Нагетси – це шматочки м’яса птиці в складній паніровці, обсмажені в олії до хрусткої скоринки. Ця страва добре знайоме завсідникам мережі швидкого харчування. Тим, у кого немає можливості часто відвідувати такі заклади, можна запропонувати кілька способів того, як приготувати нагетси в умовах звичайної домашньої кухні.
Як приготувати класичні курячі нагетси
З кулінарної точки зору нагетси являють собою шматочки м’яса птиці в паніровці, обсмажені у фритюрі.
Щоб правильно навчитися готувати таке блюдо, для початку варто розглянути класичний варіант.
В цьому випадку для роботи знадобиться:
- 1 куряча грудка;
- 2 яйця;
- сіль (за смаком);
- пшеничне борошно;
- перець;
- сухарі панірувальні;
- рослинна рафінована олія.
Як приготувати нагетси з цих продуктів:
- Спочатку потрібно підготувати основний інгредієнт. Для цього з грудки слід зняти шкіру і акуратно зрізати м’ясо з кістки. М’якоть порізати гострим ножем на шматочки товщиною не більше 1 сантиметра. При цьому надрізи потрібно робити поперек волокон.
- Сіль з’єднати з перцем і рівномірно обробити цією сумішшю шматочки м’яса.
- В окремі тарілки висипати борошно і сухарі. Яйця розбити в піалу і трохи перемішати їх виделкою.
- Далі шматочки м’яса треба опустити в кожну ємність в наступному порядку: борошно – яйця – панірувальні сухарі.
- Заготовки викласти на сковороду і смажити в киплячій олії по 3 хвилини з кожного боку.
Подавати нагетси бажано гарячими разом з будь-яким ароматним соусом.
Готуємо, як в Макдональдсі
Любителям фаст-фуду складно відмовитися від звичних страв. Так, це і не потрібно. Адже в домашніх умовах можна зробити такі ж нагетси, якими їх готують в кожному Макдональдсі.
Для цього знадобиться:
- 0,5 кілограма курячого філе;
- 1 сире яйце;
- трохи солі;
- 3 столові ложки соку лимона;
- 5 часточок часнику;
- 70 грам будь-якого рослинного масла;
- перець;
- 50 – 60 грам панірувальних сухарів.
Методика приготування:
- М’ясо довільно порізати на шматочки.
- Скласти їх в глибоку тарілку, а потім посипати перцем і харчовою сіллю, додати подрібнений часник і добре перемішати.
- У чашці збити яйце, додавши до нього приблизно 70 мілілітрів води.
- У неглибоку тарілку висипати сухарі.
- Шматок м’яса спочатку вмочити в яєчну масу, а потім обваляти в сухарях. При цьому тримати його краще вилкою, щоб паніровка не прилипала до рук.
- Заготовки викласти на сковороду з гарячим маслом.
- Смажити з обох боків до появи характерної скоринки.
Їсти нагетси потрібно не відразу. Спочатку їх слід покласти на серветку, щоб вона ввібрала зайвий жир. Після цього рум’яні шматочки можна подавати з томатним, часниковим або будь-яким іншим соусом.
З содою і крохмалем
Іноді господині скаржаться, що приготовані ними нагетси виходять сухуватими, а паніровка просто стікає на сковороду і смажиться окремо.
Це можна виправити, якщо використовувати іншу технологію і зовсім інший набір продуктів:
- 1 філе курки;
- сіль;
- 10 грамів картопляного крохмалю;
- 1 лимон;
- перець;
- 12 грам соди харчової;
- борошно.
Як з усього цього приготувати нагетси:
- Спочатку філе треба розділити на порційні шматочки, розрізаючи м’ясо упоперек волокон.
- Отримані в результаті скибочки скласти в миску і посолити.
- Потім їх потрібно присипати содою, і щоб погасити її, полити соком лимона.
- Додати крохмаль, перемішати і залишити м’ясо в такому стані на 15 хвилин.
- Обробивши кожен шматок в борошні, смажити їх на сковороді з двох сторін.
Рум’яна кірочка буде сигналом до того, що страва готова.
Нагетси з філе індички
В кафе і ресторанах швидкого харчування зазвичай роблять курячі нагетси. Але вдома можна трохи поекспериментувати і взяти, приміром, філе індички. Це м’ясо також вважається дієтичним. Та й на смак вона зовсім не поступається курятині. Крім того, в умовах домашньої кухні можна використовувати незвичайну панірування.
Для цього потрібно:
- 0,5 кілограма індички;
- 100 грам пшеничного борошна;
- 1 яйце;
- сіль;
- 150 грам кукурудзяних пластівців;
- 5 грам меленого перцю;
- 30 грам сухарів;
- півтори чайні ложечки сушеного часнику;
- олія соняшникова;
- по ½ чайної ложки тертого імбиру і куркуми.
