До таїнства створення цього дивного блюда довгий час допускалися лише чоловіки. Сьогодні традиції не настільки суворі, і ми отримали можливість дізнатися про те, як приготувати шурпу, здатну смачно нагодувати, швидко вилікувати, підняти настрій і тонус організму. Чарівна кулінарна тріада в одному простому заправному супі!
Шурпа — опис страви і невелика історія появи
Сходознавці стверджують, що шурпа вперше з’явилася на столах арабського населення, яке, покінчивши з кочовим способом життя, обзаводиться зручною і красивою кухонним начинням. Поява глиняного посуду сприяло приготування різноманітних страв, серед яких суп шурпа став не тільки ситної і поживною їжею, але й невід’ємною частиною культури багатьох народів.
Відмінність шурупи від інших супів:
- Підвищена калорійність, пов’язана з обсмажуванням інгредієнтів страви у великій кількості жиру.
- Традиційне використання баранини в якості основного компонента. Однак, не менш популярним продуктом є м’ясо птиці або навіть риба.
- Вживання великої кількості різноманітних спецій, східних прянощів, свіжої зелені і фруктів.
- Додавання овочів, нарізаних неодмінно великими частинами.
Традиційним способом визнано приготування страви на вогнищі, над яким встановлюється казан. У ємність викладають м’ясо, обсмажують у маслі, в певному порядку додають воду і необхідні продукти, спеції, прянощі і зелень. Томят шурпу іноді до 5 годин.
У міських (домашніх) умовах цілком можливо досягти бажаного результату, використовуючи звичайну плиту.
Як приготувати класичну шурпу з бараниною
Процес отримання національного супу кшталт якогось шаманству, адже історія страви нараховує століття, протягом яких над ним «чаклували» багато народів.
Складові супу:
- баранина (бажано на кості) — 300 г;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- морква, помідор — 1 шт.;
- бульби картоплі — 3 шт.;
- стручок чилі;
- сіль, кінза, кріп, петрушка, спеції і прянощі.
Процес приготування:
- Мите м’ясо опускаємо в каструлю з очищеною водою, додаємо цибулину без лушпиння, варимо до 2 годин на повільному вогні, не забуваючи знімати піну.
- Готове м’ясо звільняємо від кісток, нарізаємо невеликими порціями, повертаємо в шурпу.
- Поділяємо картоплю на частини, покласти в бульйон разом з нарубаним півкільцями цибулею і морквою, нашаткованої великої стружкою.
- Продовжуємо приготування супу півгодини, потім викладаємо в нього часточки помідорів (без шкірки), цілий стручок чилі, спеції і нарубану зелень. Приправляємо суп сіллю.
Через 10 хвилин вимикаємо вогонь, залишаємо страву на плиті. Шурпа з баранини повинна настоятися, перейнятися усіма пахощами східних трав і прянощів.
Традиційний рецепт по-узбецьки
Представлений спосіб приготування шурпи можна зустріти в елітних ресторанах Ташкента.
Склад продуктів:
- морква і цибуля — 2 шт.;
- зіра — ½ ч. л.;
- очищена (колодязна) вода — 1,5 л;
- картопля — 500 г;
- баранина «кісткова» — 500 м;
- нут — 100 г;
- перець солодкий;
- зубки часнику — 3 шт.;
- сіль (½ ч. л.), зелень.
Спосіб приготування:
- М’ясо покласти в казан (товстостінну каструлю), заливаємо фільтрованої (колодязною водою, починаємо нагрівання. Після появи ознак кипіння, зменшуємо вогонь до мінімального показника. Шурпа з баранини повинна готуватися не менше 2 годин способом томління — ніякого активного «булькання»!
- Цибулю шаткуємо півкільцями, перець розрізаємо смужками, моркву — соломкою.
