Така закуска була придумана Цезарем Кардіні ще на початку минулого століття. Кожен кухар вносить в блюдо щось своє, але основа залишається незмінною. Далі розповідається, як приготувати салат «Цезар» самостійно вдома.
Класичний салат «Цезар» з куркою і сухариками
Інгредієнти: півкіло філе курки, 3-4 скибки білого подсохшего хліба, 60 г пармезану, пучок свіжого салатного листя, курячий жовток, 5-7 ст. ложок якісного оливкової олії, часник, часточки половини лимона, 2 ст. ложки гірчиці, дрібна сіль, суміш мелених перчиком.
- Посічений часник заливається оливковою олією. Через 10-12 хвилин на ньому обсмажуються кубики білого хліба. За цей час масло максимально насититься ароматом часнику.
- Філе птиці ріжеться дрібними шматочками, посипається перцем, сіллю і залишають хвилин на 15. Далі м’ясо обсмажується в останньому часниковому маслі.
- Сир нарізане тонкими напівпрозорими пластинками.
- Для заправки жовток «всмятку» розтирається з гірчицею, лимонним соком, сіллю. Можна додати будь-які спеції.
- Всі підготовлені складові викладаються на листя салату.
В самому кінці класичний «Цезар» поливається готової заправкою.
Простий рецепт на швидку руку
Інгредієнти: 1 ч. ложка соку лимона, майонез, сухий часник, 120 г готових білих сухариків, 4 помідори черрі, 180 г твердого сиру, 4 листи пекінської капусти, велике філе курки, сіль.
- Шматочки філе обсмажуються до рум’яності. Сир дрібно треться. Черрі ріжеться половинками, а капуста – тонкими смужками.
- Всі компоненти з’єднуються.
- Закуска присипається готовими сухариками.
Соус з майонезу, лимонного соку, сухого часнику і солі подається окремо.
З копченою куркою
Інгредієнти: пучок листя салату (найкраще – «Айсберг»), 70 г пармезану, 4 скибочки багета,2 копчених курячих стегенця, великий помідор, куряче яйце, 1 ч. ложка гірчиці, сік половинки лимона, італійські трави, дрібна сіль.
- Для соусу: яйце некруто в блендері подрібнюється з лимонним соком і гірчицею. Суміш солиться, присипається приправами.
- Кубики багета без скоринки обсушиваются на сухій сковороді.
- Салат рветься руками, стегенце подрібнюється соломкою, сир треться, а томат ріжеться на великі часточки.
Всі складові поєднуються, посипаються сухариками і заправляють соусом.
З додаванням квасолі
Інгредієнти: чашка відвареної білої квасолі, 3 шматочки вчорашнього білого хліба, 60 г тертого сиру, щіпка гранульованого часнику, 5-6 листочків салату, помідор, червона цибулина, 60 мл йогуртового майонезу, дрібна сіль.
- Кубики хліба, присипані часником, обсмажуються до рум’яності.
- Цибулю, помідори і салат довільно ріжуться і змішуються в салатниці.
- До інгредієнтів висипається квасоля і грінки. Зверху треться сир.
Заправляється закуска йогуртовим майонезом за смаком солиться.
Цезар з пекінською капустою і куркою
Інгредієнти: 320 г пекінської капусти, 240 г курячої грудки, 90 г сиру, жменя готових білих сухариків, помідор, 80 мл соусу «Цезар», пара зубків часнику.
- Відварна грудка остуджується і ріжеться брусками.
- «Пекинка» шинкуется крупною соломкою, помідор нарізати довільно.
- Сир подрібнюється за допомогою терки.
- Всі інгредієнти з’єднуються в глибокій мисці.
Залишилося заправити готовий «Цезар» з куркою купівельними соусом, змішаним з подрібненим часником.
З яєчним соусом
Інгредієнти: два дуже великих курячих яєць, 1 ч. ложка солодкої гірчиці і стільки ж бджолиного меду, дрібку солі, 70 мл якісного оливкової олії, свіжовичавлений сік з половинки лимона, сухий часник за смаком, велика куряча грудка, соковитий, м’ясистий помідор, саморобні білі часникові сухарики, шматочок пармезану, пучок салатного листя.
- Яйця варяться в окропі не довше однієї хвилини. Після охолодження він подрібнюється блендером. Якщо після варіння яйця перебували в холодильнику, перед подрібненням їх потрібно залишити на кілька годин при кімнатній температурі.
- У блендер відправляється також мед, часник, гірчиця, сіль, сік лимона і оливкову олію. Всі інгредієнти ще раз з’єднуються.
- Шматочки грудки обсмажують на сковорідці або готуються на грилі.
- Помідор крупно ріжеться.
- Салатні листя рвуться прямо руками.
- Підготовлені продукти з’єднуються, посипаються дуже дрібно тертим сиром і сухариками, а також щедро поливається соусом.
Додаткова сіль закуски не потрібно. За смаком можна присипати салат і подрібненими волоськими горіхами.
З заправкою на основі майонезу з анчоусами
Інгредієнти: великий помідор, філе птиці, пучок салатного листя, жменя готових білих сухариків, шматочок твердого сиру, 3 ч. л. жирного майонезу, 1 ч. л. солодкої гірчиці, 3 анчоуса, пара зубків часнику за смаком, 60 мл свіжовичавленого лимонного соку, трохи менше склянки оливкової олії, по дрібці солі і перцю.
