Як приготувати манти в домашніх умовах

Найпопулярніша страва, якого ніколи не буває багато! Скільки б круглих, квадратних, трикутних, сплетених кісками виробів не вмістилося на величезному блюді, за кілька хвилин всі підуть «вліт»! Такий успіх чекає лише тієї господині, яка знає, як готувати манти з істинно східним акцентом.

Манти по-узбецьки в домашніх умовах

Особливістю традиційного узбецького страви є тонко розкатане тісто, зроблене виключно з борошна і води.

Для тесту необхідно:

  • вода — 90 мл;
  • борошно — 300 г;
  • щіпка солі.

Для складу начинки:

  • курдючний жир — 20 г;
  • баранина — 200 г;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • сіль, зіра, перець.

Спосіб приготування:

  • У глибоку чашу просіваємо гіркою борошно з дрібкою солі. Влаштовуємо в середині невелику ямку, вливаємо трохи теплу (до 30°C) фільтровану воду.
  • Замішуємо м’яке, але пружне тісто для мантів. Робимо це вручну, оскільки кухонні комбайни не здатні замінити тепло людських рук і відчути момент, коли продукт став еластичним і досить щільним.
  • Отриманий кулю, загортаємо у плівку, залишаємо для «відпочинку».
  • Поки тісто насолоджується спокоєм, готуємо начинку. Для отримання традиційних узбецьких виробів баранину і жир ножем нарізаємо на маленькі кубики. Щоб полегшити досить трудомістку роботу, перед виготовленням рубленого фаршу викладаємо м’ясо на 15 хв. в морозильну камеру.
  • Додаємо тонко нашатковану цибулю, злегка перетираючи шматочки руками. Приєднуємо зіру, за смаком солимо, перемішуємо і відбиваємо складу.
  • Розкачуємо тісто тонким шаром і нарізаємо з нього квадрати (10х10). Поміщаємо в кожен по ложечці начинки, формуємо вироби. Накриваємо страва рушником, очікуємо 10 хв., потім викладаємо на аркуші пароварки. Готуємо 45 хвилин.

Подаємо манти по-узбецьки, посипаючи запашним перцем і присмачуючи великою кількістю домашнього масла. Відірватися від цього шалено смачної страви просто неможливо!

Рецепт приготування з фаршем і картоплею

Додати до м’ясного фаршу компонента з бульб картоплі забезпечить начинку ніжними якостями і приємним смаком.

Необхідні інгредієнти:

  • заздалегідь виготовлене тісто — 1 кг;
  • м’ясний фарш — 500 г;
  • картопля — 300 г;
  • головки цибулі — 3 шт.;
  • сіль, зелень, спеції.

Поетапне приготування:

  • Коренеплоди відварюємо в підсоленій воді і нарізаємо дрібними кубиками. Додаємо їх у фарш разом з тонко нашаткованою півкільцями цибулею і нарубаною зеленню. Перемішуємо склад, приєднуючи сіль, спеції і прянощі.
  • Розкачуємо тісто, ділимо його на квадрати або кружечки. Якщо утворимо товсті коржі, страва набуває вишуканий вигляд. Тонкі пласти зроблять страву більш ніжним і смачним. Питання правильної ліплення розглянемо в одному з наступних рецептів.
  • Викладаємо сформовані вироби на решітки мантоварки. Витримуємо між ними невелика відстань, щоб замість окремих мантів не приготувати випадково пиріг.

Подаємо східне блюдо з домашньою сметаною або свіжим маслом.

Ледачі манти в духовці

Отримати чудове азіатське страву можна, образно кажучи, чи ні лежачи на улюбленому дивані.

Склад компонентів:

  • фарш м’ясний — 500 г;
  • цибулина;
  • готове тісто — 600 г;
  • бульйон — 150 мл;
  • сир — 150 г;
  • сіль, спеції, прянощі.

Технологія приготування:

  • Кладемо у фарш тонко нарізану цибулину, щіпку солі, нарубану зелень. Вимішуємо склад, додаючи трохи води.
  • Традиційним способом ділимо тісто на частини. З кожної розкачуємо тонкий коржик, яку розрізаємо на довгі стрічки шириною до 5 див.
  • Викладаємо вздовж смуг по ложечці начинки, залишаючи між порціями невелику відстань. Згинаємо вдвічі вільні частини тіста і щільно їх скріплюємо. М’ясний кулька виявляється всередині своєрідною «упаковки», визираючи з неї відкритою частиною. Таким способом защипуємо всі місця між начинкою, отримуємо своєрідний «склад» з кількох «вагончиків».
  • Закручуємо спіраллю кулінарний «паровозик» вгору м’ясом і викладаємо вироби у форму.
  • Вливаємо бульйон і відправляємо ємність на годину в духовку (180°C). За 5 хвилин до готовності посипаємо їжу стружкою тертого сиру.
Дивіться також:  Як варити манну кашу на молоці – 7 рецептів

Ось тепер, коли ледачі манти набули закінченого вигляду, можна з дивана «переселитися» за стіл. Тут вже не до ліні!

