У колишніх народів Радянського Союзу досі головною стравою на святковому столі вважається олів’є. Заправляють його зазвичай майонезом, але можна для цих цілей використовувати сметану, тоді страва буде ніжніше. Як приготувати олів’є знає кожна господиня, але мало хто експериментує з продуктами. Пропонуємо добірку найцікавіших варіантів знаменитого страви.
Як приготувати класичний Олів’є з ковбасою?
Це самий відомий варіант приготування, який доставляв масу задоволення на святах радянському народові. Якщо хочете зробити його менш жирним, то заправте сметаною. Чи можна зробити соус, змішавши в рівних пропорціях сметану з майонезом. Можна додати зерна гірчиці, тоді смак стане ще оригінальніше. Однак цей відступ. Отже, готуємо класичний Олів’є.
Інгредієнти:
- картопля – 4 шт. (відварених);
- перець;
- ковбаса – 320 г докторська;
- морква – 1 шт. варена;
- сіль;
- майонез – 320 мл;
- яйця – 4 шт. відварені;
- горошок – 1 банку;
- огірки – 4 шт. солоні.
Приготування:
- Підготувати картоплю, моркву, ковбасу. Наріжемо продукти дрібними кубиками однакового розміру.
- Подрібнити огірки. Віджати. Зайва рідина в салаті не потрібна.
- Змішати продукти.
- Злити воду з банки.
- Засипати горошок.
- Підсолити.
- Залити майонезом.
- Присипати перцем. Рівномірно розмішати.
Рецепт з яловичиною в домашніх умовах
Яловичина допоможе урізноманітнити звичне закуску і зробити її ще смачніше.
Інгредієнти:
- яловичина – 120 г;
- майонез – 110 мл;
- яйце – 2 шт.;
- сіль – 5 г;
- картопля – 2 шт.;
- морква – 1 шт.;
- огірок – 2 шт. солоний;
- горошок – 110 р.
Приготування:
- Залити водою овочі. Відварити до готовності.
- У окріп помістити яйця. Проварити чверть години.
- Зварити яловичину.
- Нарізати продукти. Вони повинні мати форму кубиків.
- Огірки і цибулю подрібнити таким же чином.
- Присолити.
- Засипати горошок.
- Залити майонез.
- Перемішати.
З куркою і свіжими огірками
Якщо вам набрид звичний салат олів’є з ковбасою, то саме час його урізноманітнити. Використовуйте замість звичних продуктів звичайні огірки і курку. А заправити спробуйте сметаною.
Якщо закуску настояти годин шість, то страва стане смачніше. Зберігати більше трьох днів його не рекомендується. Витримавши більше цього часу, корисних властивостей в салаті не залишиться, навіть якщо смак залишиться колишнім.
Інгредієнти:
- філе – 1 шт.;
- сметана – 210 мл;
- картопля – 3 шт.;
- яйце – 4 шт.;
- сіль;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 0,5 цибулини;
- горошок – 1 банку;
- огірок – 2 шт.
Приготування:
- Залити водою філе. Проварити, додавши для аромату спеції.
- Відварити овочі.
- Яйця також потрібні відварені.
- Нарізати підготовлені продукти. Всі інгредієнти потрібні у формі кубиків.
- Огірок порізати.
- Цибулю нашаткувати.
- Змішати продукти.
- Засипати горошок.
- Присипати перцем.
- Підсолити.
- Розмішати.
Зимовий салат з грибами
Відмінний варіант страви без м’яса. Підходить для вегетаріанців. Щоб блюдо вийшло смачніше, всі продукти необхідно подрібнити таким чином, щоб були маленькі шматочки.
Інгредієнти:
- горошок – 1 банку консервований;
- картопля – 4 шт.;
- печериці – 210 г;
- яйце – 4 шт.;
- майонез – 160 мл;
- огірок солоний – 4 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.
Приготування:
- Яйця, моркву і картоплю проварити.
- Подрібнити кубиками.
- Порізати огірки.
- Порізати гриби і цибулю. Обсмажити. Повинен вийти золотий окрас.
- Змішати продукти.
- Засипати горошком.
- Підсолити.
- Влити майонез.
- Розмішати.
Вегетаріанський Олів’є
Ви не пошкодуєте якщо внесете зміни в традиційний рецепт приготування. Цей варіант буде більш корисний, ніж класичний.
