Манти — традиційне блюдо східної кухні. Їх смак люблять по всьому світу. Сьогодні будемо говорити про те, як приготувати манти — правильні і з наголосом на другому складі, як кажуть на сході. І обіду краще не придумати, це правда!
Незалежно від начинки тісто для мантів робиться завжди прісним, досить тугим і нагадує собою тісто для російських пельменів. Відмінності — у складі начинки, формі (манти роблять з защипами зверху і більшого розміру). Готуються на пару.
Традиційні манти по-узбецьки, з бараниною
В Узбекистані готують манти з баранини. Причому на відміну від російських адаптованих рецептів класичний варіант передбачає, завжди, тільки дрібно нарубленное (не м’ясорубкою!) найгострішим ножем м’ясо. Блюдо по-східному готується з щільного і грубого тіста, куди, крім борошна, вводиться в яйце і вода. Знаменитий кулінар і знавець східної кухні Сталик Хаджиєв рекомендує додавати в тісто молоко.
Продукти:
- 1 кг баранини;
- 200 г курдючного жиру;
- 2 яйця;
- 1 кг ріпчастої цибулі;
- 400 мл води;
- перець чорний мелений;
- сіль — в тісто 1 чайну ложку, в фарш — за смаком;
- борошно — скільки візьме круте щільне тісто.
Щоб м’ясні манти були соковитими, не шкодуйте лука. Його слід брати стільки, скільки береться м’яса. Деякі кладуть у півтора рази більше.
Для приготування соусу знадобиться білий цибулю, червоний перець, сметана.
Хід роботи
- Воду охолодити в морозильній камері до крижаної температури.
- У неї всипати сіль і вбити яйця, все перемішати.
- У рідину додати борошна стільки, щоб вийшло щільне і круте тісто.
- Добре вимісити тісто, воно не повинно прилипати до рук.
- У пакеті відправити в холодильник.
- Ріпчасту цибулю очистити, промити, дрібно нарубати ножем.
- М’ясо дрібно нарізати і з’єднати з цибулею, посолити і поперчити за смаком.
- Окремо порубати курдючне сало. Щоб легше з ним управлятися, сало попередньо трохи підморозити.
- Відпочиле тісто викласти, розкачати джгутами в 3 см завтовшки і нарізати на невеликі циліндри (приблизно по 2-3 см у висоту кожен).
- Далі на подсыпанном борошном столі розкачати тонкі коржі приблизно по 15 см в діаметрі або менше.
- На кожен коржик покласти по великій ложці або півтори фаршу, зверху покласти по парі-трійці шматочків сала, защипати краї.
- Лотки змастити рослинним маслом, щоб при варінні вони не приклеїлися, і викласти їх на відстані один від одного. При варінні вони збільшуються в розмірі, так що не варто класти їх дуже близько!
Після цього залишилося нагріти в пароварці воду до кипіння, розставити лотки і чекати хвилин сорок. Про готовність дізнаєтеся за стійкого неймовірно аппетитному аромату готових виробів.
Перед подачею білий цибулю наріжте дуже тонкими півкільцями, збризніть оцтом, посипати червоним меленим перцем і подавайте як приправу. Інший варіант — сметана, поєднана з розчавленим часником і рубаною зеленню кінзи.
Рецепт приготування з фаршем і картоплею
На 0,7 кг просіяного пшеничного борошна береться 250 мл води, яйце, ст. ложка солі без гірки, а для начинки — 1 кг готового свино-яловичого фаршу в пропорції м’яса один до одного, півкіло лука, стільки ж картоплі і спеції (сіль, перець за смаком).
Робимо так.
- Тісто замішується тим же самим способом, що і в попередньому варіанті.
- Картопля рубається дрібними кубиками (чим дрібніше, тим краще, але натирати на крупній тертці, не рекомендуємо, інакше картопля «відійде» водою, що небажано).
- У картоплю додати дрібно нарізаний ріпчаста цибулю.
- У фарш покласти картоплю з цибулею, все посолити і поперчити, добре вимішати.
