Як приготувати шампіньйони швидко і смачно – 12 рецептів

Є багато цікавих варіантів, як приготувати шампіньйони. Їх можна не тільки запікати, але також використовувати для варіння супу, в якості начинки для різного виду випічки, смажити з м’ясом і овочами, додавати в салати. Для таких страв підійдуть і свіжі, заморожені гриби.

Грибний суп з печериць

На третину кіло грибів підготуйте наступні продукти:

  • 400 – 450 р картоплі;
  • по 100 г цибулі-ріпки та моркви;
  • масло оливи;
  • пучок столової зелені;
  • лаврушка;
  • сіль і мікс різних перців.

Приготування:

  • Обсмажити подрібнену цибулю до прозорого стану в олії оливок. Додати до нього натерту моркву. Готувати інгредієнти разом 6 – 7 хвилин.
  • Печериці очистити, порізати середніми шматочками. Висипати їх у каструлю з закипілої водою. Основою такого супу може бути також заздалегідь зварений бульйон (овочевий/м’ясний).
  • Коли вміст каструлі закипить, висипати в нього картопляні брусочки, а після їх розм’якшення ввести в суп овочеву засмажку.
  • Викласти в бульйон лаврушку. Засипати сіль і перець (можна використовувати спеціальну грибну приправу).
  • Через кілька хвилин вимкнути нагрів під каструлею, вкрити її в ковдру і залишити для настоювання на пару годин.

Готовий суп з печериць подавати зі столовою зеленню і часниковим підсушеним хлібом.

Простий рецепт смаження з цибулею

Інгредієнти:

  • 500 – 600 г очищених печериць;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • рафінована рослинна олія;
  • кухонна сіль;
  • 2 щіпки натуральної грибної приправи.

Приготування:

  • Промити ретельно очищені гриби, скласти їх в друшляк і дати стекти рідини.
  • Крупно нарізати печериці. Дрібні грибочки і зовсім можна залишити цілими.
  • Цибулю порізати середніми кубиками, обсмажити до м’якості та легкого золотистого відтінку на розігрітому рослинному маслі.
  • Додати до цибулі нарізані гриби, всипати сіль і натуральну грибну приправу.
  • Помішуючи, смажити частування при середньому нагріві плити. Накривати сковорідку не варто, оскільки потрібно, щоб з неї випаровувалася виділяється рідина.
  • Коли з ємності піде вся волога, смажити гриби ще 3 – 4 хвилини до рум’яності. За бажанням, можна на цьому етапі додати в сковорідку пару зубків розчавленого часнику.

Свіжі печериці, смажені з цибулею, смачно подавати з будь-яким гарніром або м’ясними стравами.

Гриби, тушковані зі сметаною

Заздалегідь підготуйте на півкіло свіжих печериць:

  • половинку головки цибулі;
  • 100 – 150 р сметани пожирніше;
  • масло пісне і невеликий брусочок вершкового;
  • сіль і мікс приправ для грибних страв.

Приготування:

  • Гриби очистити, вимити і нарізати пластинками.
  • Очищену цибулю порізати кубиками.
  • Змішати олії двох видів на глибокій чавунній сковорідці. Коли вийшла суміш добре розігріється, викласти в неї цибулю з грибами.
  • Засипати сіль і спеції і готувати масу до тих пір, поки з сковорідки випарується вся зайва рідина, а інгредієнти зарум’яняться.
  • Додати сметану. Тушкувати страву при частому помішуванні 10 – 12 хвилин. Кількість підливи до кінця приготування повинне зменшитися приблизно в 2 рази.
Дивіться також:  Суп з кабачків – 5 рецептів

Готові обсмажені гриби зі сметаною потримати під кришкою кілька хвилин, щоб вони встигли добре просочитися соусом. Подати з коханим сухим гарніром.

Фаршировані печериці в духовці

Інгредієнти на 13 – 15 штук грибів з великими капелюшками:

  • 200 г свинячої шинки;
  • 1 головка цибулі;
  • 1 стручок болгарського перцю;
  • 100 г крупно натертого не прісного сиру;
  • сіль і приправи для грибних страв;
  • свіжа кінза.

Приготування:

  • У промитих і очищених грибів вирізати ніжки. Залишити капелюшки з глибоким отвором всередині для наповнення начинкою.
  • Залишилися ніжки, шинку, солодкий перець і цибулю порізати дрібними кубиками. Пару хвилин обсмажити цю суміш на будь-якому жирі, посолити і додати до неї спеції.
  • Вийшла обсмаженої начинкою наповнити грибні капелюшки. Розташувати заготовки на деку, застеленому пергаментом.
  • Зверху посипати гриби з начинкою подрібненим сиром.

