Як приготувати шаурму в домашніх умовах

Знаючи, як приготувати шаурму будинку самостійно, господиня зможе регулярно балувати свою сім’ю смачним ситним блюдом. В саморобному столі точно не буде дешевих, шкідливих або зовсім несвіжих компонентів, з використанням яких часто «грішать» кафе з фаст-фудом. Готується шаурма по кожному з наведених рецептів дуже швидко і просто.

Підготовка інструментів і продуктів для приготування домашньої шаурми

Ніяких спеціальних інструментів для приготування саморобної шаурми не потрібно. Досить звичних ножа та ложки. Якщо лаваш дуже широкий і його доведеться нарізати на шматочки, то зручніше за все робити це великими кухонними ножицями.

  • Головним продуктом в шаурмі є, звичайно, його основа, в яку і буде заморочуватися начинка. Зазвичай це тонкий вірменський лаваш, який краще купити готовим.
  • В якості начинки можна використовувати самі різні компоненти – будь-які свіжі та/або мариновані овочі, консервовані боби, рибу, м’ясо, птицю, зелень.
  • Зробити шаурму особливо смачною допоможе спеціальний соус. Наприклад, на основі сметани або кефіру.

Овочі для шаурми просто миються і нарізати середніми шматочками. А ось вибране м’ясо або риба обов’язково повинні пройти термічну обробку. Їх можна відварити, посмажити на сковороді або на грилі, запекти в духовці. Далі продукт ріжеться скибочками або рветься на волокна.

Як правильно наповнювати і загортати шаурму?

Дуже важливо правильно наповнювати і загортати закуску. Тоді з неї не буде витікати соус і висипатися начинка.

  • Для цього тесту для шаурми розкладається на плоскій поверхні і змащується соусом.
  • Зверху нього розподіляється начинка. Вона обов’язково повинна знаходитися на краю аркуша. При цьому з усіх боків лаваша робляться значні відступи. Начинки може бути досить багато, щоб конструкція в результаті вийшла щільною.
  • Першим ділом на начинку загинається частина бічного краю. Далі також загортається верхній і нижній край. Саме в такому положенні заготівля закручується в рулет. Тоді ні знизу, ні зверху не залишиться ніяких отворів.

З курячим філе

Інгредієнти: 380 г філе птиці, 2/3 ст. майонезу, 3 томати, 2 кислих огірка, 3 вірменських лаваша, половина склянки сметани, часник, 2 ст. л. соєвого соусу, щіпка каррі, свіжа зелень.

  • Курка нарізається невеликими шматочками, залити соєвим соусом і засипається спеціями. В такому вигляді вона маринується 40 – 50 хвилин на холоді. Далі м’ясо обсмажується.
  • Для соусу змішуються сметана, майонез, подрібнена зелень і дрібно тертий часник.
  • Залишилися інгредієнти довільно ріжуться.
  • На лаваш викладається курятина, овочі, соус.
Дивіться також:  Хмелі сунелі – що це за приправа? Куди, в які страви додають Хмелі сунелі і чим замінити?

Шаурма з куркою акуратно загортається, пару хвилин обсмажується на сухій сковорідці і подається до сніданку.

Починати обжарку потрібно з боку шва, щоб відразу його «запечатати».

З яловичиною в лаваші

Інгредієнти: 3 довгих тонких лаваша, 230 г білокачанної капусти, 270 г м’якоті яловичини, свіжий огірок, половинка солодкого перцю, сіль, 2 помідори, 1 ст. л. лимонного фрешу, кетчупу і соєвого соусу, половинка цибулини, 1 ч. л. цукру, часник, 3 ст. л. майонезу.

  • Для соусу змішуються роздавлений часник, майонез і кетчуп.
  • Овочі дрібно шинкують. Капусту також потрібно пом’яти руками.
  • Тонкі брусочки яловичини разом з цибулею обсмажують до готовності в невеликій кількості олії. До них додаються соус, лимонний фреш, цукор і сіль за смаком.
  • Весь лаваш змащується соусом. На нього по черзі викладаються овочі і цибульно-м’ясна обсмажування. Зверху виливається трохи соусу.

