Будь господині напевно знадобляться вдалі рецепти, як приготувати м’ясо в духовці. Вони допоможуть швидко і легко організувати вечерю на всю сім’ю або ситно нагодувати раптово наскочили гостей. У духовці можна смачно приготувати практично будь-яке м’ясо.
Як приготувати м’ясо в духовці по-французьки
Інгредієнти:
- 1 кілограм телятини;
- 4 шт. ріпчастої цибулі;
- 8 шт. помідорів;
- 1 солодкий болгарський перчик;
- 450 г твердого сиру;
- кухонна сіль;
- будь-які спеції за смаком;
- класичний майонез;
- шматочок вершкового масла.
Приготування:
- Шматок гарного філе телятини промити і нарізати однаковими акуратними шматками завтовшки приблизно в долоню.
- Відбити м’ясо, не надто стараючись. Замаринувати його в суміші з солі, спецій і тонких кілець цибулі. Залишити в такому вигляді на годину.
- Поки готується м’ясо, нарізати тонкими кружечками помідори і перець.
- Шматочки м’яса викласти на глибоке деко, змащене розтопленим маслом.
- Змастити телятину майонезом. Зверху викласти цибулю з маринаду, томати і перець.
Готувати м’ясо по-французьки в духовці при 170°С приблизно 40 – 45 хвилин. Вже майже готове частування засипати подрібненим сиром і повернути в духовку до розплавлення компонента.
Рецепт запікання з картоплею
Інгредієнти:
- 600 г яловичої м’якоті;
- 750 г картоплі;
- 2 ч. л. кухонної солі;
- 2 ріпчасті цибулини;
- 4 ст. л. рослинного масла;
- суміш кольорових мелених перців.
Приготування:
- Добре охолоджену яловичину промити, підсушити зручним способом. Зрізати з шматка шматочки жиру, плівки, прожилки і інші зайві частини. Нарізати скибочками розміром приблизно з половину долоні. Якщо шматки будуть дрібними, то яловичина в результаті запікання вийде сухою.
- Ріпчасту цибулю почистити і порізати четвертинками.
- Змішати у великій мисці м’ясо і шматочки овоча. Залити половиною олії, засипати сіллю і перцем. Маринувати яловичину в такому вигляді не менше півгодини. Час впливає на смак і ніжність підсумкового результату.
- Картоплю почистити, порізати середніми шматочками. Викласти їх у центр відрізка фольги, змащеного залишилися олією. Присипати сіллю. Можна використовувати будь-які спеції.
- На картоплі розташувати шматки яловичини і подрібненої цибулі.
- Щільно загорнути краї фольги. Скласти її конвертом.
Запікати картоплю з м’ясом в духовці мінімум 45 хвилин при середній температурі. Готову страву викласти на широку красиву тарілку, присипати сухої або свіжої зеленню, подати до обіду.
Свинина, приготована в рукаві
Інгредієнти:
- 800 – 900 г свинини;
- будь-які спеції для м’яса;
- сіль щіпка куркуми;
- рослинне масло.
Приготування:
- Промите і підсушені м’ясо цілим шматком натирати сіллю, вибраною сумішшю спецій і куркумою. Останній інгредієнт додається за смаком.
- Полити м’ясо невеликою кількістю рослинного масла. Затягнути миску плівкою і залишити в такому вигляді щонайменше на 3 – 4 години (а краще – на всю ніч).
- Упакувати замариноване м’ясо в рукав. Зав’язати краю останнього. Розташувати його на деко швом вгору.
- Відправити м’ясо запікатися в духовку на 70 хвилин при 180°С.
Готове м’ясо в рукаві подати до столу гарячим.
Яловичина в пакет для запікання
Інгредієнти:
- 600 г яловичини;
- 700 г сирої картоплі;
- велика соковита морква;
- кухонна сіль і спеції;
- велика цибулина.
Приготування:
- Нарізати м’ясну м’якоть без кісток шматочками. Посипати сіллю і спеціями. Розтерти руками, щоб всі добавки краще вбралися в м’ясо.
- Картоплю почистити і грубо порізати.
- Очищену моркву нашаткувати середніми кубиками, а цибулю – полуколечками.
- Всі овочі посолити і прибрати в пакет для запікання, попередньо добре перемішавши.