Запікати фаршировані печериці в духовці при 190 градусах близько чверті години. Готову страву прикрасити рубаною кінзою.

Салат з сиром і горіхами

Інгредієнти:

  • 150 г відвареного філе курки;
  • 2 завчасно зварених яйця;
  • 1 головка цибулі;
  • 100 г свіжих печериць;
  • 50 г тертого сиру;
  • 30 г очищених волоських горіхів;
  • 2 – 3 часникові часточки;
  • 1/3 ст. класичного майонезу;
  • поварена сіль.

Приготування:

  • До майонезу додати роздавлений часник. Добре перемішати соус і посолити.
  • Печериці нарізати невеликими шматочками, посолити їх і обсмажити на сковорідці з будь-яким жиром до рум’яності і готовності.
  • У процесі готування засипати до грибів дрібні кубики цибулі. Овоч до кінця обсмажування повинен розм’якшитися і стати прозорим.
  • Остудити вміст сковороди.
  • В цей час заздалегідь зварене куряче філе нарізати невеликими шматочками, а охолоджені яйця порізати кубиками.
  • Першим шаром викласти в салатник м’ясо. Намалювати на ньому сітку з соусу.
  • Зверху розташувати яйця з соусом, цибульно-грибну обжарку з майонезом і крупно тертий сир. Зверху змастити салат соусом, що залишився.
  • Очищені горіхи порубати не дуже дрібно і засипати ними верхівку закуски.

Охолодити готовий салат і подати до столу.

Курка, смажена з грибами

Інгредієнти:

  • 1 кг курячого м’яса;
  • 2 – 4 часникові часточки;
  • 2 великі ріпчасті цибулини;
  • 300 – 400 г свіжих печериць;
  • 1 пучок свіжої петрушки;
  • рафінована олія;
  • сіль і спеції.

Приготування:

  • Тушку птиці поділити на середні шматочки і відправити їх на велику сковорідку зажариваться на рафінованій олії.
  • Цибулю очистити і промити. Нарізати овоч півкільцями.
  • Коли м’ясо почне покриватися рум’яною скоринкою, всипати в сковорідку цибульні шматочки. Готувати курятину і овоч разом.
  • Щоб продукти не підгоряли, періодично підливати в сковорідку кип’ячену теплу воду.
  • До вже м’якого м’яса і цибулі додати пластинки промитих очищених печериць. Разом тушкувати продукти 10 – 12 хвилин.
  • В самому кінці додати до страви подрібнену свіжу петрушку і дрібні кубики часнику.
Дивіться також:  Суп на яловичому бульйоні – 13 рецептів приготування

Готові печериці на сковороді з куркою і луком подати до столу з ніжним картопляним пюре на молоці або вершках.

Печериці з картоплею на сковороді

Інгредієнти:

  • 600 г митого картоплі;
  • 300 г очищених печериць;
  • 2 шт. білого ріпчастої цибулі;
  • 5 десертних ложок рослинного масла;
  • сіль, червоний і чорний мелений перець.

Приготування:

  • Спочатку на розігрітому рослинному маслі обсмажити половинки грибних пластинок. Готувати їх, поки з сковорідки не випарується вся зайва волога.
  • Додати в сковорідку невеликі часточки картоплі і смажити інгредієнти разом при постійному помішуванні.
  • Посолити їх і додати перці двох видів.
  • Коли картопля стане м’якою, додати до неї подрібнену ріпчасту цибулю і готувати страву ще 5 – 7 хвилин.

Подати печериці з картоплею на сковороді гарячими з м’яким домашнім хлібом.

Класичний рецепт жульєна

Інгредієнти:

  • 350 г курячого філе;
  • 200 г очищених печериць;
  • 1 головка цибулі;
  • 100 г вже натертого сиру;
  • кухонна сіль;
  • свіжа зелень;
  • будь-яке рослинне масло;
  • 1 ст. жирного молока;
  • 1 ст. среднежирной сметани;
  • 2 десертні ложки борошна;
  • 40 г масла вершкового.