Пісний варіант з гарбузом

Представлене національна страва припаде до смаку не тільки любителям пісної їжі, але і прихильникам корисного дієтичного харчування.

Інгредієнти для начинки:

  • м’якоть гарбуза — 500 г;
  • звичайний цукор — 1 ч. л.;
  • кількість солі і перцю підбираємо за бажанням.

Приготування страви:

  • Тісто для мантів готуємо на основі води (250 мл), борошна (300 г), дрібки солі і погашеної соком лимона соди (0,5 ч. л.).
  • Нарізаємо м’якоть гарбуза на кубики (5 мм), які викладаємо на сковороду з олією. Додаємо трохи солі і білий цукор, пасеруємо до 6 хвилин.
  • Выстоянное тісто розділяємо на маленькі кульки, з яких розкачуємо невеликі коржі. Викладаємо остигнула начинку з гарбуза, формуємо гарні манти. Щоб оболонка заготовок не розривалася, центр тіста робимо трохи товщі, ніж краї.
  • Викладаємо вироби на грати пароварки, в ємність з водою і додаємо прянощі і спеції. Готуємо страву 40 хвилин.

Подаємо страву в гарячому вигляді, приправляючи улюбленим соусом або сметаною. Нарубана зелень теж не завадить!

Як приготувати манти в мультиварці?

Необхідні продукти:

  • борошно — 260 г;
  • яйце;
  • очищена вода — 100 мл;
  • олія (соняшникова чи оливкова) — 20 г;
  • м’ясо (яловичина, свинина) — 300 г;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • сіль, трохи перцю, зелень.

Процес приготування:

  • З просіяного пшеничного борошна, яйця, масла і солі замішуємо тісто, «округляємо» отриману заготівлю і залишаємо на півгодини її під рушником.
  • М’ясну м’якоть звільняємо від плівок і сухожиль, нарізаємо шматочками. Продукт рубаємо ножем або пропускаємо через велику решітку кухонного комбайна. Додаємо бажану кількість солі, перцю, робимо заміс фаршу.
  • Розкачуємо тісто тонким шаром, поверх якого викладаємо м’ясний шар, посипаємо нарубаною зеленню. Звертаємо лист з начинкою рулетом, щільно закріплюємо краї тіста. Розміщуємо виріб на решітку, змащуємо маслом.
  • Вливаємо в чашу агрегату воду, вибираємо програму «Варка на пару», встановлюємо час приготування 1 год.

Дістаємо апетитний рулет, поділяємо на частини, подаємо манти з мультиварки під ароматною домашньою сметаною.

З яловичиною без мантоварки

Що робити, якщо дуже хочеться побалувати себе смачною азійських їжею, але спеціальній каструлі для її приготування ще не обзавелися? Не впадайте у відчай, меткою господині все кулінарні прийоми і хитрощі покірні.

Які потрібні продукти:

  • цибулини — 2 шт.;
  • масло вершкове — 200 г;
  • бульба картоплі;
  • тісто — 400 г;
  • яловичина — 400 г;
  • жир (курдючний) — 100 г;
  • кількість солі, перцю, зіри підбираємо за бажанням.

Готуємо соковиті манти:

  • Спочатку виготовляємо пластичне і м’яке тісто, даємо йому час для «відпочинку».
  • М’ясо обробляємо, подрібнюємо його в комбайні через велику насадку, додаючи цибулю.
  • Очищену картоплю нарізаємо маленькими кубиками, так само чинимо з курдючним жиром. З’єднуємо компоненти з фаршем, додаємо сіль, перець, зіру, нарубану зелень.
  • Розкатане тісто ділимо на квадратики, викладаємо начинку, формуємо вироби у вигляді конвертиків і попарно защипуємо куточки.
  • Змащуємо маслом сковороду, манти викладаємо на дно наливаємо трохи води або бульйону, кидаємо по кілька зерняток зіри. Варимо близько півгодини.

Є й інший варіант приготування без мантоварки. Вироби викладаємо в сито, яке поміщаємо над киплячою в каструлі водою.

Запропоновані способи отримання страви не зовсім традиційні, а ось кінцевий результат буде нітрохи не гірше!

Готуємо манти по-татарськи

Як і російські пельмені, страви з тіста і начинки мають величезну кількість створених кулінарами варіацій. Одним з варіантів є манти по-татарськи.

