Останнім часом перловка мало популярна серед кулінарів. Сучасні господині даремно оминають цю смачну крупу своєю увагою. Адже її можна перетворити у безліч цікавих ситних страв. Нижче описано, як приготувати перловку смачно і просто.
М’ясний суп з перловкою і солоними огірками
Інгредієнти:
- 370 г яловичини;
- 170 г бочкових солених огірків і ½ склянки розсолу від них;
- по 1 маленькій морквині і луковке;
- 70 г перловки;
- 3 картоплини;
- сіль і перець;
- 2 лаврових листочка;
- 4 горошини запашного перцю;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 3 гілочки кропу.
Приготування:
- Яловичину нарізати прямокутними шматочками, залити 2 л фільтрованої води. Додати духмяний перець і лаврушку. Зварити бульйон. На процес піде 80 – 90 хвилин.
- Промити крупу до прозорої рідини. Зварити перловку в окремій каструлі до м’якості (близько півгодини). Промити крупу, щоб позбавити її від клейкості.
- Обсмажити до рум’яності на олії подрібнену цибулю та моркву. Потім додати до овочів соломку солоних огірків. Разом 5 – 6 хвилин тушкувати інгредієнти при повільному нагріванні плити.
- У готовий бульйон висипати картопляні кубики. Через 10 хвилин перекласти в суп перловку і відразу додати засмажку з огірками.
- Дочекатися розм’якшення картоплі. Влити розсіл, додати сіль за смаком.
- Через 5 – 6 хвилин зняти суп з вогню.
Посипати блюдо подрібненим кропом і подати до столу.
Як смачно приготувати крупу на гарнір
Інгредієнти:
- 1 ст. перловки;
- по 1 шт. цибулі, помідорів, моркви і болгарського перцю;
- рослинна олія;
- сіль і спеції.
Приготування:
- Перловку промити, залити чистою водою і залишити на півгодини.
- Всі овочі подрібнити і обсмажити на розпеченому маслі. Додати сіль, спеції.
- Перекласти перловку в каструлю. Залити свіжою водою. Варити 40 – 45 хвилин. Злити зайву рідину.
- Висипати крупу в овочеву суміш. Пару хвилин обсмажувати інгредієнти разом.
Подати розсипчасту перловку як гарнір до будь-якої м’ясної страви.
Перловка з тушонкою в мультиварці
Інгредієнти:
- 420 г перловки;
- 830 мл очищеної води;
- 530 г свинячої тушонки;
- 2 морквини;
- сіль;
- 1 цибулина.
Приготування:
- Промити крупу і залити холодної водою на 3 години.
- У чашу мультиварки обсмажити на жирі від тушонки всі подрібнені овочі.
- Додати залишився в банку м’ясо, розім’яте виделкою. Готувати продукти в режимі випічки 7 – 8 хвилин.
- Злити з перловки воду, перекласти її до овочів і м’яса. Додати сіль. Влити воду.
Готувати перловку з тушонкою у програмі «Крупа» 50 – 55 хвилин.
Суп-харчо з перловою крупою
Інгредієнти:
- 560 г м’якоті яловичини;
- ½ Ст. перловки;
- 2 зубки часнику;
- суміш сушених трав;
- сіль;
- середня цибулина;
- 1,5 ст. л. пасти з помідорів;
- 2 ч. л. аджики (приправа);
- вершкове масло.
Приготування:
- М’ясо нарізати шматочками, залити водою і зварити до готовності.
- У готовий бульйон всипати кубики картоплі.
- Коли овоч розм’якшиться, додати промиту крупу, роздавлений часник.
- У сковорідці на вершковому маслі обсмажити кубики цибулі. Коли вони зарум’яняться, додати пасту з помідорів, аджику, сіль і приправи. Потомити масу під кришкою 7 – 8 хвилин.
- Перекласти зажарку в суп.
Варити харчо до повної готовності і подати до столу зі сметаною.
