Як приготувати рибні котлети – 16 смачних і простих рецептів приготування

Котлетки з риби менш популярні серед кулінарів, ніж м’ясні. Пояснюється різниця тим, що вельми непросто відшукати вдалі рецепти обговорюваного страви. Далі розповідається, як приготувати рибні котлети з різних інгредієнтів швидко, смачно і дуже просто.

Класичні рибні котлети з минтая

Часто минтай стає основою битків і котлет. Це не дивно, адже він недорогий і доступний для всіх. Інгредієнти: 2 середні тушки риби (всього 750-800 г), 90 мл молока, картоплина, 2 столові ложки сметани, сіль, пара скибочок черствого батона, столове яйце, цибулинка, сухарна крихта для панірування.

  • Хлібний м’якуш замочується в підігрітому молоці, після чого втручається в пропущену через м’ясорубку рибу з цибулею і картоплею.Картопля повинна вийти дуже дрібною, інакше вона просто не прожариться в котлетах.
  • Вийшла основа солиться, в неї додається сметана і яйце.
  • Ліпляться невеликі рибні котлети з минтая, які потрібно запанірувати в сухарній крихті.

Страва добре поєднується з гарніром з рису і картоплі.

З тріски в томатному соусі

Це ще один варіант ароматного страви для повсякденного обіду. Інгредієнти: 580 г філе тріски, цибулина, біла булочка, часник за смаком, молоко для розмочування хліба, морквина, яєчно, кухонна сіль, суміш перчиком, півкіло томатів.

  • Філе риби разом з половинкою цибулини і моркви перетворюється в однорідний фарш.
  • Булочка розм’якшується молоком (без скоринки!).
  • Інгредієнти першого і другого кроку з’єднуються, до них додається яйце, роздавлений часник, сіль, спеції.
  • Мокрими руками формуються і смажаться котлетки до красивої скориночки.
  • Залишилися овочі дрібно ріжуться і страхуються. До них додаються натерті на тертці помідори без шкірки, сіль. Можна використовувати і часник. Маса гаситься кілька хвилин, поки не почне густіти.

Рибні котлети з тріски заливаються соусом і в спеціальній формі відправляються в духовку на 20-25 хвилин. Відмінним гарніром виступає хрін.

На пару в мультиварці

Легко готуються і дієтичне котлетки. Інгредієнти: 760 г хека, цибулина, 80 мл нежирних вершків, скибочка сірого або білого черствого хліба, середнє яйце, сіль, пахучі трави.

  • Хліб розмочується у вершках, після чого разом з рибою, цибулею, яйцем і сіллю відправляється в блендер.
  • З отриманого фаршу ліпляться котлети.
  • Заготовки укладаються на спеціальне «сито» мультиварки. У чашу наливається півлітра води. Насадка з котлетами встановлюється зверху.

У програмі «Пар» страва готується трохи менше півгодини.

Котлети — рецепт від Юлії Висоцької

Талановита ведуча впоралася і з непростим рецептом котлет з щуки. Вона навіть злегка змінила його, зробивши більш зрозумілим для початківців господарок. Інгредієнти: 1,2 кг філе щуки, середня цибулина, 2 картоплини, столове яйце, пара шматочків хліба, склянку молока, 2 великі ложки манки, сіль, суміш спецій.

Дивіться також:  Як варити кальмарів щоб були м’які?

  • Для приготування фаршу в спеціальній насадці блендера подрібнюється розмочений у молоці хліб, рибне філе, цибулю.
  • У масу відправляється яйце і залишилися сухі компоненти.
  • Фарш буде настоюватися трохи більше години, після чого з нього можна ліпити котлетки.

Смажиться частування на великій кількості олії.

З сиром в духовці

По цьому рецепту готується блюдо, яке не шкодить фігурі. Воно навіть входить до складу меню популярної дієти за Дюкану. Інгредієнти: півкіло філе хека, 140 г знежиреного сиру, столове яйце, сіль.

  • Філе перебивається блендером.
  • Сир розминається вилочкою і перетирається з яйцем.
  • Вийшла сирно-яєчну суміш з’єднується з фаршем.
  • Маса солиться і залишається «відпочити» хвилин на 20.

