Зробити шоколадні цукерки своїми руками не так важко і для цього не потрібно витрачати багато часу. Знайти відповіді на питання про те, як приготувати шоколад у себе вдома, можна в цій статті. Прості і смачні цукерки порадують всіх ласунів.
Молочний шоколад в домашніх умовах
Приготувати молочну шоколадку без консервантів досить не складно.
Для цього підготуємо наступні інгредієнти:
- какао (натуральне) – 9-10 ст. л;
- молоко коров’яче – 10 ст. л;
- цукор – 12 ст. л;
- вершкове масло – 100 г;
- борошно з пшениці – 2 ч. л.
Покрокова інструкція приготування:
- Ставимо посуд, в якій будемо варити шоколад, на слабкий вогонь. Наливаємо в миску молоко і злегка підігріваємо.
- Приєднуємо до теплого молока подрібнені какао-боби. Потужність вогню знижуємо до мінімального показника.
- Далі, повільно помішуючи суміш, нагріваємо її до появи бульбашок, що свідчать про початок кипіння. Стежимо за тим, щоб какао повністю розчинилося.
- Наступним кроком буде додавання вершкового масла. Стежимо, щоб воно було трохи підтануло, кімнатної температури. Ретельно перемішуємо всі інгредієнти.
- Як тільки суміш знову завирувало, приступаємо до останнього кроку – додавання борошна. Приєднуємо її дуже тонкою цівкою, щоб не утворилися грудки.
- Після того, як шоколадна суміш охолоне до 18-20 градусів, розливаємо її за формами або силіконовим ємкостей. Залишаємо майбутні солодощі в холодильнику до повного затвердіння.
Ось так швидко і просто можна приготувати шоколад в домашніх умовах.
Ласощі з ванільним смаком
Взявши за основу стандартний рецепт створення саморобного продукту, і, додавши до нього різні начинки, можна отримати дійсно незвичайне ласощі.
Щоб приготувати шоколад в домашніх умовах, потрібні наступні інгредієнти:
- какао-порошок – 8 ст. л;
- незбиране дуже свіже молоко – 200 мл;
- ванілін – 1 ч. л;
- масло з вершків – 250 г;
- цукрова пудра-1,5 склянки;
- інгредієнти для начинки (сушений виноград, горіхи за смаком) — 70-80 гр.
Етапи приготування шоколадки:
- Влаштовуємо «баню на воді», підігріваємо молоко в спеціальній ємності.
- Коли склад підігріється, додаємо цукор-пісок і мелений ваніль. Постійно помішуючи масу, доводимо її до однорідного стану (поки всі частинки ваніліну і цукру повністю не розчиняться).
- В іншому посуді знову розм’якшуємо на водяній бані вершковий жир. Коли масло розтане, додаємо його в суміш з молоком.
- Далі починаємо приєднувати до масломолочную подрібнена суміш какао. Додаючи порошок, постійно заважаємо суміш, щоб виключити в майбутньому шоколаді утворенню грудок і порожнеч.
- Готову, повністю однорідну масу продовжуємо нагрівати ще близько 20 хвилин.
- Щоб приготувати наповнення, подрібнюємо горіхи і промиваємо сушений виноград.
- Готуємо форми або силіконові ємності, розкладаємо по ним горіхово-изюмную начинку. Далі трохи остиглий шоколад (температура близько 18 градусів) розливаємо по підготовленій посуді.
- Щоб цукерки або плитка застигли, поміщаємо їх у холодне місце (холодильник) до повного охолодження і затвердіння. Зазвичай це займає близько декількох годин.
Домашній білий шоколад
Шоколад по цьому рецепту виходить дуже ніжний і насичений. Час процесу приблизно дорівнює декільком годинам.
Готуємо такі інгредієнти:
- екстракт ванілі – 1 ч. л;
- морська сіль – по смакові уподобання;
- олія з какао – 100 г;
- сухе молоко – 10 г;
- цукрова пудра – 100 р.
Якщо шоколад потрібно зробити без цукру, то пудру можна спокійно замінити на пару столових ложок доброго меду. Це ніяк не вплине на якість шоколаду, але додасть йому незвичайний смак.
Покроковий рецепт приготування:
- Розтоплюємо масло з какао на пару.
- Мелений цукор і сухе молоко акуратно і ретельно змішуємо. Просіваємо отриману сім прямо в підготовлене масло, постійно помішуючи масу.
- У підсумку отримуємо гарячий білий шоколад.
- Додаємо до маси екстракт ванілі і ще раз добре все перемішуємо.
- Злегка остиглий шоколад розподіляємо по силіконових форм і ставимо в холод на кілька годин до повного застигання.
Зробити білий шоколад зовсім не так складно, як здається, але при цьому можна вільно імпровізувати з начинкою і формою десерту.
Оригінальний рецепт кавового шоколаду
Для любителів чогось незвичайного і цікавого існує рецепт шоколаду з кавою з какао-порошку.