Плов з м’ясом
Інгредієнти:
- 460 г яловичої м’якоті;
- по 2 шт. цибулі і моркви;
- 1 ст. перлової крупи;
- 2 ст. л. пасти з помідорів;
- 1 головка часнику;
- по 1 ч. л. зіри і меленої паприки;
- 1 ст. л. барбарису;
- сіль.
Приготування:
- У казан викласти шматочки м’яса. Коли яловичина зарум’яниться, висипати до неї всі овочі. Готувати до м’якості овочів.
- Додати в казан пасту з помідорів, всі спеції, сіль.
- Залити продукти водою, щоб вона опинилася на пару сантиметрів вище м’яса. Гасити масу під кришкою 40 – 45 хвилин.
- Перловку промити, обсушити, обсмажити без масла на сковорідці до появи приємного горіхового аромату.
- Розподілити крупу з м’яса з овочами. Додати окропу, щоб він піднімався на 2 див. вище продуктів.
Закрити казан кришкою і томити плов з перловки на самому маленькому вогні 45 – 50 хвилин.
Котлети з перлової крупи
Інгредієнти:
- 260 г перлової крупи;
- 620 мл фільтрованої води;
- по 220 г моркви і цибулі;
- соняшникова олія;
- 4 картоплини;
- свіжий часник за смаком;
- сіль, перець, панірувальні сухарі.
Приготування:
- Перловку заздалегідь промити, залити холодною водою і залишити на всю ніч.
- Зварити крупу вранці до готовності. Остудити.
- Обсмажити цибулю з морквою на соняшниковій олії до м’якості. Охолодити овочі.
- Картоплю і часник почистити, дрібно потерти.
- Варену перловку з овочевою обсмаженням в блендері перетворити в однорідний фарш. Додати терту картоплю, сіль і перець.
- Сформувати невеликі котлети, запанірувати їх у сухарях і обсмажити на розігрітій олії до готовності з обох сторін. Викласти на серветки, щоб видалити зайве масло.
Подати готові котлетки з картопляним пюре.
Грибний суп
Інгредієнти:
- ½ Ст. перловки;
- 360 г будь-яких заморожених грибів;
- 1,5 л фільтрованої води;
- 3 картоплини;
- по 1 шт. цибулі і моркви;
- 2 ст. л. соусу з томатів;
- сіль і спеції;
- оливкова олія.
Приготування:
- Перловку залишити в холодній воді на півгодини, після чого відварити до напівготовності, промити.
- В киплячу солону воду відправити заморожені гриби разом з крупою.
- Після повторного закипання всипати кубики картоплі.
- Залишилися овочі обсмажити разом до рум’яності на оливковій олії. Потім додати до них соус з томатів, потомити 6 – 7 хвилин.
- Перекласти вміст сковороди в суп. Додати спеції, і при необхідності досолити страву.
- Готувати суп ще 5 хвилин.
Подати з жирною сметаною.
Рецепт приготування з грибами
Інгредієнти:
- 140 г перловки;
- по 1 шт. цибулі і моркви;
- 330 г грибів глив;
- масло;
- сіль щіпка хмелі-сунелі;
- 2 ст. л. соєвого соусу.
Приготування:
- Перловку промити і на пару годин залити холодною водою. Викласти на друшляк. Залити крупу свіжою водою і варити півгодини. Злити з перловки воду, промити її.
- Гриби очистити від усього зайвого, дрібно порізати.
- Обсмажити гливи з подрібненими овочами до готовності і рум’яності всіх компонентів.
- З’єднати гриби з напівготової перловкою в казані. Вилити до неї ½ ст. води, соєвий соус. Додати сіль і хмелі-сунелі. Тушкувати страву до м’якості крупи.
Готову кашу подати до столу з маринованими овочами.
Як приготувати перловку з овочами
Інгредієнти:
- 2 ст. перлової крупи;
- по 2 шт. моркви і цибулі;
- 330 г консервованого зеленого горошку;
- сіль, спеції;
- масло.