- Розкачати тісто, нарізати довільного розміру ромбами.
- У кожну покласти начинку і защипати краї по діагоналі. З’єднати краї ще раз попарно.
- Відправити вироби в мантышницу на півгодини.
Ледачі манти в духовці
Приготувати манти можна в духовці. Хто тільки назвав їх лінивими? Возитися з ними практично стільки ж, що і з звичайними мантами.
Отже, ось як це робиться. Приготувати тісто звичайним способом, з’єднавши воду (або молоко) з яйцем, сіллю і борошном, добре вымешав тісто. Фарш для мантів можна зробити, пропустивши м’ясо (яловичину зі свининою) через м’ясорубку, додавши рубаний лук. Ніякого подрібнення м’яса до дрібних кубиків з ножем не потрібно. Добре промешать фарш, додавши перець і сіль.
Весь секрет страви — в способі формування виробу. Для лінивих мантів потрібно круте тісто тонко розкачати, розрізати його смужками довжиною приблизно 20-30 см і шириною 2 – 3 см. На кожну смужку розкласти шматочки фаршу, з’єднати краї і защипати, але не по всій довжині, а залишаючи незакритими проміжки. Торці смужок акуратно закрити і нафаршировану ковбаску згорнути равликом. Зробити кілька, перекласти на невелике деко, змащене рослинним маслом. Поставити в духовку і готувати на середньому вогні до обсмажування верху. Після цього манти полити бульйоном або водою зі сметаною і поставити ще на деякий час, щоб повністю вбралася рідина.
Також можна готувати в духовці манти з м’ясом і картоплею.
Манти м’ясом в мультиварці
Манти в мультиварці готуються в режимі «на пару». Приготування — 50 хвилин.
Для тіста беремо склянку води, три склянки борошна і чайну ложечку солі. Замішуємо круте тісто розкачуємо як на пельмені, але нарізаємо квадратами.
Робимо Начинку з половини кілограма змішаного фаршу (свинини і яловичини). Додамо солі, перцю, дрібно нарізані три цибулини. Всі перемішаємо і наллємо трохи молока — для соковитості.
Далі ліпимо манти, відправляємо їх на змащену маслом грати для варіння на пару.
Виставляємо потрібний режим, наливаємо в чашу мультиварки 2-3 склянки гарячої води і чекаємо. Подавати можна з соусом зі сметани з часником і зеленню або соєвим соусом.
Варіант з яловичиною без мантоварки
Манти зазвичай готують з бараниною, але багато люблять з яловичим м’ясом. Вона суховата, але якщо додати курдючний жир або сало, то вийде соковитіше, а смак і аромат нагадає баранину, як в узбецьких манти.
Отже, для фаршу взяти 350 г м’яса, три головки цибулі і кілька зубків часнику, а також 150 г курдючного жиру. Все дрібно нарізати, посолити, поперчити, перемішати.
Тісто звичайне, як манти. Сформувавши вироби, подумаємо, як приготувати їх на пару, але при відсутності спеціальної каструлі. Цікавий і смачний спосіб пропонують деякі господині — викласти манти на сиру картоплю. Для цього на сковороді розкласти шматочки вершкового масла (на ньому підсмажиться картопля), на масло — нарізану кружальцями картоплю, злегка підсолений. На картоплю покласти манти і влити води — рівно стільки, щоб прикрити дно, але не намочити манти. Вони повинні лежати на сухому картоплі! Готувати під кришкою хвилин тридцять, до цього часу і манти пропарити, і картопля підсмажиться.
По-татарськи
Татарські манти готуються з картоплею та м’ясом — бараниною і яловичиною.
Для тіста:
- стакан молока з водою або просто води;
- 3 склянки борошна;
- одне яйце;
- пів-ложечки солі;
- ложка олії.
Начинка:
- 300 г м’яса;
- картопля середніх розмірів — штук 5-6;
- пара цибулин;
- 2 зубці часнику;
- спеції за смаком (сіль і перець мелений);
- приправи або трави — базилік, кінза.
