Котлетки з риби менш популярні серед кулінарів, ніж м’ясні. Пояснюється різниця тим, що вельми непросто відшукати вдалі рецепти обговорюваного страви. Далі розповідається, як приготувати рибні котлети з різних інгредієнтів швидко, смачно і дуже просто.
Класичні рибні котлети з минтая
Часто минтай стає основою битків і котлет. Це не дивно, адже він недорогий і доступний для всіх. Інгредієнти: 2 середні тушки риби (всього 750-800 г), 90 мл молока, картоплина, 2 столові ложки сметани, сіль, пара скибочок черствого батона, столове яйце, цибулинка, сухарна крихта для панірування.
- Хлібний м’якуш замочується в підігрітому молоці, після чого втручається в пропущену через м’ясорубку рибу з цибулею і картоплею.Картопля повинна вийти дуже дрібною, інакше вона просто не прожариться в котлетах.
- Вийшла основа солиться, в неї додається сметана і яйце.
- Ліпляться невеликі рибні котлети з минтая, які потрібно запанірувати в сухарній крихті.
Страва добре поєднується з гарніром з рису і картоплі.
З тріски в томатному соусі
Це ще один варіант ароматного страви для повсякденного обіду. Інгредієнти: 580 г філе тріски, цибулина, біла булочка, часник за смаком, молоко для розмочування хліба, морквина, яєчно, кухонна сіль, суміш перчиком, півкіло томатів.
- Філе риби разом з половинкою цибулини і моркви перетворюється в однорідний фарш.
- Булочка розм’якшується молоком (без скоринки!).
- Інгредієнти першого і другого кроку з’єднуються, до них додається яйце, роздавлений часник, сіль, спеції.
- Мокрими руками формуються і смажаться котлетки до красивої скориночки.
- Залишилися овочі дрібно ріжуться і страхуються. До них додаються натерті на тертці помідори без шкірки, сіль. Можна використовувати і часник. Маса гаситься кілька хвилин, поки не почне густіти.
Рибні котлети з тріски заливаються соусом і в спеціальній формі відправляються в духовку на 20-25 хвилин. Відмінним гарніром виступає хрін.
На пару в мультиварці
Легко готуються і дієтичне котлетки. Інгредієнти: 760 г хека, цибулина, 80 мл нежирних вершків, скибочка сірого або білого черствого хліба, середнє яйце, сіль, пахучі трави.
- Хліб розмочується у вершках, після чого разом з рибою, цибулею, яйцем і сіллю відправляється в блендер.
- З отриманого фаршу ліпляться котлети.
- Заготовки укладаються на спеціальне «сито» мультиварки. У чашу наливається півлітра води. Насадка з котлетами встановлюється зверху.
У програмі «Пар» страва готується трохи менше півгодини.
Котлети — рецепт від Юлії Висоцької
Талановита ведуча впоралася і з непростим рецептом котлет з щуки. Вона навіть злегка змінила його, зробивши більш зрозумілим для початківців господарок. Інгредієнти: 1,2 кг філе щуки, середня цибулина, 2 картоплини, столове яйце, пара шматочків хліба, склянку молока, 2 великі ложки манки, сіль, суміш спецій.
- Для приготування фаршу в спеціальній насадці блендера подрібнюється розмочений у молоці хліб, рибне філе, цибулю.
- У масу відправляється яйце і залишилися сухі компоненти.
- Фарш буде настоюватися трохи більше години, після чого з нього можна ліпити котлетки.
Смажиться частування на великій кількості олії.
З сиром в духовці
По цьому рецепту готується блюдо, яке не шкодить фігурі. Воно навіть входить до складу меню популярної дієти за Дюкану. Інгредієнти: півкіло філе хека, 140 г знежиреного сиру, столове яйце, сіль.
- Філе перебивається блендером.
- Сир розминається вилочкою і перетирається з яйцем.
- Вийшла сирно-яєчну суміш з’єднується з фаршем.
