Як приготувати роли в домашніх умовах?

Популярність страв східної кухні в нашій країні стрімко зростає. Вже сьогодні кожна поважаюча себе господиня повинна мати уявлення про те, як приготувати роли в домашніх умовах. Це нескладно і під силу навіть початківцям кулінарам. Головне, знати технологію і секрети приготування.

Як приготувати роли в домашніх умовах

Смачними роли можуть вийти лише в тому випадку, якщо інгредієнти підбиралися з особливою ретельністю.

Інструменти для приготування

Для приготування японського делікатесу потрібно запастися бамбуковим килимком макі, гострим ножем для нарізання. Оптимізувати процес приготування допоможе спеціальна машинка.

У складі ролів можуть знаходитися наступні продукти:

  • рис – незамінний продукт в ролах. Японські майстри використовують для приготування спеціальний рис, який називається «Нішикі». Підійде звичайний круглозерний або середньозерний рис;
  • імбир – вбиває мікроорганізми, що містяться в сирій рибі;
  • норі – листи морських водоростей, куди закочується рис начинка;
  • соєвий соус – незамінний супутник ролів, що надає страві особливу пікантність і вишуканість;
  • васабі – хрін у вигляді пасти чи порошку, надає роллам гостроту;
  • рисовий оцет – робить рис солодкуватим.

Як правильно приготувати рис для ролів

Смак страви в чому залежить від правильності приготування рису.

Для початку рис ретельно промивають під проточною холодною водою. Під час процедури рекомендується додати в каструлю кубики льоду, рисові зерна і звичайну воду. Все це залишається на 30 хвилин і тільки після закінчення часу починається процес промивання. Цю процедуру продовжувати, поки вода не стане кристально прозорою. Для цього потрібно змінити рідина 10-12 разів.

Промитий рис поміщається в каструлю з товстими стінками і дном. Туди ж наливається холодна вода (на 1 кг рису потрібно 1,5 літра води). Каструля накривається кришкою і залишають на середньому вогні до закипання. Після цього вогонь зменшується до мінімуму, і рис вариться ще 10-12 хвилин. Потім газ вимикається, але продукт залишається в посуді із закритою кришкою ще на 30 хвилин. Настоявшиеся рисові зерна перекладаються в інший посуд, вони повинні охолонути до кімнатної температури.

Після того, як рис для ролів буде готовий, можна приступати до приготування заправки. В японській технології користуються двома основними способами.

Заправка з яблучного оцту.

Звичайний яблучний оцет для цих цілей цілком підійде, але можна скористатися і спеціальним оцтом для суші.

  • 6% розчин яблучного оцту в кількості 60 мл наливають в емальований посуд і ставиться на сбавленный до мінімуму вогонь.
  • Як тільки вміст закипить, в нього додається 30 мл очищеної води, 75 г цукрового піску (краще взяти тростинний) і 30 г солі.
  • Склад перемішується до отримання однорідної консистенції. Після цього каструлю з вогню прибирається.

Заправка з рисового оцту.

Цей рецепт більш традиційний і поширений.

  • 35 г цукру, стільки ж подрібненої солі і 100 мл рисового оцту змішуються і ставимо на середній вогонь.
  • Після закипання газ зменшується до мінімуму. Склад потрібно постійно заважати, щоб вона не пригоріла. Як тільки кристали цукру і солі розтанули, соус готовий.
  • З рисом змішується остиглий продукт.

Прості роли «Сяке маки» з сьомгою

Цей рецепт вважається самим простим і швидким.

Дивіться також:  Макарони по-флотськи – 7 рецептів приготування

Для приготування запастися:

  • 4 листами норі;
  • 200 г рисових зерен;
  • 2 ст. л. рисового оцту;
  • 1 ч. л. цукрового піску;
  • 2 ч. л. солі;
  • 200 г філе сьомги (слабосоленої);
  • 200 г сиру «Фета»;
  • авокадо;
  • свіжим огірком;
  • соєвим соусом;
  • васабі;
  • маринованим імбиром.