Інгредієнти:
- картопля – 3 шт.;
- салат – 4 листи;
- морква – 2 шт.;
- майонез – 230 мл;
- цибуля – 1 шт.;
- горошок – банку консервований;
- огірок – 2 шт. маринований;
- гриби печериці, мариновані банку.
Приготування:
- Проварити моркву і картоплю.
- Подрібнити. Потрібні кубики.
- Огірок порізати.
- Рідину злити з банки. Гриби нарізати.
- Нашаткувати цибулю. Обшпарити окропом. Ця процедура допоможе позбавити цибуля від різкого присмаку.
- Перемішати.
- Засипати горошок, попередньо злив сік.
- Підсолити. Влити майонез.
- Перемішати. Робити це треба акуратно. Піднімайте ложку у напрямку знизу-вгору. Таким чином, салат не перетвориться в однорідну масу.
- Прикрасити листям.
Салат по радянському рецептом
Цей варіант перевірений часом. Багато поколінь готують саме за цим рецептом. Якщо хочете змінити звичний вигляд улюбленого страви, то замість кубиків подайте продукти у формі соломки.
Інгредієнти:
- картопля – 4 шт.;
- майонез – 270 мл;
- морква – 2 шт.;
- горошок – 120 г;
- перець чорний;
- ковбаса – 220 г варена;
- сіль;
- цибуля – 1 шт.;
- огірок – 110 г солоний;
- яйце – 4 шт.
Приготування:
- Ковбасу подрібнити кубиками.
- Залити картоплю водою. Помістити морквину. Якщо коренеплід довгий, то можна розрізати на дві частини.
- Відварити.
- Злити рідину. Остудити.
- Зняти лушпиння. Подрібнити.
- Знадобляться кубики.
- Якщо огірок має жорстку шкірку, то краще зрізати. Подрібнити до кубиків.
- Перемішати продукти.
- Злити маринад з банки.
- Закинути горошок до овочів.
- Нашаткувати цибулю кубиками, які повинні бути менше, ніж всі інші компоненти.
- Підсипати перець.
- Залити майонезом.
- Перемішати.
- Посолити. Це завжди необхідно робити після додавання майонезу.
Оригінальний варіант з креветками та авокадо
Щоб кулінарні шедеври радували око, необхідно правильно поєднувати продукти. Якщо вибрати правильну дозування, то результат порадує вас неймовірним смаком. Блюдо виходить поживним, не принесе шкоди фігурі. М’ясо креветок чудово поєднується з м’якоттю авокадо.
Інгредієнти:
- креветки сирі – 420 г (середніх);
- майонез – 220 мл;
- вода – 1 ст. ложка;
- морква – 2 шт.;
- оцет – 3 ст. ложки;
- алігаторова груша – 2 шт.;
- цукор – 0,3 ч. ложки;
- цибуля-ріпка – 1 шт.;
- сіль;
- цибуля – 2 зелені стебла;
- лимон – 1 шт.;
- огірок – 4 шт. свіжий;
- горошок – банку;
- яйце – 4 шт.
Приготування:
- Закип’ятити воду.
- Закинути креветки. Проварити сім хвилин.
- Рідину злити. Остудити. Очистити.
- Скропити лимонним соком. Перемішати. Залишити в холодильнику. Витримати чверть години.
- У окріп закинути яйця. Відварити. Буде потрібно шість хвилин.
- Залити водою морквину. Проварити.
- Воду злити. Очистити. Порубати. Необхідні кубики.
- Авокадо порізати невеликими кубиками.
- Огірки подрібнювати не сильно. Щоб блюдо вийшло ніжніше, краще зрізати з овоча шкірку.
- В оцет влити воду. Засипати цукор. Розмішати.
- Нашаткувати цибулю. Залити маринадом. Настояти. Потрібно півгодини. Маринад повинен повністю покрити овоч. Якщо рідини мало. Замішати ще одну порцію.
- Маринад злити. Овоч підсушити.
- Зелень нашаткувати.
- Грушу подрібнити.
- Змішати підготовлені продукти.
- Злити маринад з горошку.
- Закинути до овочів.
- Додати креветки.
- Залити майонез.
- Присолити. Перемішати.