Акуратна щільна шаурма в лаваші загортається, після чого залишається тільки підрум’янити на сухій сковорідці. Можна знімати пробу!

Як приготувати закуску на вугіллі?

Інгредієнти: вірменський лаваш, ¼ ріпчатої цибулі, склянка обсмаженого курячого філе, половинка помідора і огірка, 30 г корейської моркви, пара листочків пекінської капусти, майонез, кетчуп, спеції для шашлику.

  • Для соусу змішуються кетчуп, майонез і приправи для шашлику.
  • Цибуля, огірок і помідор дрібно нарізати. Капуста шинкуется соломкою.
  • Лаваш змащується соусом. На нього викладається курятина і овочі. За інгредієнтами розподіляється залишився соус. Останній додається корейська морквина без маринаду.
  • Закуска акуратно згортається, укладається на решітку і пару хвилин обсмажується на мангалі з «сивими» вугіллям.

Довго прогрівати частування не варто, щоб не пересушити лаваш. В іншому випадку він втратить еластичність і буде тріскатися.

Вегетаріанська шаурма в домашніх умовах

Інгредієнти: 4 шт. лаваша, 4 помідори, пучок салатних листків, 2 солодких перцю, лайм, 420 г печериць, масло оливи, 3 кислих огірка, 1 картоплина, часник, сіль.

  • Лук ріжеться тонкими полуколечками, огірки – кружечками.
  • Овочі, що залишилися довільно подрібнюються.
  • На розігрітій сковороді до рум’яності обсмажуються пластинки грибів, солятся.
  • Готова картопля пюрируется з лаймовим соком, сіллю і часником. Збивається до однорідної кремоподібної консистенції.
  • До пюре вливається оливкова олія. Його має бути стільки, щоб в мисці у підсумку виявився рідкуватий глянцевий соус.
  • Лаваші змазують сумішшю з минулого кроку.
  • На кожну заготовку викладається пара салатного листя, частина грибів та овочів. Зверху компоненти також покриваються соусом.
Дивіться також:  Тефтелі як у садку – 8 рецептів з підливою

Загортається акуратна щільна закуска і подається до столу.

Зі свининою

Інгредієнти: великий тонкий лаваш, по 70 г солодкого перцю, свіжого огірка і пекінської капусти, 130 г відвареної свинини, свіжа зелень цибулю і кріп, майонез, сіль.

  • Остигле м’ясо ріжеться тонкою соломкою. Якщо немає необхідності рахувати калорії, то свинину можна не варити, а обсмажити. Далі вона також шинкуется.
  • Подрібнюються і всі заявлені овочі. Соломка нарізаної капусти розминається руками. Дуже дрібно рубається вся зелень.
  • Лаваш намазується підсоленим майонезом. На нього викладаються м’ясо, овочі, зелень і залишився соус.

Заготівля згорнути рулетом, розрізається на дві частини і подається до столу.

З качкою

Інгредієнти: 230 г відвареного м’яса качок, 220 г маринованих шампіньйонів, великий свіжий огірок, 40 г корейської моркви, 3 ст. л. майонезу і кетчупу, 2 тонких лаваша.

  • Огірок і печериці нарізати тонкими пластинками.
  • М’ясо ділиться на волокна.
  • Для соусу змішуються майонез і кетчуп. Можна додати до них будь-які приправи.
  • Лаваш начиняється качиним м’ясом, всіма заявленими овочами, маринованими грибочками і пікантною морквиною. Поверх компонентів викладається велика порція соусу.

Заготовки акуратно згортаються і відразу подаються до столу в якості закуски або навіть основного блюда.

Закуска з сиром, м’ясом і овочами

Інгредієнти: 2 лаваша, півкіло курятини, 230 г м’якого вершкового сиру, по одному огірку і томату, пучок листя салату, по 3 ст. л. солодкого кетчупу і оливкової майонезу, сухий часник.

  • Помідор, огірок і куряче м’ясо ріжуться середніми шматочками. Останнім обсмажується до рум’яного кольору.
  • Для соусу змішуються майонез, сухий часник і солодкий кетчуп.
  • Лаваші змащуються м’яким сиром. Зверху укладаються листя салату. Далі розподіляються овочі.
  • Залишилося розмістити на заготівлі курятину і покрити все соусом.