Необхідні продукти:

  • борошно — 300 г;
  • вода і молоко — 100 мл;
  • яйце;
  • бульба картоплі;
  • м’ясний фарш — 400 г;
  • жир курдючний — 50 г;
  • олія (оливкова або соняшникова) — 20 р.
Дивіться також:  Риба кутум як приготувати? 4 рецепта

Поетапне приготування:

  • Принципових відмінностей в способі отримання тесту немає, але є деякі тонкощі. З’єднуємо воду і незбиране молоко, трохи нагріваємо. Збиваємо яйце, поміщаємо в просіяне борошно. Додаємо сіль, вливаємо цівкою рідина, робимо заміс пружного тіста. Право на півгодинну «відпочинок» продукту, як завжди, забезпечено.
  • Подрібнюємо (комбайн або ножем) м’ясо. Шаткуємо кубиками жир і очищений картопля. Нарубаний цибулю пасеруємо на олії разом з зірою або кмином, додаємо у фарш, солимо і перчимо складу.
  • Розкачуємо тісто, нарізаємо квадрати, викладаємо начинку. Додаємо кілька кубиків коренеплоду і формуємо манти. Потім злегка натискуючи на кожну порцію долонею, надаючи їм округлий вигляд.
  • В Азії їжу поміщають в спеціальну посудину — каскана. Ми використовуємо мантоварку. Викладаємо вироби на оброблені маслом решітки, ставимо їх у каструлю і готуємо 45 хвилин. Щоб активізувати процес кипіння і утворення великої кількості пари, всипаємо в ємність з водою ложку солі.

У Татарстані манти подають з кислим молоком (катик) або з підливою з підсмаженого до прозорості цибулі, заправленого пастою томатів. Дуже смачно!

Рецепт приготування в пароварці

Широкий функціонал електроприладу не тільки дозволяє готувати соковиті і апетитні манти, але і одночасно отримувати інші різноманітні страви.

Склад компонентів:

  • м’ясний фарш — 500 г;
  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • холодна вода — 200 мл;
  • борошно — 300 г;
  • олія (оливкова або соняшникова) — 100 г;
  • сіль використовуємо за вподобанням.

Спосіб приготування:

  • З’єднуємо просіяне борошно і воду, замішуємо тісто щільної структури. Загортаємо кулю в плівку і відправляємо на годину в холодильник.
  • Додаємо в м’ясний фарш нарізаний кубиками цибулю, сіль, спеції і прянощі, ретельно вимішуємо складу.
  • Розкачуємо тісто, вирізаємо квадрати або кружечки, розміщуємо начинку, формуємо манти.
  • Кожен виріб занурюємо в ароматне масло, викладаємо в пароварку на деякій відстані один від одного. Готуємо страву 45 хвилин при активному кипінні води.

Подаємо страву, щедро змащуючи вершковим маслом і посипаючи сумішшю духмяних перців. Такі традиції!

Ідеальне тісто на манти: рецепти

Ми звикли думати про те, що тісто для мантів має бути самим простим: вода, борошно, сіль. На практиці все не так однозначно.

Заварне тісто

Підготуйте:

  • борошно — 250 г;
  • яйце;
  • окріп — 120 мл;
  • пісне масло — 10 р.

Приготування:

  • Розчиняємо в гарячій воді щіпку солі. Яйце з’єднуємо з маслом, просіваємо борошно. Заміс тіста робимо максимально швидко. Спочатку використовуємо блендер, потім працюємо руками, отримуючи пружну і еластичну масу.
  • Щоб тісто визнати ідеальним, замішуємо його не менше 15 хвилин. Сформований шар придавлюємо до столу, потім розтягуємо в сторони. Краї тіста збираємо в центрі і повторюємо процедуру замісу десятки разів, доки не отримаємо пружну і м’яку текстуру продукту, не прилипающего до рук.

Тісто на кефірі

Вам знадобиться:

  • борошно — 500 г;
  • сода харчова — 6 м;
  • олія (соняшникова чи оливкова) — 15 мл;
  • кефір — ½ склянки.

З’єднуємо в чаші кефір кімнатної температури, щіпку солі і масло. Просіваємо борошно і робимо правильний заміс тіста, регулюючи кількість сипучого компоненту. На виході отримуємо м’яку, приємну для рук масу.

Тісто на мінеральній воді

Заздалегідь підготуйте:

  • яйце;
  • борошно — 260 г;
  • пісне масло — 20 г;
  • вода мінеральна — ½ склянки;
  • по дрібці солі і звичайного цукру.

У просіяне борошно вбиваємо яйце, з’єднуємо його з частиною сипучого продукту. Додаємо інші інгредієнти, вливаємо сильно газовану воду і замішуємо еластичне тісто.

