Популярність страв східної кухні в нашій країні стрімко зростає. Вже сьогодні кожна поважаюча себе господиня повинна мати уявлення про те, як приготувати роли в домашніх умовах. Це нескладно і під силу навіть початківцям кулінарам. Головне, знати технологію і секрети приготування.
Як приготувати роли в домашніх умовах
Смачними роли можуть вийти лише в тому випадку, якщо інгредієнти підбиралися з особливою ретельністю.
Інструменти для приготування
Для приготування японського делікатесу потрібно запастися бамбуковим килимком макі, гострим ножем для нарізання. Оптимізувати процес приготування допоможе спеціальна машинка.
У складі ролів можуть знаходитися наступні продукти:
- рис – незамінний продукт в ролах. Японські майстри використовують для приготування спеціальний рис, який називається «Нішикі». Підійде звичайний круглозерний або середньозерний рис;
- імбир – вбиває мікроорганізми, що містяться в сирій рибі;
- норі – листи морських водоростей, куди закочується рис начинка;
- соєвий соус – незамінний супутник ролів, що надає страві особливу пікантність і вишуканість;
- васабі – хрін у вигляді пасти чи порошку, надає роллам гостроту;
- рисовий оцет – робить рис солодкуватим.
Як правильно приготувати рис для ролів
Смак страви в чому залежить від правильності приготування рису.
Для початку рис ретельно промивають під проточною холодною водою. Під час процедури рекомендується додати в каструлю кубики льоду, рисові зерна і звичайну воду. Все це залишається на 30 хвилин і тільки після закінчення часу починається процес промивання. Цю процедуру продовжувати, поки вода не стане кристально прозорою. Для цього потрібно змінити рідина 10-12 разів.
Промитий рис поміщається в каструлю з товстими стінками і дном. Туди ж наливається холодна вода (на 1 кг рису потрібно 1,5 літра води). Каструля накривається кришкою і залишають на середньому вогні до закипання. Після цього вогонь зменшується до мінімуму, і рис вариться ще 10-12 хвилин. Потім газ вимикається, але продукт залишається в посуді із закритою кришкою ще на 30 хвилин. Настоявшиеся рисові зерна перекладаються в інший посуд, вони повинні охолонути до кімнатної температури.
Після того, як рис для ролів буде готовий, можна приступати до приготування заправки. В японській технології користуються двома основними способами.
Заправка з яблучного оцту.
Звичайний яблучний оцет для цих цілей цілком підійде, але можна скористатися і спеціальним оцтом для суші.
- 6% розчин яблучного оцту в кількості 60 мл наливають в емальований посуд і ставиться на сбавленный до мінімуму вогонь.
- Як тільки вміст закипить, в нього додається 30 мл очищеної води, 75 г цукрового піску (краще взяти тростинний) і 30 г солі.
- Склад перемішується до отримання однорідної консистенції. Після цього каструлю з вогню прибирається.
Заправка з рисового оцту.
Цей рецепт більш традиційний і поширений.
- 35 г цукру, стільки ж подрібненої солі і 100 мл рисового оцту змішуються і ставимо на середній вогонь.
- Після закипання газ зменшується до мінімуму. Склад потрібно постійно заважати, щоб вона не пригоріла. Як тільки кристали цукру і солі розтанули, соус готовий.
- З рисом змішується остиглий продукт.
Прості роли «Сяке маки» з сьомгою
Цей рецепт вважається самим простим і швидким.
Для приготування запастися:
- 4 листами норі;
- 200 г рисових зерен;
- 2 ст. л. рисового оцту;
- 1 ч. л. цукрового піску;
- 2 ч. л. солі;
- 200 г філе сьомги (слабосоленої);
- 200 г сиру «Фета»;
- авокадо;
- свіжим огірком;
- соєвим соусом;
- васабі;
- маринованим імбиром.
Приготування:
- Для початку приготувати рис для ролів за рецептом, описаним вище.
