У 2007 році американський мультик допоміг популяризувати і без того відоме французьке блюдо – рататуй. Яскраве і красиве, воно має ще і неймовірною користю. А, головне, його приготування дуже просте.
Історія рататуя
Рататуй має коріння у французькій кухні. Як багато національні страви вперше його почали готувати бідні верстви населення. Його приготування було дуже зручним, так як всі інгредієнти росли прямо на городі все літо. Важливим складовим було і оливкова олія – вірний супутник місцевої кухні. Те, що надає рататую його особливий смак – прованські трави. Саме ці продукти, використовували прованські фермери, готуючи страву, якому судилося стати візитною карткою французької кухні.
Перша згадка в книзі рецептів.
З роками рецепт рататуя видозмінювався, причому не тільки в рамках однієї країни, а й навіть в окремих родинах. Загальний рецепт вперше з’явився в кінці XVIII століття в одній із французьких кулінарних книг. Вважалося, що в нього не можна додавати картоплю, боби, квасоля і оливки. Зараз же в гонитві за оригінальністю страву готують не дотримуючись строго його рецептуру – можна зустріти рецепт з використанням моцарели, гарбуза, стручкової квасолі і навіть рисом.
Інгредієнти для класичного рататуя
Час приготування – 1 година 30 хвилин кількість порцій – 5.☻
При всьому різноманітті рецептів цієї страви, краще всього почати знайомство з ним з класичного варіанту.
Для нього знадобляться:
• Помідори – 5 шт.
• Ріпчаста цибуля – 1 шт.
• Цукіні або кабачок – 1 великий.
• Болгарський (солодкий) перець – 1 шт.
• Баклажан – 2шт.
• Часник – 4-5 зубчиків.
• Суміш прованських трав – 1 ст. л.
• Сіль, перець, оливкова олія, кріп, петрушка – за смаком.
Для того, щоб блюдо вийшло ефектним, варто вибрати овочі приблизно одного діаметра. Використання заморожених овочів – неприпустимо. Заморожування і рататуй – два несумісні слова.
Як приготувати рататуй
1. Поставити в духовку розігріватися до 180 градусів.
2. Всі овочі помити.
3. Приготування соусу. Цибуля досить дрібно порізати. Взяти 2 помідора і прибрати з них шкірку (це легше зробити, якщо обдати їх окропом) і разом з болгарським перцем порізати дрібними кубиками. Цибулю обсмажити до м’якості в оливковій олії, посоливши. Додати підготовлені болгарський перець і помідори. На невеликому вогні томити соус 12 хвилин під кришкою.
4. Решта 3 помідори, цукіні (або кабачок) і баклажани порізати кружальцями приблизно 3мм товщиною. Баклажани посолити і в такому вигляді залишити на 20 хвилин. Це необхідно, що прибрати з баклажанів шкідливий для організму соланін, який надає овочу гіркуватий смак. Потім досить кружечки баклажана просто промити водою.
5. Приготування заправки. Петрушку, кріп і часник дрібно порізати, змішати їх з прованськими травами, оливковою олією, поперчити і посолити.
6. Взяти форму, в якій буде запікатися рататуй. На її дно викласти томатний соус. Зверху викладаються чергуючи кружечки баклажана, томатів і цукіні (або кабачка). Кружечки овочів треба викладати вертикально, щоб виходила наче змійка. Полити заправкою овочі, скропити оливковою олією, накрити форму пергаментом або фольгою і запікати годину.
Аромат готового рататуя може звести з розуму будь-якого гурмана. Це блюдо володіє багатьма позитивними якостями: крім відмінного смаку, воно також володіє багатим набором корисних вітамінів і мікроелементів.