Як приготувати сирники: 10 розкішних рецептів

Навіть маленькі діти точно знають, що в сирники немає сиру, та й їсти сирими їх теж не слід. Але звідки походить така дивна назва?

Вважається, що це суто українська страва, адже українською мовою сир звучить як «сир». Це думка на ділі може виявитися досить спірним, єдине, що залишається незмінним — це однозначна приналежність сирників до слов’янської кухні.

У давню пору господині помітили, що скисле молоко має особливість розшаровуватися на рідину, яку пізніше стали називати сироваткою, і більш щільну масу. Саме остання і стала основою для численних експериментів. Так і з’явилися незвичайні оладки з сиру, які сьогодні ми називаємо «сирниками».

Сирники — дуже смачні і дуже корисні

До речі, сирники — не просто смачне і ситне блюдо, яке з величезним задоволенням їдять і діти, і дорослі. Це блюдо дуже корисно, так як сир сам по собі є дуже корисним продуктом. У нього входять такі цінні елементи, як кальцій, магній, фосфор, калій і ряд вітамінів. Звичайно, в ході теплової обробки їх рівень дещо знижується, але часом приготування сирників це єдиний спосіб змусити дитину їсти сир, який вкрай необхідний організму, що росте.

Щоб підвищити корисність сирників можна додавати до них різні інгредієнти, наприклад, родзинки, курагу, яблуко, банани, часник і навіть кабачки з морквою. А якщо в тісто вмішати трохи какао і подати з рідким шоколадним соусом, так і зовсім вийде їжа Богів. Від такої страви не відмовиться навіть самий примхливий образ малоїжки, так і дорослі будуть в захваті.

Як приготувати класичні сирники із сиру — найкращий покроковий рецепт з відео

Класичний рецепт приготування сирників ніколи не підведе. До того ж готуються вони досить просто. Візьміть:

  • 350 р сиру будь-якої жирності;
  • 3 яйця;
  • трохи солі;
  • 3-4 ст. л. цукру;
  • ½ Ст. білого борошна і ще трохи для обвалювання виробів;
  • мало для смаження.

Приготування:

  • У велику ємність вбийте яйця, присолите їх і додайте цукор.
  • Туди ж викладіть сир і розітріть суміш виделкою. Від використання блендера краще відмовитися, він розіб’є масу занадто сильно і в ній зникне якась «зернистість» м’якого сиру.
  • Всипте порцію борошна, перемішайте.
  • Ще трохи борошна насипте в плоску тарілку. Набирайте невеликі жмені сирного тіста, формуйте з нього коржики товщиною 1-5 см і обвалюйте в борошні. Складіть готові напівфабрикати на досці, притрушенной борошном.
  • Розігрійте в сковороді масло і обсмажуйте сирники по 4-5 хвилин з кожного боку до рум’яної скоринки.
  • Обсмажені вироби покладіть на паперову серветку, щоб вбрався зайвий жир, а потім подайте зі сметаною або медом.

Несолодкі сирники із сиру з цибулею і часником — рецепт в мультиварці

Дуже оригінальний смак мають несолодкі сирники, які можна приготувати в мультиварці. Особливу пікантність надає випічці ріпчасту цибулю і часник. Візьміть:

  • 500 г сиру;
  • одну невелику цибулину;
  • пару зубочки часнику;
  • 1-2 яйця (залежить від початкової жирності сиру);
  • 0.5 ст. борошна;
  • трохи солі;
  • мелений чорний перчик;
  • олія для обсмажування.
Дивіться також:  Сирники по Дюкану – 8 рецептів, як приготувати в духовці на сковороді або в мультиварці

Приготування:

  • Як можна менше наріжте цибулину і часник, додайте їх в основну масу. Присолите її і поперчіть за смаком. Акуратно перемішайте для з’єднання всіх компонентів.
  • У глибоку миску викласти сир, одне–два яйця і столову ложку борошна (решту насипте на тарілку для обвалювання), цибулю і часник. За бажанням можна додати паприку.
  • Наліпити з сирного тіста кульки невеликого розміру, обваляйте їх у борошні й злегка прbплюсніть.
  • У чашу мультиварки влийте пару ложок олії і добре прогрійте близько 5 хвилин. Встановіть режим «випічка», викладіть в один шар порцію сирників і запікайте з кожного боку за 15 хвилин.

Несолодкі сирники в мультиварці готові!

Як приготувати сирники в духовці

Існує чимало способів приготування сирників. Але в духовці вони виходять самими ніжними і повітряними. Заздалегідь запасіться продуктами:

  • 300 г краще домашнього сиру;
  • близько 100 г цукру;
  • стільки ж борошна вищої категорії;
  • 2-3 сирих жовтка;
  • ванілін для аромату;
  • пучку дрібної солі.

