Скумбрія свіжоморожена — основа для приготування багатьох страв. Одне з найпростіших і швидких в приготуванні — скумбрія запечена. В міру жирна, ароматна, красива на вигляд рибка порадує вас і у будень, і у складі страв святкового столу. Сьогодні наша розповідь про те, як приготувати скумбрію в духовці різними способами.
Як краще приготувати свіжоморожену скумбрію?
Скумбрія хороша в натуральному вигляді і запечена з овочами. Смачний і простий вечерю — скумбрія в духовці з картоплею. А ще прекрасне блюдо виходить в горщиках. Загалом, варіантів маса. Але є загальні принципи підготовки риби для всіх рецептів.
Насамперед, потрібно зробити наступне:
- Скумбрію розморозити. Важливо! Іноді рибу рекомендують готувати без розморожування, але цей варіант прийнятний для смаження. Варити і запікати рибу краще розмороженої: по – перше, скорочується час приготування, а по-друге, риба виходить більш рівномірно пропеченою. Якщо відправити готувати скумбрію не розмороженої, м’ясо зверху перетравиться, поки всередині дійде до готовності. Так що краще напередодні покласти тушки під плівкою на нижню полицю холодильника і дати розморозитися без застосування екстремального розморожування в мікрохвильовій печі або в гарячій воді. Або хоча б залишити на час розморожуватися при кімнатній температурі. Так риба вийде соковитіше і смачніше.
- Видалити голову, плавники і хвіст, вичистити тельбухи, зняти темну плівку з черевця, промити тушку.
- Натерти сіллю і спеціями за рецептом.
- Для запікання використовуйте малий чи середній деко. На нього кладеться фольга, пергамент або рукав.
- Духовка попередньо розігрівається, якщо мова не йде про запіканні риби в банку або горщиках.
Скумбрія в фользі в духовці
Найпростіший і доступний рецепт — скумбрія в фользі в духовці. Цей спосіб хороший тим, що повністю зберігає смак і аромат натуральної риби. Блюдо виходить соковитим, смачним, а гарнір можна придумати який завгодно.
Для цієї страви потрібно приготувати свіжоморожену скумбрію середнього розміру, при цьому на порцію береться одна рибка.
Отже, щоб приготувати вечерю на двох, потрібно:
- дві тушки риби;
- половинка лимона;
- сіль, перець, спеції для риби — на смак;
- пару ложок рослинного масла.
Важливо! Вибираючи скумбрію, зверніть увагу на її зовнішній вигляд. Заморожену рибу важко визначити на запах, але якщо у риби прозорі і трохи опуклі очі, червоні або рожеві зябра, тушка рівна і блискуча, то, швидше за все, перед вами хороша свіжа риба. Коли ви разморозите її, рибний запах присутній, але він буде не затхлий, а помірний. Кістки всередині не повинні відходити від черевця.
Хід роботи:
- Тушку підготувати, промити і промокнути рушником.
- Спеціями, перцем і сіллю посипати рибу зсередини і зовні, залишити на півгодини для маринування.
- Тим часом розігрівається духовка, її треба виставити на температуру 180 градусів.
- Можна запекти всю рибу разом, але вона буде більш вологим. Рекомендуємо кожну тушку окремо обернути фольгою і запекти. Важливо! Напевно не всі знають про властивості фольги. Вона має матову і блискучу поверхню. Так ось блискучий шар відбиває тепло, а матовий, навпаки, пропускає і зберігає. Тому для запікання кладемо завжди продукти на блискучу сторону.
- На лист фольги налити трохи олії, розтерти, далі покласти тонко нарізаний лимон і зверху рибу, щоб ніжна шкірка не пригоріла.
- Рибу змастити маслом і після цього загорнути фольгу, намагаючись повністю запечатати щілини.
- У духовці випікати півгодини. Якщо при проколюванні риби виділяється прозорий сік, риба готова. Якщо сік мутноват — ще трохи потримайте в духовці.
- Готову рибу подають прямо у фользі. Це прекрасний варіант для пікніка.
Важливо! Вибираючи спеції, зверніть увагу на суміш перців, вона прекрасно доповнить смак і аромат риби. Також можна скористатися готовою сумішшю для риби, гарний чебрець і навіть суха меліса.
З додаванням овочів
Принцип приготування абсолютно той же. Можна готувати скумбрію з овочами, як цілком, так і нарізану шматочками. У першому випадку овочі кладуть на подмазанную маслом фольгу, на них розташовується нафарширована в розріз черевця риба. Все обертається фольгою і запікається, поширюючи по кухні чудовий аромат овочевої суміші і риби. Фарширувати можна сумішшю овочів, куди покласти нарізану шматочками цибулю, болгарський перець, посічену петрушку.