Домігшись вчиненого якості основи для мантів, обов’язково надаємо їй півгодинної «відпустка» для відпочинку.

Дивіться також:  Болоньєзе – класичний рецепт і 6 варіантів приготування

Секрети приготування смачної начинки на манти

Завдання наповнення східних виробів різноманітною начинкою не менш важлива, ніж отримання якісного тесту.

Умови приготування смачної начинки:

  • Для отримання соковитого рубленого фаршу використовуємо добре наточені ножі. В крайньому випадку, подрібнюємо продукти м’ясорубкою з великою насадкою.
  • До складу начинки з яловичини включаємо м’якоть свинини, а також шматочки курдючного жиру.
  • До складу м’ясних інгредієнтів неодмінно додаємо цибулю в пропорції 1:2. Запропонованим способом забезпечуємо фарш соковитістю.
  • Чудовим компонентом для начинки визнані такі продукти, як гарбуз і картоплю. Шматочки коренеплоду, як губка, вбирають зайвий сік, запобігаючи розрив оболонки мантів.
  • Використовуючи сучасні методи кулінарної напрацювання, «залучаємо» для приготування смачних начинок свіжі гриби, фрукти, морепродукти, сир та овочі.

Як правильно і швидко ліпити манти

Незважаючи на те, що ці вироби, як і пельмені або вареники, зроблені з тіста, процес їх оформлення вимагає певних кулінарних навичок і прийомів.

Як правильно ліпити манти:

  • З тіста розкачуємо тонкий коло, піднімаємо один край, складаємо корж у вигляді гармошки (ширина шарів до 10 см). Поділяємо її на частини шириною до 10 див. Розгортаємо листи і розрізаємо по згину. Викладаємо начинку, з’єднуємо над нею кінці тіста хрест-навхрест, защипуємо куточки з правої і лівої сторони. Головне — зробити оболонку герметичною, зберігає сік розміщеної всередині неї начинки!
  • Розкатаний коло розрізаємо на фігурні смужки, викладаємо фарш до середини стрічки, накриваємо начинку вільної частиною тіста, згортаємо його рулетом. Отримуємо виріб у вигляді витонченої трояндочки.
  • Утворимо з тіста «ковбаску», яку розрізаємо на шматочки шириною до 2 мм. Катаємо у долонях кульку, потім виготовляємо з нього тонку корж. Звертаємо пласт над розміщеної начинкою, двома пальцями защипуємо верхню частину тесту, потім робимо те ж саме з правими і лівими краями. Бічні куточки також скріплюємо з обох сторін. Буквально за кілька секунд отримуємо розкішно оформлена страва.
  • Класичний спосіб ліплення — так званий мішечок. Краї розкатаного кружечка збираємо наверх у вигляді складок, защипывая (закручуючи) над начинкою. Якщо тісто поділене на квадрати, кожен куточок закріплюємо над фаршем у вигляді «вузлика».
  • Для отримання уйгурських (класичних) мантів шматочки тіста розкачуємо маленькими коржиками. Викладаємо фарш, залишаючи вільним периметр заготовки. Накриваємо нижню частину начинки невеликим сегментом кружечка, по черзі накладаємо внапуск бокові сторони праворуч, потім ліворуч. Притримуючи пальцем нові шари, продовжуємо «плести» косичку, поки не закриємо повністю верхню частину тесту.

Скільки варити манти на пару

Смак отриманого страви безпосередньо залежить від способу і часу теплової обробки виробів.

Скільки готувати манти в пароварці:

  • Для свіжого страви, отриманого в домашніх умовах з якісних продуктів, на кінцевий процес витрачаємо не менше 40 хвилин.
  • Заморожені манти, приготовані власноруч, зажадають від 40 до 50 хв. перебування в пароварці.
  • Купуючи магазинну продукцію, враховуємо особливості її виготовлення: товсте тісто, далеко «заховане» м’ясо (якщо вона там взагалі є). Для такої страви необхідно не менше 60 хвилин.
  • Час приготування залежить і від розмірів виробів, і від кількості м’ясної начинки, яку кладемо від душі, не шкодуючи продукту для себе, улюблених. До стандартних 45 хвилинам накидаємо ще 10.
  • Нарешті, не забуваємо і про те, що поміщати манти в пароварку слід лише після початку активного кипіння рідини, інакше наш «праця» прилипне до листів пароварки і порветься. Дуже буде прикро!

Наведені поради та рекомендації про те, як приготувати манти, є базовими. В будь-якій сім’ї існують індивідуальні кулінарні пристрасті, тому не можна сприймати кожен рецепт як застиглої догми. Думаємо, фантазуємо, впроваджуємо свої нововведення і вдалі знахідки.

Прокрутка до верху