Омлет – блюдо, відоме у всьому світі. Мало хто знає, що готувати його почали ще в Стародавньому Римі, ось тільки подавали в якості десерту з медом і фруктами. З тих пір омлет стає все більш і більш популярним, а численні кулінарні книги у всіх країнах поповнюються все новими рецептами цього унікального страви. Я не помилилася, назвавши омлет унікальним, адже такої кількості варіантів приготування не має, напевно, жодне інше блюдо. Готують омлети в сковороді і в духовці, з начинкою і без, курячих, перепелиних, індичих та інших яєць. Особливою різноманітністю відрізняються омлети з начинкою – що тільки не додають в яєчну масу! Це і овочі, і гриби, і м’ясо, і ковбаса, і морепродукти. Кожне нове поєднання робить омлет незвичайним і оригінальним. Тут я запропоную кілька варіантів, як приготувати омлет на сковороді – класичний рецепт, омлет з молоком, пишний омлет із зеленню.
Як приготувати омлет на сковороді рецепт
Інгредієнти:
- Яйця – 4 шт.;
- Вершкове масло – 35 г;
- Сіль і перець – по щіпці;
- Зелень (кріп, петрушка, зелена цибуля) – 2-3 гілочки.
Спосіб приготування:
- Яйця розбити в глибоку миску, додати сіль і перець. Курячі яйця потрібно використовувати вищого сорту, вибирайте такі, які мають матову шкаралупу рівного кольору. Коричневі або білі – різниці ніякої, просто яйця з коричневою шкаралупою йодовані. Збийте яєчну масу міксером на високих обертах до утворення пишної піни.
- На сковороді розтопити кубик вершкового масла. Впевнена, що дієтологи прийшли б в жах, прочитавши це, але спробувавши один раз спекти омлет саме на вершковому маслі, ви більше ніколи не подивитеся в бік соняшникової. Аромат і смак виходить просто неземною.
- Вилити яєчну масу в сковороду, зменшити вогонь до мінімального. Як тільки знизу омлет трохи схопиться, зверху посипати попередньо дрібно порізаною зеленню. Накрити кришкою і смажити до готовності.
Готовий омлет подавати, полив кетчупом або іншим соусом.
Як приготувати омлет з молоком на сковороді
Інгредієнти:
- Яйця – 6 шт.;
- Молоко – 100 мл;
- Сіль, перець – за смаком;
- Рослинна олія – 40 мл;
- Цибуля ріпчаста (невеликий) – 1 шт.;
- Оцет – 15 мл;
- Помідор – 1 шт.
Спосіб приготування:
- Розбити яйця і злегка збити ручним віночком або вилкою, потім ввести сіль і перець, додати молоко. Гарненько збити отриману масу міксером.
- Цибулину очистити і порізати чверть кільцями. Замаринувати в розчині оцту (на 15 мл оцту 30 мл холодної води) протягом 15 хвилин.
- Помідор порізати невеликими тонкими шматочками.
- На глибокій товстостінній сковороді розігріти вершкове масло. Якою б популярністю не користувалися сучасні керамічні сковороди, краще всього підійде стара чавунна сковорода. Дно і стінки у неї товсті, в результаті чого повільно нагріваються і забезпечують рівномірне приготування омлету. Вилити яєчну масу. Через 1-2 хвилини, коли омлет знизу схопиться, зверху викласти замаринований цибуля (маринад попередньо злити) і подрібнений помідор. Смажити омлет під кришкою до готовності.
Як приготувати пишний омлет на сковороді
Інгредієнти:
- Яйця – 4 шт.;
- Сода, гашене оцтом – 0,5 ч. ложки;
- Молоко – 75 мл;
- Сіль, перець – за смаком;
- Зелень петрушки, кропу – 1-2 гілочки.
Спосіб приготування:
- У чаші міксера змішати яйця і молоко, трохи збити, потім ввести соду, гашену оцтом, сіль і перець. Збивати на високих обертах, поки маса не збільшиться в розмірі вдвічі.
- Вилити яєчну масу в розпечену до червоного сковороду, накрити кришкою і смажити на повільному вогні 5-6 хвилин. Індикатором готовності буде високий пишний омлет з рум’яною скоринкою. Важливо пам’ятати, що для приготування пишного омлету варто вибрати сковорідку невеликого діаметру – 18-22 см. Тільки в цьому випадку омлет вийде досить пишним і не впаде при охолодженні.