- Насамперед варто зайнятися соусом для салату «Цезар». Для його приготування в чашу блендера або комбайна відправляється філе анчоусів, часник, свіжовичавлений сік цитрусового, майонез, гірчиця, сіль і перчик. Складові подрібнюються до стану пасти.
- Потім у майже готовий соус потроху додається масло оливи, поки не вдасться домогтися бажаної консистенції маси.
- Для основи салату будь-яким зручним чином подрібнюється томат, руками рвуться салатні листя.
- Курятина ріжеться шматочками і готується на грилі. Можна і зовсім просто посмажити її або відварити.
- Залишається з’єднати всі інгредієнти, залити їх соусом, присипати сухарями і тертим сирком.
Перед подачею до столу заправку бажано охолодити не менше півгодини. Кількість часнику і гірчиці в ній варто регулювати за власним смаком.
Як приготувати з креветками?
Склад компонентів: 420 г великих креветок, пучок салату, великий кусень білого хліба, 4-5 шт. черрі, 2 курячих яйця, часник, 2/3 ст. оливкової олії, 3-4 ст. ложки свіжовичавленого соку лимона, по 1 ч. л. бальзамічного оцту, цукру-піску і гірчиці, сіль, суміш мелених перчиком.
- Щоб зробити салат «Цезар» за таким рецептом смачним, в першу чергу доведеться вибрати якісні креветки. Вони повинні бути м’ясистими і не перемороженными. Морепродукт відварюється у воді з лавровим листом або смажиться на оливковій олії з часником.
- Хліб без скоринки готується на що залишився в сковороді олії до рум’яності.
- Помідори ріжуться половинками, сир дрібно треться, салат рветься прямо руками.
- Для соусу потрібно з’єднати всі продукти, що залишилися. Яйця перед цим варяться не довше 1 хвилини. Компоненти перетираються блендером.
Всі підготовлені продукти з’єднуються в салатниці і заправляються готовим соусом.
З беконом і яйцями
Інгредієнти: салат-латук (качан), 1 ст. ложка натурального йогурту (несолодкого), жменю саморобних білих часникових грінок, 6 смужок бекону, 2 варених яйця, 60 г дрібно тертого пармезану, кілька крапель соку лимона, сіль, 4 ст. ложки оливкової олії.
- Бекон смажиться на сухій сковороді. Варені яйця ріжуться четвертинками.
- Салат рветься руками.
- Продукти з’єднуються в салатниці, посипаються сиром, грінками.
Подається закуска до столу відразу ж з заправкою з змішаного йогурту, соку лимона, оливкового масла і солі.
З додаванням волоських горіхів
Інгредієнти: 80-90 г будь-якого твердого сиру, середня куряча грудка, 90 г ядерець волоських горіхів, білий хліб для сухариків, сухий часник, майонез, пучок зеленого салату, сіль.
- Салат рветься руками. Сир ріжеться мініатюрними кубиками. Ядерця горіхів крупно рубаються.
- Грудка відварюється в солоній воді, після чого ділиться на волокна.
- Кубики білого хліба сбрызгиваются маслом, присипаються часником і підсушуються в духовій шафі до «хрустящести».
Всі інгредієнти змішуються, солятся і заправляються майонезом. Щоб сухарики від соусу не перетворилися в малоапетитну «кашу», засипати їх у закуску потрібно безпосередньо перед подачею частування до столу.
Цезар з куркою, помідорами та сиром
Інгредієнти: 6-7 перепелиних яєць, 420 г філе копченої курки, 6 помідорів чері, 90-110 г твердого сиру, готові білі сухарики з часником, півкіло салату «Ромен» (або будь-якого іншого листового), ¾ склянки оливкової олії, кілька крапель лимонного соку, 1 ч. ложка Вустерського соусу, сіль, перець за смаком.
- Курочка нарізане тонкими брусочками.
- Сир розділити порівну. Половина – дрібно треться, а частина, що залишилася нарізається тонкими слайсами.
- Від зварених круто яєць будуть використовуватися тільки жовтки. Вони перетираються з лимонним соком і спеціальним соусом, змішуються з маслом, сіллю, перцем.
- По містку чашку висипаються шматочки курятини, половинки помідорів чері, тертий сир, порваний руками салат.
- Зверху закуска прикрашається сухариками і сирними слайсами.
Соус подається до частування окремо, після того, як він настоїться не менше 12-15 хвилин на холоді.
Дієтичний рецепт приготування
Інгредієнти: 60 г тертого пармезану, свіжий часник за смаком, готові хрусткі крутони з білого хліба, великий м’ясистий помідор, качан салату «Ромен», 4 ст. ложки лимонного соку, 6 шт. філе анчоуса, 6 ст. ложок якісного оливкової олії, куряча грудка, 1 ч. ложка діжонської гірчиці, дрібна сіль.
- Курка вариться або запікається в фользі, після чого дрібно ріжеться.
- Філе риби, часник за смаком, сік лимона і гірчиця поміщаються в чашу блендера, після чого збиваються в густу однорідну масу.
- У соус додається сіль і масло.
- Салат крупно шинкуется, помідор довільно нарізати.
- Всі підготовлені інгредієнти з’єднуються в салатниці і заливаються соусом.
Прикрашається закуска крутонами і тертим пармезаном.