Як приготувати оладки пишні та смачні? 9 рецептів

Пишні і м’які оладки являють собою дуже смачне кулінарний виріб, що є в кухнях різних народів, відоме багатьом з раннього дитинства. Але далеко не багато любителів цього борошняного дива знають, як приготувати оладки правильно, щоб вони не вийшли плоскими і тугими.

Як приготувати пишні та смачні оладки на молоці?

Оладки на молоці завдяки простоті і швидкості приготування є ідеальним варіантом сніданку або перекусу для всієї родини.

Для виконання рецепта знадобляться:

  • молоко – 250 мл;
  • борошно – 400 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • цукор – 50 г;
  • сода – 5 м;
  • оцет 9% – 15 мл;
  • олія соняшникова 50 мл;
  • сіль – щіпка.

Щоб отримати пишні оладки:

  • У склянку з молоком додається оцет, після чого молоко залишають на 5 хвилин для закисання.
  • Збите яйце і рослинне масло додаються в закислі молоко.
  • В окремій ємності змішуються сипучі інгредієнти: борошно, сода, сіль і цукор.
  • Поки на вогні розігрівається сковорода з маслом в тверду суміш вливається рідка, після чого все ретельно перемішується до отримання однорідної консистенції тіста.
  • Тісто викладається столовою ложкою.
  • Оладки печуться спочатку з одного боку до утворення бульбашок зверху, потім перевертаються.
  • Рада! Слід регулювати нагрівання плити в залежності від товщини дна сковороди: для отримання пишноти оладки повинні готуватися, пропекаясь зсередини.

    Дріжджовий рецепт приготування

    Приготувати оладки на дріжджах не складніше, ніж на кефірі. Але на відміну від останніх вони виходять по-справжньому повітряними з мінімальною жирністю. Вироби чудово поєднуються з різноманітними джемами і варенням.

    З живими дріжджами

    Ароматне блюдо, яке можна без особливих зусиль приготувати з наступного продуктового набору:

    • молоко – 250 мл;
    • борошно – 250 г;
    • дріжджі свіжі – 20 г;
    • цукор – 50 г;
    • олія соняшникова – 75 мл;
    • сіль – щіпка.

    Після підготовки продуктів:

  • В ¼ молока розводять дріжджі і ½ цукру, після чого рідина настоюється протягом ¼ години.
  • У попередньо посолену суміш вливається залишився молоко і рослинне масло.
  • Потім при постійному помішуванні порціями всипати борошно і цукор, що залишився.
  • Не круте, але і не рідке тісто залишають на 1 годину.
  • Після підняття тісто добре перемішується і викладається ложкою на заздалегідь розігріту сковороду.
  • Смажаться по 3-4 хвилини з кожного боку до готовності.
  • Дивіться також:  Торт медовик – 9 рецептів

    Рада! Щоб ласунам оладки припали до смаку, можна додати столову ложку цукру при замішуванні тіста.

    З сухими дріжджами

    Ще один не менш простий спосіб приготування дріжджових оладок з використанням сухого продукту, для виконання 3 порцій знадобиться:

    • молоко – 250 мл;
    • борошно – 500 г;
    • дріжджі сухі – 4-6 г;
    • яйця – 1 шт.;
    • цукор – 50 г;
    • олія соняшникова 50 мл;
    • сіль – щіпка.

    В процесі приготування:

  • У посуді з теплим молоком розлучаються сухі дріжджі.
  • Туди ж при постійному помішуванні всипається борошно.
  • Після отримання однорідної консистенції тісто накривається вафельним рушником і залишають на півгодини на столі.
  • У цей час готується яєчна суміш з солі, ¼ цукру, яйця і ½ олії.
  • Після підняття тісто вибивається лопаткою і змішується з яєчною сумішшю.
  • Тісто повторно витримується протягом ¼ години, після чого без перемішування викладається ложкою на сковороду з розігрітим маслом для смаження.
  • Пісні дріжджові оладки

    Для православних людей, які намагаються жити за церковними канонами з дотриманням свят і постів, відмінним варіантом стане приготування пісних оладок на основі дріжджів.

    Кулінару, вирішив випробувати пісний рецепт, потрібно:

    • вода – 400 мл;
    • борошно – 500 г;
    • дріжджі сухі – 5 м;
    • цукор – 50 г;
    • олія (для смаження) – 120 мл;
    • сіль – щіпка.

    Щоб урізноманітнити пісне меню апетитними оладки, відмінно підходять до чашечки ароматного трав’яного чаю:

  • У глибокому посуді змішуються тверді інгредієнти: борошно, сіль, цукор і дріжджі.
  • У ємність вливається вода кімнатної температури.
  • Маса добре вимішується до консистенції густої сметани.
  • Посуд накривається тканиною або поліетиленом і залишається на годину-півтора в теплі – для прискорення процесу ємність може поміщатися в раковину, наповнену теплою водою.
  • Після збільшення об’єму тіста майже вдвічі на вогонь поміщається сковорода з рослинним маслом.
  • Тісто набирається столовою ложкою і викласти на сковороду, де смажиться на одній стороні під закритою кришкою.
  • Після перевертання оладка кришка не закривається.
  • Важливо! Коли тісто підійде, його не варто перемішувати, що дозволить бульбашок усередині зберегтися і надати готовому продукту пишності і легкості.