- Для начинки сьомга нарізати довгими скибочками, огірок кубиками.
- Очищений від шкірки авокадо і сир нарізати тоненькими смужками.
- На норі, покладений гладкою поверхнею вниз, поміщається рис і вирівнюється. В самий центр кладеться сьомга, огірки, сир і авокадо.
- За допомогою килимка макісу вийде згорнути щільний рулетик.
- Згорнутий рол розрізається на 6 частин.
- Для додання страві пікантності і особливого колориту, можна використовувати маринований імбир, васабі і соєвий соус.
Готуємо з креветками в домашніх умовах
Роли з огірком і креветками – цікаве за смаком страва, яким можна порадувати домочадців.
Інгредієнти:
- 6 листків норі;
- 200 г круглого рису;
- 250 г креветок;
- 2 свіжих огірка;
- 30 мл яблучного оцту (можна використовувати і рисовий);
- 1 ч. л. солі;
- ½ Ч. л. цукру;
- 1 ст. л. кунжуту.
Приготування:
- Для начинки огірок нарізати соломкою, креветки проварюються в підсоленій воді.
- Стандартний лист норі розрізати на 3 рівних шматка. На один з них поміщається рис і акуратно розрівнюється. Потрібно стежити за тим, щоб верхня частина листа залишалася чистою.
- По центру викладається начинка, зверху рис посипається кунжутом.
- Згорнути тугий рол допоможе бамбуковий килимок. Готовий продукт відправляється в холодильник на 30 хвилин.
- Подається до столу порційними частинами.
Швидкі роли з крабовими паличками
Рецепт відрізняється невигадливі і швидкістю виконання.
Необхідні інгредієнти:
- норі;
- 100 г рису;
- 35 г рисового оцту;
- крабові палички в кількості 3-х штук;
- 50 г м’якого вершкового сиру;
- свіжий огірочок;
- 8 г солі;
- 10 г цукру.
Технологія приготування:
- На норі розташувати рис, полити зверху соусом. На нього покласти вершковий сир, огірок, нарізаний брусочками і крабові палички.
- Після скручування в тугий рулон, продукт розрізається на порційні частини.
Філадельфія
Незвичайне назва роли Філадельфія отримали з-за сиру, який входить в склад рецепта.
Для приготування потрібно запастися наступними продуктами:
- 0,5 кг рису;
- 6 листів норі;
- 60 г рисового оцту;
- 350 г філе сьомги;
- 200 г сиру «Філадельфія»;
- 25 г солі;
- 10 г цукру;
- 1 свіжий огірок;
- авокадо;
- васабі;
- соєвий соус;
- маринований імбир.
Крім цього, потрібно подбати про бамбуковій серветці, харчовій плівці і дерев’яних паличках.
Технологія приготування:
- Спочатку на розстелений лист норі кладеться рис і розрівнюється, потім його слід акуратно перевернути зворотним боком. Зверху кладеться шар вершкового сиру, скибочки огірка і авокадо. Потім підняти разом з листом норі ближній край циновки і накрити начинку, а килимок плавно прокочується.
- На бамбуковий килимок рівненько викладається філе сьомги, попередньо нарізаною.
- Гострий ніж, змочений в підсоленій воді, потрібно для розрізання заготовки на порційні шматочки.
- Готові роли, поміщені на блюдо, прикрасити за допомогою імбиру і васабі. Соєвий соус слід подавати окремо.
Як приготувати «Цезаря» рол
Цезар рол дещо відрізняється від звичайних рецептів. Роли з куркою виходять дуже смачними.
Для його приготування запастися:
- тонким лавашем;
- 300 г філе курки;
- 150 г майонезу;
- 100 г сиру твердого сорту;
- 2 шматочки батона;
- 3 зубчики часнику;
- листя салату;
- томат;
- олія рослинна;
- сіль, перець мелений.
