Яловича печінка – складний у приготуванні продукт. Потрібно використовувати чимало кулінарних хитрощів, щоб перетворити її в ніжне смачне блюдо. Напевно кожній господині цікаво буде знати, як приготувати печінку яловичу смачною і м’якою. Є безліч таких рецептів.
Готуємо яловичу печінку смачною і м’якою в сметані
Смак обговорюваного субпродукту чудово поєднується з жирною сметаною, особливо з домашньою. Крім сметани (4 ст. л.) використовується: 550-650 г печінки, сіль, велика біла салатна цибулина, борошно. Як приготувати печінку в сметані, описано далі.
Цибулю дрібно рубається і смажиться в будь-якому розпеченому жирі до золотистого відтінку.
Печінка гострим ножем звільняється від плівки, промивається, обсушивается і крупно ріжеться. Якщо під ножа в процесі попалися щільні судини, то їх потрібно видалити.
Кожен шматок обвалюється в борошні із сіллю і злегка обсмажується.
Далі м’ясний продукт викладається в каструлю, присипається пассированным овочем, заливається соусом зі сметани, борошном і 400 мл кип’яченої води. Рідина підсолювати і присмачується будь-якими приправами за смаком.
На повільному вогні вміст каструлі гаситься 20-25 хвилин.
Вийшла смачна підлива при подачі з картоплею, гречкою або макаронними виробами.
Печінка по-строгановськи в мультиварці
За цим рецептом примхливий субпродукт готується довго, але смак вийде ніжним. Для приготування страви береться: 750 г печінки, 1 ч. л. солі, 2 білих цибулини, чорний мелений перець, 1,5 ст. води, помідор, 4 ст. л. жирної сметани, 2 ст. л. пшеничного борошна.
Печінка миється, чиститься від проток і ріжеться мініатюрними шматочками.
Цибуля подрібнюється кубиками, після чого продукти разом готуються на маслі в режимі «Випічка» 12 хвилин.
Після додавання борошна компоненти смажаться ще 6-7 хвилин.
Помідор разом зі шкіркою ріжеться кубиками і також відправляється в чашу.
Ще через 3-4 хвилини можна заливати продукти сумішшю з сметани і теплої води, заздалегідь підсоленій і перченої.
У програмі «Гасіння» закуска готується 35-40 хвилин.
Після сигналу пристрою, можна наполягати блюдо при постійному підігріві ще деякий час, щоб максимально пом’якшити готовий продукт.
Бефстроганов зі сметаною і цибулею
Для цього традиційного частування будь-які використовуються м’ясні продукти нарізати особливим чином – довгими тонкими брусками. З компонентів потрібно взяти: 450 г печінки, сіль, 1 ст. л. борошна, білу цибулину, 230 г жирної сметани, 2/3 скл. води.
Печінку нарізати після очищення від прожилок і плівок.
Шматочки обсмажують на розжареній олії до легкої скоринки, після чого посипаються півкільцями цибулі і разом нудяться на повільному вогні ще 6-7 хвилин.
Борошно розчиняється в холодній воді і в окремій ємності вариться пару хвилин до загустіння. Далі рідина додається сметана і доводиться до кипіння.
Отриманим соусом заливається субпродукт з цибулею.
Гасити частування під закритою кришкою потрібно ще 6-7 хвилин.
На цьому етапі додається сіль за смаком.
Тонкі скибочки печінки відмінно розм’якшуються.
Варіант приготування в молоці
Найпростіший спосіб смачно приготувати яловичу печінку – загасити її в молоці. Крім субпродукту (430 р), буде використовуватися: 130 мл питної води, сіль, пара зубчиків часнику, 2 цибулини, 3,5 ст. л. борошна. Молока буде досить однієї склянки.
Печінка миється, чиститься від усього зайвого, ріжеться на шматочки і добре відбивається спеціальним молотком.
Скибочки обвалюються в підсоленій борошні і обсмажуються в розпеченому маслі.
Спочатку м’ясо заливається водою і посипається півкільцями цибулі.
Через кілька хвилин після закипання рідини, що вливається тепле молоко. Після початку кипіння масу потрібно часто помішувати.
На повільному вогні страва буде нудитися 5-7 хвилин.
В кінці приготування необхідно відправити у посуд часник, пропущений через прес.
