Є багато способів того, як приготувати пельмені в домашніх умовах. Ці улюблені багатьма вироби з тіста можуть відрізнятися формою, начинкою, способом приготування. Їх без праці можна зробити поживними, м’ясними або дієтичними, з пісною начинкою. Якщо правильно приготувати тісто, смачну начинку, то від такої страви не відмовиться ніхто – ні дорослі, ні діти.
Як приготувати тісто для пельменів в домашніх умовах?
Традиційно тісто для пельменів готується прісне, базових продуктів – борошна, солі, рідини. Борошно завжди необхідно брати біле, вищого гатунку, з твердих сортів пшениці. Що стосується рідини, то тут господині не перестають експериментувати, додаючи в тісто кисломолочні продукти (ряжанка, кефір, сироватка), мінералку, кип’ячену воду. Сіль кладеться в невеликій кількості. Щоб вона рівномірно розподілилася в тесті, рекомендується розчинити її перед додаванням у невеликій кількості гарячої рідини. Що стосується яєць, то вони можуть вводитися для щільності тесту або заміняться маслом.
Звичайне тісто для ліплення пельменів готується з борошна – 600 г, води – 70 мл, солі, чайна ложка без гірки. Борошно просіюється кілька разів, сіль розчиняється в рідині. Потроху борошно вливається вода і замішується тісто – спочатку виделкою, після руками. Коли воно придбає потрібну структуру, слід гарненько протягом 8-12 хвилин вимісити його, злегка відбити і відкласти в поліетилені для настоювання.
Для тих, хто любить пельмені з тонкого, буквально тане в роті, тіста, рекомендується наступний рецепт.
До складу його входять:
- ряжанка – 80 мл;
- гаряча вода – 80 мл;
- яйце;
- трохи солі;
- борошно – 700-800 г;
- рослинний жир – столова ложка.
Борошно просіяти гіркою, зробити в серединці поглиблення, вбити яйце, розмішати. Окремо змішати закипілу воду з ряжанкою, додати сіль, влити в борошно. Замісити пружне еластичне тісто, скачати кулю, обмазати жиром і покласти під плівку на 40 хвилин. Пельмені, приготовані на такій основі, будуть ніжними і соковитими після охолодження або на наступний день.
Класичні варені пельмені в каструлі
Щоб зварити смачні пельмені, слід спочатку зліпити їх, замісивши попередньо хорошу еластичну основу з борошна, рідини, яєць та інших складових за бажанням. Для начинки традиційно використовують фарш зі свинини (курятину, індичатину, яловичину), меленого цибулі, перець, сіль.
Витримане під плівкою тісто слід розділити на кілька частин, кожну з яких потрібно скачати «ковбаскою», розділити ножем на невеликі шматочки і розкачати. Щоб основа не прилипала до качалку, її потрібно злегка присипати борошном. В круглі плоскі гуртки викладається начинка, після чого краї защипываются пальцем або спеціальним інструментом.
Поки господиня займається ліпленням напівфабрикатів, на плиту слід поставити велику каструлю з водою, кинути лаврушки, трохи горошин перцю (за бажанням), сіль, закип’ятити. Після закипання у воду кидаються по одному пельмені. Відварювати потроху – однією або двома порціями, залежно від обсягу каструлі. Через кілька секунд, після того як продукт потрапив у воду, його потрібно акуратно перешкодити, щоб уникнути приставання до дна ємності. Варяться напівфабрикати під кришкою. Коли вони спливуть на поверхню, їх потрібно 5-7 хвилин поварити, вийняти, перекласти в підходящу ємність і заправити олією.
Як посмажити на сковороді
Смак смажених пельменів не з чуток знайомий багатьом ще зі студентських часів. На сковороді можна обсмажити попередньо зварений продукт або сирої – свіжий, заморожений, не важливо.
Щоб приготувати смажені пельмені, слід виконати кілька послідовних дій:
- Приготувати самостійно або запастися заздалегідь напівфабрикатами.
- Розігріти сковороду, влити рослинного жиру приблизно стільки, скільки додають при обжарке котлет.
- Коли жир розігріється, висипають в ємність виробу, їх швидко вимішують, щоб все тісто було в маслі.
- Коли продукт добре підрум’яниться з одного боку, його потрібно перевернути і обсмажити з іншого. Спеції та зелень додаються за бажанням.
