Знаючи, як приготувати рибу смачно і швидко, господиня за лічені хвилини зможе організувати ситний повноцінний обід або вечерю на всю сім’ю. Залишиться лише підібрати до отриманого страви відповідний гарнір. Кращі рецепти страв з риби зібрані нижче.
Риба під овочевим маринадом
Інгредієнти:
- кіло будь безкісткової риби;
- 3 великі морквини;
- 3 головки цибулі;
- 3 томата;
- 1 пучок зелені петрушки;
- половинка лимона;
- рослинна олія;
- сіль;
- перець;
- мелена кориця і імбир.
Приготування:
- Рибні тушки потрошаться, очищаються від усього зайвого, промиваються і нарізати порційними шматками разом з хребтом.
- Зверху скибочки присипаються сіллю, перцем, поливаються соком цитруса (половиною). Інгредієнти добре перемішуються і залишають на 20 – 25 хвилин для маринування.
- Всі овочі чистяться і ріжуться середніми шматочками. Моркву можна подрібнити великою теркою.
- Овочеву масу потрібно присолити і обсмажити на розігрітому рослинному маслі. Додати перець, корицю, імбир, потомити масу 8 – 9 хвилин і залити рештою лимонним соком.
- Овочева маса викладається в жаростійку форму двома шарами. Між ними розташовуються рибні шматочки.
Запікається блюдо в гарячій духовці 45 – 55 хвилин. Прикрашається подрібненою зеленню.
Як смачно приготувати рибу в духовці
Інгредієнти:
- 300 г філе горбуші;
- півкіло картоплі;
- 2 морквини;
- 2 цибулини;
- сметана/майонез за смаком;
- сіль;
- по 50 мл кип’яченої води на один горщик.
Приготування:
- З горбуші буде використовуватися тільки філе. Його потрібно нарізати невеликими однаковими кубиками і посолити.
- Картоплю нарізати невеликими брусочками і присипати сіллю.
- Овочі, що залишилися довільно нарізати і також присолити.
- В горщики відправити спочатку горбушу, потім картоплю і інші овочі.
- Зверху викладається сметана/майонез. Буде достатньо 2 – 3 ст. л. на кожну порцію.
- Продукти заливаються водою.
Щоб приготувати рибу в духовці за таким рецептом соковитою і ніжною, потрібно відправляти її у вже розігріту до 190 градусів шафа. Запікати 40 – 45 хвилин.
В клярі
Інгредієнти:
- 400 г будь костистою риби;
- 1 куряче яйце;
- половина склянки борошна;
- рослинна олія;
- 1 зубок часнику;
- 1 пучок зелені кропу;
- 0,5 ч. ложки кухонної солі;
- 1 щіпка соди;
- 1 щіпка рибної приправи.
Приготування:
- Щоб приготувати рибу в клярі, насамперед її потрібно порізати на шматочки середньої товщини. Заморожений продукт варто заздалегідь розморозити.
- В окремому посуді збити яйце з сіллю, приправою і рубаним кропом. Всипати борошно, додати роздавлений часник і повторити збивання. Для цього можна використовувати як вилку, так і міксер на низькій швидкості.
- Кожен рибний шматочок вмочити в кляр і обсмажити скибочки в ньому на рослинній олії до появи рум’яної скоринки.
Перед відправкою на стіл слід готову рибу викласти на серветки, щоб з неї стік зайвий жир.
Готуємо покроково в мультиварці
Інгредієнти:
- півкіло філе минтая або іншої риби;
- по 1 шт. цибулі і моркви;
- велика сіль;
- рафінована олія;
- 1/3 ст. среднежирной сметани;
- 1 повний стакан дрібно нарізаної стручкової квасолі.
Приготування:
- Риба в мультиварці готується дуже швидко і зовсім просто. «Розумна каструля» зробить всю основну роботу за кулінара.
- Але для початку потрібно подрібнити всі овочі, а рибу нарізати середніми порційними шматочками.
- В режимі смаження на рафінованій олії приготувати рум’яну піджарку з лука і моркви.
- Додати до овочів сметану і активувати «Тушкування» на півгодини. Якщо соус вийде занадто густим, можна злегка розбавити його водою.
- Додати рибу і сіль і ще через 15 хвилин гасіння всипати квасолю.
