Під час перебування на Кавказі, в Криму чи в Туреччині відпочиваючі на кожному кроці наштовхуються на кіоски з східними солодощами, серед яких великою популярністю користується пахлава. Кондитерський виріб виділяється насиченим медовим смаком, що поєднується з приємними гіркуватими горіховими нотками. У статті ми розглянемо 7 найцікавіших варіантів, як приготувати пахлаву в домашніх умовах.
Як приготувати пахлаву з листкового тіста
Використовуючи магазинне листкове бездріжджове тісто, можна швидко виконати медове ласощі.
На 800 грамів готової основи слід також підготувати:
- 1 яйце;
- 100 г жирного масла;
- стільки ж цукру;
- 250 г меду;
- 400 г підсушених горіхів;
- трохи кориці і солодкої пудри.
Черговість дій:
- Ядра горіхів дрібно рубаються і перемішуються з корицею і пудрою.
- Тісто тонко розкочується, після чого з нього вирізати прямокутники за розмірами форми.
- На промаслений лист викладаються два борошняних пласта, останній з яких покривається тонким шаром начинки. Зверху укладається другий шар тіста.
- Так збирається основа десерту, поки не закінчаться складові. Завершити «конструкцію» повинен шар тіста.
- Верхній шар змащується теплим жовтком.
- В прогріту до 180 °C піч відправляється заготівля ласощі з ромбовидними надрізами на 40 хвилин. Після їх закінчення десерт злегка остуджується і заливається заправкою. Її слід заздалегідь підготувати, проваріть в 100 мл води, цукор і мед близько 8 хвилин при постійному помішуванні.
Для хорошої просочення солодощі повинні настоюватися при кімнатній температурі близько 6 – 8 годин.
Традиційний турецький рецепт
Рецепт турецької пахлави, яка улюблена ласунами по всьому світу, передбачає наявність:
- півлітра холодної води;
- 700 р борошна;
- яйця;
- 50 мл соняшникової олії;
- 200 г картопляного крохмалю;
- 400 г масла вершкового;
- такої ж кількості очищених горіхів;
- 400 г цукру (для начинки – 100 г);
- 50 г меду;
- щіпки солі.
Алгоритм дій:
- Горіхові ядра подрібнюються невеликими шматочками.
- На 250 мл води з додаванням борошна, яйця, олії і дрібки солі замішують тісто, яке накривається харчовою плівкою.
- Через 1 годину отримана маса ділиться на 12 частин, кожна з яких обсипається крохмалем і розкочується в тонкі пласти.
- Кожен шар повторно рясно присипається крохмалем, після чого з усіх них збирається стопка, яка ретельно розкочується.
- Далі в прямокутну форму викладаються три пласта тіста, вирізані за розмірами ємності.
- Кожен шар обов’язково промащується топленим маслом, покривається половиною горіхів і присипається цукром.
- Потім знову викладаються чотири шари тіста, промазанных маслом, і начинка з горіхів з цукром.
- Виріб, в якому останнім повинен бути борошняний пласт, ділиться на порції і відправляється в гарячу духовку (180 °C) на 45 хвилин.
- У фіналі тепле ласощі заливається сиропом, підготовленому на плиті з решти води, цукру і меду.
На замітку! Розкочування пластів в стопці економить час, але якщо є побоювання, що вони злипнуться, то можна проводити маніпуляції з кожним з них окремо.
Солодощі з тіста філо
Незважаючи на те, що процес створення пахлави розтягується годин на 10, велика частина часу потрібно на те, щоб медовий сироп і тісто стали одним цілим.
Для створення східного ласощі на півкіло філо необхідні:
- пачка масла;
- 200 г підсушених горіхів;
- 100 г звичайного білого цукру;
- 250 г меду;
- 60 мл води.
Покрокова інструкція приготування:
- В промаслений форму викладається по черзі 3 пласта тіста, кожен з яких добре присмачується розтопленим маслом.
- Далі створюється горіхова прошарок.
- Таким чином збирається виріб до кінця так, щоб зверху виявився борошняний пласт.
- З ласощі готуються заготовки-ромбики завдяки зробленим прорізам в загальному «пирозі». Прорізати до кінця його не слід, достатньо занурювати ніж до середини виробу.
- Пахлава відправляється в розігріту духовку, де витримується до рум’яної скоринки.
- По завершенні випікання ласощі заливається сиропом з меду, води і цукру, який варився на плиті близько 5 хвилин.
Якщо попалося неякісне тісто, яке сильно рветься, не варто переживати. Головне, щоб для верхнього шару використовувався цілий пласт.
Азербайджанська пахлава в домашніх умовах
Якщо традиційними пиріжками, булочками і пирогами всі домашні вже переситилися, то варто спробувати щось новеньке.
Прекрасна альтернатива – азербайджанська пахлава, яка готується з таких продуктів:
- 300 г борошна;
- 5 г сухих дріжджів;
- 250 г вершкового масла;
- 160 – 170 мл молока;
- яйця;
- щіпки солі;
- 500 г подрібнених волоських горіхів;
- 600 г цукру;
- 100 мл меду;
- 120 мл води.
Спосіб створення десерту:
- Готується опара з 120 мл молока, 50 г борошна, 10 г цукру, солі і дріжджів.