- Маса солиться і залишається «відпочити» хвилин на 20.
Сформовані з фаршу котлети в духовці будуть запікатися не більш півгодини. Для цього вони викладаються в змащену маслом широку форму.
Соковиті рибні котлети з салом
Свиняче сало додасть котлеткам соковитості. Його треба взяти 60-70 г (підійде навіть солоне). Інші інгредієнти: півкіло будь нежирної морської риби, картоплина, 2 цибулини, столове яйце, 3 великі ложки сухарній крихти, сіль, суміш перців.
- Для фаршу в спеціальній насадці блендера буде подрібнюватися філе риби, картоплина, цибуля, сало.
- У фарш додається тільки добре збитий білок. Туди ж відправляється сіль, перчики і сухарна крихта.
- Після вимішування складових, з них формуються великі котлети.
- Смажиться блюдо в добре розігрітій олії.
Щоб заготовки з рибного фаршу добре прилягали, варто відбити його перед формуванням котлет об стіл.
З додаванням свинини
Рецепт поєднує в собі два головні компоненти – філе тріски (400 г) і свинячий фарш (270 м). Інші інгредієнти: 3-5 часникових зубков, 80 мл молока, 60 г сухарній крихти, 2 цибулини, куряче яйце, велика ложка майонезу, булочки для гамбургерів, сіль, суміш італійських трав.
- Булочка розмочується у теплому молоці.
- Блендером подрібнюється філе рибки і цибулю.
- Всі підготовлені в перших кроках продукти змішуються зі свинячим фаршем.
- У масу відправляються залишилися за рецептом продукти (часник пропускаємо через прес), після чого вона загортається в плівку і відбивається об стіл.
- Зволоженими руками формуються биточки. Їх також можна обваляти в крихті сухарів або борошні.
Смажаться котлетки на сильному вогні з двох сторін.
Котлети із щуки і судака
Частування за таким рецептом виходить дивовижно ніжним і смачним. Інгредієнти: за 650-500 г філе судака і щуки, здобна булочка, трохи теплого молока, столове яйце, середня цибулина, сіль, пахучі трави.
- Для подрібнення філе і овоча не використовується м’ясорубка. Ці продукти просто дуже дрібно рубаються гострим ножем.
- До рубленому фаршу додається размоченная в молоці булочка, яйце, сіль, спеції.
- Формуються досить великі котлети.
Заготовки ретельно прожариваются на сковороді до рум’яності.
Рецепт з скумбрії
Максимально соковитими котлетки виходять саме з скумбрії. Береться 1 кг свіжомороженої риби. Інші інгредієнти: 160 г відвареного рису, цибулинка, сіль, 5 великих ложок сухарній крихти, спеціальна приправа для риби.
- З рибного філе та цибулі, використовуючи будь-якого кухонного помічника, готується фарш.
- Маса змішується з рештою за рецептом інгредієнтами. Рис повинен бути зварений заздалегідь.
- При формуванні котлет кожну з них потрібно обваляти в сухарній крихті.
Обсмажене частування обов’язково викладається на паперовий рушник, щоб позбавити його від зайвого жиру.
Пісні котлети з горбуші
Таке блюдо чудово зберігається пару тижнів в морозилці. Залишається лише дістати його і підігріти на сковорідці або в мікрохвильовій печі. Інгредієнти: 960 г філе горбуші, 180 г сушених грибів, 2 цибулини, сіль, 270 г білого хліба, 90 г пшеничного борошна, суміш кольорових перчиком.
- Гриби на пару годин заливаються холодною водою, після чого відварюють в солоній воді.
- Рибне філе дрібно рубається ножем. А от гриби і цибулю пропускаються через м’ясорубку.
- Горбуша і перемелені продукти з’єднуються, у суміш додається розмочений водою хліб, сіль, перчики.
Сформовані з отриманого фаршу котлети панируются борошном і смажать з двох сторін.
