Як приготувати самсу – 8 рецептів в домашніх умовах
Самса – не просто випічка, а ціле м’ясне блюдо. Якщо хочеться чогось смачного і швидкого, то подивіться, як приготувати самсу будинку.
Самса з готового листкового тіста з м’ясом
Вирішивши використовувати цей рецепт, вам навіть не доведеться возитися з борошном, адже можна використовувати вже готове, покупне тісто.
Необхідні продукти:
будь-м’ясний фарш – близько 400 грам;
дві цибулини;
трохи вершкового масла;
сіль і спеції.
приблизно кілограм готового листкового тіста.
Процес приготування:
Самса з листкового тіста готується дуже просто. Для цього спочатку потрібно розстелити тісто на поверхні і тонко його розкачати, так щоб товщина була не більше двох міліметрів.
Підготовлене тісто потрібно нарізати на квадрати розміром приблизно 10 см з кожної сторони.
Потім фарш змішують з дрібно нарізаною цибулею і різними спеціями так щоб вийшла однорідна маса.
Отримані шматочки ложка кладеться начинки, тобто будь-якого обраного фаршу, зверху ще невеликий шматочок добре замороженого вершкового масла і все це защипывается в середині. Звичайно, можна складати як завгодно, на свій смак.
Вийшли квадратики потрібно викласти на форму, в якій ви будете піч, і прибрати в духовку приблизно на сорок хвилин, при цьому робоча температура 180 градусів.
Як приготувати з куркою в духовці?
Якщо ви не шанувальник свинини або яловичини, то вам напевно сподобається самса з куркою.
Необхідні продукти для приготування:
1-2 цибулини;
чорний перець, сіль, суміш трав – за смаком;
трохи масла;
близько кілограма курячого філе;
листкове або звичайне тісто.
Процес приготування:
У будь-якому варіанті приготування тісто для самси розкочується дуже тонко – до двох міліметрів. Можна вирізати квадрати, а можна взяти кружечки.
Після підготовки тіста, відкладіть його на деякий час і займіться м’ясом. Куряче філе нарізати на невеликі квадратики, змішується з цибулею, який так само нарізається кубиками. Все це приправляється спеціями і перемішується.
На розкачані форми з тіста викладіть трохи приготовленої начинки, шматочок масла і ретельно зачепите краю в самій середині.
Надішліть готуватися в гарячу – 180 градусів духовку приблизно на 30 хвилин.
Узбецька самса може бути приготована на тесті без використання дріжджів, а якщо ще в якості начинки взяти курку, то це буде дуже навіть малокалорійна випічка.
Необхідні продукти:
одне яйце;
велика ложка оцту і половинка маленької солі;
близько 200 мілілітрів води;
300 грам вершкового масла;
приблизно півкілограма борошна;
фарш для начинки – 500 грам;
спеції, трави;
кілька цибулин.
Процес приготування:
Так як бездріжджове тісто практично неможливо купити в магазині, то його доведеться готувати самостійно. Для цього потрібно добре заморожене масло перетерти на тертці і перемішати в який-небудь мисці з борошном.
В іншій ємності вода змішується з оцтом, сіллю і яйцем. Зробити це краще всього міксером, щоб вийшла однорідна маса.
Рідку суміш вливаємо до борошні і вже доводимо до стану тесту.
Тепер його необхідно тонко розкачати і поділити на частини.
В цей час дрібно рубається цибулю, змішується з м’ясом, заправляється різними спеціями і приправами за смаком, вимішується.
Отриману начинку потрібно викласти в розкачані шматочки, добре скріпити їх, щоб не розвалювалися, і випікати в духовці близько півгодини при температурі не менше 180 градусів.
Самса з листкового тіста з сиром
Якщо вам набридла самса з м’ясом і хочеться чогось цікавого, то спробуйте змінити фарш на сир.
Необхідні продукти:
готове листкове тісто – приблизно 500 грам;
200 грам будь-якого твердого сиру.
Процес приготування:
Всього з двох інгредієнтів може вийти дуже смачна випічка. Все, що для цього потрібно зробити – розкачати вже готове розморожене тісто в тонкий лист. Розрізати його на шматочки будь-якої форми і розміру.
Отримані форми заповнити тертим сиром або просто нарізані пластинками, заліпити краю і відправити в духову шафу. Готувати доведеться не менше 25 хвилин, при температурі 160-180 градусів.
Якщо вдома є фарш або залишки м’яса для його приготування і будь-яке тісто, то вам знадобиться мінімум часу для створення випічки.
Необхідні продукти:
будь-яке м’ясо або вже готовий фарш;
кілька цибулин;
перець, сіль, інші спеції;
пачка готового тіста.
Процес приготування страви:
Почніть з приготування начинки. Якщо у вас м’ясо, то перетворіть його у фарш, використовуючи блендер або м’ясорубку.
Додайте туди цибулю, попередньо нарізаний на дрібні шматки, і приправте все спеціями.
Добре розкачайте пласт тіста, воно повинно бути максимально тонким. Зробіть форми за розміром не більше 10 см. Це можуть бути і гуртки і квадрати і трикутники.
Вкладіть в них начинку, закріпіть. У форму для випічки викладіть майбутню самсу і випікайте півгодини на 180 градусах.
Узбецька самса
Класична самса зазвичай робиться з баранини, тому розглянемо саме такий рецепт.
Необхідні інгредієнти:
близько 500 грам баранини, краще всього корейка;
кілька цибулин;
листкове тісто – 700 грам. Можна зробити самостійно, або купити;
зелень і спеції на свій розсуд.
Процес приготування:
Зверніть увагу, що баранину не потрібно перетворювати у фарш. Її слід дуже дрібно нарізати, тоді вона буде більш соковита.
Після того як м’ясо нарізано, перемішайте його з цибулею перетвореним на кубики.
Туди ж додайте зелень і різні спеції.
Зробіть з тіста тонкий пласт і розділіть на шматочки будь-якої форми.
Заповніть їх невеликою кількістю начинки і приберіть в гарячу духовку. При 180 градусів буде достатньо 25 хвилин.
Готуємо самсу з яловичиною
Яловичина по смаку набагато звичніше, ніж баранина, тому набагато частіше використовується для самси.
З тіста зробіть тонкий пласт, а потім розділіть його на гуртки невеликого діаметру.
У мисці перемішайте перекручене м’ясо з подрібненою цибулею і приправами.
На гуртки викладіть трохи начинки і згорніть їх так, щоб вийшли трикутники.
Викладіть на деко так, щоб місця скріплення була внизу. Готуйте близько 30 хвилин в гарячій духовій шафі, встановивши температуру до 180 градусів.
З бараниною
Для цього рецепта краще всього підійде корейка або інша найменш жирна частина.
Необхідні продукти:
2-3 цибулини, чим більше, тим смачніше;
500 грам баранини;
суміш перців, сіль, зелень;
листкове тісто – 600 грам.
Процес приготування:
М’ясо необхідно подрібнити, але не до стану фаршу, а тільки нарізати на маленькі шматочки.
Додати до отриманих шматочках нарізану цибулю, зелень, заправити все спеціями і добре перемішати.
Розкачати з тіста будь-які форми. Головне, щоб товщина була не більше 2-3 міліметрів.
Наповніть формочки бараниною, міцно зліпіть краю між собою, викладіть у форму для випікання і приберіть в духовку. Готувати до красивої скориночки, не менше 20 хвилин на 180 градусах.