Приготування:
- Промити крупу, замочити у великій кількості води на півгодини. Потім обсушити перловку і обсмажити на сухій сковороді до появи приємного горіхового запаху.
- Цибулю з морквою обсмажити на будь-якому маслі до розм’якшення. Додати до них горошок разом з рідиною. Тушкувати продукти 6 – 7 хвилин під кришкою.
- У сковорідку з овочами додати перловку. Залити компоненти водою, щоб рідина повністю покрила. Посолити, додати спеції.
- Гасити частування під кришкою протягом години.
Можна подавати перловку на гарнір або як самостійне блюдо.
Смачна каша з крупи
Інгредієнти:
- півкіло перлової крупи;
- 3 ст. л. вершкового масла;
- 1 ч. л. крупної солі.
Приготування:
- Закип’ятити воду в казані. Висипати в неї крупу.
- Через 5 хвилин кипіння рідини відкинути перловку на сито.
- У казан залити 3,5 ст. свіжої води з 1 ст. л. масла і сіллю.
- Після закипання покласти в неї крупу.
- Варити кашу на невеликому вогні півгодини.
Готову кашу зняти вогню, укутати ковдрою і залишити на 90 хвилин. Додати в блюдо решту вершкове масло і подати до сніданку.
Перловка з куркою — ситно і просто
Інгредієнти:
- 1 куряча тушка;
- 430 г перлової крупи;
- 2 морквини;
- 1 цибулина;
- будь-які спеції і сіль;
- класичний майонез.
Приготування:
- Курку порубати на шматки. Покрити їх майонезом з сіллю і вибраними спеціями. Залишити мінімум на годину.
- Крупу промити, залити водою і залишити на пару годин.
- Овочі дрібно порубати і обсмажити разом на будь-якому жирі до м’якості.
- Злити воду з перловки і розкласти її на промасленому деко з високими бортиками.
- Розподілити на крупі овочеву обжарку.
- Залити перловку підсоленою водою таким чином, щоб вона опинилася на пару сантиметрів вище рівня крупи.
- Розподілити по поверхні крупи курячі шматки.
- Забрати деко в духовку на 1 годину.
Готувати перловку з м’ясом по такому рецепту при 190 – 200°С.
Страва італійської кухні – перлотто
Інгредієнти:
- 330 г перловки;
- 4 часникових зубки;
- 2 цибулинки;
- 80 мл олії оливи і 110 г вершкового;
- 90 г пармезану;
- 330 г домашньої тушонки з качки;
- 1 ст. білого сухого вина;
- 40 г білих сухих грибів;
- сіль, перець, італійські трави.
Приготування:
- Гриби порізати і замочити на півгодини в теплій воді.
- На оливковій олії обсмажити шматочки цибулі до рум’яності. Додати до овочу качину тушонку і віджаті від рідини гриби. Разом готувати інгредієнти на середньому вогні 6 – 7 хвилин. Посолити, поперчити і приправити італійськими травами.
- Додати перловку і готувати масу ще 5 – 6 хвилин.
- Залити продукти водою, в якій замочували гриби і вином. Додати роздавлений часник.
- Готувати страву до м’якості перловки. При необхідності додавати ще рідину.
- В готову страву додати вершкове масло і тертий пармезан.
Добре перемішати перлотто і подати до обіду.
Суп з баранини з перловкою по-шотландськи
Інгредієнти:
- 330 г баранини;
- 140 г перловки;
- по 1 моркви і цибулині;
- 2 картоплини;
- 2 щіпки запашного перцю;
- сіль;
- 3 ст. л. пасти з томатів;
- 2 зубки часнику;
- 1 листочок лаврушки;
- свіжа зелень.
Приготування:
- Зварити бульйон з баранини з лаврушкой і запашним перцем. Обов’язково періодично знімати з’являється на поверхні рідини піну.
- Через півгодини всипати в бульйон промиту перловку. Варити крупу не менше 90 хвилин.
