Це м’ясна страва дуже популярна на Сході. І не дивно, адже вона, поєднуючи в собі рум’яну золотисту скоринку і соковиту ситну основу, прекрасно доповнюючи будь-гарнір. Як приготувати люля-кебаб самостійно в домашніх умовах, описується далі.
Класичний люля-кебаб з баранини
За класичним рецептом обговорюване страва готується з одних і тих же продуктів, але різними способами. Можна запікати люля-кебаб на шампурах або решітці, використовуючи мангал, готувати в духовій шафі, або зовсім просто обсмажувати на сковорідці. До складу рецепта входять наступні продукти: 280 г курдючного жиру, велика ложка меленого коріандру і стільки ж зіри, 750 г м’якоті баранини, 4 репчатых цибулинки, за пучка свіжого кропу і кінзи, сіль, 6-7 часникових зубков.
М’ясо готується обраним способом до апетитної золотавості.
На мангалі в домашніх умовах
Якщо вирішено готувати за цим рецептом люля-кебаб на мангалі, то можна викладати заготовки на дерев’яних шпажках в спеціальну решітку або ж використовувати шампури. Приготування здійснюється за принципом шашликів, тільки до готовності страву витримується над вугіллям набагато менше часу. Кебаби періодично перевертаються.
У духовці
Дуже смачним виходить люля-кебаб в духовці. Для приготування страви потрібно взяти ґрати, застелити її промасленим фольгою і викласти зверху м’ясні заготовки на шпажках.
Щоб у будь-якому з обраних способів дерев’яна основа не горіла, її потрібно заздалегідь не менше однієї години вимочити в холодній воді.
На сковороді
Швидше і простіше всього готувати люля-кебаб на сковороді. Можна просто обсмажити м’ясо з усіх боків. Час від часу перевертаючи.
Деякі господині використовують довгі шпаги, кінці яких укладаються на бортики сковорідки з невеликою кількістю води. Таким чином, кебаби не будуть вбирати в себе зайвий жир і приготуються практично на пару.
З свинини
Такий варіант рецепта найчастіше вибирається сучасними російськими господинями. Смак кебаба з свинини особливо звичний для вітчизняних гурманів. Готується страва з: 130 г сала, 750 г жирної м’якоті, 2 великих цибулин, 3-4 часникових зубчиків, пучка свіжої зелені (базиліка, кінзи, коріандру), солі.
Щоб шпажки не рубали м’ясо, треба вибирати як можна більш товсті їх варіанти. На гарнір подати овочевий салат.
Люля-кебаб з яловичини
З яловичої м’якоттю кебаби вийдуть ще більш соковитими, ніжними і поживними. Крім м’яса (750 г), потрібно підготувати: пучок будь свіжої зелені, половину часниковою головки, 3 середні цибулини, спеції із сіллю за смаком, солодкий болгарський перчик. Як правильно готувати люля-кебаб з яловичини, читач дізнається надалі.
Смажаться м’ясні заготовки в звичайній сковорідці з розігрітим олією. На гарнір подати овочі.
Як приготувати з курки?
Якщо домашні займаються підрахунком калорій і турбуються про зайву вагу, то можна приготувати люля-кебаб з курки. Головним інгредієнтом страви стане дієтичне куряче філе (600 г). Крім нього, буде використовуватися: 80 г твердого сиру, 2 курячих яйця, 1-2 середніх репчатых цибулинки, 2 великі ложки вершкового масла, сіль, 2 солодких червоних перцю.
Викладається готове блюдо на листя салату і пересипається помідорами сорту черрі.
З індички
Ще один варіант дієтичного частування готується з м’яса індички. Такий рецепт дозволяє приготувати блюдо, дозволене навіть маленьким членам сім’ї. До його складу увійде: біла цибулина, сіль, 470 г філе птиці, 2 великі соєвого соусу, яєчний білок, малий. ложці цукру і пшеничного борошна, велика ложка олії, ароматні трави.
Особливо смачними кебаби виходять на грилі. Подавати готовий частування можна з будь-часниковим соусом.
Як і з чим подавати люля-кебаб?
В цілому можна доповнити страва будь-яким гарніром. Але краще поєднувати його з різними овочевими салатами. Відмінним варіантом для гарніру кебабів стане консервований зелений горошок. У такому разі до страви не потрібні навіть додаткові соуси.
Обговорюване м’ясне блюдо зазвичай подається до столу гарячим. Хоча деякі гурмани люблять нарізати охолоджені кебаби на невеликі шматочки і використовувати їх замість ковбаси при формуванні бутербродів.
Прийнято подавати люля-кебаби без шампурів і шпажок. Тому їх попередньо потрібно зняти з дерев’яної або металевої основи, акуратно притримавши виделкою.
Східні господині традиційно подають м’ясо, приготоване на шпажках, з гарячим домашнім лавашем чи коржиками, з кільцями маринованої цибулі і зеленню. З соусів краще вибрати ті, які замішуються на основі томатної пасти або свіжих помідорів. Чудово доповнить кебаби соус ткемалі. Бажано, щоб всі подібні добавки були гострими.
З алкогольних напоїв до столу, на якому центральним стравою став люля-кебаб, подається столове виноградне вино. Краще вибрати червоне.