Куряча печінка присутній в раціоні практично будь-якої сім’ї не тільки з-за своєї харчової цінності, але і завдяки швидкому і простому приготування. Перед тим, як приготувати курячу печінку, варто дізнатися, що за змістом заліза і вітамінів групи B вона не поступається яловичої, зате абсолютно невимоглива до підбору супутніх продуктів.
Куряча печінка – класичний рецепт
Найбільш простим у виконанні, але не менш ситним, є класичний рецепт, для якого потрібно звичайнісінькі інгредієнти:
- печінка – 500 г;
- цибуля – 2-3 головки;
- олія соняшникова – 30 мл;
- сіль, спеції – за смаком.
Для створення страви за класичним рецептом можна слідувати поданим нижче кроків, що дозволить подати до столу дуже апетитну печінку:
Тушкована в сметані (печінка по-строгановськи)
Ідеальне блюдо для буденного вечері, просто тане в роті і є дієтичним. Для створення поживного субпродукту в сметані досить додати до основних інгредієнтів з класичного рецепту 200-300 г сметани, залежно від бажаної густоти підливи. Спосіб приготування також аналогічний класичному з одним нюансом: перед тим, як приступити до останнього кроку, обсмажені цибулю з печінкою заливаються сметаною і тушкують під кришкою чверть години.
Рада! Куряча печінка в сметані вийде ще ніжніше, якщо перед приготуванням замочити продукт в молоці на чверть години.
Оладки з курячої печінки
Чудове самостійне друге блюдо, яке також добре поєднується з гарнірами з картоплі.
Для приготування оладок з пів кілограма печінки необхідні:
- печінка – 500 г;
- цибуля – 1 головка;
- олія соняшникова – 30 мл;
- яйце куряче – 1 шт.;
- борошно – 50 р;
- сіль, спеції – за смаком.
Щоб в результаті насолодитися ніжними оладками:
Увага! Якщо печінкову масу загущатися, то на виході вийде печінкові котлети: принцип приготування і набір інгредієнтів у двох страв аналогічний.
Як зробити паштет?
Паштет з курячої печінки – ще одна поживна ласощі, що при грамотному виконанні буде дуже до речі навіть на святковому столі.
Щоб покуштувати паштет в домашньому виконанні знадобиться:
- печінка – 250 г;
- цибуля – 2-3 головки;
- морква – 1 шт.;
- масло вершкове – 100 г;
- олія соняшникова 50 мл;
- сіль, спеції – за смаком.
Перед тим, як приступити до приготування готуються продукти:
- масло витримується при кімнатній температурі для розм’якшення;
- очищену цибулю подрібнюється;
- морква треться на дрібній тертці;
- промита печінку нарізають дрібними шматочками.
Після підготовки продуктів:
Паштет готовий до вживання.
По-східному з соєвим соусом
Приголомшливе поживна страва зі східними нотками, якому надають пікантності соєвий соус і спеції, застосовувані в східній кухні.
Щоб приготувати страву потрібно придбати:
- печінка – 500 г;
- цибуля – 1 головка;
- соєвий соус – 75 мл;
- томатна паста – 25 г;
- мед – 25 г;
- крохмаль – 20 г;
- часник – 3 зубчики;
- олія соняшникова 50 мл;
- сіль, спеції (карі, паприка) – за смаком.
Спосіб приготування страви досить простий:
Увага! Якщо замість пасти використовується кетчуп, меду кладеться на половину менше.
Куряча печінка, смажена з овочами
Стравою, багатим вітамінами та іншими поживними речовинами, є печінка з овочами, яка готується з наступних продуктів:
- печінка – 500 г;
- цибуля – 2 головки;
- цукіні – 1 шт.;
- баклажан – 1 шт.;
- перець болгарський – 2 шт.;
- помідори – 3 шт.;
- часник – 3 зубчики;
- олія соняшникова 50 мл;
- сіль, спеції – за смаком.
Для приготування своєрідного овочевого рагу з печінкою субпродукт і овочі нарізаються: печінка – навпіл, цибулю – півкільцями, баклажан і кабачок кільцями, перець – смужками, томати – часточками, часник – тонкими пелюстками.
Коли все підготовлено:
Простий і смачний салат з курячою печінкою
Коду несподівано нагрянули гості, печінковий салат прийде на виручку, будучи смачним частуванням, для приготування якого необхідні:
- печінка – 350 г;
- цибуля – 2 шт.;
- морква – 2 шт.;
- картопля – 2 шт.;
- яйце куряче – 5 шт.;
- майонез – 250 г;
- сіль, спеції – за смаком.
Листковий салат готується наступним чином:
Печінка з картоплею, запечені у горщику
Цікавий рецепт печінкової запіканки припаде до смаку навіть самим вибагливим гурманам.
Для втілення рецепту з підлозі кілограм субпродукту будуть потрібні:
- цибуля – 150 г;
- морква – 200 г;
- картопля – 600 г;
- сир твердий – 150 г;
- олія соняшникова – 30 мл;
- сметана – 300 мл;
- сіль, спеції – за смаком.
Для приготування:
Як приготувати плов?
Рис є ідеальним гарніром для печінки. А трохи поекспериментувавши, можна об’єднати два продукту в своєрідному плові.
Для цього необхідно взяти:
- печінка – 450 г;
- рис – 200 г;
- цибуля – 1 головка;
- морква – 1 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- олія соняшникова 50 мл;
- окріп – 300 мл;
- сіль, спеції – за смаком.
Спосіб приготування:
Суп по-шотландськи
Суп з курячої печінки є традиційним першим блюдом шотландської традиції, для приготування якого знадобляться:
- печінка – 300 г;
- перловка – 70 г;
- цибуля – 1 головка;
- морква – 1⁄2 шт.;
- картопля – 150 г;
- вода – 1,5 л;
- сіль, спеції – за смаком.
Готується за такою схемою:
Отже, страви з курячої печінки дуже різноманітні і прості у виконанні. За допомогою такого простого продукту можливо додати родзинку будь-якого меню.