Млинці — саме універсальне блюдо. Їх можна зробити солодкими і тонкими – подати до сніданку, або пишними з м’ясом або капустою – запропонувати на обід. Ми розповімо, як приготувати млинці різними способами, і з якою завгодно начинкою, урізноманітнивши сімейне меню.
Класичні млинці на молоці
Що знадобиться:
- яйця — 3 шт;
- сіль — 8 гр;
- борошно хлібопекарська — 0,1 кг;
- молоко — 0,7 л;
- цукровий пісок — 45 гр:
- олія слив. — 20 гр;
- для смаження масло неароматное.
Дії:
- У глибокий посуд розбити сирі яйця і збити вручну з допомогою виделки або віночка.
- Молоко розділити на дві половину. Першу додаємо до яєць і перемішуємо.
- Відрізаємо шматочок вершкового масла і розтоплюємо в мікрохвильовці. Після цього зливаємо його до решти інгредієнтів.
- Потихеньку висипаємо просіяне борошно, стежте, щоб не з’являлися грудочки.
- Доливаємо молоко, що залишилося, помішуючи ложкою. Робимо, таким чином млинцеве тісто.
- Спеціальну сковороду для млинців обробляємо будь-яким рослинним маслом. Робимо це за допомогою кулінарної пензлика. Зачерпываем рідке тісто. Необхідно набирати не більше половини ополоника, так млинці вийде тонше.
- Розподіляємо його по всій поверхні посуду і обсмажуємо з обох сторін, на кожну виходить 1,5 хвилини.
- Викладаємо готові млинці в стопку. При бажанні кожен змащуємо вершковим маслом, і посипається цукровим піском.
З заварного тіста на окропі
Млинці на заварне тісто виходять дуже м’якими, тонкими і ніжними.
Список продуктів:
- окріп води — 200 мл;
- молоко — 0,5 л;
- розпушувач тіста — 10 гр;
- пісне масло — 90 мл;
- 2 столові яйця;
- ваніль — 4 гр;
- борошно — 0,22 кг;
- цукрова пудра — 50 гр.
Алгоритм дії:
- З’єднати сирі курячі яйця, цукрову пудру і ваніль в глибокій посуді. Збити масу з допомогою віночка.
- Перелити до яєць молоко.
- Перед застосуванням борошно необхідно обробити ситом, і потім насипати до основних продуктів разом з розпушувачем.
- Вийшло рідкувате тісто.
- А тепер наливаємо в нього крутий окріп і відразу заважаємо ложкою або віночків. В окропі і полягає весь секрет таких млинців.
- У підсумку виходить маса з безліччю бульбашок, і при обсмажуванні блюдо вийде ажурним і дуже тонким.
- Наливаємо в тісто пісне масло.
- Залишається посмажити млинці на сковороді з товстим дном, так більше ймовірність, що вони не підгорять.
- Одержаний продукт можна згорнути конвертиком і полити згущеним молоком. Приємного апетиту!
На кислому молоці
Якщо молоко в холодильнику трохи перестояло, не варто відразу його викидати. Приготуйте на ньому млинці.
Склад компонентів:
- борошно першого сорту — 0,25 кг;
- одне яйце;
- кисле молоко — 0,5 л;
- сіль з цукром за смаком;
- масло неароматное — 50 мл
Дії:
- Розбити яйця і окремо перетворити їх в однорідну жовту масу.
- До них насипте цукор і сіль, налийте молоко.
- Не перестаючи заважати, потихеньку засинайте просіяне борошно, додайте 25 мл неароматного олії.
- Перемішати міксером тісто.
- Ставимо на вогонь посуд для смаження, бризкаємо на її дно масло.
- Як тільки сковорода нагрілася, починаємо процес смаження.
Тонкі млинці з дірочками
Список інгредієнтів:
- два яйця;
- лимонний сік — 10 мл;
- цукор – пісок — 50 гр;
- молоко коров’яче — 0,5 л;
- пісне масло — 80 мл;
- сода — 12 гр.
Дії:
- Змішати сирі яйця і цукор, збити вручну до появи білої пінки.
- Налити олію і молоко, перемішати ложкою.
- Борошно провести через сито і додати до основної маси інгредієнтів.
- Насипати окремо соду і залити її лимонним соком, таким чином, вийде гашене сода, яка і допомагає вийти візерунчастим млинців. Додаємо її в тісто.
- Сильно нагріти сковороду, попередньо змастивши маслом за допомогою пензлика.
- Зачерпнути тісто ополоником. Воно повинно заповнювати не більше половини ополоника.