Приготування:

  • Для початку приготувати рис для ролів за рецептом, описаним вище.
  • Для начинки сьомга нарізати довгими скибочками, огірок кубиками.
  • Очищений від шкірки авокадо і сир нарізати тоненькими смужками.
  • На норі, покладений гладкою поверхнею вниз, поміщається рис і вирівнюється. В самий центр кладеться сьомга, огірки, сир і авокадо.
  • За допомогою килимка макісу вийде згорнути щільний рулетик.
  • Згорнутий рол розрізається на 6 частин.
  • Для додання страві пікантності і особливого колориту, можна використовувати маринований імбир, васабі і соєвий соус.

Готуємо з креветками в домашніх умовах

Роли з огірком і креветками – цікаве за смаком страва, яким можна порадувати домочадців.

Інгредієнти:

  • 6 листків норі;
  • 200 г круглого рису;
  • 250 г креветок;
  • 2 свіжих огірка;
  • 30 мл яблучного оцту (можна використовувати і рисовий);
  • 1 ч. л. солі;
  • ½ Ч. л. цукру;
  • 1 ст. л. кунжуту.

Приготування:

  • Для начинки огірок нарізати соломкою, креветки проварюються в підсоленій воді.
  • Стандартний лист норі розрізати на 3 рівних шматка. На один з них поміщається рис і акуратно розрівнюється. Потрібно стежити за тим, щоб верхня частина листа залишалася чистою.
  • По центру викладається начинка, зверху рис посипається кунжутом.
  • Згорнути тугий рол допоможе бамбуковий килимок. Готовий продукт відправляється в холодильник на 30 хвилин.
  • Подається до столу порційними частинами.

Швидкі роли з крабовими паличками

Рецепт відрізняється невигадливі і швидкістю виконання.

Необхідні інгредієнти:

  • норі;
  • 100 г рису;
  • 35 г рисового оцту;
  • крабові палички в кількості 3-х штук;
  • 50 г м’якого вершкового сиру;
  • свіжий огірочок;
  • 8 г солі;
  • 10 г цукру.

Технологія приготування:

  • На норі розташувати рис, полити зверху соусом. На нього покласти вершковий сир, огірок, нарізаний брусочками і крабові палички.
  • Після скручування в тугий рулон, продукт розрізається на порційні частини.

Філадельфія

Незвичайне назва роли Філадельфія отримали з-за сиру, який входить в склад рецепта.

Для приготування потрібно запастися наступними продуктами:

  • 0,5 кг рису;
  • 6 листів норі;
  • 60 г рисового оцту;
  • 350 г філе сьомги;
  • 200 г сиру «Філадельфія»;
  • 25 г солі;
  • 10 г цукру;
  • 1 свіжий огірок;
  • авокадо;
  • васабі;
  • соєвий соус;
  • маринований імбир.

Крім цього, потрібно подбати про бамбуковій серветці, харчовій плівці і дерев’яних паличках.

Технологія приготування:

  • Спочатку на розстелений лист норі кладеться рис і розрівнюється, потім його слід акуратно перевернути зворотним боком. Зверху кладеться шар вершкового сиру, скибочки огірка і авокадо. Потім підняти разом з листом норі ближній край циновки і накрити начинку, а килимок плавно прокочується.
  • На бамбуковий килимок рівненько викладається філе сьомги, попередньо нарізаною.
  • Гострий ніж, змочений в підсоленій воді, потрібно для розрізання заготовки на порційні шматочки.
  • Готові роли, поміщені на блюдо, прикрасити за допомогою імбиру і васабі. Соєвий соус слід подавати окремо.

Як приготувати «Цезаря» рол

Цезар рол дещо відрізняється від звичайних рецептів. Роли з куркою виходять дуже смачними.

Дивіться також:  Як приготувати гуляш з яловичини з підливкою?

Для його приготування запастися:

  • тонким лавашем;
  • 300 г філе курки;
  • 150 г майонезу;
  • 100 г сиру твердого сорту;
  • 2 шматочки батона;
  • 3 зубчики часнику;
  • листя салату;
  • томат;
  • олія рослинна;
  • сіль, перець мелений.

