Коли потрібно швидко зробити обід або вечерю, макарони з тушонкою — найкращий варіант. Їх зовсім неважко приготувати на сковороді, в каструлі, духовці або мультиварці, додаючи до основних інгредієнтів овочі, зелень, соуси і спеції. Проявивши фантазію, можна робити це просте блюдо кожен раз по-новому. Пропонуємо варіанти, як приготувати макарони з тушонкою різними способами.
Макарони з тушонкою на сковороді
Найпростіше зробити макарони з тушонкою на сковороді. При цьому посуд повинна бути досить глибокою, з товстими стінками.
Для приготування знадобляться продукти:
- 350 г макаронних виробів;
- тушонка;
- цибулина;
- морква;
- сіль і спеції.
Порядок дій:
- Закип’ятити воду в каструлі, додати сіль і відварити макаронні вироби.
- Почистити цибулю, моркву, подрібнити і відправити на сковороду пассироваться.
- Коли овочі підсмажаться, додати тушковане м’ясо і готувати ще кілька хвилин.
- Відварені макарони відкинути на друшляк, промити, дати воді стекти і викласти в сковороду.
- Обережно перемішати блюдо, накрити кришкою і тушкувати 5 хвилин.
На замітку. Середній час для відварювання макаронів становить 5-7 хвилин, залежно від різновиду. Вироби, приготовлені з твердих сортів пшениці, будуть готуватися кілька довше.
Простий рецепт в духовці
Щоб смачно приготувати макарони, їх можна запекти в духовці з овочами, сиром і спеціями. Це займе зовсім небагато часу, і результат не розчарує.
Для приготування запіканки потрібно:
- 800 г макаронних виробів;
- тушонка;
- 2 яйця;
- 3 цибулини;
- 3-4 помідора;
- 120 г щільного сиру;
- сушена зелень;
- сіль і приправи;
- панировочная суміш.
Послідовність приготування:
- Зварити макарони до готовності, відкинути на друшляк, промити.
- Дрібно порізати цибулю, обсмажити до золотистого кольору, додати тушонку.
- Зняти з помідорів шкірку, порізати м’якоть кубиками і відправити на сковороду, додавши сіль, спеції і сушену зелень. Тушкувати соус для макаронів потрібно 8-10 хвилин.
- Пересипати тушковане м’ясо з овочами до макаронів, додати збите яйце і ретельно перемішати масу.
- Змастити жиром форму для запікання, посипати тонким шаром панірувальних сухарів і викласти макарони з тушонкою і овочами, обережно розрівняти лопаткою.
- Присипати страву тертим сиром і відправити в духовку.
Запіканка з макаронами, тушкованим м’ясом і овочами буде готова, коли розплавиться сир.
Готуємо в каструлі
Це найпростіший рецепт.
Щоб приготувати макарони по-флотськи з тушонкою в каструлі, потрібно такі продукти:
- 500 г макаронних виробів;
- тушонка;
- 50 мл вершків;
- сіль і спеції;
- свіжа зелень.
Порядок роботи:
- Закип’ятити воду в каструлі, додати сіль і відварити макаронні вироби.
- Макарони відкинути на друшляк, промити і дати воді стекти, а потім повернути їх в каструлю.
- Ввести в блюдо тушонку, влити вершки, насипати сіль і спеції, перемішати і протушкувати чверть години.
Готового блюда потрібно трохи настоятися, після чого його розкладають по тарілках, прикрашають свіжою зеленню і подають до столу.
Макарони по-флотськи з тушонкою в духовці
Ще один спосіб приготування макаронів з тушонкою в духовці — це запікання основних інгредієнтів з гострою томатною підливою.
Для приготування знадобиться:
- 500 г макаронних виробів (краще взяти «ріжки», «спіральки» або «черепашки»);
- тушонка;
- 2 цибулини;
- 5-6 часникових зубчиків;
- солодкий болгарський перець;
- суха аджика;
- томатна паста;
- кінза або базилік;
- сіль.
Послідовність виконання:
- Зварити макарони, промити і відцідити від води.
- Дрібно порізати цибулю, перець, часник подрібнити в пресі і відправити пассироваться.
- Коли овочі розм’якшуватися, насипати суху аджику, сіль, додати томатну пасту і тушонку.
- Ретельно розім’яти виделкою або лопаткою тушковане м’ясо і тушкувати під кришкою деякий час.
