У тому, як приготувати печеню, зберігши м’ясо соковитим і м’яким, є безліч нюансів. Важливо не тільки дотримуватися технологічні тонкощі, адже кожен сорт м’яса зажадає від господині чуття дегустатора і індивідуального підходу у виборі приправ і спецій.
Смачну печеню з яловичини
Назва страви передбачає приготування у «великому жару». Найчастіше таку страву готують в духовці або в закритій чавунному посуді, добре зберігає цей самий жар.
Головне завдання кухаря – приготувати ніжне і соковите м’ясо, зберігши всі привабливі смакові якості продукту. Для цього намагаються зменшити час його обробки, зрозуміло, не на шкоду якості.
У спекотну використовують м’які частини туші: подреберную частина або лопатку. М’ясо можна приготувати окремо або з овочами, які зроблять страву більш ароматним і легким для засвоєння.
На 400 г м’якоті також знадобляться:
- молодий кабачок;
- цибулина;
- морква;
- 2 – 3 картоплини;
- 100 г бекону;
- сіль.
Щоб яловичина правильно і швидко приготувалася, її попередньо злегка маринують, а потім обсмажують шматочки в олії, щоб «запечатати» міститься в них сік.
Тільки після цього з’єднують інгредієнти для жаркого. Останній етап обробки займе всього 40 – 50 хвилин.
- Яловичину очистити від плівок, промити і нарізати порційними шматочками по 40 -50 р.
- На 20 хвилин підготовлене м’ясо залити мінеральною водою або йогуртом. Достатньо 100 – 150 мл. Для більшої пікантності можна збризнути шматочки вином або змастити гірчицею.
- На сковороді нагріти дрібно порізаний бекон і в його жирі обсмажити шматки яловичини. Можна зробити це і в маслі, але бекон додасть страві особливий аромат «серпанок».
- Картоплини порізати на 4 – 6 частин і обсмажувати окремо хвилин 5 – 10, до появи легкої скоринки.
- Інші овочі дрібніше нарізати і обсмажити разом з м’ясом.
- Перекласти картоплю до м’яса, посолити і залити водою або бульйоном так, щоб овочі виступали з рідини.
- Накрити кришкою і тушкувати до готовності картоплі на повільному вогні або в жаровій шафі.
- Перед досягненням готовності в жарку додають спеції і приправи. Яловичина в цьому відношенні надає господині багатий вибір.
Це м’ясо поєднується з будь-якими перцем, паприкою, розмарин, орегано, базиліком, майораном. З обережністю використовують лавровий лист і шавлія – вони можуть заглушити аромат інших приправ.
Особливо смачним печеня з яловичини вийде, якщо додати в нього пару ложок томатної пасти.
Печеня по-домашньому з свинини
Печеня по-домашньому готується з овочами і з великою кількістю бульйону. Від розбирання свинячої туші в таку страву використовують м’якоть шиї або окосту.
Можна приготувати печеня зі свинини з картоплею і капустою.
На 400 г м’яса заздалегідь підготуйте:
- цибулину;
- морква;
- 4 – 5 картоплин;
- капусту;
- зубчик часнику;
- сіль.
У процесі приготування виконують наступні дії:
- Підготовлені шматочки м’яса і овочів обсмажують окремо до золотистої скоринки.
- Капусту (за бажанням, свіжу або квашену) припускають з томатною пастою або нарізаними помідорами.
- В глибокому казані шарами укладають свинину і овочі.
- Заливають продукти водою «з верхом», солять і тушкують 30 – 40 хвилин.
- За кілька хвилин до готовності в казан закладають подрібнений часник, приправи і спеції.
Смак і аромат свинини органічно доповнюють кумін, куркума, естрагон, паприка, насіння гірчиці, мускатний горіх, різні види перців.
З індички з картоплею
Біле м’ясо птиці тушкують в овочевому соку, щоб воно просякнув ароматом і набуло власну соковитість. Перед подачею використані овочі можна прибрати з страви.