- Через 40 хвилин викладаємо овочеву нарізку в бульйон разом з добре промитою нутом, замоченому у воді на ніч. Через годину, додаємо очищені бульби картоплі (цілком). В кінці приготування поміщаємо зіру і нарубану зелень.
Шурпу по-узбецьки прийнято подавати з м’якими коржами або ще гарячою самсою. Цілий букет яскравих східних смаків!
Ситне блюдо з яловичиною в казані
Різноманітні технології приготування шурпи мають загальні риси, проте калорійність отриманого їжі залежить від багатьох кулінарних нюансів. В середньому цей показник варіюється від 90 до 120 ккал на 100 грамів супу.
Інгредієнти страви:
- морква — 400 г;
- м’ясо на реберцях або м’якоть — 800 г;
- картопля — 5 шт.;
- паста томатна — 40 г;
- перець солодкий — 2 шт.;
- масло пісне — 150 г;
- помідори — 5 шт.;
- паприка, зіра, коріандр, перець, листочки лавра, часник.
Технологія приготування:
- Крупно нарізаємо (рубаємо) м’ясо, обсмажуємо шматки до випаровування рідини і появи легкого рум’яного відтінку.
- Шаткуємо півкільцями цибулю, відправляємо її в каструлю зі свининою (бараниною або яловичиною), смажимо до золотистого кольору.
- Далі викладаємо кружечки моркви, кубики помідорів (без шкірки), смужки перцю (насіння видаляємо) і пасту томатів.
- Готуємо чверть години, потім вливаємо 3 л очищеної води, солимо, приправляємо спеціями і прянощами. Одночасно поміщаємо розділений на чверті картоплю.
- Тушкуємо страва півтори години після початку кипіння у відкритому вигляді. Потім додаємо порізану зелень, 3 зубки подрібненого часнику (за бажанням) і через 2 хв. вимикаємо вогонь. Закриваємо ємність, наполягаємо блюдо 15 хвилин.
Навариста шурпа з яловичини хороша в будній день, корисна після рясного застілля, а вже смачна і ароматна — в будь-якому разі!
Як приготувати шурпу з свинини
Азіатський суп з такого м’ясного компонента відрізняється меншою кількістю використовуваного для обсмажування масла, так як свинина спочатку більш жирний продукт, ніж яловичина.
Необхідні компоненти:
- головка цибулі, перець болгарський, морква — по 1 шт.;
- олія (соняшникова чи оливкова);
- реберця свинячі з м’ясом — 500 г;
- зубки часнику, томати (середнього розміру) — 3 шт.;
- сіль, зелень, зіра, спеції і прянощі.
Готуємо шурпу:
- Нагріваємо в казані (каструлі) масло, на сильному вогні обсмажуємо розділені (розрубані) реберця.
- Після появи рожевої скоринки готуємо м’ясо 10 хв. разом з доданими кільцями цибулі, соломкою з моркви, смужками перцю, часточками томатів і крупно нарізаною картоплею.
- Коли овочі стануть м’якими, вливаємо воду, приправляємо суп сіллю, прянощами і спеціями, опускаємо лист лавра.
- Після перших ознак кипіння, зменшуємо інтенсивність нагрівання, щоб поверхня страви ледве «подрагивала». Такий спосіб приготування збереже бульйон в прозорому вигляді. Тушкуємо продукти протягом години, потім додаємо порізану зелень і через 2 хв. вимикаємо вогонь.
Шурпа з свинини на реберцях має свій, особливий букет смакових відтінків. Обов’язково побалуємо сім’ю смачним блюдом!
Спосіб готування з курки в домашніх умовах
Дуже цікаве і необхідне страву, отримане з популярного у нас м’ясного продукту.
Інгредієнти:
- домашня курка — 1,5 кг;
- перець солодкий;
- картопля — 500 г;
- цибулина, морква, помідори — 2 шт.;
- фільтрована вода — 2 л;
- сіль, прянощі, лаврове листя, зіра, перець горошком, зелень.