- Через 17 – 20 хвилин приготування в тому ж режимі страва буде повністю готове.
Смачно подавати таке частування з картопляним пюре або макаронними виробами.
Як посмажити рибу на сковороді
Інгредієнти:
- 800 г лемонемы без голови;
- 2 курячих яйця;
- 5 десертних ложок борошна;
- сіль, суміш перців;
- жир для обсмажування.
Приготування:
- Щоб смачно посмажити рибу на сковороді, першим ділом потрібно не до кінця розморозити її тушки, зрізати плавники і очистити черевце. Нарізати решту частини середніми порційними шматочками.
- Посолити рибні скибочки, присипати їх сумішшю перців і зверху вилити збиті до пінки курячі яйця. Залишити рибу в такому вигляді на півгодини.
- Запанірувати шматочки лемонемы в борошні і обсмажити на обраному жирі до рум’яності.
Готувати рибу потрібно з усіх сторін, в тому числі, і з боковин.
Червона риба, запечена у фользі
Інгредієнти:
- 4 шматка філе червоної риби (форелі, сьомги, лосося);
- 1 лимон;
- 4 лаврових листа;
- 1 солодка цибулина;
- сіль і перець.
Приготування:
- Застелити прямокутну форму для запікання фольгою. Дно її повністю покрити тонкими цибульними кільцями. Якщо форма використовується велика кількість зазначеного в рецепті овоча можна збільшувати.
- На цибулю викласти лаврове листя, розсипати перець і розкласти тонкі кружечки цитруса, залишити його невелику частину для приготування соку.
- Кожен шматок філе червоної риби натерти сіллю і викласти на цибулю, шкіркою вгору.
- Полити рибу цитрусовим соком, вичавленим з решти лимона, і загорнути фольгу.
- Прибрати ємність в духовку, заздалегідь розігріту до 210 градусів, приблизно на 20 – 25 хвилин.
Готова риба у фользі подається з улюбленим соусом.
Ніжна скумбрія в рукаві
Інгредієнти:
- 2 тушки скумбрії;
- 2 – 3 цибулини;
- 1,5 ч. л. кухонної солі;
- 1 щіпка лимонного перцю;
- 1 лист лаврушки;
- 1 щіпка кмину.
Приготування:
- Ретельно промити тушки скумбрії, зрізати з них зябра, розрізати черевце і видалити нутрощі. Голови і хвости залишити. Посолити і поперчити.
- Очищений цибулю нарізати півкільцями і присипати кмином.
- В рукав для запікання висипати весь цибулю і зверху розкласти тушки скумбрії. Додати лаврушку.
- Зав’язати рукав з двох сторін. Обов’язково зробити на його поверхні кілька проколів для виходу пари в процесі запікання.
Готувати рибу при 190 – 200 градусах трохи менше півгодини. Якщо хочеться отримати золотисту скоринку на скумбрії, за 10 хвилин до готовності потрібно розрізати пакет. Можна на це час включити в духовці функцію гриль.
В сметанному соусі
Інгредієнти:
- півкіло хек (філе);
- 2 цибулини;
- 1 повний стакан сметани середньої жирності;
- 3 – 4 часникові часточки;
- сіль і спеції;
- жир для обсмажування.
Приготування:
- Філе розморозити. Промити його і розрізати невеликими порційними шматочками.
- Додати до риби сіль і спеції, добре перемішати руками і залишити філе хека в такому вигляді на півгодини.
- Цибулю очистити і порізати кільцями. Обсмажити їх на сковороді з обраним жиром до рум’яності. Остудити цибулю і у окремому посуді змішати його зі сметаною, сіллю і размятым часником.
- На жирі, що залишився до рум’яності обсмажити замариновані рибні шматочки і залити їх соусом.
- Дочекатися закипання маси і тушкувати частування під кришкою на повільному вогні, поки більша частина соусу не випарується.
Такий простий рецепт дозволить смачно приготувати рибу всього за годину.
Готову страву буде відмінно поєднуватися з відварним рисом, картоплею та іншими гарнірами.