Щоб пельмені стали соковитими, після обжарювання в ємність додається трохи води і під кришкою страва готується ще пару хвилин. Подати готову страву добре зі сметанним соусом.
Пельмені в горщиках в духовці
Пельмешки насправді можуть бути не тільки стравою для швидкого перекусу. З них цілком можна приготувати смачну страву, подавши на стіл у красивих горщиках.
Для приготування страви слід запастися:
- пельменями – 0,5 кг;
- цибулькою і морквою;
- сметаною – 190 мл;
- зеленню;
- сіллю;
- рослинним жиром.
Спочатку напівфабрикати відварюються традиційним способом в трохи підсоленій рідини. Скориставшись шумівкою, готовий продукт викладається в горщики. Окремо овочі обсмажуються на олії до рум’яності і викладаються поверх пельменів. Зелень дрібно рубається, змішується з соусом і спеціями. Заправкою продукт рясно поливається і відправляється в духову шафу, розігрітий до 190 градусів, на 25 хвилин. Запікати пельмені в горщиках необхідно під кришками.
Лінива запіканка з пельменів
Ситне і смачне блюдо, яке не забере багато часу на готування.
Стряпается воно:
- заморожених пельменів – 700 г;
- лука – пару штук;
- твердого сиру – 120 г;
- соусу майонезного – 230 г;
- яєць – 3 шт.;
- зелені, спецій.
Овоч подрібнити і обсмажити на олії до рум’яності. Форму змастити жиром, викласти на нього напівфабрикати. На цьому етапі можна додати трохи улюблених спецій.
Поверх продукту викладається піджарка, збиті з яйцями соус, перчик і сіль. Останнім продуктом, який покриває нижні компоненти, є тертий сир. Ліниві пельмені запікаються близько 35 хвилин при 210 градусах. Подаються з рубаними гілочками кропу, зеленою цибулькою.
Рецепт запікання з сиром на деку
Цікавий рецепт приготування пельменів з сиром і яєчним кляром.
Для отримання комбінованого смаку слід запастися:
- замороженими пельменями – 600 г;
- прянощами;
- яйцями – пару штук;
- вершковим маслом – 60 г;
- молоком – 90 мл;
- сиром твердим;
- зеленню.
У підсоленій воді відварити напівфабрикати, відкинути на друшляк для видалення зайвої рідини. Білки з жовтками і молоком збити, додати спеції. Приготувати на сковороді пишний омлет, акуратно розділити на дві частини.
На змащене маслом деко викласти половину омлету, всі пельмені, шматки вершкового масла, омлет. Зверху викласти тертий сир, і страва відправляється для запікання в духовку на 7 хвилин при температурі 190 градусів.
З бульйоном всередині
Це страва по-іншому іменується шанхайскими пельменями.
Готується воно з:
- борошна – 600 г;
- мінеральної води (сироватки, ряжанки тощо) – 100 мл;
- солі;
- бульйону, м’яса.
Спочатку замішується тісто – звичайне, пельменний, розкочується і ділиться на квадрати. В якості начинки в такі пельмені з бульйоном всередині йде холодець або застиглий бульйон з м’ясом. Його потрібно приготувати заздалегідь, при цьому м’яса в цьому бульйоні має бути близько 80 %.
У застиглому вигляді бульйон не буде розтікатися і продукт без праці можна буде сформувати. Для приготування пельменів використовується пароварка або мантышница. У гарячих продуктах виходить багато соковитого бульйону, яким можна обпектися при дегустації. Щоб цього не сталося, рідина радять пити через трубочку. В якості заправки до такої страви подають улюблений соус сметанний, соєвий або будь-який інший.
З судаком і лососем
Тісто готується на основі борошна і молока.
Щоб приготувати начинку, слід запастися:
- рибної м’якоттю – 370 г;
- вершки – 60 мл;
- цибулиною;
- відварним яйцем;
- кропом;
- сіллю, перцем.
Рибну м’якоть посікти ножем, цибулю подрібнити і злегка обсмажити на рослинному жирі. Змішати охолоджений піджарку з рибної нарізкою, вершками, сіллю, перцем. Настояти протягом 35 хвилин, перед приготуванням продукту у фарш вводиться рубане яйце з зеленню.