- На будь-якому розігрітому жирі обсмажити подрібнену цибулю з морквою. До вже рум’яним овочів додати пасту з томатів. Тушкувати продукти разом 6 – 7 хвилин.
- Перекласти вміст сковорідки в суп з вже готовим м’ясом і крупою.
- Всипати в каструлю брусочки картоплі.
- За 10 хвилин до готовності супу додати лаврушку, сіль, подрібнену зелень і вичавлений часник.
Дати півгодини настоятися під кришкою і розлити по тарілках.
Перлова каша в горщику в духовці
Інгредієнти:
- 630 г свинини;
- 420 г сухої перловки;
- 280 г моркви;
- 220 г цибулі;
- 1,5 л м’ясного бульйону;
- суміш перців, сіль і сухий базилік.
Приготування:
- Промиту крупу залишити у воді на 3 – 4 години. Потім злити рідину і ще раз промити.
- М’ясо нарізати середніми шматочками, натерти перцем, базиліком і сіллю. Залишити на деякий час.
- У сотейнику обсмажити до рум’яності всі подрібнені овочі. Потім готувати їх уже разом з овочами до рум’яності свинини. Викласти в сотейник крупу.
- Перемішати компоненти, потомити на повільному вогні 5 – 6 хвилин.
- Розкласти вміст сотейника по горщикам. Залити підсоленим бульйоном. Перемішати вміст горщиків.
Готувати страву близько 2 годин. Вийшло частування залишити в закритих горщиках в остигає духовці ще на 20 хвилин.
Варіант приготування з сухофруктами
Інгредієнти:
- 60 г перловки;
- 1 л води;
- 1 жменя волоських горіхів;
- 40 г чорносливу без кісточок;
- 8 шт. кураги;
- 40 г темного ізюму;
- будь-які свіжі ягоди;
- вершкове масло;
- цукор за смаком.
Приготування:
- Залити крупу водою, довести до кипіння. Викласти на сито. Промити. Знову залити водою і довести до кипіння. Повторити 3 – 4 рази. Востаннє залишити її на плиті варитися до готовності.
- Всі сухофрукти промити і запарити окропом.
- Потім порізати їх і обсмажити на вершковому маслі пару хвилин. Туди ж додати свіжі ягоди та горіхи.
- Через 3 – 4 хвилини висипати на сковорідку цукор. Готувати масу, поки пісок не придбає золотавий відтінок.
- Перекласти вміст сковороди до майже готової каші. Томити частування чверть години.
За таким же рецептом можна приготувати перловку в мультиварці.
Томатний суп
Інгредієнти:
- 230 г перловки;
- 7 стиглих помідорів;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 5 картоплин;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- сіль, спеції.
Приготування:
- Перлову крупу на годину залити холодною водою. Промити. Залити до перловке свіжу воду, і відправити її варитися до готовності.
- Всипати в майбутній суп брусочки картоплі.
- З помідорів зняти шкірку. Перетворити їх в пюре.
- Цибулю обсмажити з морквою. Коли овочі вже зарум’яняться, додати до них томатне пюре. Згасити разом кілька хвилин.
- Перекласти масу з сковорідки в суп до вже готової крупі і картоплі.
- Додати сіль, спеції.
- Через 5 хвилин зняти з вогню.
Готовий суп залишити під кришкою настоюватися чверть години.
Крупа, запечена в духовці зі свининою
Інгредієнти:
- 650 г м’якоті свинини;
- 1 цибулина;
- 1 ст. перловки;
- спеції і сіль.
Приготування:
- Подрібнену цибулю злегка обсмажити з шматочками м’яса.
- Розкласти по горщикам.
- Зверху розподілити промиту перловку.
- Залити продукти водою з сіллю і спеціями. Рівень рідини повинен бути на 1,5 см вище гущі.
Закрити горщики і відправити в духовку при середній температурі на 2 години.