Приготування:

  • Сир злегка розітріть виделкою, щоб він став більш м’яким і однорідним.
  • Додайте щіпку солі, цукор, ваніль і відокремлені від білків, жовтки. Акуратно перемішайте.
  • Просійте в борошно і замісіть тісто виделкою досить щільне тісто. Головне, не перестарайтеся з борошном!
  • Змастивши руки рослинним маслом або змочивши водою, зліпити невеликі плюшки.
  • Застеліть деко пергаментом, злегка промажте його шматочком вершкового масла, зверху розкладіть напівфабрикати.
  • Духовку заздалегідь розігрійте (180 °С), випікайте сирні вироби близько 25-30 хвилин до приємної скоринки.

Рецепт сирників з манкою

Іноді для приготування сирників можна не використовувати деякі інгредієнти, наприклад, борошно. А замінити її зможе звичайна сира манка.

  • 400 г грубозернистого сирка;
  • одне найсвіжіше яйце;
  • 3-4 ст. л. манної крупи;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 2-3 ст. л. білої просіяного борошна;
  • ванільний цукор;
  • сіль.

Приготування:

  • Гарненько збийте яйця з сіллю і цукром. Відносно невелика кількість останнього попереджає горіння сирників на сковороді. А підсолодити готові вироби можна вже при подачі.
  • В отриману яєчну масу всипте манку і дайте їй декілька хвилин на розбухання.
  • Введіть в заготовку трохи розтертий виделкою сир і добре перемішайте.
  • Вологими руками сформуйте кульки і прbплюсніть їх до потрібної висоти.
  • Відразу ж опускайте вироби в кипляче на сковороді рослинне масло. Щоб сирники добре пропеклися, вогонь повинен бути не дуже великим.
  • Як тільки на нижній стороні з’явиться скориночка, переверніть сирники і досмажте з іншого боку. Подавайте в охолодженому вигляді з будь-яким підходящим соусом.

Пишні сирники — рецепт приготування

Готові сирники повинні бути не тільки смачними, але і пишними, такими, щоб танули в роті. І стане в нагоді в цьому наступний рецепт. Візьміть:

  • 350 г сиру низької жирності;
  • 2 свіжих яйця;
  • близько 5 ст. л. білої пшеничної муки;
  • 2 ст. л. цукру;
  • ½ Ч. л. соди;
  • для контрасту смаку трохи солі.
Дивіться також:  Пишні сирники з сиру – 7 рецептів приготування

Приготування:

  • Розімніть сир виделкою в глибокій ємності.
  • Окремо збийте міксером яйця з сіллю і цукром, щоб білувата бульбашкова маса збільшилася в два рази.
  • Додайте в яєчну масу в сир, додайте соду, погашену оцтом, а краще лимонним соком.
  • Просійте борошно для збагачення киснем і частинами введіть її в сирне тісто.
  • Поки на плиті гріється сковорода з маслом, зліпіть овальні або круглі сирники. Викладайте їх по одному на сковорідку і обсмажуйте з кожної сторони по 2-3 хвилини.
  • Обсмажені сирники викладіть в один ряд на лист, застелений пергаментом. Зверху за бажанням полийте сметаною, змішаною з цукром, поставте в духовку (180 °С) на 10-15 хвилин.

Найпростіший рецепт сирників

Щоб порадувати родину смачною випічкою зовсім необов’язково проводити на кухні півдня. Краще приготувати сирники по простому рецептом. Запасіться:

  • двома пачками сиру;
  • двома свіжими яйцями;
  • пакетиком розпушувача;
  • 3-4 ст. л. сахарку;
  • ваніллю для аромату.

Приготування:

  • Яйця збийте міксером або блендером з цукром, ваніллю і розпушувачем. Не забудьте додати щіпку солі.
  • Сир трохи розітріть виделкою і змішайте з яєчною сумішшю.
  • Борошно у цей рецепт не входить, бо тісто в залежності від початкової вологості сиру може вийти відносно рідким.
  • Викладайте його ложкою в киплячу олію і смажте сирники по парі хвилин з кожного боку.
  • Готові вироби викладіть на паперову серветку, щоб стік зайвий жир.

Як приготувати сирники на сковороді

Оригінальний рецепт розповість про те, як приготувати дуже смачні сирники на сковороді. Підготуйте:

  • 300 г сиру;
  • 2 ст. л. сметани або натурального йогурту без добавок;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • яйце;
  • 1 ст. борошна;
  • за смаком цукор;
  • олія для обсмажування.