Для його приготування потрібні такі продукти:
- какао-порошок – 100 г;
- кава розчинна – 2 ч. л;
- цукор – 1 кг;
- добавки – смакам;
- сухе молоко – 500 г;
- цедра свіжого лимона і апельсина – по смаковим уподобанням;
- ваніль – за смаком;
- масло натуральне вершкове – 500 р.
Покроковий рецепт приготування:
- Розчиняємо кави у воді (1,3 склянки). Доводимо складу до кипіння, додаємо ваніль і цедру. Тримаємо киплячий кави на вогні близько 6 хвилин.
- Далі приєднуємо цукор-пісок і какао. Вводимо сухі інгредієнти в киплячий кави тонким струменем, постійно помішуємо масу. Варимо близько 7 хвилин.
- Наступним кроком буде додавання сухого молока. З ним ми чинимо так само, як і з какао. Отриману масу ретельно перемішуємо і знімаємо вогню.
- Додаємо до рідкої маси свіже масло (можна попередньо його не розтоплювати). Дуже швидко і добре перемішуємо до повного розчинення олії в гарячій масі.
- Поміщаємо в суміш начинку, розливаємо готовий продукт за заздалегідь заготовленим силіконових формочках. Залишаємо солодощі остигати і тверднути у прохолодному місці. Термін повної готовності такого шоколаду — близько 1-2 днів.
Гіркий шоколад
Гіркий тип шоколаду є найкориснішим з усіх, він володіє енергетичною цінністю, зміцнює судини серця. В цілому продукт дуже благотворно впливає на організм, якщо вживається в розумних кількостях. Щоб порадувати близьких корисним і смачним блюдом, необхідні наступні інгредієнти:
- какао-порошок – 250 г;
- какао-масло – 150 г;
- горіхи (будь-які) – 200 г;
- мед або цукор – 1 ст. л.
Процес приготування:
- У заздалегідь підготовлені форми з силікону насипаємо подрібнені горіхи (можна великій різання).
- Масло необхідно розм’якшити будь-яким зручним способом. При створенні шоколаду важливо при розтоплюванні всіх компонентів використовувати водяну баню. Так інгредієнти не підгорять і розтануть рівномірно.
- В свіже і м’яке масло додаємо какао-порошок (бажано просіяти через сито). Суміш необхідно постійно і рівномірно помішувати.
- Домагаємося однорідності маси і додаємо в неї солодкі продукти. Заважаємо суміш до повного розчинення кристалів цукру.
- Даємо трохи охолонути майбутнім шоколадним конфеткам, і розливаємо гарячий шоколад по формочках. Застигає такий десерт в прохолодному місці близько одного дня.
Як приготувати з какао-порошку
Для приготування домашніх цукерок і шоколадок потрібно врахувати кількість какао-порошку в рецепті. Чим насиченіший склад, тим більш гірким вийде шоколад. Даний рецепт можна використовувати як шоколадну глазур для торта, розміщуючи приготовану шоколадну суміш по формочках, а поливаючи нею підготовлений торт.
Для приготування такого шоколаду знадобляться наступні продукти:
- цукор білий– 500 г;
- какао – 100 г;
- молоко або вершки 10% – 1 склянка;
- цукор з ваніллю – за смаком;
- вершкове масло – 200 г;
- борошно пшеничне – 4 ст. л.
Процес приготування:
- Змішуємо в одній ємності цукровий пісок, молоко і топлене масло. Ставимо посуд на плиту і чекаємо появи бульбашок повітря. Тримаємо складу в киплячому вигляді близько 20 хвилин.
- Просіваємо в нагріту масу порошок какао і борошно. Суміш повинна вийти досить в’язкої і досить густий.
- Остуджуємо гарячий шоколад до кімнатної температури і розливаємо по заздалегідь підготовленим силіконових форм (з такого посуду шоколад можна дістати цілим і неушкодженим, зберігаючи навіть найтонші малюнки текстури).
- Залишаємо майбутні цукерки в холодному місці або холодильнику на добу.
Домашній темний шоколад
Представляємо рецепт, за яким шоколад завжди виходить. Щоб створити такий десерт, підготуємо наступні інгредієнти:
- какао-масло – 200 г;
- порошок з какао – 4 ст. л;
- перетерте какао – 200 г;
- згущене молоко – 300 гр.
Етапи приготування:
- Масло і перетерте какао розтоплюємо на водяній бані. Щоб це вийшло краще, попередньо рубаємо шматок жиру на великі шматки.
- Знімаємо ємність з вогню і додаємо в отриману рідку масу сухе какао. Дуже рівномірно все перемішуємо, щоб не утворилося грудочок.
- Додаємо згущене молоко, попередньо витягнуте з холодильника. Ще раз ретельно перемішуємо солодку масу.
- Розливаємо суміш по заготовленим формах, залишаємо на один день застигати в холодильнику або при кімнатній температурі.
Приготувати домашній шоколад не так складно, як може здатися на перший погляд, але докладені зусилля окупляться багато разів. Магазинні солодощі не йдуть ні в яке порівняння з десертом, створеним власними руками. Варто відзначити ще один плюс — в такому шоколаді відсутні шкідливі добавки та барвники.