Приготування:
- Обробляємо птаха над вогнем конфорки. Виймаємо нутрощі, вирізаємо на хвостику «жировик», добре миємо.
- Поділяємо курку на великі шматки, покласти в каструлю з водою, відварюємо до 45 хвилин. Своєчасно знімаємо піну, щоб вона не встигла з’єднатися з бульйоном.
- Дістаємо готову птицю з ємності, відокремлюємо м’ясо від кісточок і повертаємо його в суп. Додаємо крупно нарізані овочі, включаючи картоплю, і відварюємо до готовності.
- Солимо суп, заправляємо спеціями і прянощами, поміщаємо зіру, листя лавра і подрібнені зубки часнику (за бажанням).
Тепер ми знаємо, як приготувати смачну дієтичну шурпу. Гарячий суп наполягаємо до півгодини, після чого подаємо на стіл.
Готуємо в мультиварці
Хоча кращі смаки класичної шурпи східні кухаря створюють в казані на вогнищі, домашній електроприлад впорається з таким завданням на найвищому рівні.
Збираємо компоненти страви:
- картопля — 3 шт.;
- томати, цибуля, перець солодкий, морква;
- баранина — 400 г;
- пісне масло, сіль, спеції, зелень.
Приступаємо до приготування:
- Вибираємо на агрегаті режим «Смаження», встановлюємо 160°C. Вливаємо в чашу пісне масло, нагріваємо. Опускаємо в нього шматки м’яса і обсмажуємо до рум’яної скоринки.
- Далі поміщаємо в зажарку нарізані овочі: цибуля, солодкий перець, морква. Додаємо терті помідори, знижуємо температуру на 20 градусів і нагріваємо продукти ще 5 хвилин.
- Викладаємо в чашу кубики картоплі, сіль, ароматні прянощі і спеції. Вливаємо кип’ячену воду, орієнтуючись на шкалу 3,5 л. Змінюємо програму на «Гасіння» і виставляємо на табло 3,5 години.
Абсолютно впевнена, що страва з мультиварки не поступається своєму аналогу, отриманого на багатті. Хіба що трохи не вистачає романтики!
Варіант приготування з індичкою
Необхідні продукти:
- томати, морква, цибуля-ріпка — по 2 шт.;
- індичка — 500 г;
- бульби картоплі — 5 шт.;
- сіль, приправи, прянощі, зелень, листя лавра.
Процес приготування:
- Нарізану на порції птицю поміщаємо в каструлю з фільтрованої водою в обсязі, трохи перевищує склад м’яса. Відварюємо продукт 50 хвилин.
- Очищаємо і крупно нарізаємо овочі, опускаємо в бульйон і продовжуємо приготування на тихому вогні ще годину. Потім солимо, додаємо за смаком спеції і прянощі (кумин, зіру, коріандр, інші компоненти).
В кінці процесу поміщаємо нарубану зелень. Наполягаємо суп хвилин 30, потім насолоджуємося смаком чудового блюда.
Як правильно зварити шурпу з телятиною
Цей м’ясний продукт має досить суттєві переваги. По-перше, ніжне м’ясо молодої тварини не потребує тривалої теплової обробки. А по-друге, приготовлена шурпа чудово підходить для харчування малюків.
Список продуктів:
- цибуля червоний, морква — 2 шт.;
- яловичина (м’якоть або м’ясо на кісточці) — 600 г;
- перець болгарський, помідори — по 3 шт.;
- стручок чилі;
- пісне масло;
- айва — 1 шт.;
- сіль, коріандр, зіра, зелень.
Поетапне приготування:
- Айву очистити від «оксамитовою» шкірки, нарізаємо тонкими пластинами.
- Телячі реберця обсмажуємо до апетитного золотистого кольору.
- Червоний цибулю шаткуємо півкільцями. Перець і моркву нарізаємо смужками, подрібнюємо стручок чилі. Смажимо овочі на сковороді разом з айвою.