Приготування:

  • Додайте в сир яйця і сметану. Останній інгредієнт можна замінити несолодким йогуртом або навіть кефіром. Дуже обережно збийте масу блендером, щоб залишилася невелика «зернистість» м’якого сиру.
  • Введіть борошно, змішану з розпушувачем. Обережно перемішайте для отримання м’якого сирного тіста.
  • З підготовленої маси зліпити сирники невеликого розміру, обваляйте їх у борошні.
  • На сковороді розігрійте невелику порцію масла. Викладіть сирники і обсмажте їх спочатку кілька хвилин під кришкою, а потім, перевернувши на інший бік, без неї.
  • Подавайте гаряченькі сирні булочки з варенням, джемом або сметаною.

Дієтичні сирники — самий корисний рецепт

Іноді солодкі торти і тістечка з кремом знаходяться під суворою забороною. А смачненького і солоденького хочеться шалено. У цьому випадку можна зробити дієтичне сирники, які будуть не тільки смачні, але й надзвичайно корисні.

  • 200 г сиру з мінімальним відсотком жирності;
  • 1 яєчний білок;
  • 2 ст. л. просіяного борошна;
  • щіпка кориці;
  • 1 ст. л. родзинок;
  • 1 ст. л. меду.

Приготування:

  • У дієтичних сирники місце звичного цукру займає родзинки. Він забезпечує потрібну солодкість. Сухофрукти попередньо переберіть, залийте окропом, через пару хвилин, воду злийте. Ягоди просушіть на рушник і обваляйте в борошні.
  • Введіть таким чином підготовлений родзинки в сир, додайте корицю і білок. Ретельно розітріть виделкою.
  • На стіл насипте борошно, викладіть сирну масу і скатайте руками з неї длинненькую ковбаску приблизно в 5 см діаметром.
  • Дуже гострим ножем, змоченим у воді наріжте її на невеликі «шайби».
  • Тепер найголовніше: дієтичне сирники можна смажити звичайним способом, так як вони вберуть в себе весь жир і перестануть бути такими. Але їх можна запекти в духовці, мультиварці або приготувати на пару. В останньому випадку у сирників не буде рум’яної скоринки, вони так і залишаться світлими.
  • Для запікання в духовці застеліть деко пергаментом або фольгою, розкладіть сирники і випікайте при стандартній температурі 180°С приблизно 30 хвилин.
  • Подавайте, полив рідким медом.
Дивіться також:  Сирники з сиру з родзинками – 7 рецептів, як приготувати пишні та смачні сирники

Рецепт сирників без яєць

Якщо в холодильнику немає яєць, це зовсім не привід відмовлятися від смачних сирників. Адже приготувати їх можна і без зазначеного інгредієнта. Для чого візьміть:

  • пару пачок сиру по 180 г, не більше 17% жирності;
  • щіпку солі;
  • 1-2 ч. л. цукру;
  • 1 ст. л. борошна для тіста і ще трохи для обвалювання;
  • олія для смаження.

Приготування:

  • Сир з пачок викладіть в миску. Додайте сіль і цукор. (Перестаратися з останнім не варто, так як цукор дуже швидко перетвориться в сироп і потребує більшої кількості борошна, що у разі приготування сирників без яєць не дуже добре).
  • Гарненько розітріть масу виделкою і введіть ложку борошна. Продовжуйте вимішувати м’яке тісто ложкою.
  • Стіл притрусіть борошном, викладіть сирну масу, швидко сформуйте з неї ковбаску. Наріжте її на невеликі кружальця, обваляйте їх зовсім трохи в борошні, тільки щоб не прилипали.
  • У сковороду не кваплячись влийте олію, добре прогрійте його і викладіть підготовлені кружальця. Зменшіть вогонь. У перші кілька хвилин, поки низ не схопиться і досить не підрум’яниться, чіпати сирники суворо заборонено. Інакше вони просто розваляться.
  • Пізніше переверніть і досмажте з другого боку.

Сирники без борошна — рецепт приготування

Наостанок, абсолютно неймовірний рецепт, за яким сирники можна готувати навіть без борошна. Правда, в цьому випадку її роль буде виконувати манка і вівсяні пластівці, що безумовно, додає найсмачнішої страви корисності. На 450 г сиру невеликий жирності (9%) візьміть:

  • 1 велике або 2 яйця дрібних;
  • 2.5 ст. л. цукру;
  • по 4 ст. л. сухої манки і геркулеса;
  • ваніль;
  • сіль.

Приготування:

  • В глибокій чаші змішайте сир, яйця, цукор і ваніль.
  • Геркулес сміливі із борошно і додайте разом з манкою в сирну масу. Залиште хвилин на 5-10, щоб тісто набуло однорідність. За бажанням можна додати щедру жменю родзинок.
  • Яким зручним способом сформуйте коржі і обсмажте з обох боків до золотистого кольору. Подавайте в гарячому вигляді з солодкими добавками.
Прокрутка до верху