,
перець
Приготування тушкованих сердечок в горщику.
Сердечка промити, порізати навпіл і злегка обсмажити у вершковому маслі до рум’яності.
Картоплю очистити, промити, порізати кубиками і покласти невеликими порціями в кожен з 6 горщиків.
Печериці очистити від верхньої шкірки, ніжки трохи відскребти і дрібно нарубати.
Промитий і очищений цибулю тонко нашаткувати.
У порційні горщики керамічні додати до картоплі шар курячих сердечок, шар печериць і цибулі. Додати трохи води, так щоб вона тільки покривала вміст горщика, посолити, поперчити і запікати в гарячій духовці близько години.
Готову печеню вийняти з плити, посипати нарубаної зеленню і подати до столу.
Розсольник з курячих сердечок
Старовинне російське гаряче блюдо, де крім сердечок, додавали ще й кінчики крил, шийки і очищені шлунки птиці. На Русі цю страву називали – калья. Воно було майже повсякденним гарячою стравою в селянських родинах.
Перлову крупу промити і варити до м’якості окремо від бульйону.
Курячі сердечка варити в підсоленій воді. Скільки варити сердечка? Не більше 40 хвилин. При варінні необхідно знімати накип після закипання.
Солоні огірки очистити від шкірки, дрібно нарізати, покласти в сковороду і трохи загасити.
Очищені і промиті цибулю і моркву нарізати маленькими кубиками і обжарит на рослинному маслі.
У бульйон з сердечками покласти добре зварену перлову крупу, томлені огірки і запашні овочі. Суп перемішати, посолити, поперчити , покласти томатну пасту і варити ще хвилин 40.
За кілька хвилин до готовності розсольнику додати подрібнену зелень і лавровий лист. Готовий розсольник. Дати страві настоятися хвилин 15 і перелити в супницю. Подавати зі сметаною і грінками з житнього хліба.
Салат з курячих сердечок
Інгредієнти для салату з курячих сердечок:
сердечка – 500 гр.,
яйця – 3 шт.,
огірки свіжі – 250 гр.,
яблуко – 1 велике,
горошок зелений – 90 гр.,
кріп – 25 гр.,
майонез – 220 гр.,
сіль.
Приготування салату з курячих сердечок.
Сердечка промити, видалити зайвий жир і відварити в підсоленій солеї близько 30 хвилин. Потім вийняти їх з бульйону, остудити і порізати невеликими кубиками.
Яйця, зварені круто дрібно порізати.
Свіже огірки очистити від шкірки і нарізати тонкими пластинками.
Яблуко промити і натерти на крупній тертці з шкіркою.
Кріп промити і нарізати.
У миску скласти курячі сердечка, яблуко, огірки, яйця, зелений горошок, нарізаний кріп, посолити, заправити майонезом і перемішати.
Готовий салат перекласти в салатник і подати до столу.