Приготування:

  • Варити куряче філе в солоній воді до повної готовності. Остудити його прямо в бульйоні, щоб м’ясо увібрало рідину і не вийшло сухим.
  • Готову курятину руками розібрати на волокна.
  • Подрібнену цибулю і гриби обсмажити разом на обраному олії до повної готовності. Можна зробити ці інгредієнти злегка рум’яними. Посолити.
  • На окремій сухій сковорідці обсмажити борошно. Вона повинна стати кремового відтінку.
  • Додати до борошна вершкове масло і, помішуючи, обсмажувати масу 2 – 3 хвилини.
  • Підігріти молоко, вилити його до гарячої суміші з масла і борошна, і довести соус до кипіння. Остудити склад і з’єднати зі сметаною. В масі не повинно бути грудочок.
  • Гриби змішати з куркою, розкласти суміш по формочках для жульєна і залити молочним соусом.
  • Покрити вміст формочок тертим сиром.

Запікати жульєн при 170 – 180 градусах 15 – 17 хвилин. Подати частування зі свіжою зеленню.

Грибна запіканка в мультиварці

Інгредієнти:

  • півкіло печериць;
  • півкіло картоплі;
  • 150 г подрібненого напівтвердого/твердого сиру;
  • 1 велика морквина;
  • 2 яйця;
  • 1 велика цибулина;
  • рослинна олія;
  • кухонна сіль і улюблені спеції.

Приготування:

  • Цибулю з морквою очистити і подрібнити ножем. Обсмажити їх у відповідній програмі до м’якості на рослинному маслі. Перекласти на тарілку.
  • Гриби почистити і подрібнити. Змішати зі спеціями, яйцями і сіллю.
  • Картоплю очистити і нарізати нетовстими пластинками.
  • На дно чаші мультиварки викласти картоплю (половину), а зверху розподілити овочеву засмажку. Потім розкласти гриби і закрити майбутню запіканку залишилися картопляними кружечками. Кожен шар за смаком досолювати.
  • Зверху розсипати подрібнений сир.
  • У програмі для випічки готувати запіканку 70 хвилин.
Дивіться також:  Гречаний суп з куркою – рецепт з фото

Дати частування охолонути в закритому пристрої, потім порізати на порції і подати до столу.

Шашлик з печериць

Інгредієнти:

  • півкіло очищених грибів однакового розміру;
  • 1 – 2 часникових зубки;
  • 4 десертні ложки соєвого соусу;
  • 4 десертні ложки рослинного масла;
  • приправи для запікання овочів на грилі.

Приготування:

  • Ретельно промити печериці з використанням жорсткої щітки. Не потрібно знімати з них тонку верхню щільну плівку, так як в ній міститься весь грибний аромат.
  • Підрівняти грибні ніжки і скласти печериці в пластиковий контейнер.
  • Змішати соєвий соус і масло. Додати рубаний часник і приправи.
  • Залити маринадом гриби і залишити в такому вигляді на півгодини.
  • Розташувати підготовлені печериці на шампурах і обсмажувати 9 – 10 хвилин до повної готовності.

М’ясну печеню з грибами

Інгредієнти:

  • півкіло м’якоті свинини;
  • 400 г очищених печериць;
  • 1 кіло картоплі;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • 20 г зелені;
  • 1 повний стакан жирної сметани;
  • 4 ст. л. соняшникової олії;
  • 3 щіпки перцю;
  • 1 ч. ложка солі.

Приготування:

  • Свинину порізати великими шматочками і обсмажити їх з кожної сторони на сильному вогні до появи скоринки.
  • Додати до м’яса кубики цибулі і готувати компоненти разом до рум’яності овоча.
  • Перекласти обжарку в сотейник, залити сметаною і посолити.
  • Після закипання гасити масу 3 – 4 хвилини на повільному вогні.
  • Додати окріп, щоб він на 1 палець покрив свинину, і тушкувати вміст сотейника 80 – 90 хвилин.
  • На що залишився від м’яса жирі обсмажити до напівготовності брусочки картоплі і гриби.
  • Перекласти їх до м’яса, досолити, поперчити і тушкувати частування до готовності картоплі.

Подавати страву зі свіжою зеленню.

Смачна і швидка піца

Інгредієнти:

  • 250 г будь-якого готового тіста для піци;
  • 4 великих печериці;
  • 100 г Моцарели;
  • сіль і орегано.

Приготування:

  • Тонко розкачати тісто в коло. Присипати його частиною дрібно раскрошенной Моцарелли.
  • Зверху викласти тонкі пластинки грибів, присипати їх сіллю і орегано.
  • Розподілити по поверхні піци залишився сир.

Піч закуску при 250 градусах 6 – 7 хвилин.

Блюда з печериць (на відміну від частувань з лісових грибів) можна без побоювання пробувати навіть дітям. Їх дуже зручно готувати, оскільки немає необхідності довго варити гриби перед наступною термічною обробкою. Досить печериці промити і очистити від забруднень.

Прокрутка до верху