На 400 г філе потрібні також:
- велика морква;
- велика цибулина;
- 4 картоплини;
- сіль.
Моркву і цибулю ріжуть навпіл, щоб їх простіше було прибирати. На цибулині можна залишити 2 – 3 шари чистої лушпиння. Це додасть страві приємний золотистий колір. Картоплини нарізають на 4 – 8 частин і використовують для гарніру.
- У глибокий лист викладають шматочки індички, морква і цибуля. Заливають продукти холодною водою до половини.
- Закривають деко двома шарами фольги і поміщають в гарячу духовку (160ºС).
- Через дві години виварені овочі прибирають. Додають гарячу воду, закладають картоплю і солять.
- Знову закривають спекотне фольгою, підвищують температуру до 180 º с і тушкують ще годину.
- Нейтральний смак індички поєднується з ароматом імбиру, кардамону, коріандру, анісу, розмарину, базиліка, куркуми. Спеції і прянощі використовують окремо або в комбінаціях з 3 – 4 види, щоб отримати гармонійний смак і аромат.
- Перед подачею спекотне підсушують в духовці 10 – 15 хвилин без фольги.
З курки з картоплею
У спекотну використовують грудку. Ця частина тушки не містить жиру і здається сухуватою, тому м’ясо потрібно подовше томити на маленькому вогні або в духовці. Бажано додати в печеня з курки з картоплею ще які-небудь соковиті овочі.
На 400 г філе заздалегідь підготуйте:
- 3-4 картоплини;
- морква;
- цибулину;
- великий помідор;
- кольоровий болгарський перець;
- сіль і цукор.
Замість перцю можна використовувати невеликий баклажан цукіні або кабачок.
- Курку нарізати великими шматочками і покласти їх в невеликій кількості бульйону 20 хвилин.
- Додати до м’яса цибулю і моркву, продовжити готування під кришкою ще трохи.
- Окремо пасерувати перець з томатом.
- З’єднати овочі з куркою і знову потримати на вогні.
- Крупно порізану картоплю обсмажити до появи апетитною скоринки, перекласти в м’ясо, посолити і тушкувати до готовності.
- Приправити майже готову страву за смаком часником, каррі, паприкою, чебрецем, чорним перцем.
З баранини
Специфічний запах баранини можна пом’якшити, якщо залити її мінеральною водою зі спеціями на вибір: сумах, базилік, пажитник, м’ята, шафран, куркума.
На 400 г м’якоті з верхньої частини спини візьміть також:
- морква;
- цибулину;
- 2 – 3 картоплини;
- невеликий помідор;
- півсклянки зеленого горошку (можна консервованого);
- сіль.
Підготовлену баранину нарізають маленькими кубиками 1,5 – 2 см і потім:
- Моркву і цибулю пасерують, додають до них м’ясо і тушкують під кришкою чверть години.
- Викладають до іншим продуктам дрібно порізаний помідор. Твердий томат потрібно натерти на тертці, а «згладити» його кислий смак можна з допомогою щіпки цукру.
- Через 5 хвилин додають картоплю, порізану маленькими кубиками.
- Ще через 5 хвилин – горошок.
- Спекотне заливають склянкою води, солять і доводять до кипіння.
- Додають спеції: зіру, коріандр, перуки.
- Спекотне томити під кришкою ще не менше 15 хвилин.
Печеня з кролика
На спекотне тушку кролика розрізають порційними шматками.
Молоде м’ясо не має сильного запаху, а дорослого кролика можна натерти сметаною з сумішшю чорного перцю, м’яти, селери і майорану.
На тушку 500 – 600 г візьміть ще:
- цибулину;
- морква;
- болгарський перець;
- сіль.
Якщо блюдо не передбачається дієтичне, можна додати в нього дрібно нарізаний гострий перець.
- Кролятину обсмажують чверть години до темно-медової скоринки. Кожен шматочок перевертають кілька разів.