Рецепт:

  • М’ясо курки нарізати шматочками, злегка підрум’янити на сковороді з додаванням рослинної олії.
  • Лаваш поділити на 4 частини, кожен шматочок промазати соусом, зробленим з майонезу і часнику. Зверху насипається тертий сир, розкладаються листя салату і помідор, нарізаний тонкими скибочками.
  • Батон, нарізану кубиками, слід обсмажити на сковороді до утворення хрусткої кірочки і покласти на лаваш. Зверху кладеться куряче м’ясо.
  • Лаваш з начинкою акуратно згортається в рулон, після чого нарізати порційні шматочки. Рол цезар готовий до вживання.

Каліфорнія

Роли каліфорнія відрізняються тим, що водорості у них знаходяться всередині.

Інгредієнти:

  • 200-250 г японського рису;
  • 0,5 листа норі;
  • ½ Авокадо;
  • 100 г крабового м’яса;
  • 1 банка ікри Тобіко (в якості альтернативи підійде дрібна ікра будь-якої іншої риби);
  • 1-2 ч. л. японського майонезу.

Особливості приготування:

  • На бамбуковий килимок, обгорнутий харчовою плівкою, викладається лист норі, зверху на нього – рис. Рис вирівнюється таким чином, щоб з одного краю виступали водорості, з іншого рисові зерна.
  • Конструкція перевертається. У центр поміщається майонез. На нього викладається порізане шматочками крабове м’ясо і брусочки авокадо.
  • Все згортається в рулетик. Зверху покласти ікру риби тобіко. Нарізаний на шматочки рол готовий до вживання.

Запечені роли з лососем і креветками

Для 2-х порцій страви знадобляться:

  • 200 г рису;
  • 100 г креветок;
  • 100 г слабосоленого лосося;
  • 20 мл рисового оцту;
  • 6 ч. л. спайсі соусу;
  • 1 лист водорості нурі.

Технологія приготування:

  • Креветки відварюють, нарізають на тонкі смужки. Таким же чином слід нарізати рибу.
  • Рис для ролів відварюється.
  • Лист норі розрізається навпіл.
  • Бамбуковий килимок застеляється харчовою плівкою. На нього викладається половинка листа водорості.
  • Рис розподіляється рівномірно по листу, лише трохи не досягаючи краю. Креветки і лосось розподіляються по центру.
  • Весь вміст скручується в тугий рулет і нарізати на невеликі шматочки.
  • Роли викласти на деко і полити соусом спайсі.
  • Запікати в духовці 10-15 хвилин.

Гарячі роли з лососем та сиром

Інгредієнти:

  • 1 склянку рису;
  • лист норі;
  • 150 г лосося;
  • 100 г м’якого сиру;
  • 50 г твердого сиру;
  • 50 мл рисового соусу;
  • 250 мл води;
  • 1 ч. л. цукру;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • На лист норі кладеться рис таким чином, щоб краї водорості залишалися вільними.
  • На рис викласти рибне філе і м’який сир. Рол згортається і робиться на 8 частин. Зверху на кожен з них кладеться шматочок твердого сиру.
  • Готуються роли в духовці протягом 10 хвилин при температурі 200 градусів. Про готовність ролів свідчить розплавлений зверху сир.

Запікаємо з вугром і норі

Інгредієнти:

  • 6 листів норі;
  • 1 склянку рису;
  • хрін «Васабі»;
  • соєвий соус;
  • 1-2 свіжих огірка;
  • 1 авокадо;
  • 1 упаковка копченого вугра;
  • ікра Тобіко»;
  • рисовий оцет;
  • сіль і цукор за смаком.

Особливості приготування:

  • Начинка для ролів готується з копченого вугра, порізаного тонкими смужками, очищеного авокадо, нарізаного соломкою.
  • Для формування ролів на бамбуковий килимок кладеться харчова плівка, а на неї лист норі. На рис, розподілений рівномірно по листу водорості, викладається начинка і ікра риби тобіко.
  • Згорнуті в тугу ковбаску роли нарізаються на шматочки і подаються до столу з соєвим соусом, хріном Васабі і імбиром.
Дивіться також:  Печінка індички – 10 рецептів приготування в домашніх умовах

Спрінг роли з куркою

Інгредієнти:

  • 1 куряча грудка;
  • 45 г вермішелі «Фунчоза»;
  • 1 пучок зеленої цибулі;
  • 1 морква;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • імбирний соус;
  • суміш перців;
  • сіль за смаком;
  • рисовий папір в аркушах.