Сформовані з фаршу котлети в духовці будуть запікатися не більш півгодини. Для цього вони викладаються в змащену маслом широку форму.

Соковиті рибні котлети з салом

Свиняче сало додасть котлеткам соковитості. Його треба взяти 60-70 г (підійде навіть солоне). Інші інгредієнти: півкіло будь нежирної морської риби, картоплина, 2 цибулини, столове яйце, 3 великі ложки сухарній крихти, сіль, суміш перців.



  • Для фаршу в спеціальній насадці блендера буде подрібнюватися філе риби, картоплина, цибуля, сало.
  • У фарш додається тільки добре збитий білок. Туди ж відправляється сіль, перчики і сухарна крихта.
  • Після вимішування складових, з них формуються великі котлети.
  • Смажиться блюдо в добре розігрітій олії.

Щоб заготовки з рибного фаршу добре прилягали, варто відбити його перед формуванням котлет об стіл.

З додаванням свинини

Рецепт поєднує в собі два головні компоненти – філе тріски (400 г) і свинячий фарш (270 м). Інші інгредієнти: 3-5 часникових зубков, 80 мл молока, 60 г сухарній крихти, 2 цибулини, куряче яйце, велика ложка майонезу, булочки для гамбургерів, сіль, суміш італійських трав.

  • Булочка розмочується у теплому молоці.
  • Блендером подрібнюється філе рибки і цибулю.
  • Всі підготовлені в перших кроках продукти змішуються зі свинячим фаршем.
  • У масу відправляються залишилися за рецептом продукти (часник пропускаємо через прес), після чого вона загортається в плівку і відбивається об стіл.
  • Зволоженими руками формуються биточки. Їх також можна обваляти в крихті сухарів або борошні.

Смажаться котлетки на сильному вогні з двох сторін.

Котлети із щуки і судака

Частування за таким рецептом виходить дивовижно ніжним і смачним. Інгредієнти: за 650-500 г філе судака і щуки, здобна булочка, трохи теплого молока, столове яйце, середня цибулина, сіль, пахучі трави.

Дивіться також:  Гуакамоле – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

  • Для подрібнення філе і овоча не використовується м’ясорубка. Ці продукти просто дуже дрібно рубаються гострим ножем.
  • До рубленому фаршу додається размоченная в молоці булочка, яйце, сіль, спеції.
  • Формуються досить великі котлети.

Заготовки ретельно прожариваются на сковороді до рум’яності.

Рецепт з скумбрії

Максимально соковитими котлетки виходять саме з скумбрії. Береться 1 кг свіжомороженої риби. Інші інгредієнти: 160 г відвареного рису, цибулинка, сіль, 5 великих ложок сухарній крихти, спеціальна приправа для риби.

  • З рибного філе та цибулі, використовуючи будь-якого кухонного помічника, готується фарш.
  • Маса змішується з рештою за рецептом інгредієнтами. Рис повинен бути зварений заздалегідь.
  • При формуванні котлет кожну з них потрібно обваляти в сухарній крихті.

Обсмажене частування обов’язково викладається на паперовий рушник, щоб позбавити його від зайвого жиру.

Пісні котлети з горбуші

Таке блюдо чудово зберігається пару тижнів в морозилці. Залишається лише дістати його і підігріти на сковорідці або в мікрохвильовій печі. Інгредієнти: 960 г філе горбуші, 180 г сушених грибів, 2 цибулини, сіль, 270 г білого хліба, 90 г пшеничного борошна, суміш кольорових перчиком.

  • Гриби на пару годин заливаються холодною водою, після чого відварюють в солоній воді.
  • Рибне філе дрібно рубається ножем. А от гриби і цибулю пропускаються через м’ясорубку.
  • Горбуша і перемелені продукти з’єднуються, у суміш додається розмочений водою хліб, сіль, перчики.

Сформовані з отриманого фаршу котлети панируются борошном і смажать з двох сторін.