- Вилити в сковороду і розподілити рівномірно по всій поверхні.
- Смажимо по хвилині з кожної сторони.
- Таким чином, у нас вийшла чарочка ароматних, дихаючих жаром млинчиків.
- Змащуємо їх вершковим маслом або вершками і подаємо до столу.
Без додавання соди
Зазвичай господині кладуть в млинцеве тісто соду. Ми з’ясували, що і без соди виходить смачне і пишне ласощі.
Вам знадобиться:
- борошно першого сорту — 260 гр;
- два курячих яйця;
- сіль — 5 гр;
- цукор за смаком;
- молоко – 1/2 л.
Дії:
- У кухонному комбайні обробляємо суміш сирих яєць, цукру, молока і солі. Цей процес можна зробити міксером або звичайним віночком.
- Перелийте масу в глибоку чашку і поступово насипайте борошно.
- Для ситності можна відрізати шматочок масла, розм’якшити його і додати в млинцеве тісто.
- Добре прогріваємо сковороду, змащуємо її маслом дно рослинного виду.
- Зачерпываем тісто і починаємо випікати тонкі млинці.
- Подавати краще всього гарячі вироби.
Дієтичний рецепт приготування
Якщо ви стежите за своєю вагою або дотримуєтеся посту, зробіть на сніданок смачні дієтичні млинці. Для них зовсім не обов’язково брати пшеничне борошно.
Базові компоненти:
- вівсяні пластівці — 160 гр;
- вода — 0,5 л;
- молоко — 0,5 л;
- одне яйце;
- сіль;
- цукровий пісок — 15 гр.
Секрети приготування:
- Спочатку зваріть вівсянку. Для цього насипте пластівці в каструльку і залийте їх розчином води і молока.
- Як тільки каша буде готова, обробіть її блендером, так, щоб пластівці повністю измельчились в крупу.
- Насипте до них цукор з сіллю, розбийте одне яйце.
- Вийшло однорідне тісто без зайвих калорій.
- Починайте смажити страву на розпеченій сковороді.
- Щоб млинці не підгоріли, використовуйте оливкову олію.
Товсті млинці на кефірі
В масляну традиційно головним блюдо вважаються товсті млинці. Часу на таке блюдо йде набагато менше.
Вам знадобиться:
- сіль — 5 гр;
- щіпка лимонної кислоти;
- кефір — 0,5 л;
- сода — 4 гр;
- борошно пшеничне — 300 гр;
- масло неароматное — 50 гр;
- три яйця;
- ванілін — 2 гр.
Алгоритм дії:
- В посуд з борошном насипати цукор, соду, ванілін, лимонну кислоту і сіль.
- Кефір дістати з холодильника і розігріти на плит або в мікрохвильовій печі до теплого стану. Перелити його до розбитих яєць і збовтати віночком.
- Налити в отриману масу рослинне масло.
- Вилити складу в суху суміш борошна, постійно помішуючи. Простежте, щоб не було грудок.
- Залишити тісто на півгодини на кухні.
- Загострити посуд для смаження, її дно збризнути маслом.
- Для товстих млинців набираємо повний ополоник тесту. Після випікання повинен вийти пласт товщиною в пів сантиметра.
- Він обсмажується за три хвилини з кожного боку.
Як зробити з коньяком
Якщо ви вважаєте млинці простим і нудним стравою, то ви помиляєтеся. Приготуйте млинці на коньяку, як начинки використовувати шоколад або фрукти, і отримаєте чудове, вишукану страву.
Базові компоненти:
- цукор — 25 гр;
- молоко — 200 мл;
- сіль — 4 гр;
- коньяк — 20 гр;
- одне яйце;
- борошно — 230 гр;
- олія оливкова — 40 гр.
Спосіб приготування:
- З’єднуємо яєчну масу з цукром і сіллю. Збиваємо.
- Поступово наливаємо молоко, а потім всипаємо оброблену і подрібнену борошно.
- Весь час збиваємо суміш виделкою або вінчиком.
- Наливають коньяк і оливкове масло. Ось і вийшло млинцеве тісто з коньяком.
- Тепер діємо за стандартною схемою: нагріваємо сковороду на плиті, пензликом змащуємо її поверхню олією.
- Набираємо половину ополоника — потрібно, щоб вийшли тонкі мереживні млинці.
- Смажимо кожен пласт за 3 хвилини.
- Насолоджуйтеся приємним ароматом і терпким смаком приготовленого страви!
На мінеральній воді і кефірі
Ще один варіант приготування пухирчастих м’яких млинчиків.