- Зверху викласти м’ясо в спеціях. Обов’язково зробити в пакеті прокол зубочисткою, щоб було місце для виходу пари.
- Запікати страву 60 – 70 хвилин. Перші 20 хвилин готувати при 250°З, потім знизити температуру нагрівання духовки до 200°С.
Вийшло соковите м’ясо з овочами розкласти по порційних тарілках. Подати асорті з огірків, помідорів і капусти.
М’ясо з помідорами і сиром
Інгредієнти:
- 1 кіло свинини;
- 4 – 5 часникових зубчиків;
- спеції для м’яса;
- 4 великих помідора;
- 1 ст. класичного майонезу;
- 350 г будь-якого твердого/напівтвердого сиру;
- 3 шт. ріпчастої цибулі.
Приготування:
- Промиту і обсушену свинину нарізати тонкими довгастими скибочками. Відразу викласти на деко, змащене невеликою кількістю будь-якого жиру. Посолити і присипати спеціями.
- Зверху розподілити цибульні кільця (дуже тонкі).
- Помідори разом з шкіркою порізати кружальцями. Розкласти їх поверх свинини з цибулею. Присипати подрібненим часником з сіллю.
- Покрити продукти майонезом. Чим більше буде використано соусу, тим соковитіше виявиться готове частування.
- Засипати інгредієнти тертим сиром.
Запікати страву трохи менше півгодини при 200°С.
Смачний і соковитий рецепт на новий рік
Інгредієнти:
- 800 г свинячої лопатки;
- 3 десертні ложки класичного соєвого соусу;
- 3 десертні ложки олії оливи;
- 8 – 9 картоплин;
- 1 десертна ложка гранульованого часнику;
- 1 десертна ложка російської гірчиці;
- 3 лаврових листочка;
- сіль, червоний мелений перець.
Приготування:
- Підготовлену лопатку цілим шматком натерти сумішшю сухого часнику, солі, перцю.
- Залити сумішшю з соєвого соусу і гірчиці. «Втерти» свинину в маринаді, перекласти в глибоку миску під плівку і прибрати на добу в прохолоду.
- На наступний день крупно порізати картоплю. Присипати сіллю. Полити оливковою олією.
- Викласти м’ясо і картоплю в промаслений прямокутну форму для запікання. Додати до продуктів лаврушку.
- Покрити ємність з інгредієнтами фольгою.
Запікати страву в заздалегідь розігрітій до 200°С духовці. Спочатку готувати 80 хвилин під фольгою, потім ще 20 хвилин уже без покриття, щоб м’ясо і гарнір підрум’янилися.
У горщиках в духовці
Інгредієнти:
- ½ Кіло свинини;
- 400 г сирої картоплі;
- ½ Склянки квасолі червоного кольору;
- 100 г пасти з томатів;
- цибулина;
- свіжий часник за смаком;
- сіль і перець;
- морквина;
- лавровий лист;
- ½ Склянки рослинного масла;
- 800 мл фільтрованої води.
Приготування:
- Квасолю заздалегідь розмочити у воді і відварити до розм’якшення.
- М’ясо порізати.
- Картоплю порізати середніми кубиками і обсмажити на сковорідці з розігрітим олією до напівготовності.
- В окремій сковороді смажити до появи рум’яної скоринки м’ясні шматочки. До них додати цибулю і моркву (подрібнені). Разом готувати компоненти 8 – 9 хвилин.
- Додати в сковороду пасту з томатів. Потомити масу ще стільки ж часу без кришки при частому помішуванні.
- Перекласти обидві піджарки в казан. Долити води, щоб вона покривала компоненти, додати сіль, лаврушку і перець. Загасити масу ще чверть години.
- Вміст казана розподілити по горщикам.
- У них же відправити варену квасолю і дрібні шматочки часнику.
Добре перемішати вміст горщиків. Запікати страву 70 хвилин при середній температурі під кришками.
Яловичина з грибами в листковому тісті
Інгредієнти:
- ½ Кіло готового листкового тіста (бездріжджового);
- 1 яйце;
- 1 ст. л. молока;
- 300 г м’якоті яловичини;
- 1 мал. л. гірчиці;
- 1 ст. л. соку лимона;
- 4 ст. л. класичного соєвого соусу;
- рослинна олія;
- зелень кропу
- 350 г свіжих печериць;
- цибулина;
- 2/3 ст. білого сухого вина;
- сіль.