- Додають нарізані соломкою овочі і обсмажують всі разом кілька хвилин. Солять і заливають сумішшю води і томатної пасти.
- Якщо кролятина молода і не замаринована, додають прованські трави.
- Тушкують страву ще півгодини і подають з гарніром.
Як приготувати смачну печеню з грибами
Вегетаріанський варіант страви готується всього півгодини.
На 400 г очищених грибів потрібні також:
- 3 – 4 картоплини;
- цибулина;
- морква;
- соєвий соус;
- сіль.
Ніжний варіант виходить з соєвим молоком, що використовується замість соусу. Якщо немає обмежень у виборі продуктів, відмінно підійде і фермерська сметана або майонез.
- Всі інгредієнти нарізати однаковими за розміром шматочками і чверть години обсмажують в олії на великому вогні.
- Солять, заливають соусом.
- Тушкують під кришкою ще чверть години.
Готуємо в мультиварці
За допомогою сучасної техніки можна максимально зберегти корисні властивості продуктів, їх структуру і колір. Мультиварка дозволяє повільно і дбайливо томити страву, як це робили в справжній російській печі.
У чашу мультиварки завантажуються нарізані кубиками:
- м’якоть свинини або яловичини (300 г);
- морква;
- цибуля.
Для печені по-домашньому можна використовувати кілька сортів м’яса відразу.
- На чверть години включається режим «Випічка».
- До м’яса додаються дві крупно нарізані картоплини, сіль, приправи і 200 мл гарячої води.
- Спекотне готується в режимі «Гасіння» ще 1 – 1,5 години.
У горщиках в духовці
Спекотне перетвориться на святкове блюдо, якщо його приготувати його в горщиках. Кожна порція буде красиво оформлена і збереже свій цінний «жар» до подачі на стіл.
На 4 порції буде потрібно:
- 400 г м’яса;
- морква;
- цибулина;
- 4 картоплини;
- 60 г грибів;
- 3 ложки сметани;
- сіль.
Всі інгредієнти нарізають кубиками однакового розміру. М’ясо можна нарізати трохи крупніше.
- Шматочки м’яса маринують в сметані чверть години і обсмажують до рум’яної скоринки.
- У сковороду додають гриби. Окремо обсмажують картоплю. Інші овочі пасерують разом.
- Всі інгредієнти розкладають по горщикам шарами, заливають бульйоном з сіллю і приправами.
- Спекотне гаситься під кришкою півтори години при 190ºС.
Простий рецепт у каструлі
Якщо на класичне печеня в горщиках в духовці часу не вистачає, завжди виручить рецепт «на швидку руку». У звичайній каструлі з товстим дном можна приготувати відразу багато порцій. Окремо нічого обсмажувати не знадобиться, що саме по собі економить час. При цьому використовується тільки одна каструля, а значить, не доведеться відмивати брудну гору посуду після їжі.
На 400 г будь-якого м’яса буде необхідно взяти:
- 4 – 5 картоплин;
- цибулину,
- морква;
- томатну пасту;
- приправи;
- сіль.
Для більш яскравого смаку м’ясо можна додати соєвий соус або томатну пасту замінити невеликою кількістю аджики.
- Шматочки м’яса обсмажити в олії прямо у каструлі.
- Влити соєвий соус, по черзі додати цибулю і моркву.
- Великі шматочки картоплі теж спочатку обсмажити, доки вони не придбають золотистий відтінок.
- Влити воду або бульйон, щоб повністю покрити вміст каструлі.
- Тушкувати під кришкою до готовності.
- В самому кінці додати сіль, приправи і аджику або томатну пасту.
Як бачимо, нічого складного в приготуванні жаркого немає. Навпаки, це блюдо – справжня знахідка в умовах дефіциту часу. Швидко, ситно і смачно – поняття цілком сумісні, і м’ясну печеню яскравий тому приклад!