Готувати такі нагетси дуже просто:
- М’ясо індички (краще брати філе) нарізати скибочками товщиною не більше 1,5 сантиметра.
- Заготовки скласти в миску.
- Посипати їх перцем, куркумою, часником, сіллю і імбиром.
- Додати збите яйце і добре перемішати.
- Пластівці подрібнити в блендері, а потім з’єднати їх з борошном і сухарями.
- Шматочки м’яса по черзі обваляти в приготовленої паніровці і смажити з двох сторін в розпеченому маслі, поки кожен з них не зарум’яниться.
У фритюрі приготування страви проходить набагато швидше. М’ясо обробляється відразу з усіх сторін, і перевертати його не потрібно.
В мікрохвильовці
Досвідчені господині вміють робити смачні нагетси з курки навіть в мікрохвильовій печі. Правда, тут є одна тонкість. Всередині камери заготовки знаходяться не більше 5 хвилин і можуть не встигнути, як слід, пропектися. Тому м’ясо попередньо потрібно замаринувати.
Для такого рецепта необхідно взяти:
- 250 грам м’якоті курячих грудок;
- 2 яєчних білка;
- 40 мл соєвого соусу;
- 50 грам панірувальних сухарів;
- перець;
- сіль;
- будь-які сухі спеції.
Технологія процесу:
- Вимиту і просушену грудку покласти в миску і залити соєвим соусом. Для маринування достатньо буде 20 хвилин.
- Оброблене м’ясо нарізати невеликими шматочками.
- Сіль змішати зі спеціями і перцем.
- Цією сумішшю натерти заготовки.
- Білки злегка збити з сіллю.
- М’ясо спочатку вмочити в яєчну масу, а потім обваляти в сухарях.
- Шматочки викласти на блюдо і відправити в мікрохвильову піч на 5 хвилин. При цьому потужність апарату повинна бути максимальною.
Для більш оригінальної подачі кожен шматочок на тарілці можна проткнути шпажкою (або зубочисткою), а соус налити в окрему піалу.
З сирною начинкою
Якщо хочеться якогось різноманіття, то можна приготувати нагетси з ароматною сирною начинкою. Але в цьому випадку м’ясо краще перетерти в фарш – так начинка не буде витікати назовні.
Інгредієнти для такого рецепта знадобляться звичайні:
- 750 г філе курки;
- 120 грам борошна;
- сіль;
- 4 яйця;
- перець;
- 300 грам твердого сиру;
- улюблені спеції;
- соняшникова рафінована олія.
Приготування страви проходить у кілька етапів:
- Філе порізати шматочками, а потім подрібнити у блендері.
- Додати до нього сіль, 1 яйце, трохи перцю і гарненько перемішати.
- Сир довільно порізати кубиками.
- Збити яйця.
- Борошно сухарі висипати в окремі тарілки.
- Взяти частину фаршу і зробити з нього корж. По центру покласти шматочок сиру, а потім скачати заготовку у вигляді кулі.
- Для панірування кожен виріб спочатку обваляти в борошні, потім вмочити в яйця, а потім обробити в сухарях.
- Смажити такі кульки краще у фритюрі до утворення красивою золотистої скоринки.
Таке блюдо ідеально підійде для дитячого свята. Так, і дорослим він теж сподобається.
Нагетси з філе в духовці
Той, кому протипоказана смажена їжа, може приготувати не менш смачні нагетси з курячого філе, запікаючи їх в духовій шафі.
При тому потрібно класичний набір інгредієнтів:
- 3 курячих філе;
- 5 грам солі;
- 100 – 120 грам пшеничного борошна;
- 3 сирих яйця;
- щіпка перцю;
- 35 грам рослинної олії;
- 160 – 180 грам сухарів.
Як правильно робити нагетси в духовці:
- Філе промити, видалити з нього зайві плівки, а саму м’якоть порізати довільно на шматочки. Кожен з них повинен бути розміром не більше 4 сантиметрів.
- Для панірування підготувати три тарілки. В одній буде знаходитися борошно, в іншій сухарі, а в третьої потрібно збити яйця.
- Тепер можна сміливо приступати до обробки. М’ясо необхідно по черзі опустити в кожну тарілку в наступному порядку: борошно – яйце – сухарі.
- На деко встановити решітку. Потім викласти на неї заготовки.
- Запікати при 200 градусах 15 хвилин. При цьому деко потрібно розташувати в камері на середньому рівні.
Це блюдо можна робити, якщо в будинку намічається дружня вечірка. У господині буде більше вільного часу, який вона може присвятити своїм гостям. Їй залишиться тільки підготувати м’ясо, а решта покірно виконає духовка.