Склад продуктів:
- щіпка солі;
- мінеральна газована вода — 0,2 л;
- два яйця;
- цукор — пісок — 50 гр;
- кефір — 0.2 л;
- масло неароматное — 30 мл;
- сода — 5 гр;
- борошно першого сорту — 130 гр.
Як приготувати млинці на кефірі тонкі з дірочками:
- Додаємо соду в кефір.
- Борошно обробляємо з допомогою сита, викидаємо грудочки і дрібне сміття.
- Змішуємо яйця з цукром і перетворюємо їх в білу піну.
- Насипаємо сіль і продовжуємо збивати.
- Вливаємо кефір із содою.
- Додаємо рослинне масло і мінеральну воду.
- Насипаємо оброблену борошно.
- Після кожного приєднання нового продукту всю суміш ретельно збиваємо.
- Одержане однорідне тісто ставимо в тепле місце на 20 хвилин.
- Беремо сковороду з товстим дном і антипригарним покриттям, нагріваємо, мажемо рослинним маслом і починаємо процес смаження.
- Якщо тісто вийшло дуже густим в’язким і, налийте ще трохи мінералки.
Панкейкі на молоці
Панкейкі — це варіант американських млинчиків. За своєю формою вони більше схожі на оладки. Їх ніколи не роблять тонкими, як наші млинці. Але начинку можна покласти всередині такого виробу. Неймовірно смачно!
Основні продукти:
- два курячих яйця;
- щіпка ваніліну;
- молоко — 0,24 л;
- борошно — 0,24 кг;
- згущене молоко для начинки;
- розпушувач тіста — 10 гр;
- цукровий пісок — 60 гр.
Процес приготування:
- Молоко розігріти, але не доводити до кипіння.
- Влити його до розбитих курячим яйцям і збовтати віночком.
- Борошно першого сорту просіяти і насипати до основних інгредієнтів.
- Додати ванілін і розпушувач тіста, весь час помішуючи виделкою.
- Тісто має бути густіше, ніж на звичайні млинці, приблизно, як сметана.
- Розігріти блинницу. Масло додавати не варто. Американський варіант печеться на сухій сковороді.
- Зачерпываем столовою ложкою тісто. Для одного млинця необхідно покласти в центр млинниці 3 ложки.
- Розподіляємо тісто рівномірно по всій поверхні сковороди.
- Готувати до появи пухирців і перевернути на іншу сторону.
- Складіть готовий продукт стопкою, нанесіть згущене молоко. Дуже добре подавати млинці гарячими і з ягодами.
Як приготувати хрусткі млинці
Вам знадобиться:
- п’ять курячих яєць;
- борошно — 260 гр;
- молоко — 1 л;
- цукор — 50 гр;
- сода — 10 гр;
- сіль — 12 гр;
- жменя панірувальних сухарів;
- масло рослинне — 25 гр;
- сир і шинка по 300 гр як варіант начинки.
Покрокова інструкція:
- Розбити в окрему миску чотири яйця, влити молоко, насипати сіль, оброблену борошно, цукор, соду і додати рослинне масло. Перемішати.
- Вийде рідкувате тісто для млинців.
- Набрати підлогу ополоника і вилити в розпечену сковороду з часткою рослинної олії.
- Використовувати все тісто для стопки хрустких млинчиків.
- Нарізати соломкою шинку, сир твердий провести через тертку.
- Взяти частину начинки і покласти на середину млинця, загорнути його в трубочку.
- Окремо розбити п’яте яйце в чашку.
- Трубочки вмочити спочатку в яйці, а потім у панірувальних сухарях.
- Блюдо закрити в холодильнику на півгодини.
- Після цього холодні трубочки ще раз обробляємо яйцем і сухарями.
- Наливаємо трохи олії в сковороду і протягом хвилини обсмажуємо кожну трубочку.
- Вийшло чудове ароматна страва на обід. Приємного апетиту!
Рецепт на воді
Самий простий і легкий спосіб приготування – це млинці на воді.
Необхідні продукти:
- три яйця курячі;
- вода — 0,6 л;
- сода — 5 гр;
- борошно — 0,3 кг;
- цукор — 45 гр;
- сіль — 6 г;
- лимонна кислота — 4 гр;
- олія оливкова — 30 мл
Як приготувати:
- Збити за допомогою міксера яйця, до них налити півлітра води.
- В іншому посуді з’єднати решту води з лимонною кислотою.
- У третій мисці змішати всі сипучі інгредієнти і додати в яєчну суміш.
- Зробити млинцеве тісто і прибрати на 20 хвилин.
- Після цього виливаємо в нього лимонну кислоту.
- Тепер можна смажити смачні вироби.