Є багато цікавих варіантів, як приготувати шампіньйони. Їх можна не тільки запікати, але також використовувати для варіння супу, в якості начинки для різного виду випічки, смажити з м’ясом і овочами, додавати в салати. Для таких страв підійдуть і свіжі, заморожені гриби.
Грибний суп з печериць
На третину кіло грибів підготуйте наступні продукти:
- 400 – 450 р картоплі;
- по 100 г цибулі-ріпки та моркви;
- масло оливи;
- пучок столової зелені;
- лаврушка;
- сіль і мікс різних перців.
Приготування:
- Обсмажити подрібнену цибулю до прозорого стану в олії оливок. Додати до нього натерту моркву. Готувати інгредієнти разом 6 – 7 хвилин.
- Печериці очистити, порізати середніми шматочками. Висипати їх у каструлю з закипілої водою. Основою такого супу може бути також заздалегідь зварений бульйон (овочевий/м’ясний).
- Коли вміст каструлі закипить, висипати в нього картопляні брусочки, а після їх розм’якшення ввести в суп овочеву засмажку.
- Викласти в бульйон лаврушку. Засипати сіль і перець (можна використовувати спеціальну грибну приправу).
- Через кілька хвилин вимкнути нагрів під каструлею, вкрити її в ковдру і залишити для настоювання на пару годин.
Готовий суп з печериць подавати зі столовою зеленню і часниковим підсушеним хлібом.
Простий рецепт смаження з цибулею
Інгредієнти:
- 500 – 600 г очищених печериць;
- 1 ріпчаста цибулина;
- рафінована рослинна олія;
- кухонна сіль;
- 2 щіпки натуральної грибної приправи.
Приготування:
- Промити ретельно очищені гриби, скласти їх в друшляк і дати стекти рідини.
- Крупно нарізати печериці. Дрібні грибочки і зовсім можна залишити цілими.
- Цибулю порізати середніми кубиками, обсмажити до м’якості та легкого золотистого відтінку на розігрітому рослинному маслі.
- Додати до цибулі нарізані гриби, всипати сіль і натуральну грибну приправу.
- Помішуючи, смажити частування при середньому нагріві плити. Накривати сковорідку не варто, оскільки потрібно, щоб з неї випаровувалася виділяється рідина.
- Коли з ємності піде вся волога, смажити гриби ще 3 – 4 хвилини до рум’яності. За бажанням, можна на цьому етапі додати в сковорідку пару зубків розчавленого часнику.
Свіжі печериці, смажені з цибулею, смачно подавати з будь-яким гарніром або м’ясними стравами.
Гриби, тушковані зі сметаною
Заздалегідь підготуйте на півкіло свіжих печериць:
- половинку головки цибулі;
- 100 – 150 р сметани пожирніше;
- масло пісне і невеликий брусочок вершкового;
- сіль і мікс приправ для грибних страв.
Приготування:
- Гриби очистити, вимити і нарізати пластинками.
- Очищену цибулю порізати кубиками.
- Змішати олії двох видів на глибокій чавунній сковорідці. Коли вийшла суміш добре розігріється, викласти в неї цибулю з грибами.
- Засипати сіль і спеції і готувати масу до тих пір, поки з сковорідки випарується вся зайва рідина, а інгредієнти зарум’яняться.
- Додати сметану. Тушкувати страву при частому помішуванні 10 – 12 хвилин. Кількість підливи до кінця приготування повинне зменшитися приблизно в 2 рази.
Готові обсмажені гриби зі сметаною потримати під кришкою кілька хвилин, щоб вони встигли добре просочитися соусом. Подати з коханим сухим гарніром.
Фаршировані печериці в духовці
Інгредієнти на 13 – 15 штук грибів з великими капелюшками:
- 200 г свинячої шинки;
- 1 головка цибулі;
- 1 стручок болгарського перцю;
- 100 г крупно натертого не прісного сиру;
- сіль і приправи для грибних страв;
- свіжа кінза.
Приготування:
- У промитих і очищених грибів вирізати ніжки. Залишити капелюшки з глибоким отвором всередині для наповнення начинкою.
- Залишилися ніжки, шинку, солодкий перець і цибулю порізати дрібними кубиками. Пару хвилин обсмажити цю суміш на будь-якому жирі, посолити і додати до неї спеції.
