Як приготувати самсу – 8 рецептів в домашніх умовах

Самса – не просто випічка, а ціле м’ясне блюдо. Якщо хочеться чогось смачного і швидкого, то подивіться, як приготувати самсу будинку.

Самса з готового листкового тіста з м’ясом

Вирішивши використовувати цей рецепт, вам навіть не доведеться возитися з борошном, адже можна використовувати вже готове, покупне тісто.

Необхідні продукти:

  • будь-м’ясний фарш – близько 400 грам;
  • дві цибулини;
  • трохи вершкового масла;
  • сіль і спеції.
  • приблизно кілограм готового листкового тіста.

Процес приготування:

  • Самса з листкового тіста готується дуже просто. Для цього спочатку потрібно розстелити тісто на поверхні і тонко його розкачати, так щоб товщина була не більше двох міліметрів.
  • Підготовлене тісто потрібно нарізати на квадрати розміром приблизно 10 см з кожної сторони.
  • Потім фарш змішують з дрібно нарізаною цибулею і різними спеціями так щоб вийшла однорідна маса.
  • Отримані шматочки ложка кладеться начинки, тобто будь-якого обраного фаршу, зверху ще невеликий шматочок добре замороженого вершкового масла і все це защипывается в середині. Звичайно, можна складати як завгодно, на свій смак.
  • Вийшли квадратики потрібно викласти на форму, в якій ви будете піч, і прибрати в духовку приблизно на сорок хвилин, при цьому робоча температура 180 градусів.
  • Як приготувати з куркою в духовці?

    Якщо ви не шанувальник свинини або яловичини, то вам напевно сподобається самса з куркою.

    Необхідні продукти для приготування:

    • 1-2 цибулини;
    • чорний перець, сіль, суміш трав – за смаком;
    • трохи масла;
    • близько кілограма курячого філе;
    • листкове або звичайне тісто.

    Процес приготування:

  • У будь-якому варіанті приготування тісто для самси розкочується дуже тонко – до двох міліметрів. Можна вирізати квадрати, а можна взяти кружечки.
  • Після підготовки тіста, відкладіть його на деякий час і займіться м’ясом. Куряче філе нарізати на невеликі квадратики, змішується з цибулею, який так само нарізається кубиками. Все це приправляється спеціями і перемішується.
  • На розкачані форми з тіста викладіть трохи приготовленої начинки, шматочок масла і ретельно зачепите краю в самій середині.
  • Надішліть готуватися в гарячу – 180 градусів духовку приблизно на 30 хвилин.
  • Дивіться також:  Тісто на оладки – 12 рецептів, як зробити тісто для пишних і смачних домашніх оладок

    На бездрожжевом тесті

    Узбецька самса може бути приготована на тесті без використання дріжджів, а якщо ще в якості начинки взяти курку, то це буде дуже навіть малокалорійна випічка.

    Необхідні продукти:

    • одне яйце;
    • велика ложка оцту і половинка маленької солі;
    • близько 200 мілілітрів води;
    • 300 грам вершкового масла;
    • приблизно півкілограма борошна;
    • фарш для начинки – 500 грам;
    • спеції, трави;
    • кілька цибулин.

    Процес приготування:

  • Так як бездріжджове тісто практично неможливо купити в магазині, то його доведеться готувати самостійно. Для цього потрібно добре заморожене масло перетерти на тертці і перемішати в який-небудь мисці з борошном.
  • В іншій ємності вода змішується з оцтом, сіллю і яйцем. Зробити це краще всього міксером, щоб вийшла однорідна маса.
  • Рідку суміш вливаємо до борошні і вже доводимо до стану тесту.
  • Тепер його необхідно тонко розкачати і поділити на частини.
  • В цей час дрібно рубається цибулю, змішується з м’ясом, заправляється різними спеціями і приправами за смаком, вимішується.
  • Отриману начинку потрібно викласти в розкачані шматочки, добре скріпити їх, щоб не розвалювалися, і випікати в духовці близько півгодини при температурі не менше 180 градусів.
  • Самса з листкового тіста з сиром

    Якщо вам набридла самса з м’ясом і хочеться чогось цікавого, то спробуйте змінити фарш на сир.

    Необхідні продукти:

    • готове листкове тісто – приблизно 500 грам;
    • 200 грам будь-якого твердого сиру.