Всі маніпуляції з тестом проводяться за аналогією з попередніми варіантами. Начинка ріжеться ножем. Після подрібнення всіх інгредієнтів маса добре вимішується, для соковитості додається трохи води.
Оригінальний рецепт з рибою
Манти можна приготувати з рибою. В рецепті використовується горбуша, але цілком підійде тріска і будь-яка морська риба. Якщо сорт нежирний, то непогано додати до фаршу сало. Якщо жирна риба сама по собі, то класти сало, чи ні — на ваш розсуд.
На кілограм борошна для тіста:
- одну свіжоморожену горбушу;
- пару штук цибулі;
- 2 яйця;
- 100 г сала;
- перцю і солі за смаком.
На воді, 1 яйце і борошна замішуємо тісто, готуємо начинку. Її робимо з прокрученої на м’ясорубці риби (попередньо знявши шкіру і вийнявши кістки), подрібненого цибулі, яйця і приправ. Все інше не відрізняється від традиційного приготування класичних м’ясних мантів.
Пісний рецепт з гарбузом
Манти можуть бути пісними. Їх готують з гарбузом. Наведений нижче рецепт зовсім не солодке блюдо.
Для мантів з гарбузом готуємо звичайним замешиванием тісто:
- півкіло борошна;
- 200 г холодної води;
- щіпка солі.
Якщо блюдо не пісне, то в тісто можна для зв’язки і додати яйце. Його можна замінити крохмалем, манкою або борошном. Кількість визначається на око, за складом компонентів.
Гарбузова начинка — це дрібно нарізана довільно гарбуз (300 г), одна дрібно нашаткована цибулина, по дрібці солі і меленого перцю. Все, начинка готова. Для пісних мантів більше нічого додавати не треба.
Готуємо в пароварці
Манти можна приготувати в пароварці. У неї є певні переваги перед мантоваркой — готуються вони в пароварці швидше і можна самостійно вибирати режим приготування. А тісто, начинка можуть бути звичайними, як на традиційних варіантах.
Скільки варити манти на пару?
У мантоварке вироби варяться не менше 40-50 хвилин, в залежності від розмірів мантів.
У пароварці процес йде швидше, достатньо 20-30 хвилин.
З яким соусом подавати страву?
Залежно від начинки манти подаються з різними добавками і соусами.
Найчастіше блюдо робиться з м’ясом, а тому доречні будуть такі добавки:
- сметана з подрібненою зеленню петрушки, кінзи або базиліка і часником;
- томатний кетчуп;
- аджика;
- домашнє лечо;
- гарячі підливи на основі овочевої обсмаження з томатами, цибулею і морквою;
- майонез;
- легкі салати з овочів, а також замаринований в оцті ріпчасту цибулю.
Як правильно і швидко ліпити манти?
Порада: Щоб сік при варінні не витік, всі шви роблять зверху.
Для цього защипем край мантів: спочатку з’єднаємо два краї як при ліпленні пиріжка, потім два торця піднімемо і з’єднаємо з куточками між собою. Так вийде конверт, схожий на широку букву «Н». Залишилося тільки кінчики з’єднати попарно, щоб вийшов закільцьований загальний край.
Є й інший спосіб, його називають трояндочкою. Суть його в тому, що три кружечка тесту накладаються трохи внахлест один за іншим, трохи притискаються в місцях накладання. Після цього на смужку з гуртків кладеться фарші, починаючи від крайнього гуртка, акуратно згортається «трояндочка». Таким чином, денце вироби буде закрито, а верх відкритий, і сік не витече при варінні.
Ідеальне тісто на манти: рецепти
Перевірений варіант відмінного тесту для мантів:
- кілограм просіяного борошна;
- пара склянок води;
- пара ст. ложок рослинного (краще оливкової) олії;
- пара яєць;
- маленька ложка солі.
Для м’якого і податливого тесту годиться рецепт на молоці:
- яйця — 2 шт.;
- молоко — дві з половиною склянки;
- 1 ч. л. солі;
- кілограм борошна.