- У змащену жиром форму викласти макаронні вироби, зверху помістити тушковане м’ясо з овочами і відправити в духовку.
- За кілька хвилин до того, як отримати блюдо, рясно присипати його рубаним базиліком або кінзою.
Рада. Незважаючи на промивання після варіння, охолоджені макарони часто злипаються. Щоб цього уникнути, необхідно відварювати їх у великій кількості води, з розрахунку 120-150 мл на 100 г продукту.
Страва мексиканської кухні
Мексиканські страви відрізняються яскравим смаком і ароматом за рахунок використання приправ і гострих спецій.
Щоб приготувати макарони по-мексиканськи, знадобляться продукти:
- 350 г макаронних виробів (краще взяти дрібні різновиди);
- тушонка;
- солодка кукурудза;
- цибуля;
- часник;
- болгарський перець;
- перець чилі або «вогник»;
- томатна паста;
- мексиканські спеції;
- сіль.
Порядок дій:
- Зварити макаронні вироби в солоній воді, промити і залишити в друшляку стікати.
- Очистити цибулю, часник і перець, подрібнити і відправити підсмажуватися.
- Коли овочі підрум’яняться, ввести тушонку, розім’яти виделкою, додати томатну пасту, мексиканські спеції і продовжити готування ще кілька хвилин.
- Викласти до гострого соусу макарони, додати солодку кукурудзу, перемішати і тушкувати під кришкою 5-7 хвилин.
На замітку. Таке блюдо роблять не тільки з тушонкою, але зі свіжим м’ясом, птицею, ковбасою або сосисками.
Макарони з додаванням помідорів в мультиварці
Страви в мультиварці виходять особливо соковитими і ніжними.
Щоб приготувати макарони з тушонкою і помідорами, знадобляться такі продукти:
- 400 г макаронних виробів;
- тушонка;
- морква;
- цибуля;
- кілька часникових зубчиків;
- плід болгарського перцю;
- 2 помідори;
- сіль і приправи.
Готуємо в мультиварці:
- Зварити макарони, промити і залишити в друшляку стікати.
- Дрібно порізати цибулину, подрібнити пресом часникові зубці і відправити в чашу мультиварки пассироваться.
- Як тільки цибуля зарум’яниться, додати терту моркву і обсмажити до м’якості.
- Ввести в блюдо порізану півкільцями перець, продовживши готування пару хвилин.
- Зняти шкірку з помідорів, попередньо обшпаривши їх окропом, порізати м’якоть кубиками і перекласти в чашу приладу.
- Коли помідори пустять сік і стануть м’якими, додати розім’яту виделкою тушонку і обсмажувати заправку для макаронів 10 хвилин.
- Ввести в блюдо макаронні вироби, перемішати, закрити кришку і готувати в режимі «Плов», «Макарони» або «Суп» 20 хвилин.
- Готового блюда дати настоятися, потім розкласти по тарілках, присипати зеленню і подати до столу.
Рада. Щоб макарони вийшли розсипчастими, перед відварюванням їх потрібно обсмажити на сухій сковороді до золотистого кольору.
Макарони з тушонкою і сиром
Навіть з таких простих інгредієнтів, як макарони і тушонка, можна приготувати страву, які не соромно подати гостям.
Для роботи знадобляться:
- спагетті «гнізда»;
- тушонка;
- свіжі гриби;
- цибуля;
- часник;
- морква;
- помідори;
- твердий сир;
- вершкове масло;
- зелень;
- сіль і спеції.
Послідовність дій:
- Відварити «гнізда» в підсоленій воді, обережно промити, щоб вони не розвалилися, і залишити стікати.
- Обсмажити на сковорідці гриби з цибулею та морквою до готовності.
- Додати тушковане м’ясо, часник, сіль і приправи і тушкувати на вогні, щоб жир з м’ясних консервів повністю розтопився.
- Ввести порізані помідори і тушкувати, поки більша частина рідини не випарується.
- Розкласти на змащеній маслом формі макаронні «гнізда», наповнити заготовленим соусом, посипати сиром і відправити в духовку. Запікатися страва має зовсім недовго, як тільки сир розплавиться, його можна виймати.
Готові вироби поливають розтопленим вершковим маслом, рясно посипають зеленню і подають до столу гарячими.