Тріска по-грецьки
Інгредієнти:
- 1 – 1,5 кіло тріски;
- півкіло ріпчастої цибулі;
- свіжий часник за смаком;
- по щіпці меленого темного базиліка і чебрецю;
- сіль;
- лимонний сік;
- 2 ст. густого томатного соку;
- 400 г соковитої моркви;
- 1 ст. олії;
- 2 ст. л. цукру-піску;
- 500 мл кип’яченої води;
- ½ Ст. рибного бульйону;
- 5 лаврових листів.
Приготування:
- Рибу очистити від нутрощів і луски. Посолити, скропити лимонним соком і зварити до готовності.
- Цибулю з морквою дрібно нарізати і обсмажити до легкого зарум’янювання.
- Для соусу в сотейник відправити томатний сік і воду. Туди ж всипати всі спеції, сіль, цукор, лаврушку і розім’ятим часник. Додати до нього ½ ст. рибного бульйону і масло, що залишилося. Варити соус до загусання.
- Перекласти в сотейник овочеву обжарку і продовжувати приготування соусу ще 10 хвилин. Він повинен бути кисло-солодким. Саме такі заправки віддають перевагу у Середземномор’ї.
- Варену рибу відокремити від кісток і перекласти в казан. Залити гарячим соусом.
Готувати страву ще 60 – 70 хвилин в духовці при середній температурі.
Як приготувати рибу в шубі
Інгредієнти:
- 6 шт. філе тілапії;
- 7 – 8 шт. сирих картопляних бульб;
- 100 г напівтвердого/твердого сиру;
- 2 білки сирих яєць;
- 5 – 6 ст. л. просіяного високосортного борошна;
- сіль, спеції, жир для обсмажування.
Приготування:
- Рибне філе ретельно промити холодною проточною водою і обсушити паперовими рушниками.
- В одній мисці змішати борошно з сіллю і вибраними спеціями. З останніх добре підійдуть спеціальні ароматні суміші для риби.
- В іншу миску крупно потерти картоплю, додати тертий сир, яєчні білки і сіль.
- Підготовлені філе тілапії спочатку обвалювати в борошні зі спеціями, потім покривати картопляним кляром.
- Отримані об’ємні шматочки обсмажувати з двох сторін на розігрітому жирі до зарум’янювання.
Подавати частування гарячим з кетчупом або будь-яким гострим соусом.
Макрурус з овочами в духовці
Інгредієнти:
- півкіло філе макруруса;
- 1 велика цибулина;
- 1 стручок жовтого солодкого перцю;
- ½ Ст. класичного майонезу;
- 1 повний стакан тертого сиру;
- кухонна сіль і мелений перець за смаком;
- соняшникова олія.
Приготування:
- Чисте рибне філе порізати невеликими шматочками. Кожен акуратно натерти сумішшю з солі і меленого перцю так, щоб не порвати.
- Чисту скляну форму змастити невеликою кількістю соняшникової олії. Викласти в неї підготовлені рибні скибочки.
- Цибулю очистити і нарізати найтоншими півкільцями. Висипати їх поверх риби.
- З болгарського перцю зрізати плодоніжку і вирізати серцевиною з насінням. Решту нарізати тонкими напівкруглими шматочками і укласти поверх решти компонентів у форму для випікання.
- Всі продукти покрити шаром класичного майонезу. На цьому етапі за бажанням можна використовувати і будь-який інший соус.
- Відправити страву вже в гарячу (190 – 200 градусів) духовку і запікати частування 25 хвилин.
- Потім засипати тертим сиром і повернути в духовку ще на чверть години.
Коли сирне покриття злегка зарум’яниться, можна розрізати частування на порції і подавати до столу.
Рибний пиріг-запіканка
Інгредієнти:
- 400 г філе будь-якої білої риби;
- 800 г сирої картоплі;
- пів-літри молока;
- 100 г вершкового масла високої жирності;
- 150 р замороженого зеленого горошку;
- 2 ст. л. просіяного борошна;
- 3 варених курячих яйця;
- 1 десертна ложка лаймового соку;
- 50 г тертого твердого сиру;
- сіль і перець.
Приготування:
- Духовку заздалегідь розігріти до 170 градусів.
- Чисте рибне філе викласти у термостійку форму і залити молоком (залишити 50 мл).
- Покрити рибу фольгою і прибрати в духовку на 40 хвилин.
- Вийняти філе з молока. Останнє не виливати. Розділити рибу руками на маленькі шматочки.