- Через 3 хв. додаємо до м’яса зіру, подрібнений коріандр, часточки помідорів (видаляємо шкірку), приправу з овочів і скибочок фрукта.
- Тушкуємо компоненти супу 5 хвилин, потім вливаємо 1,5 л питної води. Тушкуємо страву протягом години. За 15 хв. до закінчення процесу приправляємо його сіллю і спеціями.
Правильно приготувати шурпу з телятиною не так складно. Головне, робити це з душею і гарним настроєм.
Традиційний рецепт татарський
При всій схожості використовуваних на Сході продуктів для шурпи, місцеві кухарі стали першими, хто додав в суп барбарис.
Необхідні інгредієнти:
- баранячі реберця — 700 г;
- цибулини (біла та жовта);
- жир курдючний (демба) — 50 р;
- картоплини і томати — по 3 шт.;
- чилі;
- перець солодкий, морква;
- зубки часнику — 3 шт.;
- базилік — по ½ пучка (фіолетового і зеленого);
- сіль, листочок лавра, барбарис.
Спосіб приготування:
- М’ясо поділяємо на порційні шматки, кладемо в каструлю з водою, нагріваємо складу до киплячого стану. Додаємо лист лавра, цілий чилі і курдючний жир, нарізану маленькими кубиками. Тушкуємо бульйон протягом 2 годин, не допускаючи активного кипіння.
- Проколюємо в декількох місцях жовту цибулину, вставляємо в дірочки горошини перцю і опускаємо в суп разом з нарубаним білим базиліком.
- Відварюємо картоплю «в мундирі», що дозволяє уникнути виділення крохмалю, робить бульйон каламутним.
- Знімаємо з помідорів шкірку, розрізаємо плід навпіл. Білу цибулину дуже тонко шаткуємо, солодкий перець ділимо на половинки.
- Виловлюємо з казана лист лавра, витягаємо «нафаршировану» горошинами головку цибулі, видаляємо великі кістки. Викладаємо в шурпу картоплю, через 5 хв. поміщаємо пластини часнику, шматочки білого лука, зелений базилік, спеції і, в тому числі, барбарис. Солимо блюдо і через хвилину вимикаємо вогонь. Наполягаємо страва до півтора годин.
М’ясо з супу виставляємо окремо на великій тарілці. Поміщаємо в піали по 2 шматочки м’яса, картоплину і половинку томату, потім наливаємо запашний бульйон. Це традиційний спосіб подачі національного супу.
Персидська Шурпа з нутом
Завершуємо наш кулінарний екскурс східної «казкою» — стравою, загадковим, як тисяча і не лише одна ніч.
Склад інгредієнтів:
- нут — 100 г;
- цибуля-ріпка, морква — 500 г;
- картопля — 4 шт.;
- томати, перець солодкий — 1 шт.;
- баранина на кістки — 800 г;
- пісне масло;
- яблуко;
- сіль, спеції, зелень.
Приготування:
- Нут залишаємо на ніч в очищеній воді.
- У керамічному посуді або чавунці злегка обсмажуємо в олії поділена на порції м’ясо. Додаємо до нього нарізані кубиками помідори і солодкий перець, натерту моркву, трохи куркуми, сіль, зіру і коріандр.
- Добре все перемішуємо, тушкуємо 10 хвилин, після чого заливаємо окропом. Кладемо в бульйон нут і кубики картоплі, варимо його на тихому вогні до готовності продуктів.
- В останню чергу викладаємо в суп очищені часточки яблук і дрібно нашатковану цибулю. Через чверть години вимикаємо вогонь.
Подаємо страву, прикрасивши нарубаною зеленню.
Як приготувати шурпу, вирішуємо за власним смакам і перевагам. Люди століттями створювали кращі рецепти чудового блюда, тому вибрати свій єдиний і неповторний не складе ніяких труднощів!