Як приготувати курячу печінку – 10 смачних рецептів

Куряча печінка присутній в раціоні практично будь-якої сім’ї не тільки з-за своєї харчової цінності, але і завдяки швидкому і простому приготування. Перед тим, як приготувати курячу печінку, варто дізнатися, що за змістом заліза і вітамінів групи B вона не поступається яловичої, зате абсолютно невимоглива до підбору супутніх продуктів.

Куряча печінка – класичний рецепт

Найбільш простим у виконанні, але не менш ситним, є класичний рецепт, для якого потрібно звичайнісінькі інгредієнти:

  • печінка – 500 г;
  • цибуля – 2-3 головки;
  • олія соняшникова – 30 мл;
  • сіль, спеції – за смаком.

Для створення страви за класичним рецептом можна слідувати поданим нижче кроків, що дозволить подати до столу дуже апетитну печінку:

  • Субпродукт промивається і обсушивается за допомогою паперового рушника, після чого ділиться на четвертинки.
  • Очищений лук ріжеться кільцями.
  • У сковороду на гаряче масло викладається цибулю і обсмажується на середньо-сильному вогні до появи золотистого кольору кірки.
  • До цибулі викладається печінку і при постійному помішуванні обсмажується 7 хвилин.
  • Вміст сковороди солиться, перчится, після чого накривається кришкою, а вогонь зменшується до мінімуму.
  • Через 5 хвилин гасіння куряча печінка з цибулею готова.
  •  

    Тушкована в сметані (печінка по-строгановськи)

    Ідеальне блюдо для буденного вечері, просто тане в роті і є дієтичним. Для створення поживного субпродукту в сметані досить додати до основних інгредієнтів з класичного рецепту 200-300 г сметани, залежно від бажаної густоти підливи. Спосіб приготування також аналогічний класичному з одним нюансом: перед тим, як приступити до останнього кроку, обсмажені цибулю з печінкою заливаються сметаною і тушкують під кришкою чверть години.

    Рада! Куряча печінка в сметані вийде ще ніжніше, якщо перед приготуванням замочити продукт в молоці на чверть години.

    Оладки з курячої печінки

    Чудове самостійне друге блюдо, яке також добре поєднується з гарнірами з картоплі.

    Для приготування оладок з пів кілограма печінки необхідні:

    • печінка – 500 г;
    • цибуля – 1 головка;
    • олія соняшникова – 30 мл;
    • яйце куряче – 1 шт.;
    • борошно – 50 р;
    • сіль, спеції – за смаком.

    Щоб в результаті насолодитися ніжними оладками:

  • Підготовлені печінку і цибулина пропускаються через м’ясорубку або перемелюються в комбайні.
  • В отриманий фарш вбивається яйце і додається борошно, після чого все ретельно перемішується, солиться і приправляється.
  • Суміш досить рідкої консистенції викладається на гарячу сковороду з соняшниковою олією столовою ложкою.
  • Смаження відбувається на не надто інтенсивному вогні: одна сторона смажиться до появи по краях золотистої скоринки, друга – при закритій кришці до повної готовності оладка.
  • Дивіться також:  Серце куряче – 12 смачних рецептів приготування

    Увага! Якщо печінкову масу загущатися, то на виході вийде печінкові котлети: принцип приготування і набір інгредієнтів у двох страв аналогічний.

    Як зробити паштет?

    Паштет з курячої печінки – ще одна поживна ласощі, що при грамотному виконанні буде дуже до речі навіть на святковому столі.

    Щоб покуштувати паштет в домашньому виконанні знадобиться:

    • печінка – 250 г;
    • цибуля – 2-3 головки;
    • морква – 1 шт.;
    • масло вершкове – 100 г;
    • олія соняшникова 50 мл;
    • сіль, спеції – за смаком.

    Перед тим, як приступити до приготування готуються продукти:

    • масло витримується при кімнатній температурі для розм’якшення;
    • очищену цибулю подрібнюється;
    • морква треться на дрібній тертці;
    • промита печінку нарізають дрібними шматочками.

    Після підготовки продуктів:

  • На розігріту сковороду з ½ соняшникової олії викладається цибулю і пассеруется 5-6 хвилин на повільному вогні.
  • До цибулі додати моркву, все перемішується і продовжує пассероваться ще 10-12 хвилин до м’якого стану коренеплоду.
  • Морквяно-цибульна суміш викладається в окрему ємність, а в сковороду вливається залишилася половина соняшникової олії.
  • У гаряче масло викладається печінку і обсмажується 5 хвилин на досить інтенсивному вогні.
  • Після зникнення крові печінка викладається до овочів.
  • Субпродукт і овочі пропускаються через м’ясорубку.
  • Після охолодження до суміші додається вершкове масло, сіль і спеції.
  • Усе ретельно перемащивается і поміщають в холодильну камеру на півгодини.
  • Паштет готовий до вживання.

    По-східному з соєвим соусом

    Приголомшливе поживна страва зі східними нотками, якому надають пікантності соєвий соус і спеції, застосовувані в східній кухні.

    Щоб приготувати страву потрібно придбати:

    • печінка – 500 г;
    • цибуля – 1 головка;
    • соєвий соус – 75 мл;
    • томатна паста – 25 г;
    • мед – 25 г;
    • крохмаль – 20 г;
    • часник – 3 зубчики;
    • олія соняшникова 50 мл;
    • сіль, спеції (карі, паприка) – за смаком.