- Вийшла обсмаженої начинкою наповнити грибні капелюшки. Розташувати заготовки на деку, застеленому пергаментом.
- Зверху посипати гриби з начинкою подрібненим сиром.
Запікати фаршировані печериці в духовці при 190 градусах близько чверті години. Готову страву прикрасити рубаною кінзою.
Салат з сиром і горіхами
Інгредієнти:
- 150 г відвареного філе курки;
- 2 завчасно зварених яйця;
- 1 головка цибулі;
- 100 г свіжих печериць;
- 50 г тертого сиру;
- 30 г очищених волоських горіхів;
- 2 – 3 часникові часточки;
- 1/3 ст. класичного майонезу;
- поварена сіль.
Приготування:
- До майонезу додати роздавлений часник. Добре перемішати соус і посолити.
- Печериці нарізати невеликими шматочками, посолити їх і обсмажити на сковорідці з будь-яким жиром до рум’яності і готовності.
- У процесі готування засипати до грибів дрібні кубики цибулі. Овоч до кінця обсмажування повинен розм’якшитися і стати прозорим.
- Остудити вміст сковороди.
- В цей час заздалегідь зварене куряче філе нарізати невеликими шматочками, а охолоджені яйця порізати кубиками.
- Першим шаром викласти в салатник м’ясо. Намалювати на ньому сітку з соусу.
- Зверху розташувати яйця з соусом, цибульно-грибну обжарку з майонезом і крупно тертий сир. Зверху змастити салат соусом, що залишився.
- Очищені горіхи порубати не дуже дрібно і засипати ними верхівку закуски.
Охолодити готовий салат і подати до столу.
Курка, смажена з грибами
Інгредієнти:
- 1 кг курячого м’яса;
- 2 – 4 часникові часточки;
- 2 великі ріпчасті цибулини;
- 300 – 400 г свіжих печериць;
- 1 пучок свіжої петрушки;
- рафінована олія;
- сіль і спеції.
Приготування:
- Тушку птиці поділити на середні шматочки і відправити їх на велику сковорідку зажариваться на рафінованій олії.
- Цибулю очистити і промити. Нарізати овоч півкільцями.
- Коли м’ясо почне покриватися рум’яною скоринкою, всипати в сковорідку цибульні шматочки. Готувати курятину і овоч разом.
- Щоб продукти не підгоряли, періодично підливати в сковорідку кип’ячену теплу воду.
- До вже м’якого м’яса і цибулі додати пластинки промитих очищених печериць. Разом тушкувати продукти 10 – 12 хвилин.
- В самому кінці додати до страви подрібнену свіжу петрушку і дрібні кубики часнику.
Готові печериці на сковороді з куркою і луком подати до столу з ніжним картопляним пюре на молоці або вершках.
Печериці з картоплею на сковороді
Інгредієнти:
- 600 г митого картоплі;
- 300 г очищених печериць;
- 2 шт. білого ріпчастої цибулі;
- 5 десертних ложок рослинного масла;
- сіль, червоний і чорний мелений перець.
Приготування:
- Спочатку на розігрітому рослинному маслі обсмажити половинки грибних пластинок. Готувати їх, поки з сковорідки не випарується вся зайва волога.
- Додати в сковорідку невеликі часточки картоплі і смажити інгредієнти разом при постійному помішуванні.
- Посолити їх і додати перці двох видів.
- Коли картопля стане м’якою, додати до неї подрібнену ріпчасту цибулю і готувати страву ще 5 – 7 хвилин.
Подати печериці з картоплею на сковороді гарячими з м’яким домашнім хлібом.
Класичний рецепт жульєна
Інгредієнти:
- 350 г курячого філе;
- 200 г очищених печериць;
- 1 головка цибулі;
- 100 г вже натертого сиру;
- кухонна сіль;
- свіжа зелень;
- будь-яке рослинне масло;
- 1 ст. жирного молока;
- 1 ст. среднежирной сметани;
- 2 десертні ложки борошна;
- 40 г масла вершкового.
Приготування:
- Варити куряче філе в солоній воді до повної готовності. Остудити його прямо в бульйоні, щоб м’ясо увібрало рідину і не вийшло сухим.
- Готову курятину руками розібрати на волокна.
- Подрібнену цибулю і гриби обсмажити разом на обраному олії до повної готовності. Можна зробити ці інгредієнти злегка рум’яними. Посолити.
