Морські гребінці представлені в супермаркетах як в свіжому, так і в замороженому вигляді. Вони по праву належать до рибних делікатесів. Перед тим як приготувати гребінці, слід розібратися в нюансах їх приготування, щоб м’ясо вийшло ніжним і неймовірно смачним.
Смажені морські гребінці
Щоб зберегти поживність і високу харчову цінність, філе морського гребінця необхідно правильно приготувати, не піддаючи його тривалій термічній обробці, що перетворює багатий білком продукт «гуму».
Щоб посмажити 400 г гребінців, також будуть потрібні:
- по стопці рисової горілки і оливкової олії;
- 30 г вершкового масла;
- 30 мл соєвого соусу;
- трохи зеленої цибулі;
- прянощі, часник в порошок і сіль.
Спосіб приготування:
- Філе промивається, просушується, посипається сіллю, прянощами, часниковим порошком, а також сбрызгивается соєвим соусом.
- Обсмажуються гребінці через 20 хвилин на гарячій суміші олії по 2 хвилини з кожного боку.
- В кінці шматочки молюска заливаються горілкою, яка підпалюється.
- Після згасання полум’я блюдо вважається готовим, і в тарілках притрушивается рубаною зеленню.
Як загасити з овочами
Не менш популярний рецепт приготування гребінців в домашніх умовах з овочами.
Використовуються:
- ½ Кг гребінців;
- 2 шт. болгарського перцю;
- 2 помідори;
- 1 цибулина;
- по 50 г шпинату і селери;
- стопка оливкової олії;
- трохи лимонного соку;
- сіль і мелений перець.
Етапи створення:
- Молюски промиваються і добре обсушиваются.
- З очищених овочів готуються дрібні кубики.
- Шпинат і селеру дрібно рубаються.
- Подрібнена овочева суміш обсмажується на підігрітому оливковій олії.
- Коли утвориться сік, в сковороду відправляються попередньо підсолені і приправлені шматочки молюсків.
- Морепродукт гаситься під кришкою з овочами не більше 8 хвилин, після чого апетитне блюдо перекладається в салатник, де сбрызгивается лимонним соком і притрушивается подрібненою зеленню.
Рецепт запікання в духовці
Смак кальмарів знайомий практично кожному. А ось як смачно приготувати гребінці знають далеко не всі.
Незважаючи на те, що найбільш поширеним способом підготовки морепродукта є варіння, в духовці страва виходить не менш смачним, при цьому зберігаючи найбільшу кількість корисних речовин.
Для втілення рецепта в життя необхідні:
- штук 20 молюсків;
- 100 г грибів;
- стільки ж зеленої цибулі;
- шматочок сиру;
- 2 цибулини;
- шматочок вершкового масла;
- 200 мл вершків;
- вдвічі менше вина;
- сіль і білий перець.
Покрокова інструкція приготування:
- З цибулин готуються тонкі півкільця.
- Зелений лук ріжеться дрібними шматочками.
- Гриби очищаються і діляться на 4 частини.
- У сотейнику розтоплюється половина вершкового масла, на якому пассеруются цибульні півкільця.
- Через 5 хвилин в ємність відправляються гриби і зелень.
- Через 3 хвилини замість засмажки, яка викладається на окрему тарілку, вливається вино.
- Коли випарується половина рідини, в сотейник додаються очищені гребінці, вершкове масло і вершки.
- Блюдо солиться, перчится і смажиться 1 хвилину, після чого викладаються смажені овочі.
- Потім страву розкладається по горщикам, які відправляються в духовку, розігріту до 250 °C, на 3 хвилини.
Салат з вареними морськими гребінцями
Закусок з морськими гребінцями безліч, але великий інтерес представляє салат з морепродуктів з овочами.
Для приготування необхідно підготувати:
- 3 огірка;
- болгарський перець;
- листя салату;
- ½ Лимона;
- 300 г мідій в олії;
- таку ж кількість відварених гребінців;
- соняшникова олія;
- сіль, мелений перець і зелень.
При створенні закуски:
- Огірки очищаються від жорсткої шкірки і нарізати соломкою.
- З очищеного від насіння перцю готуються тонкі смужки.
- Листя салату рвуться довільно.
- Зелень дрібно рубається.
- З лимона вичавлюється сік, а цедра натирається.
- Гребінці відварюються, а мідії відкидаються на друшляк.
- Всі інгредієнти змішуються, солятся, притрушиваются перцем і заправляються невеликою кількістю масла.
У вершковому соусі
Вершковий соус ідеально поєднується з морепродуктами, включаючи і морські гребінці.
Готується страва з таких продуктів:
- по 20 мл білого сухого вина і оливкової олії;
- 30 г сиру;
- 120 мл вершків;
- щіпка перцю;
- ½ Цибулини;
- 150 г гребінців;
- ½ Головки часнику;
- 150 г спаржі;
- трохи петрушки і солі.
Процес приготування:
- Овочі очищаються і при необхідності миються.
- Петрушка подрібнюється. Сир натирається на тертці.
- Цибуля шинкуется півкільцями, часник нарізати пластинками, після чого суміш пассеруется на оливковій олії.
- Гребінці промиваються і додаються до овочів, де обсмажують до золотистого кольору.
- Зажарка заливається вином і гаситься до випаровування рідини.
- Далі додається рубана петрушка, вершки і сирна стружка.
- Через 5 хвилин гребінці у вершковому соусі подаються з попередньо відвареної спаржі.
З додаванням грибів
Незважаючи на те, що пошук морських гребінців в магазині – справа непроста, їх смак того варто. З морепродукта виходять дуже поживні страви, приготування яких йде зовсім небагато часу, що дуже радує при сервіровці столу після трудового дня.
Інгредієнти для вишуканого делікатесу:
- 10 гребінців;
- 400 г грибів;
- 30 мл сметани;
- цибулю-шалот в кількості 2 шт.;
- шматочок вершкового масла;
- зубок часнику;
- кілька гілочок свіжої петрушки;
- шафран, мелений перець і сіль.
Етапи приготування:
- Гребінці витягуються з черепашок, промиваються і обсушиваются.
- Черепашки ретельно очищаються, просушуються і викладаються у форму для запікання.
- Молюски обсмажують на вершковому маслі з додаванням шафрану близько 2 хвилин таким чином, щоб вони залишалися сыроватыми в середині.
- Гребінці містяться назад у мушлі.
- Цибуля подрібнюється і пассеруется в тій же сковороді, де обсмажувалися молюски.
- Через 2 хвилини до цибулі додаються часникова крихта, рубана петрушка і подрібнені гриби.
- Зажарка солиться і недовго пассеруется, після чого викладається на молюсків в раковинах.
- Форма для запікання відправляється в духовку на 10 – 15 хвилин, після чого страва подається до столу.
Як смачно приготувати заморожені гребінці
Готується смачне і просте блюдо, багате білком, з:
- гребінців;
- оливкової олії;
- лимона;
- кунжуту;
- солі і перцю.
Послідовність приготування:
- Гребінці розморожуються, обсушиваются, присипаються сіллю і перцем.
- З лимона вичавлюється сік.
- Поки молюски 20 хвилин маринуються, на сковороді підрум’янюються насіння кунжуту.
- Підготовлені гребінці обсмажують з двох сторін на гарячій сухій сковороді, після чого викладаються на блюдо, де посипаються кунжутом, сбрызгиваются оливковою олією і соком лимона.
Морські гребінці – багатий поживними елементами дієтичний морепродукт, який готується дуже швидко. А якщо слідувати рекомендаціям, він виходить неймовірно смачним.