    Спосіб приготування страви досить простий:

  • Промита печінку нарізати тонкими скибочками.
  • В окремій ємності змішуються ½ масла, крохмаль, спеції, сіль, розім’ятий часник.
  • Поки протягом 15 хвилин у суміші витримується печінку, в іншому посуді готується заливка з соєвого соусу, меду і томатної пасти.
  • На розігріту сковороду з рештою олією викладається печінку, після її обжарювання на інтенсивному вогні протягом 5 хвилин кладуть цибульні півкільця.
  • Через 5 хвилин все заливається соусом, який при бажанні можна розвести окропом.
  • Через 10 хвилин томління вмісту на повільному вогні делікатес готовий.
  • Дивіться також:  Макарони в духовці -7 рецептів запікання

    Увага! Якщо замість пасти використовується кетчуп, меду кладеться на половину менше.

    Куряча печінка, смажена з овочами

    Стравою, багатим вітамінами та іншими поживними речовинами, є печінка з овочами, яка готується з наступних продуктів:

    • печінка – 500 г;
    • цибуля – 2 головки;
    • цукіні – 1 шт.;
    • баклажан – 1 шт.;
    • перець болгарський – 2 шт.;
    • помідори – 3 шт.;
    • часник – 3 зубчики;
    • олія соняшникова 50 мл;
    • сіль, спеції – за смаком.

    Для приготування своєрідного овочевого рагу з печінкою субпродукт і овочі нарізаються: печінка – навпіл, цибулю – півкільцями, баклажан і кабачок кільцями, перець – смужками, томати – часточками, часник – тонкими пелюстками.

    Коли все підготовлено:

  • Кільця баклажана солятся, а через 20 хвилин віджимаються.
  • Печінку викласти на розігріту сковорідку, де на середньому вогні обсмажується.
  • Через 7 хвилин шматочки субпродукту перевертається на інший бік, солятся, приправляється і готуються до готовності з постійним помішуванням.
  • У сотейнику обсмажують до золотистого кольору цибулю з часником, після чого вони перекладаються до печінки.
  • Потім окремо пережариваются баклажани, цукіні і перець., після чого всі овочі і печінка з’єднуються в розігрітому сотейнику.
  • До рагу викладаються томати, а плита вимикається.
  • Всі солиться, приправляється і закривається кришкою.
  • Через 5 хвилин страва готова.
  • Простий і смачний салат з курячою печінкою

    Коду несподівано нагрянули гості, печінковий салат прийде на виручку, будучи смачним частуванням, для приготування якого необхідні:

    • печінка – 350 г;
    • цибуля – 2 шт.;
    • морква – 2 шт.;
    • картопля – 2 шт.;
    • яйце куряче – 5 шт.;
    • майонез – 250 г;
    • сіль, спеції – за смаком.

    Листковий салат готується наступним чином:

  • Картоплю і яйця відварюють і подрібнюються.
  • Подрібнену цибулю і натерта морква обсмажуються.
  • Печінка відварюється, нарізається соломкою і обсмажується.
  • Шари перемазуються майонезом: картопля, печінка, морквяно-цибульна суміш, яйця.
  • Дивіться також:  Квашені баклажани – 8 кращих рецептів

    Печінка з картоплею, запечені у горщику

    Цікавий рецепт печінкової запіканки припаде до смаку навіть самим вибагливим гурманам.

    Для втілення рецепту з підлозі кілограм субпродукту будуть потрібні:

    • цибуля – 150 г;
    • морква – 200 г;
    • картопля – 600 г;
    • сир твердий – 150 г;
    • олія соняшникова – 30 мл;
    • сметана – 300 мл;
    • сіль, спеції – за смаком.

    Для приготування:

  • Подрібнену цибулю і натерта морква злегка обсмажують.
  • До морквяно-цибулевої суміші додаються шматочки печінки, після чого все смажиться 3-4 хвилини.
  • Додається сметана, солиться, приправляється, а потім все тушкується 7 хвилин.
  • Окремо до готовності смажиться підсолений картоплю, нарізану брусочками.
  • В горщик шарами викладаються ½ печінкової маси, картопля, ½ печінки, натертий сир.
  • Через 30 хвилин випікання в духовці при температурі 180° страва готова.
  • Як приготувати плов?

    Рис є ідеальним гарніром для печінки. А трохи поекспериментувавши, можна об’єднати два продукту в своєрідному плові.

    Для цього необхідно взяти:

    • печінка – 450 г;
    • рис – 200 г;
    • цибуля – 1 головка;
    • морква – 1 шт.;
    • часник – 2 зубчики;
    • олія соняшникова 50 мл;
    • окріп – 300 мл;
    • сіль, спеції – за смаком.

    Спосіб приготування:

  • На сильному вогні обсмажуються шматочки печінки і окремо пассеруются подрібнені овочі.
  • У казанок викладаються промитий рис, печінку і овочі, після чого всі солиться, приправляється і заливається окропом.
  • Готується до повного випаровування рідини.
  • Суп по-шотландськи

    Суп з курячої печінки є традиційним першим блюдом шотландської традиції, для приготування якого знадобляться:

    • печінка – 300 г;
    • перловка – 70 г;
    • цибуля – 1 головка;
    • морква – 1⁄2 шт.;
    • картопля – 150 г;
    • вода – 1,5 л;
    • сіль, спеції – за смаком.

    Готується за такою схемою:

  • У каструлю з водою поміщається перловка і вариться на середньому вогні.
  • Через пів години додаються нарізану кубиками картоплю, подрібнені овочі, сіль і спеції.
  • Коли картопля доходить до готового стану в каструлю кладуть заздалегідь проварена протягом 2 хвилин печінку.
  • Через 5 хвилин плита вимикається, а суп настоюється перед подачею 10-12 хвилин.
  • Отже, страви з курячої печінки дуже різноманітні і прості у виконанні. За допомогою такого простого продукту можливо додати родзинку будь-якого меню.

    Прокрутка до верху