- Картоплю зварити в солоній воді до м’якості. Охолоджені яйця порізати дрібними кубиками.
- У сковорідці розтопити половину масла і обсмажити на ньому муку 2 – 3 хвилини. Поступово влити молоко, що залишилося і тушкувати соус на повільному вогні до загусання. Додати в нього рибні шматочки, горошок, яйця, лаймовий сік, сіль і перець.
- Картопля перетворити в пюре з рештою молоком і маслом.
- Масу з рибою і горошком викласти у термостійку форму. Зверху розподілити картопляне пюре.
- Все засипати тертим сиром.
Запікати частування 35 хвилин до появи рум’яної скоринки.
Тушкований минтай
Інгредієнти:
- 3 тушки минтая;
- 3 головки цибулі;
- 2 коренеплоду моркви;
- 150 мл среднежирной сметани;
- 50 мл соняшникової олії;
- сіль і суміш перців.
Приготування:
- Тушки минтая випатрати. Залишити рибу без голів, хвостів, плавників і нутрощів. Ретельно промити минтая і нарізати поперек хребта порційними шматками. Товщина кожного – близько 4 див.
- Натерти рибу сіллю, перцем і залишити, поки готуються інші інгредієнти.
- На розігрітій олії обсмажити подрібнені цибулю і моркву. Овочі повинні стати м’якими і трохи рум’яними.
- Для приготування заливки сметану розбавити 1/3 ст. кип’яченої води.
- Як тільки філе риби побіліє, залити його соусом з минулого кроку.
- Закрити сковорідку кришкою і тушкувати частування чверть години на повільному вогні.
Подавати вийшло блюдо з вареним рисом.
Фарширований короп
Інгредієнти:
- 2 кіло карпа;
- 4 невеликих курячих яйця;
- 200 г моркви;
- 50 г вершкового масла і 1 ст. л. рослинного;
- 200 г білого цибулі;
- 1 ст. жирних вершків;
- 2 скибочки вчорашнього батона;
- 1 ст. л. з гіркою якісного желатину;
- сіль, перець, улюблені приправи.
Приготування:
- Крупно порізати цибулю і моркву. Обсмажити їх на суміші вершкового і рослинного масла. Овочі мають розм’якнути.
- Очистити коропа. Обов’язково зрізати видалити зябра і очі, розрізати черевце і вичистити нутрощі. Вийняти філе. Шкіра з головою і хвостом повинна при цьому залишитися цілим. Щоб акуратно почистити коропа, потрібно використовувати гострий тонкий ніж.
- Батон розмочити у вершках, віджати від зайвої рідини і пропустити його разом з вирізаним рибним філе і овочевий обсмаженням через м’ясорубку. Отриманий фарш посолити і приправити спеціями. Вбити в нього яйця і додати желатин.
- Добре перемішати отриману масу, наповнити нею черевце коропа і зашити його.
- Викласти рибу в рукав для запікання і добре зав’язати його з двох сторін.
- Відправити заготовку у велику каструлю з водою і варити 45 хвилин після закипання.
За таким же рецептом можна запекти страву в духовці.
В соєвому маринаді
Інгредієнти:
- 700 г хека або мерлузи;
- 50 мл класичного соєвого соусу;
- 4 десертні ложки борошна;
- 3 десертні ложки лаймового соку;
- 3 р чилі;
- жир для обсмажування.
Приготування:
- Промити рибну тушку, обсушити і нарізати на невеликі порції.
- Полити лаймовим соком, додати чилі в сухому або свіжому вигляді.
- Відправити в миску з рибою весь соєвий соус.
- Ретельно перемішати продукти руками і залишити приблизно на 1 годину.
- Кожен рибний шматочок обваляти в борошні й обсмажити у сковороді з розігрітим жиром до рум’яності.
- Потім вилити до риби залишився маринад і залишити її до готовності.
Подати з улюбленим гарніром. Риба під маринадом з соєвого соусу виходить хрустким зовні і м’якою всередині.
Якщо є можливість, то для всіх перерахованих страв варто купувати не морожену, а охолоджену рибу. Вона завжди виходить смачніше, соковитіше і ніжніше в готовому столі. Важливо не жаліти і спецій, щоб блюдо не вийшло прісним. Простіше всього купувати готові ароматні пряні суміші.