З готового тіста і начинки формуються пельмені, після чого відварюють в підсоленому бульйоні. Для подачі використовується рибний бульйон або улюблений соус (наприклад, тартар).
Пісні вареники з грибною начинкою
Побалувати себе і родину в піст можна досить ситним, красивим блюдом, яке називається «кундюм» або пісні пельмені з начинкою з грибів. Готується страва на основі заварного тіста з борошна – 270 г окропу – 80 мл рослинного жиру – 3,5 ст. л.
Для фаршу варто запастися:
- замороженими грибами – 180 г;
- гречаною крупою або рисом – 100 г;
- цибулею;
- соняшниковою олією;
- спеціями.
Знадобиться також грибний відвар, який готується з води – 500 мл, лаврушки, запашного перчика, часникових зубков, спецій, зелені. Починається приготування з замісу заварного тіста. Для цього в глибоку миску виливається гаряча рідина, жир, засипається борошно і все інтенсивно вимішується до утворення еластичної основою. Поки тісто буде «відпочивати», саме час приготувати смачну начинку.
У невеликій ємності містяться промиті грибочки, заливаються водою і варяться з лавровим листом, часничком та іншими спеціями. Перед фінішом воду слід присолити, після бульйон процідити. Окремо відварюється крупа до готовності.
На сковороді розжарити жир, обсмажити цибулька з відвареними грибочками і кашею, додати спеції. Поки начинка остуджується, тісто розкочується досить тонко. Ножем поділити його на невеликі квадратики, нафарширувати кожен і защипати краї у вигляді трикутників. Готові пельмені запікаються на деку протягом 18 хвилин при температурі 190 градусів. Коли заготовки підрум’яняться, їх потрібно залити підігрітим бульйоном і відправити запікатися ще на 18 хвилин, не забувши прикрити блискучим папером.
З начинкою з курки в мультиварці
Приготувати пельмені в мультиварці можна різними способами, використовуючи відповідні програми.
Для приготування страви з використанням курячого фаршу слід запастися:
- борошно – 400 г;
- водою – 60 мл;
- яйцем;
- сіллю;
- готовим фаршем або філе птиці;
- цибулею;
- спеціями.
Замісивши тісто за улюбленим рецептом, і залишивши його для настоювання, слід зайнятися приготуванням начинки. Для цього в ємності змішується мелене філе, цибулю, спеції (за смаком). Далі з тіста і м’ясної начинки готуються самі пельмені.
Для приготування на пару напівфабрикати закладаються в чашу, змащену жиром, заливаються водою. Готувати їх потрібно протягом 35 хвилин у вибраному режимі «На пару», попередньо додавши спеції.
Відварити заготовки можна в режимі «Суп», підігрів спочатку воду, після додавши сам продукт і продовживши його готувати протягом 25 хвилин. Якщо використовується заморожений напівфабрикат, його рекомендується готувати в режимі «Випічка». Для цього в змащену маслом чашу висипаються заготівлі і в режимі випічка вони готуються 12 хвилин. Після додається пару стаканів води, спеції, пельмені перемішуються і готуються ще 30 хвилин.
Якщо немає мультиварки, можна приготувати пельмені в мікрохвильовці. Для цього в спеціальний посуд висипається напівфабрикат, заливається водою і готується 15 хвилин, періодично помішуючи.
Як правильно ліпити пельмені?
Ліпити вироби з тіста можна ручним або механічним способом. Більшість господинь ліплять напівфабрикати руками, що дозволяє зробити різноманітні за формою вироби. Найчастіше вони ліпляться у вигляді «вушок» або «мішечка». Іноді їх роблять у вигляді зірки.
Є кілька правил правильної ліплення:
- Тісто має бути досить тугим, але еластичним – не прилипати до рук, добре склеюватися при формуванні пельменів.
- Робоча поверхня під час роботи з тестом посипається борошном, як і руки, ніж, качалка.
- Начинка не повинна бути соковитою, потрапляти на краю склеювання, інакше в процесі варіння тісто розклеїться, і фарш вивалиться.
З тіста можна розкачати ковбаски, поділити їх на однакові шматочки надати форму гуртків, заповнити начинкою і защипати у вигляді «вушок». Основу можна розкачати в пласт, поділити на квадрати, заповнити фаршем і защипати у вигляді мішечків, трикутників або зірок. Защипати краї добре у формі кіски, квіточки і т. д.