Приготування:
- Дрібно порізати цибулю і обсмажити на олії до золотистого відтінку. Влити вино. Томити на маленькому вогні 6 – 7 хвилин.
- Відправити в масу тонкі пластинки очищених грибів. Тушкувати ще чверть години. Посолити.
- Яловичину нарізати невеликими шматочками. Змішати з половиною соєвого соусу, соком лимона, гірчицею. Залишити на півгодини.
- Швидко обсмажити замариноване м’ясо на чистій сковорідці з гарячим маслом.
- До грибної маси додати залишився соєвий соус і подрібнений кріп.
- Тісто розкачати в тонкий пласт. Розрізати на прямокутники. На кожен викласти порції грибної маси і обсмаженого м’яса. Закрити другим шматочком тесту. Защипати краї.
- Збити яйце з молоком. Змастити сумішшю заготовки.
Запікати соковите м’ясо яловичини в тесті 25 – 30 хвилин при 190°С. Подавати готове частування з часниково-кроповим соусом.
Як смачно запекти у фользі
Інгредієнти:
- 1 кіло свинячої вирізки;
- ½ Ст. негострої гірчиці;
- 50 г топленого вершкового масла;
- по дрібці майорану, меленої паприки, коріандру, тертого імбиру і мускатного горіха;
- сіль.
Приготування:
- Вирізку свинини цілим шматком промити, підсушити з усіх боків серветками з паперу.
- Всі спеції поєднати в одній мисці. Розтерти. Покрити ними м’ясо. Додати сіль.
- Зверху на м’ясо з приправами нанести шар негострої гірчиці.
- Покрити свинину плівкою і прибрати в холод мінімум на 4 – 5 годин.
- Перекласти шматок м’яса на велику чавунну сковорідку з розтопленим вершковим маслом. Обсмажити на сильному вогні з кожного боку, поки не схопиться красива рум’яна кірочка.
- Упакувати м’ясо у фольгу. Блискуча сторона покриття повинна залишитися всередині.
Запікати м’ясо у фользі на середній полиці духовки при температурі 170 — 180°С близько 80 – 90 хвилин. Потім ще хвилин 10 готувати страву вже з розрізаним покриттям.
М’ясо з ананасами в духовці
Інгредієнти:
- 400 г свинячої вирізки;
- 2 цибулини;
- 250 г консервованих ананасів;
- ½ Ст. легкого майонезу;
- 100 – 150 р «Російського» сиру;
- сіль і перець;
- рослинне масло.
Приготування:
- Порізати консервовані ананаси кубиками.
- Сир крупно потерти.
- Очистити цибулю і порізати його половинками кілець.
- Свинину нарізати шматочками (як для відбивних). Обробити кухонним молоточком, натерти сіллю і перцем.
- Викласти м’ясо в промаслений форму для запікання поруч один з одним.
- Промазати скибки майонезом. Покрити цибулею, ананасами і сиром.
Запікати страву 170 — 180°С протягом чверті години.
Покрокове приготування в банку
Інгредієнти:
- ½ Кг м’якоті свинини;
- 2 великі ріпчасті цибулини;
- 1 ч. л. з гіркою солі + жменя великої для посипання сковороди;
- мелений чорний перчик.
Приготування:
- Підготовлену свинину нарізати невеликими порційними шматками.
- Крупно порубати очищений ріпчасту цибулю.
- Поєднати в мисці підготовлені продукти. Додати до нього сіль, перець. Добре перемішати вміст ємності руками і залишити на чверть години.
- Для такого способу приготування м’яса підійдуть пів-літрові і літрові банки. Попередньо їх ретельно вимити й обсушити.
- По черзі розподіляти в банки шари з цибулі і м’яса. Овочевий повинен бути першим.
- На суху сковороду, яка підходить для запікання, висипати велику сіль. Поставити зверху банки. Покрити їх кришками з фольги, складеної в 4 шари.
- Перемістити сковороду з банками в холодну духовку.
- Запікати страву при 170°С близько 2 годин.
Важливо! Щоб банки не лопнули, відразу отримувати готове частування з духовки не можна. Потрібно дати йому трохи охолонути.
Найсмачніший шашлик в духовці
Інгредієнти:
- 1 кіло свинячого ошийка;
- 4 репчатых цибулини;
- маринад;
- 200 г бекону.