- На окремій сухій сковорідці обсмажити борошно. Вона повинна стати кремового відтінку.
- Додати до борошна вершкове масло і, помішуючи, обсмажувати масу 2 – 3 хвилини.
- Підігріти молоко, вилити його до гарячої суміші з масла і борошна, і довести соус до кипіння. Остудити склад і з’єднати зі сметаною. В масі не повинно бути грудочок.
- Гриби змішати з куркою, розкласти суміш по формочках для жульєна і залити молочним соусом.
- Покрити вміст формочок тертим сиром.
Запікати жульєн при 170 – 180 градусах 15 – 17 хвилин. Подати частування зі свіжою зеленню.
Грибна запіканка в мультиварці
Інгредієнти:
- півкіло печериць;
- півкіло картоплі;
- 150 г подрібненого напівтвердого/твердого сиру;
- 1 велика морквина;
- 2 яйця;
- 1 велика цибулина;
- рослинна олія;
- кухонна сіль і улюблені спеції.
Приготування:
- Цибулю з морквою очистити і подрібнити ножем. Обсмажити їх у відповідній програмі до м’якості на рослинному маслі. Перекласти на тарілку.
- Гриби почистити і подрібнити. Змішати зі спеціями, яйцями і сіллю.
- Картоплю очистити і нарізати нетовстими пластинками.
- На дно чаші мультиварки викласти картоплю (половину), а зверху розподілити овочеву засмажку. Потім розкласти гриби і закрити майбутню запіканку залишилися картопляними кружечками. Кожен шар за смаком досолювати.
- Зверху розсипати подрібнений сир.
- У програмі для випічки готувати запіканку 70 хвилин.
Дати частування охолонути в закритому пристрої, потім порізати на порції і подати до столу.
Шашлик з печериць
Інгредієнти:
- півкіло очищених грибів однакового розміру;
- 1 – 2 часникових зубки;
- 4 десертні ложки соєвого соусу;
- 4 десертні ложки рослинного масла;
- приправи для запікання овочів на грилі.
Приготування:
- Ретельно промити печериці з використанням жорсткої щітки. Не потрібно знімати з них тонку верхню щільну плівку, так як в ній міститься весь грибний аромат.
- Підрівняти грибні ніжки і скласти печериці в пластиковий контейнер.
- Змішати соєвий соус і масло. Додати рубаний часник і приправи.
- Залити маринадом гриби і залишити в такому вигляді на півгодини.
- Розташувати підготовлені печериці на шампурах і обсмажувати 9 – 10 хвилин до повної готовності.
М’ясну печеню з грибами
Інгредієнти:
- півкіло м’якоті свинини;
- 400 г очищених печериць;
- 1 кіло картоплі;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- 20 г зелені;
- 1 повний стакан жирної сметани;
- 4 ст. л. соняшникової олії;
- 3 щіпки перцю;
- 1 ч. ложка солі.
Приготування:
- Свинину порізати великими шматочками і обсмажити їх з кожної сторони на сильному вогні до появи скоринки.
- Додати до м’яса кубики цибулі і готувати компоненти разом до рум’яності овоча.
- Перекласти обжарку в сотейник, залити сметаною і посолити.
- Після закипання гасити масу 3 – 4 хвилини на повільному вогні.
- Додати окріп, щоб він на 1 палець покрив свинину, і тушкувати вміст сотейника 80 – 90 хвилин.
- На що залишився від м’яса жирі обсмажити до напівготовності брусочки картоплі і гриби.
- Перекласти їх до м’яса, досолити, поперчити і тушкувати частування до готовності картоплі.
Подавати страву зі свіжою зеленню.
Смачна і швидка піца
Інгредієнти:
- 250 г будь-якого готового тіста для піци;
- 4 великих печериці;
- 100 г Моцарели;
- сіль і орегано.
Приготування:
- Тонко розкачати тісто в коло. Присипати його частиною дрібно раскрошенной Моцарелли.
- Зверху викласти тонкі пластинки грибів, присипати їх сіллю і орегано.
- Розподілити по поверхні піци залишився сир.
Піч закуску при 250 градусах 6 – 7 хвилин.
Блюда з печериць (на відміну від частувань з лісових грибів) можна без побоювання пробувати навіть дітям. Їх дуже зручно готувати, оскільки немає необхідності довго варити гриби перед наступною термічною обробкою. Досить печериці промити і очистити від забруднень.