Збірна солянка з перловкою
Інгредієнти:
- 4 ст. л. перловки;
- по 330 р курки, яловичини, свинини і курячих сердечок;
- 70 г корейки холодного копчення;
- 140 г копченої ковбаси;
- 60 г бекону;
- 320 г цибулі;
- 130 г моркви;
- 230 г томатів;
- 120 г солоних огірків;
- 60 г маслин без кісточок;
- ½ Лимона;
- 2 л води;
- рослинна олія;
- сіль.
Приготування:
- Замочити перловку на всю ніч. Вранці промити і зварити до напівготовності.
- Зі свіжого м’яса, цибулі і моркви (по 1 шт.) і субпродуктів зварити бульйон. Посолити. Додати в нього крупу.
- У готовий бульйон перекласти засмажку з решти цибулі, моркви, помідорів і тертих солоних огірків. Туди ж висипати шматочки бекону, ковбаси, корейки.
- Поварити суп ще чверть години. Посолити.
Подавати з маслинами і шматочками лимона.
Класична армійська каша
Інгредієнти:
- 140 г перловки;
- 240 г тушонки з свинини або яловичини;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- сіль і часник за смаком.
Приготування:
- Щоб приготувати кашу з перловки, потрібно насамперед крупу обсмажити на сухій сковороді. Потім залити водою і відправити варитися.
- Тушковане м’ясо обсмажити до випаровування рідини. Посолити. Додати в неї часник і томатну пасту. Тушкувати ще пару хвилин.
- Готову перловку з’єднати з тушонкою.
Подавати кашу до обіду гарячої.
Салат з перловкою, куркою і кукурудзою
Інгредієнти:
- ½ Склянки вареної перловки;
- 1 варене куряче стегно;
- 1 маринований огірок;
- 5 ст. л. консервованої кукурудзи;
- ½ Червоної цибулі;
- 1 варене яйце;
- сіль і майонез за смаком.
Приготування:
- М’ясо зняти з кістки і нарізати кубиками.
- Так само подрібнити яйце, червона цибуля, огірок.
- Змішати продукти, додати до них перловку і кукурудзу.
Заправити салат підсоленим класичним майонезом.
Пісний суп
Інгредієнти:
- 90 г перловки;
- 2 картоплини;
- по 1 шт. цибулі, моркви і томатів;
- 2 солоних огірка;
- 2 часникових зубки;
- сіль і спеції.
Приготування:
- Промиту і заздалегідь замочену перловку відварити до напівготовності.
- Цибулю з морквою і томатів обсмажити на будь-якому маслі в сотейнику. Додати до них роздавлений часник.
- Залити овочі водою. Перекласти до них крупу.
- Висипати в суп, картоплю, сіль, спеції.
- Готувати чверть години на середньому вогні.
- Додати брусочки солоного огірка.
Варити супчик для м’якості картоплі. За бажанням прикрасити його свіжою зеленню.
Голубці з молодої капусти з перловкою
Інгредієнти:
- 330 г яловичого фаршу;
- 1 кг молодої капусти;
- 70 г перловки;
- по 2 шт. моркви і цибулі;
- 1 ст. л. томатної пасти;
- 1 ч. л. цукру;
- сіль.
Приготування:
- Промиту перловку відварити до напівготовності.
- Змішати крупу з фаршем. Посолити масу.
- Капусту розділити на листки. Поварити їх пару хвилин в окропі для розм’якшення. Відвар залишити.
- Начинку з фаршу і крупи загорнути в підготовлені листя.
- Обсмажити готові голубці з усіх сторін на будь-якому олії до легкої рум’яності.
- Засмажити в казані до рум’яності овочі, що залишилися. Додати до них томатну пасту, сіль і цукор за смаком. Розбавити масу капустяним відваром.
Опустити в казан голубці, закрити кришкою і тушкувати до м’якості капусти.
Перлова крупа дозволяє приготувати не тільки смачні, але ще й бюджетні страви. Цей продукт легко вдасться відшукати в будь-якому магазині. А в раціон маленьких членів сім’ї перловку можна потроху вводити вже з 1 року.