Це блюдо відоме у багатьох країнах під різними назвами. У Польщі його називають галушки, в Італії подають під назвою ньоккі, в Чехії – це кнедлики, а на наших столах – це ліниві вареники. Ласощі дуже люблять з дитсадівського віку дорослими і дітьми. Як приготувати ліниві вареники на сирі знають багато господинь, але основою цієї страви також може стати відварну картоплю, гриби і навіть твердий сир.
Як приготувати ліниві вареники з сиру
Для сирних вареників-ледарів зі солодким смаком і ванільним ароматом необхідно підготувати продукти у таких пропорціях:
- 500 г сиру;
- 145 г борошна;
- 1 яйце;
- 40-50 г цукру;
- 2-3 г ванільного порошку;
- 3-4 г кухонної солі.
Покрокова черговість кулінарних процесів:
Сир слід вибирати досить жирний і без кислинки. Якщо кисломолочний продукт зернист, то його попередньо протирають крізь сито, прокручують через м’ясорубку, або перебивають в блендері.
- У миску викласти всі продукти крім борошна. Далі з допомогою картоплем’ялкою або вилки розім’яти і перемішати до однорідності.
- Борошно пропустити через дрібнопористе сито і змішати з сирною масою. В результаті описаних вище дій вийде м’яке, злегка прилипающее до долонь сирне тісто.
- Змочити руки у воді, катати з тіста тонкі ковбаски і нарізати на невеликі шматочки-галушки.
- Закинути сирні галушки в киплячу воду з невеликою кількістю солі і варити до спливання. Виловити готові вареники шумівкою і відправити в тарілці на стіл зі сметаною, медом, згущеним молоком або фруктовим джемом.
Рецепт приготування з картоплі
У класичному варіанті ледачих вареників з картоплі мінімум інгредієнтів, але за бажанням в картопляне тісто можна додати обсмажені шампіньйони.
Список необхідних для приготування вареників:
- 500 г картоплі;
- 150 г борошна;
- 1 яйце;
- 5 г солі;
- сметана і зелень для подачі за смаком.
Як приготувати вареники з картоплі:
- З картоплин тонко зрізати шкірку, вимити картоплю і відварити до готовності в підсоленій воді.
- Злити воду з картоплі, розім’яти її товкачем в пюре. Дати трохи охолонути основі майбутніх вареників. Потім додати яйце і борошно, замісити картопляне тісто.
- З отриманої маси сформувати тонкі джгути, які нарізати шматочками 1,5-2 см завдовжки. Сформовані відварити вареники у підсоленій воді і подавати до столу, поливши сметаною і притрусивши січеною зеленню.
Без яєць з манкою
Завдяки білка казеїну, який міститься в сирі і забезпечує йому достатню клейкість, ліниві вареники з сиру можна приготувати без яєць і з мінімальним вмістом борошна.
Для такого рецепта знадобиться:
- 400 г сиру;
- 60 г манної крупи;
- 55-60 г цукру;
- 3 г солі;
- 2 г ваніліну;
- борошно для обвалювання.
Хід роботи:
- Сир добре розім’яти виделкою, змішати з цукром, сіллю, ваніліном і манною крупою. Залишити суміш на 30-40 хвилин, щоб манна крупа гарненько набухла.
- Далі невеликі шматочки тіста скачати в кульки не більше волоського горіха і обваляти в борошні. Відварювати сирні кульки 3-4 хвилини після повторного закипання води. Подавати з будь-яким солодким соусом.
Дієтичні ліниві вареники з сиром
Сир, яйця, пшеничне борошно та інші продукти, що входять до складу ледачих вареників, не тільки смачні й корисні, але і досить калорійні. Знизити калорійність страви можна, замінивши борошно перемеленими в кавомолці вівсяними пластівцями, а кисломолочний продукт брати знежиреним.
Продукти, що використовуються в приготуванні:
- 400 г знежиреного сиру;
- 2 яйця;
- 180 г вівсяних пластівців, перемелених в борошно;
- цукор і сіль за смаком.
Спосіб приготування:
- В одній ємності з’єднати всі інгредієнти страви. Старанно вимісити масу, щоб однорідність її текстури дозволяла робота з нею.
- Поставити на вогонь каструлю з достатньою кількістю води. Тим часом сформувати із сирної суміші невеликі кульки, які потім відварити в киплячій воді. Ідеальним доповнення до цього дієтичного страви стане йогурт або варення.
Як готувати з вишнею
Це рецепт з «родзинкою», а точніше з вишенькою всередині. Ягоди можна брати заморожені, консервовані або в сезон свіжі, але обов’язково без кісточок.
Список інгредієнтів:
- 500 г сиру;
- 40 г манної крупи;
- 60 г пшеничного борошна;
- 90 г цукрового піску;
- 1 яйце;
- 100 г вишневих ягід без кісточок.
Послідовність дій:
- Замісити сирне тісто і дати йому трохи відпочити, достатньо 10-15 хвилин. Щоб не забити тісто борошном і полегшити роботу з ним, його можна замісити з вечора і залишити в пакеті на ніч у холодильнику. Там маса стабілізується, і мука для подпыла не потрібно.
- Невеликі кульки тіста (як волоський горіх) розкачати в корж, в її центр класти по одній вишеньки і знову сформувати кульку.
- Варити ліниві вареники з вишнею приблизно п’ять хвилин при активному кипінні до спливання.
Варіант, як у дитячому садку
Для лінивих вареників як у дитячому садку потрібно взяти:
- 440 г сиру;
- 40 г цукру;
- 1 яйце;
- 3 г солі;
- 140 г борошна;
- 40 г вершкового масла.
Послідовність дій:
- До перетертому сиру додати цукор, яйце і борошно. Вимісити масу до однорідності.
- Розкачати тісто в пласт товщиною 1 см, який розпустити на смуги 2,5 см шириною і нарізати їх квадратами, прямокутниками або ромбами.
- Варити в киплячій воді на слабкому вогні чотири-п’ять хвилин. Подавати вареники, полив розтопленим вершковим маслом.
Солоні ліниві вареники з картоплею і сиром
Щоб приготувати ліниві вареники з картоплею і твердим сиром будуть потрібні:
- 400 г картоплі;
- 100 г твердого сиру (типу «Пармезан» або «Пекоріно»);
- 1 яєчний жовток;
- 100 г борошна;
- 10 г свіжої зелені кропу;
- 20 г вершкового масла;
- сіль і чорний мелений перець.
Технологія приготування:
- Очищений картопля відварити до м’якості в підсоленій воді. Потім зцідити воду, а картоплини розім’яти до стану пюре з вершковим маслом.
- У картопляну масу додати жовток, дрібну сирну стружку, рубану зелень, сіль і спеції. Старанно все перемішати.
- На стіл висипати борошно, на неї перекласти картопляно-сирну суміш. Трохи вимісити, а як тільки з тестом можна буде працювати, сформувати кульки, які зверху приплюснути виделкою, щоб залишилися чотири неглибокі борозенки.
- Якщо дозволяє час підморозити заготівлі 10 хвилин у морозильник, щоб їх було зручніше перекладати. Потім закинути у вируючу підсолену воду, перемішати, а після появи на поверхні води виловити шумівкою і подавати зі сметаною або вершковим маслом.