Як приготувати пахлаву в домашніх умовах – 7 рецептів

Під час перебування на Кавказі, в Криму чи в Туреччині відпочиваючі на кожному кроці наштовхуються на кіоски з східними солодощами, серед яких великою популярністю користується пахлава. Кондитерський виріб виділяється насиченим медовим смаком, що поєднується з приємними гіркуватими горіховими нотками. У статті ми розглянемо 7 найцікавіших варіантів, як приготувати пахлаву в домашніх умовах.

Як приготувати пахлаву з листкового тіста

Використовуючи магазинне листкове бездріжджове тісто, можна швидко виконати медове ласощі.

На 800 грамів готової основи слід також підготувати:

  • 1 яйце;
  • 100 г жирного масла;
  • стільки ж цукру;
  • 250 г меду;
  • 400 г підсушених горіхів;
  • трохи кориці і солодкої пудри.

Черговість дій:

  • Ядра горіхів дрібно рубаються і перемішуються з корицею і пудрою.
  • Тісто тонко розкочується, після чого з нього вирізати прямокутники за розмірами форми.
  • На промаслений лист викладаються два борошняних пласта, останній з яких покривається тонким шаром начинки. Зверху укладається другий шар тіста.
  • Так збирається основа десерту, поки не закінчаться складові. Завершити «конструкцію» повинен шар тіста.
  • Верхній шар змащується теплим жовтком.
  • В прогріту до 180 °C піч відправляється заготівля ласощі з ромбовидними надрізами на 40 хвилин. Після їх закінчення десерт злегка остуджується і заливається заправкою. Її слід заздалегідь підготувати, проваріть в 100 мл води, цукор і мед близько 8 хвилин при постійному помішуванні.

Для хорошої просочення солодощі повинні настоюватися при кімнатній температурі близько 6 – 8 годин.

Традиційний турецький рецепт

Рецепт турецької пахлави, яка улюблена ласунами по всьому світу, передбачає наявність:

  • півлітра холодної води;
  • 700 р борошна;
  • яйця;
  • 50 мл соняшникової олії;
  • 200 г картопляного крохмалю;
  • 400 г масла вершкового;
  • такої ж кількості очищених горіхів;
  • 400 г цукру (для начинки – 100 г);
  • 50 г меду;
  • щіпки солі.

Алгоритм дій:

  • Горіхові ядра подрібнюються невеликими шматочками.
  • На 250 мл води з додаванням борошна, яйця, олії і дрібки солі замішують тісто, яке накривається харчовою плівкою.
  • Через 1 годину отримана маса ділиться на 12 частин, кожна з яких обсипається крохмалем і розкочується в тонкі пласти.
  • Кожен шар повторно рясно присипається крохмалем, після чого з усіх них збирається стопка, яка ретельно розкочується.
  • Далі в прямокутну форму викладаються три пласта тіста, вирізані за розмірами ємності.
  • Кожен шар обов’язково промащується топленим маслом, покривається половиною горіхів і присипається цукром.
  • Потім знову викладаються чотири шари тіста, промазанных маслом, і начинка з горіхів з цукром.
  • Виріб, в якому останнім повинен бути борошняний пласт, ділиться на порції і відправляється в гарячу духовку (180 °C) на 45 хвилин.
  • У фіналі тепле ласощі заливається сиропом, підготовленому на плиті з решти води, цукру і меду.
Дивіться також:  Пиріг на кефірі – 12 швидких і смачних рецептів

На замітку! Розкочування пластів в стопці економить час, але якщо є побоювання, що вони злипнуться, то можна проводити маніпуляції з кожним з них окремо.

Солодощі з тіста філо

Незважаючи на те, що процес створення пахлави розтягується годин на 10, велика частина часу потрібно на те, щоб медовий сироп і тісто стали одним цілим.

Для створення східного ласощі на півкіло філо необхідні:

  • пачка масла;
  • 200 г підсушених горіхів;
  • 100 г звичайного білого цукру;
  • 250 г меду;
  • 60 мл води.

Покрокова інструкція приготування:

  • В промаслений форму викладається по черзі 3 пласта тіста, кожен з яких добре присмачується розтопленим маслом.
  • Далі створюється горіхова прошарок.
  • Таким чином збирається виріб до кінця так, щоб зверху виявився борошняний пласт.
  • З ласощі готуються заготовки-ромбики завдяки зробленим прорізам в загальному «пирозі». Прорізати до кінця його не слід, достатньо занурювати ніж до середини виробу.
  • Пахлава відправляється в розігріту духовку, де витримується до рум’яної скоринки.
  • По завершенні випікання ласощі заливається сиропом з меду, води і цукру, який варився на плиті близько 5 хвилин.

Якщо попалося неякісне тісто, яке сильно рветься, не варто переживати. Головне, щоб для верхнього шару використовувався цілий пласт.

Азербайджанська пахлава в домашніх умовах

Якщо традиційними пиріжками, булочками і пирогами всі домашні вже переситилися, то варто спробувати щось новеньке.

Прекрасна альтернатива – азербайджанська пахлава, яка готується з таких продуктів:

  • 300 г борошна;
  • 5 г сухих дріжджів;
  • 250 г вершкового масла;
  • 160 – 170 мл молока;
  • яйця;
  • щіпки солі;
  • 500 г подрібнених волоських горіхів;
  • 600 г цукру;
  • 100 мл меду;
  • 120 мл води.