З рибного фаршу

Іноді в рибних відділах вдається придбати вже готовий рибний фарш. Для приготування котлет його знадобиться 250 грам. Інші інгредієнти: столове яйце, 90 г білого хліба, 2 цибулини, часник за смаком, сіль.

  • Цибулю з часником подрібнюються блендером, після чого разом з яйцем і розмоченим водою хлібом втручаються у фарш.
  • Масу потрібно посолити. Кількість часнику варто регулювати по своєму смаку.

Можна не тільки смажити такі котлети з рибного фаршу, а також запікати їх у духовці.

Готуємо з річкової риби

Річкова рибка завжди більш костистая, тому потрібно витратити чимало часу, щоб залишити від неї тільки філе. Але результат того вартий. Інгредієнти: півкіло філе, скибочку пшеничного хліба без кірки, дрібної морської солі, чорний перчик, цибулина, сухарі для панірування.

  • Хліб розмочується теплою водою, а цибуля ріжеться кубиками і пассируется на олії.
  • Підготовлені інгредієнти разом з філе пропускаються через м’ясорубку. Маса перчится і солиться.
  • Ліпляться котлети, які також потрібно обваляти в сухарях.
Дивіться також:  Суфле з яловичини – 6 покрокових рецептів дієтичних

Смажиться страву на сковорідці без кришки до скоринки.

З консервованої сайри

Цікаво, що котлети можна зробити навіть з консервованої риби. Наприклад, сайри в олії (1 банку). Інші інгредієнти: 2 цибулинки, 80 г рису, 3 зубки часнику, 4 великі ложки манної крупи, жменя сухарній крихти, сіль.

  • Промитий рис відварюється в солоній воді до м’якості.
  • Шматочки риби без масла і кісток розминаються виделкою, з’єднуються з подрібненим часником і цибулею, остиглої крупою.
  • У масу вбивається яйце, додається сіль, манка.
  • Сформовані з фаршу заготовки смажаться на повільному вогні до скоринки.

Смачно їсти таке частування з зеленим овочевим салатом.

З кільки в томаті

Ще один варіант котлет з консервів передбачає використання кільки в томаті. Крім однієї баночки такого продукту, береться: яйце, 2 чайні ложки борошна і в 2 рази більше манки, ложечка розпушувача, сіль, свіжа зелень.

  • З консервами перешиваются всі сухі компоненти рецепта.
  • Хвилин через 7-8 можна додавати в масу яйце і подрібнену зелень.
  • Смажаться котлети на середньому вогні.

Розпушувач потрібен для пишноти страви. Але за бажанням його можна виключити з рецепту.

Рибні котлети з лосося

Для цього варіанту котлет найкраще взяти вже готовий лососевий фарш. Його потрібно 900 грам. Інші інгредієнти: чашка сухарній крихти, сухий кріп за смаком, столова ложка жирного майонезу, цибулина, 2 столові яйця, сіль, суміш перчиком.

  • Цибулю дуже дрібно нарізається і відправляється в фарш (можна використовувати для подрібнення тертку). Туди ж додаються всі залишилися компоненти. Замість сухого кропу допускається використовувати посічену свіжу пряність.
  • Зробити смак майбутніх котлет більш яскравим допоможе будь-яка приправа для риби.
  • Мокрими руками з маси формуються котлети, які смажаться до скоринки при середньому нагріві плити.

Подається частування з пюре з картоплі.

Рецепт з мойви

Такий варіант рецепта можна назвати самим бюджетним. Адже основою котлет стане мойва (800 г). Інші інгредієнти: луковичка, столове яйце, 2 часникового зубчики, пара скибочок хліба, 120 г сухарній крихти, свіжа зелень, сіль.

  • Зелень з часником, цибулею і філе мойви перетворюється у фарш будь-яким зручним способом.
  • У масу вбивається яйце, додається розмочений у теплій воді хліб без скоринки.
  • Всі компоненти ретельно перемішуються, з них ліпляться тонкі котлети.
  • Залишається обваляти заготовки в сухарній крихті і обсмажити на олії.

Готується страва досить довго по 17-20 хвилин з двох сторін. Подається гарячим.

Прокрутка до верху