- Коли основа майбутнього тесту підніметься в 3 рази, в простору миску борошно просіюється, куди додаються опара, жовток, молоко, що залишилося і 50 г топленого масла.
- Вимішується м’яке, не липнущее до рук тісто, яке під рушником забирається для «відпочинку».
- Для начинки волоські горіхи перемелюються з ⅔ заявленої кількості цукру. Окремо розтоплюється масло, що залишилося.
- На середньому вогні готується сироп з меду, залишків цукру і зазначеної кількості води.
- Тісто ділиться на 14 рівних кульок, з яких 4 збираються в 2 – для основи і верхівки вироби.
- Спочатку розкочується більший колобок, який викладається на промаслений лист, де змащується маслом і присипається начинкою.
- Далі викладаються по черзі всі верстви, які покриваються маслом і горіхами.
- Після розміщення верхнього пласта цілісний виріб розрізається на шматочки і відправляється на 20 хвилин у духовку при 180 °C.
- Майже готова пахлава заливають сиропом і повертається в духовку на 10 хвилин.
Начинку слід розподіляти уважно, щоб її вистачило на всі шари.
Готуємо по-вірменськи
Пахлава присутній у багатьох східних кухнях, кожна з яких привносить в рецепт трохи свого колориту. В домашніх умовах варто спробувати приготувати ласощі у вірменських традиціях.
Інгредієнти:
- 320 г вершкового масла;
- 200 г сметани;
- 1 яйце;
- 500 – 600 г борошна;
- ½ Пакетика розпушувача.
- 300 г волоських горіхів;
- 550 г цукрового піску;
- 5 г ваніліну;
- таку ж кількість кориці;
- 30 г меду;
- 160 мл води.
Хід роботи:
- З сметани, 200 г топленого масла, яйця, борошна і розпушувача замішується еластичне тісто. Потім воно ділиться на 4 частини і расстаивается близько півгодини.
- З ядер горіхів, 350 г цукру, кориці і ваніліну готується начинка.
- Решту масла розтоплюється для майбутньої заливки пахлави.
- У киплячій воді розчиняється цукор, що залишився, після чого в остиглий розчин додається рідкий мед.
- З тіста розкочуються тонкі пласти, які на деку збираються в купку, чергуючись з начинкою.
- У фіналі виріб ділиться на ромбики і відправляється в духовку, розігріту до 200 °C, на 15 хвилин.
- Потім пахлава заливається топленим маслом і втягнений в духовку ще на 40 хвилин. Після закінчення зазначеного часу солодкість заливається сиропом.
В якості прикрас можна використовувати цілі ядерця горіхів.
З волоськими горіхами і медом
Щоб приготувати ще одну варіацію улюбленого ласощі султанів, необхідні:
- 650 г борошна;
- 250 г меду;
- яйце;
- 400 г волоських горіхів;
- пачка масла вагою до 200 г;
- 350 г цукру;
- 50 мл води;
- 300 г сметани;
- 3 коробочки кардамону.
Готується десерт наступним чином:
- З борошна, масляної крихти (200 г) і сметани замішується тісто, яке залишається в холод на 1 годину.
- З яйця, подрібнених горіхів, прянощів і цукру в блендері створюється начинка.
- Тісто ділиться на дві частини, які розкочуються за розміром дека.
- Коли борошняний пласт виявиться у формі, він покривається начинкою і накривається другим шаром тесту.
- Виріб прорізається (але не до кінця) у вигляді ромбів і відправляється в розігріту до 200 °C духовку на 15 хвилин. Після закінчення зазначеного часу десерт заливається топленим маслом.
- Пахлава продовжує випікатися ще 45 хвилин, а потім заливають сиропом з меду з невеликим додаванням води.
Для отримання красивого блискучої скоринки рекомендується перед відправкою в духовку пахлаву змастити жовтком.
Як приготувати бакинську пахлаву
Традиційно бакинська варіація пахлави готується на основі дріжджового тіста. Для виконання рецепта його знадобиться близько 800 р.
Також під руками повинні бути:
- 500 г горіхів;
- 450 г цукру;
- пакетик кориці;
- 200 г меду;
- стільки ж вершкового масла;
- яйце.
Спосіб виконання:
- Горіхи разом з цукром і корицею пропускаються через м’ясорубку.
- Масло розтоплюється.
- Тісто ділиться для двох форм на 2 частини, кожна з яких, в свою чергу, поділяється на 12 колобків (2 кульки повинні бути великих розмірів).
- З колобків розкочуються тонкі пласти, які збираються у формах наступним чином: більший пласт, прошарок, тонкий прошарок, тонкий і так далі, поки начинка і тісто не закінчаться.
- Верхній шар змащується яйцем, після чого пахлава надрізається і відправляється в духовку на 20 хвилин. По закінченні цього часу десерт заливається топленим маслом.
- Ласощі випікається ще 40 хвилин і покривається рівномірно медової заливкою.
Бакинська пахлава не потребує тривалої просоченні і вже після остигання може подаватися до чаю.
Якщо з’явилося бажання вразити домочадців або гостей своїми вміннями в приготуванні десертів, улюблена всіма пахлава медова стане чудовим вибором.