Лаваш згорнути рулетом, і закуска залишають настоятися хвилин на 10.

Простий варіант шаурми з ковбасою

Інгредієнти: 2 тонких лаваша, 2 листи китайської капусти, 60 г сиру, 130 г напівкопченої ковбаси, свіжий томат, 4 ст. л. зерен консервованої кукурудзи, половина головки цибулі, майонез, сіль.

  • Томат, цибулю і ковбаса ріжуться середніми шматочками, після чого разом з кукурудзяними зернами обсмажуються пару хвилин.
  • Китайська капуста тонко шинкуется.
  • Сир крупно треться.
  • На промазані підсоленим листи лаваша майонезом по черзі викладаються всі компоненти начинки.

Заготівля щільно загортається.

Соус для шаурми: рецепти

Дуже важливо, щоб смачним було не тільки тісто (лаваш), але і соус. Нижче зібрані кращі рецепти останнього.

Дивіться також:  Деруни з сиром – 6 рецептів

Класичний рецепт

Інгредієнти: ½ ст. класичного майонезу і стільки ж сметани, пучок свіжого кропу, 4 часникових зубка.

  • Сметана перемішується з майонезом.
  • У соус додається натертий на дрібній тертці часник.
  • Залишилося всипати в масу рубану зелень.

Можна «пограти» смаком такого соусу за допомогою різних спецій.

Справжній червоний соус

Інгредієнти: 120 г класичного майонезу, 90 г жирної сметани, 2 зубчики свіжого часнику, ½ ч. л. карі, 2 ст. л. солодкого кетчупу, меленої солодкої паприки і хмелі-сунелі.

  • Всі спеції добре перемішуються.
  • До них додається роздавлений часник.
  • Туди ж відправляється майонез, кетчуп сметана.

Після перемішування соус повинен постояти в прохолоді пару годин.

Готуємо на основі кефіру

Інгредієнти: 1,5 ст. кефіру, 3 яєчних жовтка, 1 ст. л. лимонного фрешу і солодкої гірчиці, 4 часникові зубчики, сіль, чорний перець, 1/3 ст. олії.

  • У чашу блендера виливаються жовтки. До них відправляється масло.
  • Додаються всі інші компоненти, крім кефіру і часнику.
  • Продукти збиваються до однорідності.
  • В отриману масу додається роздавлений часник і кефір.

Готовий соус для шаурми можна використовувати відразу ж.

Білий часниковий соус для шаурми

Інгредієнти: за 80 г сметани і майонезу, свіжий часник за смаком, по дрібці хмелі-сунелі і чорного перцю, сіль.

  • Майонез і сметана з’єднуються.
  • Соус перчится і солиться.
  • У нього пропускається через часникодавку часник. Кількість останнього вибирається по своєму смаку.

Готовий часниковий соус добре охолоджується перед використанням.

Сметанний соус з базиліком

Інгредієнти: 90 г жирної сметани, 3 ст. л. вершків, щіпка темного меленого базиліка, 1 ч. л. лаймового фрешу, перець, сіль, сухий часник.

  • Сметана з’єднується з вершками. Вийде суміш зручною для намазування на лаваш консистенції.
  • В основу додаються всі інші заявлені компоненти.
  • Інгредієнти добре перемішуються.

Соус охолоджується.

Рецепт приготування з йогурту

Інгредієнти: 90 мл несолодкого йогурту, 1 ч. л. гірчиці, щіпка коріандру і суміші перців, 6 оливок.

  • Коріандр розтирається в ступці. Разом з перчиками він втручається в йогурт.
  • У соус додається гірчиця.
  • Оливки без кісточок дуже дрібно ріжуться і перекладаються до решти інгредієнтів.

Соус настоюється 25 – 35 хвилин в прохолоді.

Як видно, ніяких складнощів у приготуванні шаурми будинку немає. Як і піца, це блюдо відкриває неймовірний простір для експериментів з начинкою, яка може бути дієтичної і дуже калорійною, гострої і ніжною, вегетаріанської і м’ясний — будь! Але головне, завжди смачною!

Прокрутка до верху