Приготування:
- М’ясо нарізати невеликими шматочками. Очищену цибулю порізати кільцями.
- Скласти продукти в миску і залити улюбленим маринадом. Це може бути солоний кефір, рослинне масло зі спеціями або соєвий соус.
- Придавити інгредієнти пресом і прибрати ємність з ними в холод на 7 – 8 годин.
- Бекон порізати товстими пластинками.
- Дерев’яні шпажки на 2 години замочити в холодній воді. Це не дасть їм гіркоту при запіканні.
- Нанизати на шпажки по черзі замариновану свинину, цибульні кільця, бекон.
- В ідеально чисті і сухі трилітрові банки встановити шпажки з шашликом. Зробити на них кришки з фольги.
- Поставити ємності в холодну духовку.
- Випікати шашлик при середній температурі близько 1,5 години.
Коли зазначений час закінчиться, залишити банки в захололому духовій шафі ще на 20 – 25 хвилин.
М’ясо-гармошка з овочами і сиром
Інгредієнти:
- 1,2 кг свинячого карбонаду;
- 6 – 7 платівок бекону;
- 3 помідори;
- 1 червоний солодкий перець;
- 100 – 150 г твердого/напівтвердого сиру;
- 2 ст. л. солодкої гірчиці;
- 2 – 3 зубці часнику;
- рослинна олія, приправи і сіль.
Приготування:
- Підготовлений м’ясної шматок розрізати «віялом» на пластинки середньої товщини.
- Натерти свинину маслом, сіллю, приправами і гірчицею.
- Простір між м’ясними шматочками наповнити пластинками бекону, сиру, помідорів і солодкого перцю.
- Скріпити всю конструкцію зубочистками.
Перекласти м’ясо на деко з фольгою. Запікати його 90 хвилин при 190°С.
Відбивні зі сметаною заливкою
Інгредієнти:
- ½ Кг свинини;
- 4 десертні ложки діжонської гірчиці;
- 1 ст. среднежирной сметани;
- 100 – 150 г твердого сиру;
- 1 ст. л. рослинного масла;
- кухонна сіль і суміш перців.
Приготування:
- Промите і висушене м’ясо нарізати однаковими акуратними шматочками. Товщина кожного повинна вийти близько 2 див.
- Відбити скибочки з обох сторін. Натерти сіллю і перцем.
- Викласти майбутні відбивні на злегка промаслений лист.
- Запікати страву при 160 – 170°С чверть години.
- Поки м’ясо готується, замішати заливку. Для цього з’єднати крупно тертий сир, сметану і гірчицю. При необхідності масу посолити.
- Майже готові відбивні залити приготованим соусом на основі сметани. Повернути ємність з м’ясом в духовку ще на 10 хвилин.
Подати відбивні до столу гарячими разом з соусом і будь-яким сухим гарніром. Добре підійдуть макаронні вироби або картоплю.
Фарширована свинина, запечена в духовці
Склад:
- 3 кг свинячого ошийка з антрекотом;
- 9 скибочок бекону;
- 2 шт. помідорів;
- 1 головка часнику;
- велика сіль;
- спеції;
- рослинна олія;
- 100 г волоських горіхів
Приготування:
- Натерти м’ясо свинини крупною сіллю з кожної сторони.
- Томати нарізати кружечками.
- Часник розчавити, з’єднати з вибраними спеціями і 3 ч. л. масла.
- Очищені горіхи подрібнити.
- На промаслене дно укласти пластинки бекону. Присолити.
- Зверху покласти м’ясний шматок. По лінії кісточки зробити надрізи. Присолити їх. Вкласти між шматочками кружечки помідорів, часник зі спеціями і подрібнені горішки.
- Затягнути підготовлене м’ясо плівкою і залишити на 12 годин у холоді.
- Вранці відправити в заздалегідь розігріту духовку.
- Готувати при 190°С близько 1,5 години.
Через півгодини після початку запікання покрити м’ясо фольгою. Перед подачею нарізати шматочками і доповнити соусом.
Щоб смачно приготувати м’ясо, потрібно правильно вибирати частину туші і підібрати відповідний режим запікання. Відмінно підходить для цієї мети корейка, шийка, шматочки м’яса з невеликою кількістю жиру. Запікати свинину і яловичину завжди краще при середній температурі.