    Процес приготування:

  • Всього з двох інгредієнтів може вийти дуже смачна випічка. Все, що для цього потрібно зробити – розкачати вже готове розморожене тісто в тонкий лист. Розрізати його на шматочки будь-якої форми і розміру.
  • Отримані форми заповнити тертим сиром або просто нарізані пластинками, заліпити краю і відправити в духову шафу. Готувати доведеться не менше 25 хвилин, при температурі 160-180 градусів.
  • Дивіться також:  Пишні оладки на кефірі – 10 рецептів

    Рецепт приготування з фаршем

    Якщо вдома є фарш або залишки м’яса для його приготування і будь-яке тісто, то вам знадобиться мінімум часу для створення випічки.

    Необхідні продукти:

    • будь-яке м’ясо або вже готовий фарш;
    • кілька цибулин;
    • перець, сіль, інші спеції;
    • пачка готового тіста.

    Процес приготування страви:

  • Почніть з приготування начинки. Якщо у вас м’ясо, то перетворіть його у фарш, використовуючи блендер або м’ясорубку.
  • Додайте туди цибулю, попередньо нарізаний на дрібні шматки, і приправте все спеціями.
  • Добре розкачайте пласт тіста, воно повинно бути максимально тонким. Зробіть форми за розміром не більше 10 см. Це можуть бути і гуртки і квадрати і трикутники.
  • Вкладіть в них начинку, закріпіть. У форму для випічки викладіть майбутню самсу і випікайте півгодини на 180 градусах.
  • Узбецька самса

    Класична самса зазвичай робиться з баранини, тому розглянемо саме такий рецепт.

    Необхідні інгредієнти:

    • близько 500 грам баранини, краще всього корейка;
    • кілька цибулин;
    • листкове тісто – 700 грам. Можна зробити самостійно, або купити;
    • зелень і спеції на свій розсуд.

    Процес приготування:

  • Зверніть увагу, що баранину не потрібно перетворювати у фарш. Її слід дуже дрібно нарізати, тоді вона буде більш соковита.
  • Після того як м’ясо нарізано, перемішайте його з цибулею перетвореним на кубики.
  • Туди ж додайте зелень і різні спеції.
  • Зробіть з тіста тонкий пласт і розділіть на шматочки будь-якої форми.
  • Заповніть їх невеликою кількістю начинки і приберіть в гарячу духовку. При 180 градусів буде достатньо 25 хвилин.
  • Готуємо самсу з яловичиною

    Яловичина по смаку набагато звичніше, ніж баранина, тому набагато частіше використовується для самси.

    Необхідні продукти:

    • 500 грам яловичого м’яса;
    • близько 700 грам листкового тіста;
    • спеції;
    • дві цибулини.
    Дивіться також:  Пишні оладки на кефірі – 9 рецептів приготування

    Процес приготування:

  • З тіста зробіть тонкий пласт, а потім розділіть його на гуртки невеликого діаметру.
  • У мисці перемішайте перекручене м’ясо з подрібненою цибулею і приправами.
  • На гуртки викладіть трохи начинки і згорніть їх так, щоб вийшли трикутники.
  • Викладіть на деко так, щоб місця скріплення була внизу. Готуйте близько 30 хвилин в гарячій духовій шафі, встановивши температуру до 180 градусів.
  • З бараниною

    Для цього рецепта краще всього підійде корейка або інша найменш жирна частина.

    Необхідні продукти:

    • 2-3 цибулини, чим більше, тим смачніше;
    • 500 грам баранини;
    • суміш перців, сіль, зелень;
    • листкове тісто – 600 грам.

    Процес приготування:

  • М’ясо необхідно подрібнити, але не до стану фаршу, а тільки нарізати на маленькі шматочки.
  • Додати до отриманих шматочках нарізану цибулю, зелень, заправити все спеціями і добре перемішати.
  • Розкачати з тіста будь-які форми. Головне, щоб товщина була не більше 2-3 міліметрів.
  • Наповніть формочки бараниною, міцно зліпіть краю між собою, викладіть у форму для випікання і приберіть в духовку. Готувати до красивої скориночки, не менше 20 хвилин на 180 градусах.
  • Прокрутка до верху