Приготування:

  • Для початку приготувати курячий фарш з філе, перцю і солі.
  • Туди ж додається нашатковану зелену цибулю і терту моркву. Всі компоненти перемішуються до отримання однорідної маси.
  • Фунчозу заливають окропом, через 5 хвилин нарізають ножицями і відправляють у фарш.
  • На рисовий папір викладається фарш. Склад згортається зразок голубців.
  • Готові рулети поміщаються на блюдо. Обсмажуються на сковороді з соняшниковою олією протягом 7 хвилин з кожного боку.

Такі роли рекомендується вживати гарячими.

Вегетаріанський рецепт з авокадо або огірком

Японська кухня має рецептами вегетаріанських ролів. Найпопулярнішим вважається блюдо, приготоване з додаванням огірка і авокадо.

Щоб приготувати вегетаріанське частування, для начинки беруться наступні продукти:

  • 2 чашки рису;
  • 6 листів норі;
  • ¼ Склянки майонезу;
  • 1 авокадо;
  • 1 огірок;
  • 2 ст. л. кунжуту;
  • імбир, васабі, соєвий соус за смаком.

Приготування:

  • На лист норі викладається рис, розподіляється рівномірно по поверхні.
  • В середину викладається невелику кількість майонезу, насипаються кунжутне насіння.
  • Викладається огірок і авокадо.
  • За допомогою бамбукового килимка рол згортається. Отриманий рулет розрізається на частини.

Як приготувати яєчні роли

Щоб приготувати яєчний рол запастися:

  • 3 курячими яйцями;
  • 1 пачкою масла;
  • 1 склянкою круглого рису;
  • соєвим соусом;
  • водою;
  • сухим васабі.

Діємо поетапно:

  • Для начинки можна взяти огірок, авокадо, лосось, крабові палички і т. п.
    Спочатку потрібно приготувати яєчний млинець, схожий з омлетом. У глибокий посуд розбиваються яйця, додається 2 столові ложки соєвого соусу і таку ж кількість води. Можна додати трохи васабі для пікантності.
  • З цього тіста випікаються млинці.
  • Начинку можна приготувати з будь-яких інгредієнтів.
  • На бамбуковий килимок викладається млинець. Зверху на нього поміщається рис, змішаний з сиром, і по центру начинка.
  • Рол згортається і нарізати на невеликі шматочки. Подається до столу з соєвим соусом і васабі.

Готуємо гарячі роли «Темпура»

Гарячі роли, або Темпура, виходять неймовірно смачними і вишуканими.

Знадобляться наступні продукти:

  • 400 г рису;
  • 200 г вершкового сиру;
  • 200 г вугра;
  • 250 г філе сьомги або лосося;
  • 1 свіжий огірок;
  • 1 яйце;
  • темпурная борошно;
  • лист норі;
  • панірувальні сухарі;
  • Тобіко.

Приготування:

  • На лист норі викласти рис, розрівняти його тонким шаром по всій поверхні. Ретельно промазати вершковим сиром, зверху полити Тобіко. Додати рибу і огірок. Після цього рол згорнути, використовуючи бамбукову рогожу.
  • Потрібно приготувати кляр, для якого яйце змішати з темпурной борошном. В цей склад вмочити готовий рол, після чого він ретельно обвалюється в панірувальних сухарях і опускається в розігріту сковороду з соняшниковою олією.
  • Рол, обсмажений з усіх боків, ріжеться на шматочки і подається.

Приготувати роли в домашніх умовах зовсім нескладно. Досить запастися терпінням, придбати потрібні продукти і дотримуватися технологію приготування, детально описану в рецепті.

Прокрутка до верху