    На кислому молоці

    Кисле молоко забезпечує отримання пишних оладок без використання дріжджів, що прискорює процес приготування і дає можливість пригостити чаєм з чудовими ароматними виробами нежданих гостей.

    Дивіться також:  Бісквіт королеви Вікторії — 6 рецептів традиційного англійського бісквіта

    Для цього знадобиться мати під руками такі складові:

    • молоко кисле – 500 мл;
    • борошно – 250 г;
    • яйце – 2 шт.;
    • цукор – 50 г;
    • сода – ½ ч. ложки;
    • сіль – щіпка.

    При приготуванні:

  • Розбите молоко змішується з яйцями, цукром, содою і сіллю за допомогою віночка або блендера.
  • У підготовлену суміш поступово втручається борошно до отримання однорідної консистенції, що нагадує по густоті сметану.
  • Накрита рушником ємність з замішаним тестом поміщається в миску з теплою водою.
  • Після 15 хвилин тісто за допомогою столової ложки викласти на сковороду з розпеченим маслом, де обсмажується з двох сторін до повної готовності.
  • На кефірі

    Пишні оладки на кефірі виходять нітрохи не гірше, ніж на кислому молоці. Використовуючи набір продуктів з базового рецепту, замінивши лише молоко кефіром, можна домогтися особливої м’якості і пишності, яка зберігається після смаження при подачі на тарілках.

    При приготуванні слід скористатися наступною схемою:

  • Кефір завчасно дістається з холодильної камери.
  • Після того, як кисломолочний продукт зігріється, він змішується з яйцем, цукром і сіллю.
  • В окремому посуді змішується борошно з содою, після чого борошняна суміш втручається в заздалегідь отриману рідину.
  • Тісто ретельно вимішується до однорідної консистенції, щоб не залишилося грудочок.
  • Через півгодини, коли на поверхні тіста утворюються бульбашки, на плиту поміщається сковорода.
  • У розігріте масло ложкою викласти тісто.
  • Оладки обсмажують з двох сторін на середньому вогні.
  • Без додавання яєць

    Ситні оладки припадуть до душі людям з алергією на яєчний продукт або студентам, які не мають під руками яєць. Проте при використанні такого рецепта буде лукавством стверджувати, що їх смакові якості не поступаються кулінарним виробам, виготовленим з яйцями.

    Щоб згадати студентські роки будуть потрібні:

    • молоко – 300 мл;
    • борошно – 200 г;
    • цукор – 50 г;
    • сода – ½ ч. ложки;
    • сіль – щіпка;
    • олія – для смаження.

    Щоб приготувати оладки з рум’яною скоринкою:

  • У мисці змішуються сипучі продукти: борошно, цукор, сода і сіль.
  • У ємність з борошняною сумішшю тонким струменем вливається доведене до кипіння молоко, після чого тісто ретельно вимішується до отримання крутий консистенції, подібної до картопляного пюре.
  • Тісто викласти на розігріту сковороду ложкою або у вигляді попередньо сформованих оладків.
  • Смажаться вироби на повільному вогні під закритою кришкою, щоб усередині не залишилися сирими.
  • Дивіться також:  Красиві торти – 9 рецептів

    Як приготувати на воді?

    Смачний варіант бюджетних оладок, для приготування якого потрібно мінімальний набір продуктів:

    • вода – 500 мл;
    • борошно – 700-750 г;
    • яйце – 2 шт.;
    • цукор – 50 г;
    • сода – ½ ч. ложки;
    • лимонна кислота – ½ ч. ложки;
    • сіль – щіпка;
    • олія – для смаження.

    Щоб приготувати оладки на воді:

  • В ємність з теплою водою забиваються яйця, додаються сіль, цукровий пісок і лимонна кислота, після чого все ретельно збивається за допомогою міксера або блендера.
  • Потім додаються сода борошно по частинах.
  • Тісто вимішується до однорідності до густоти сметани.
  • Викладається тісто столовою ложкою на сковороду з розігрітим маслом.
  • Оладки смажаться з двох сторін по хвилині на вогні середньої інтенсивності.
  • Рада! Оладки на воді слід подавати в теплому вигляді зі сметаною або джемом.

    З сиром і сиром

    Смачні та поживні оладки, після сніданку якими людина отримує певну кількість енергії і сил на весь день.

    Щоб насолодитися ситним блюдом, буде потрібно придбати:

    • кефір – 250 мл;
    • борошно – 100 г;
    • яйце – 2 шт.;
    • цукор – 50 г;
    • сир твердий – 50-70 г;
    • сир –80-90 г;
    • сіль – щіпка;
    • олія – для смаження.

    При приготуванні:

  • Яйця збиваються з цукровим піском.
  • В яєчну суміш додається сир, після чого все ретельно перемішується до однорідної консистенції.
  • Сирна маса солиться і змішується з натертим на крупній тертці сиром.
  • На завершальному етапі в масу додається борошно.
  • Після отримання густоти сметанного продукту тісто викладається ложкою на розігріту сковороду з рослинним олія, де обсмажується до золотистої скоринки з двох сторін.
  • Рада! Любителі солоного можуть зменшити кількість цукрового піску і підсолити тісто побільше. Солоні оладки зі сметаною виходять прекрасним самостійною стравою для повноцінного сніданку, полуденка або вечері.

    Таким чином, існує безліч рецептів пишних і дуже смачних оладок, з якими кожен кулінар може експериментувати зі своїм бажанням і смаковим уподобанням.

    Прокрутка до верху