З рибного фаршу
Іноді в рибних відділах вдається придбати вже готовий рибний фарш. Для приготування котлет його знадобиться 250 грам. Інші інгредієнти: столове яйце, 90 г білого хліба, 2 цибулини, часник за смаком, сіль.
- Цибулю з часником подрібнюються блендером, після чого разом з яйцем і розмоченим водою хлібом втручаються у фарш.
- Масу потрібно посолити. Кількість часнику варто регулювати по своєму смаку.
Можна не тільки смажити такі котлети з рибного фаршу, а також запікати їх у духовці.
Готуємо з річкової риби
Річкова рибка завжди більш костистая, тому потрібно витратити чимало часу, щоб залишити від неї тільки філе. Але результат того вартий. Інгредієнти: півкіло філе, скибочку пшеничного хліба без кірки, дрібної морської солі, чорний перчик, цибулина, сухарі для панірування.
- Хліб розмочується теплою водою, а цибуля ріжеться кубиками і пассируется на олії.
- Підготовлені інгредієнти разом з філе пропускаються через м’ясорубку. Маса перчится і солиться.
- Ліпляться котлети, які також потрібно обваляти в сухарях.
Смажиться страву на сковорідці без кришки до скоринки.
З консервованої сайри
Цікаво, що котлети можна зробити навіть з консервованої риби. Наприклад, сайри в олії (1 банку). Інші інгредієнти: 2 цибулинки, 80 г рису, 3 зубки часнику, 4 великі ложки манної крупи, жменя сухарній крихти, сіль.
- Промитий рис відварюється в солоній воді до м’якості.
- Шматочки риби без масла і кісток розминаються виделкою, з’єднуються з подрібненим часником і цибулею, остиглої крупою.
- У масу вбивається яйце, додається сіль, манка.
- Сформовані з фаршу заготовки смажаться на повільному вогні до скоринки.
Смачно їсти таке частування з зеленим овочевим салатом.
З кільки в томаті
Ще один варіант котлет з консервів передбачає використання кільки в томаті. Крім однієї баночки такого продукту, береться: яйце, 2 чайні ложки борошна і в 2 рази більше манки, ложечка розпушувача, сіль, свіжа зелень.
- З консервами перешиваются всі сухі компоненти рецепта.
- Хвилин через 7-8 можна додавати в масу яйце і подрібнену зелень.
- Смажаться котлети на середньому вогні.
Розпушувач потрібен для пишноти страви. Але за бажанням його можна виключити з рецепту.
Рибні котлети з лосося
Для цього варіанту котлет найкраще взяти вже готовий лососевий фарш. Його потрібно 900 грам. Інші інгредієнти: чашка сухарній крихти, сухий кріп за смаком, столова ложка жирного майонезу, цибулина, 2 столові яйця, сіль, суміш перчиком.
- Цибулю дуже дрібно нарізається і відправляється в фарш (можна використовувати для подрібнення тертку). Туди ж додаються всі залишилися компоненти. Замість сухого кропу допускається використовувати посічену свіжу пряність.
- Зробити смак майбутніх котлет більш яскравим допоможе будь-яка приправа для риби.
- Мокрими руками з маси формуються котлети, які смажаться до скоринки при середньому нагріві плити.
Подається частування з пюре з картоплі.
Рецепт з мойви
Такий варіант рецепта можна назвати самим бюджетним. Адже основою котлет стане мойва (800 г). Інші інгредієнти: луковичка, столове яйце, 2 часникового зубчики, пара скибочок хліба, 120 г сухарній крихти, свіжа зелень, сіль.
- Зелень з часником, цибулею і філе мойви перетворюється у фарш будь-яким зручним способом.
- У масу вбивається яйце, додається розмочений у теплій воді хліб без скоринки.
- Всі компоненти ретельно перемішуються, з них ліпляться тонкі котлети.
- Залишається обваляти заготовки в сухарній крихті і обсмажити на олії.
Готується страва досить довго по 17-20 хвилин з двох сторін. Подається гарячим.