Як смачно посмажити яловичу печінку на сковороді?
Навіть на звичайній сковороді можна зробити печінку ніжною і соковитою, причому, з мінімальним набором продуктів. Крім самої печінки (670 м), потрібно взяти: 2 ріпчасті цибулини, сіль, 120 г пшеничного борошна.
Субпродукт промивається і очищається від плівок, після чого нарізають невеликого розміру стейки.
Ріпчасті цибулини нарізати півкільцями.
Спочатку стейки обвалюються в підсоленій борошні, укладають на сковороду з розпеченим маслом, зверху покриваються овочевими скибочками і смажаться з одного боку 5-6 хвилин. Потім перевертаються, при необхідності додатково солятся і готуються під кришкою ще 8-9 хвилин.
Можна подавати вийшло частування з будь-часниковим соусом.
Ніжні печінкові котлети
Діткам з печінки особливо подобаються котлети. Як загусник для фаршу з субпродукту буде виступати просеянная пшеничне борошно об’ємом 90 грам. Також береться: 470 г печінки, сіль, цибулина, маленька ложка крохмалю, 130 г сала, яйце, чорний перець.
Печінка з овочем і салом перетворюється в однорідний фарш. Для цього можна застосовувати будь-який пристрій, яке виявилося під рукою.
В отриману масу відправляється борошно, крохмаль і збите віночком куряче яйце.
Печінкова суміш ложкою викладається у невелику кількість розпеченого масла. Смажаться котлетки недовго – за кілька хвилин з обох сторін. Інакше вони можуть втратити свою ніжність.
Такі котлети смачно подавати з будь-яким гарніром.
Як відварити яловичу печінку, щоб була м’яка?
Відварювання – найпростіший спосіб приготування обговорюваного субпродукту. Головне, знати, як це робити правильно.
Після того як шматок печінки буде промитий і очищений від прожилок і плівок, він заливається холодним молоком або звичайною питною водою. Залишити його в рідини необхідно приблизно на годину.
Далі печінка віджимається, заливається новою водою і відправляється на плиту при середньому нагріві.
Готується субпродукт 35-45 хвилин. Щоб прискорити процес, потрібно нарізати печінку невеликими шматками. Тоді вона приготується через 15-17 хвилин після закипання.
Солиться продукт за 5-7 хвилин до закінчення варіння.
Якщо проткнути шматок печінки виделкою і з неї виділиться рожевий сік, значить, м’ясо ще не готове.
Соковитий рецепт з овочами
З овочами яловичу печінку особливо смачно смажити. Крім субпродукту (450 г), береться: томат, морква, 120 г стручкової квасолі, 10 г солі, біла ріпчаста цибулина, солодкий болгарський перчик, 2-3 часникового зубчики, 400 мл молока, 3 ст. л. соєвого соусу без добавок.
Печінка ріжеться навпіл і замочується в молоці.
Овочі крупно нарізати і обсмажуються 3-4 хвилини на жирі (без томатів).
Обсмажені продукти зсуваються на краю сковорідки, а посередині готується подрібнена на шматочки печінку. Коли вона побіліє, можна змішувати продукти і готувати разом до повної готовності м’ясного компонента.
В останню чергу маса солиться, до неї викладаються скибочки помідорів, вливається соєвий соус і всипається подрібнені зубки часнику.
Через 2-3 хвилини страва повністю готове.
Можна додавати в закуску орегано та інші сухі приправи. Це дозволить наситити яловичу печінку пікантними ароматами трав.
М’яка і смачна печінку для дітей – оладки
Такі ніжні оладки готуються навіть для найменших відвідувачів дитячого садка. Вони допоможуть урізноманітнити білкове меню крихти. Крім печінки (180 г), береться: половинка ріпчатої цибулі, яйце, 1 ч. л. солі, 60 г білого борошна.
Печінка вимочується в крижаній воді, обсушивается паперовим рушником і крупно нарізати. В процесі потрібно видаляти великі жовчні протоки, жили і плівки.
Разом з очищеною цибулиною субпродукт перетворюється в однорідний фарш.
У суміш додається яйце і пшеничне борошно. Основа оладок солиться і вимішується, щоб розчинилися грудочки.
Спочатку частування злегка обсмажується на будь-якому жирі, а потім доводять до готовності в духовці, нагрітій до 170 градусів.