Рецепт:
- М’ясо курки нарізати шматочками, злегка підрум’янити на сковороді з додаванням рослинної олії.
- Лаваш поділити на 4 частини, кожен шматочок промазати соусом, зробленим з майонезу і часнику. Зверху насипається тертий сир, розкладаються листя салату і помідор, нарізаний тонкими скибочками.
- Батон, нарізану кубиками, слід обсмажити на сковороді до утворення хрусткої кірочки і покласти на лаваш. Зверху кладеться куряче м’ясо.
- Лаваш з начинкою акуратно згортається в рулон, після чого нарізати порційні шматочки. Рол цезар готовий до вживання.
Каліфорнія
Роли каліфорнія відрізняються тим, що водорості у них знаходяться всередині.
Інгредієнти:
- 200-250 г японського рису;
- 0,5 листа норі;
- ½ Авокадо;
- 100 г крабового м’яса;
- 1 банка ікри Тобіко (в якості альтернативи підійде дрібна ікра будь-якої іншої риби);
- 1-2 ч. л. японського майонезу.
Особливості приготування:
- На бамбуковий килимок, обгорнутий харчовою плівкою, викладається лист норі, зверху на нього – рис. Рис вирівнюється таким чином, щоб з одного краю виступали водорості, з іншого рисові зерна.
- Конструкція перевертається. У центр поміщається майонез. На нього викладається порізане шматочками крабове м’ясо і брусочки авокадо.
- Все згортається в рулетик. Зверху покласти ікру риби тобіко. Нарізаний на шматочки рол готовий до вживання.
Запечені роли з лососем і креветками
Для 2-х порцій страви знадобляться:
- 200 г рису;
- 100 г креветок;
- 100 г слабосоленого лосося;
- 20 мл рисового оцту;
- 6 ч. л. спайсі соусу;
- 1 лист водорості нурі.
Технологія приготування:
- Креветки відварюють, нарізають на тонкі смужки. Таким же чином слід нарізати рибу.
- Рис для ролів відварюється.
- Лист норі розрізається навпіл.
- Бамбуковий килимок застеляється харчовою плівкою. На нього викладається половинка листа водорості.
- Рис розподіляється рівномірно по листу, лише трохи не досягаючи краю. Креветки і лосось розподіляються по центру.
- Весь вміст скручується в тугий рулет і нарізати на невеликі шматочки.
- Роли викласти на деко і полити соусом спайсі.
- Запікати в духовці 10-15 хвилин.
Гарячі роли з лососем та сиром
Інгредієнти:
- 1 склянку рису;
- лист норі;
- 150 г лосося;
- 100 г м’якого сиру;
- 50 г твердого сиру;
- 50 мл рисового соусу;
- 250 мл води;
- 1 ч. л. цукру;
- сіль за смаком.
Приготування:
- На лист норі кладеться рис таким чином, щоб краї водорості залишалися вільними.
- На рис викласти рибне філе і м’який сир. Рол згортається і робиться на 8 частин. Зверху на кожен з них кладеться шматочок твердого сиру.
- Готуються роли в духовці протягом 10 хвилин при температурі 200 градусів. Про готовність ролів свідчить розплавлений зверху сир.
Запікаємо з вугром і норі
Інгредієнти:
- 6 листів норі;
- 1 склянку рису;
- хрін «Васабі»;
- соєвий соус;
- 1-2 свіжих огірка;
- 1 авокадо;
- 1 упаковка копченого вугра;
- ікра Тобіко»;
- рисовий оцет;
- сіль і цукор за смаком.
Особливості приготування:
- Начинка для ролів готується з копченого вугра, порізаного тонкими смужками, очищеного авокадо, нарізаного соломкою.
- Для формування ролів на бамбуковий килимок кладеться харчова плівка, а на неї лист норі. На рис, розподілений рівномірно по листу водорості, викладається начинка і ікра риби тобіко.