Спосіб створення десерту:

  • Готується опара з 120 мл молока, 50 г борошна, 10 г цукру, солі і дріжджів.
  • Коли основа майбутнього тесту підніметься в 3 рази, в простору миску борошно просіюється, куди додаються опара, жовток, молоко, що залишилося і 50 г топленого масла.
  • Вимішується м’яке, не липнущее до рук тісто, яке під рушником забирається для «відпочинку».
  • Для начинки волоські горіхи перемелюються з ⅔ заявленої кількості цукру. Окремо розтоплюється масло, що залишилося.
  • На середньому вогні готується сироп з меду, залишків цукру і зазначеної кількості води.
  • Тісто ділиться на 14 рівних кульок, з яких 4 збираються в 2 – для основи і верхівки вироби.
  • Спочатку розкочується більший колобок, який викладається на промаслений лист, де змащується маслом і присипається начинкою.
  • Далі викладаються по черзі всі верстви, які покриваються маслом і горіхами.
  • Після розміщення верхнього пласта цілісний виріб розрізається на шматочки і відправляється на 20 хвилин у духовку при 180 °C.
  • Майже готова пахлава заливають сиропом і повертається в духовку на 10 хвилин.
Дивіться також:  Сметанник в мультиварці – 7 простих рецептів приготування

Начинку слід розподіляти уважно, щоб її вистачило на всі шари.

Готуємо по-вірменськи

Пахлава присутній у багатьох східних кухнях, кожна з яких привносить в рецепт трохи свого колориту. В домашніх умовах варто спробувати приготувати ласощі у вірменських традиціях.

Інгредієнти:

  • 320 г вершкового масла;
  • 200 г сметани;
  • 1 яйце;
  • 500 – 600 г борошна;
  • ½ Пакетика розпушувача.
  • 300 г волоських горіхів;
  • 550 г цукрового піску;
  • 5 г ваніліну;
  • таку ж кількість кориці;
  • 30 г меду;
  • 160 мл води.

Хід роботи:

  • З сметани, 200 г топленого масла, яйця, борошна і розпушувача замішується еластичне тісто. Потім воно ділиться на 4 частини і расстаивается близько півгодини.
  • З ядер горіхів, 350 г цукру, кориці і ваніліну готується начинка.
  • Решту масла розтоплюється для майбутньої заливки пахлави.
  • У киплячій воді розчиняється цукор, що залишився, після чого в остиглий розчин додається рідкий мед.
  • З тіста розкочуються тонкі пласти, які на деку збираються в купку, чергуючись з начинкою.
  • У фіналі виріб ділиться на ромбики і відправляється в духовку, розігріту до 200 °C, на 15 хвилин.
  • Потім пахлава заливається топленим маслом і втягнений в духовку ще на 40 хвилин. Після закінчення зазначеного часу солодкість заливається сиропом.

В якості прикрас можна використовувати цілі ядерця горіхів.

З волоськими горіхами і медом

Щоб приготувати ще одну варіацію улюбленого ласощі султанів, необхідні:

  • 650 г борошна;
  • 250 г меду;
  • яйце;
  • 400 г волоських горіхів;
  • пачка масла вагою до 200 г;
  • 350 г цукру;
  • 50 мл води;
  • 300 г сметани;
  • 3 коробочки кардамону.

Готується десерт наступним чином:

  • З борошна, масляної крихти (200 г) і сметани замішується тісто, яке залишається в холод на 1 годину.
  • З яйця, подрібнених горіхів, прянощів і цукру в блендері створюється начинка.
  • Тісто ділиться на дві частини, які розкочуються за розміром дека.
  • Коли борошняний пласт виявиться у формі, він покривається начинкою і накривається другим шаром тесту.
  • Виріб прорізається (але не до кінця) у вигляді ромбів і відправляється в розігріту до 200 °C духовку на 15 хвилин. Після закінчення зазначеного часу десерт заливається топленим маслом.
  • Пахлава продовжує випікатися ще 45 хвилин, а потім заливають сиропом з меду з невеликим додаванням води.
Дивіться також:  Французька ватрушка – 6 рецептів приготування

Для отримання красивого блискучої скоринки рекомендується перед відправкою в духовку пахлаву змастити жовтком.

Як приготувати бакинську пахлаву

Традиційно бакинська варіація пахлави готується на основі дріжджового тіста. Для виконання рецепта його знадобиться близько 800 р.

Також під руками повинні бути:

  • 500 г горіхів;
  • 450 г цукру;
  • пакетик кориці;
  • 200 г меду;
  • стільки ж вершкового масла;
  • яйце.

Спосіб виконання:

  • Горіхи разом з цукром і корицею пропускаються через м’ясорубку.
  • Масло розтоплюється.
  • Тісто ділиться для двох форм на 2 частини, кожна з яких, в свою чергу, поділяється на 12 колобків (2 кульки повинні бути великих розмірів).
  • З колобків розкочуються тонкі пласти, які збираються у формах наступним чином: більший пласт, прошарок, тонкий прошарок, тонкий і так далі, поки начинка і тісто не закінчаться.
  • Верхній шар змащується яйцем, після чого пахлава надрізається і відправляється в духовку на 20 хвилин. По закінченні цього часу десерт заливається топленим маслом.
  • Ласощі випікається ще 40 хвилин і покривається рівномірно медової заливкою.

Бакинська пахлава не потребує тривалої просоченні і вже після остигання може подаватися до чаю.

Якщо з’явилося бажання вразити домочадців або гостей своїми вміннями в приготуванні десертів, улюблена всіма пахлава медова стане чудовим вибором.

Прокрутка до верху