- Згорнуті в тугу ковбаску роли нарізаються на шматочки і подаються до столу з соєвим соусом, хріном Васабі і імбиром.
Спрінг роли з куркою
Інгредієнти:
- 1 куряча грудка;
- 45 г вермішелі «Фунчоза»;
- 1 пучок зеленої цибулі;
- 1 морква;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- імбирний соус;
- суміш перців;
- сіль за смаком;
- рисовий папір в аркушах.
Приготування:
- Для початку приготувати курячий фарш з філе, перцю і солі.
- Туди ж додається нашатковану зелену цибулю і терту моркву. Всі компоненти перемішуються до отримання однорідної маси.
- Фунчозу заливають окропом, через 5 хвилин нарізають ножицями і відправляють у фарш.
- На рисовий папір викладається фарш. Склад згортається зразок голубців.
- Готові рулети поміщаються на блюдо. Обсмажуються на сковороді з соняшниковою олією протягом 7 хвилин з кожного боку.
Такі роли рекомендується вживати гарячими.
Вегетаріанський рецепт з авокадо або огірком
Японська кухня має рецептами вегетаріанських ролів. Найпопулярнішим вважається блюдо, приготоване з додаванням огірка і авокадо.
Щоб приготувати вегетаріанське частування, для начинки беруться наступні продукти:
- 2 чашки рису;
- 6 листів норі;
- ¼ Склянки майонезу;
- 1 авокадо;
- 1 огірок;
- 2 ст. л. кунжуту;
- імбир, васабі, соєвий соус за смаком.
Приготування:
- На лист норі викладається рис, розподіляється рівномірно по поверхні.
- В середину викладається невелику кількість майонезу, насипаються кунжутне насіння.
- Викладається огірок і авокадо.
- За допомогою бамбукового килимка рол згортається. Отриманий рулет розрізається на частини.
Як приготувати яєчні роли
Щоб приготувати яєчний рол запастися:
- 3 курячими яйцями;
- 1 пачкою масла;
- 1 склянкою круглого рису;
- соєвим соусом;
- водою;
- сухим васабі.
Діємо поетапно:
- Для начинки можна взяти огірок, авокадо, лосось, крабові палички і т. п.
Спочатку потрібно приготувати яєчний млинець, схожий з омлетом. У глибокий посуд розбиваються яйця, додається 2 столові ложки соєвого соусу і таку ж кількість води. Можна додати трохи васабі для пікантності. - З цього тіста випікаються млинці.
- Начинку можна приготувати з будь-яких інгредієнтів.
- На бамбуковий килимок викладається млинець. Зверху на нього поміщається рис, змішаний з сиром, і по центру начинка.
- Рол згортається і нарізати на невеликі шматочки. Подається до столу з соєвим соусом і васабі.
Готуємо гарячі роли «Темпура»
Гарячі роли, або Темпура, виходять неймовірно смачними і вишуканими.
Знадобляться наступні продукти:
- 400 г рису;
- 200 г вершкового сиру;
- 200 г вугра;
- 250 г філе сьомги або лосося;
- 1 свіжий огірок;
- 1 яйце;
- темпурная борошно;
- лист норі;
- панірувальні сухарі;
- Тобіко.
Приготування:
- На лист норі викласти рис, розрівняти його тонким шаром по всій поверхні. Ретельно промазати вершковим сиром, зверху полити Тобіко. Додати рибу і огірок. Після цього рол згорнути, використовуючи бамбукову рогожу.
- Потрібно приготувати кляр, для якого яйце змішати з темпурной борошном. В цей склад вмочити готовий рол, після чого він ретельно обвалюється в панірувальних сухарях і опускається в розігріту сковороду з соняшниковою олією.
- Рол, обсмажений з усіх боків, ріжеться на шматочки і подається.
Приготувати роли в домашніх умовах зовсім нескладно. Досить запастися терпінням, придбати потрібні продукти і дотримуватися технологію приготування, детально описану в рецепті.