Другий варіант робиться так:
- взяти пару скумбрій (на 2 порції);
- нарізати на чотири частини кожну;
- посолити і поперчити;
- приготувати по парі невеликих цибулин, картоплини і помідорів. Всі овочі нарізати кільцями по півсантиметра товщиною;
- в невелике деко покласти фольгу, змастити рослинним маслом. Кілька штук картоплин (за бажанням) нарізати нетовстими скибочками, трохи посолити, скропити рослинним маслом і викласти на деко. Зверху викласти рибу шматками, проклавши між нею скибочки помідорів, цибулі, половинки лимона;
- До риби долити пару-трійку столових ложок води і відправити в духовку. Спочатку можна накрити фольгою, а потім її відкрити і дати запектися зверху.
Рецепт запікання з картоплею
Смачний, швидкий домашній варіант вечері можна зробити з риби з картоплею. Страва вийде поживним і одночасно дієтичним. Ситно, не жирно, сподобається всім домашнім — що ще потрібно для простої їжі на кожен лінь!
Беремо три рибки, кілограм картоплі, пару цибулин, перцю і солі за смаком. Цибулю, картоплю ріжемо нетовстими кружечками, рибу надрізаємо не до кінця зі спинки, краще це робити по діагоналі — виглядає акуратніше. Рибу солимо, перчимо, теж робимо з картоплею.
На деко, змащене маслом, кладемо картоплю, зверху посипаємо частиною цибулі, трохи цибулі вставляємо в розрізи на рибі. Рибу кладемо на овочі, ставимо деко в духовку на середній вогонь і запікаємо хвилин 50-60. Подаємо відразу ж після виймання.
До речі, деякі люблять таку запечену рибу саме після того, як страва охолоне.
Запечена з рисом і лимоном
Іноді домочадці не люблять рибу в смаженому, ні у вареному вигляді. Тоді запропонуйте їм рецепт запеченої скумбрії під рисом. Можна збагатити цей рецепт і піджаркою з овочами, буде ще цікавіше.
Отже, приготуємо:
- очищену від шкіри і кісток скумбрію — 500-600 грамів;
- склянку рису;
- масло вершкове і рослинне — відповідно п’ять і пару ст. ложок;
- половинку лимона;
- по одній великій морквині і цибулині;
- спеції, сіль і перець за смаком.
Далі робимо так:
- На сковороду, змащену рослинним маслом, викласти шматочки риби, посолити і поперчити. Дати постояти хвилин тридцять, щоб промариновались.
- Тим часом в солоній воді відварюємо рис майже до готового стану.
- На олії обсмажуємо подрібнену цибулю з морквою.
- Поверх риби кладемо пережарку.
- Далі викладаємо рис.
- Зверху кладемо шматочки масла — вони не дадуть рісу стати сухим. Не шкодуйте масла, чим більше його буде, тим смачніша страва. Рис маслом не зіпсувати!
- Накривши фольгою, відправимо сковороду в духовку. При малому нагріванні, приблизно на 160 градусах, тримаємо хвилин сорок, потім вогонь включаємо, даємо ще трохи часу дійти і дістаємо. Гарнируем порції нарізаними скибочками лимона.
Скумбрія шматочками
Дуже просте, але цікаве блюдо. Спробуйте! Цікавим воно стає за рахунок соусу.
Для нього приготуємо:
- гірчицю магазинну — 2 ч. ложки;
- хрону — 2 ч. ложки;
- майонез — 3 ч. ложки.
Все перемішати. Шматочками нарізати випатрану скумбрію. Кожен шматочок посолити і обваляти в соусі. Скласти в застланную форму фольгою і відправити в нагріту духовку. Готується рибка півгодини при 180 градусах, після цього її можна гарнірувати відвареною картоплею або картопляним пюре.
Фарширована риба у фользі або рукаві
Блюдо завжди виходить смачним, соковитим, а готувати його просто і швидко. Можна брати продукти на око, все одно вийде.
Потрібно риба, багато моркви, сушена зелень трохи часнику і трохи майонезу.
Рибу підготувати, наколоти в кількох місцях і викласти у фольгу або пакет для запікання. Полити сумішшю з майонезу, сухих спецій і зелені, часнику і меленого перцю. Довільно вздовж спинок риби покласти крупно нарізану моркву (не жалійте її, вона буде в готовому вигляді дуже смачною). Все це помістити в нагріту духовку і пекти півгодини. Якщо потрібно більш рум’яну рибку, зніміть верх фольги або проколіть пакет незадовго до готовності. На гарнір подається рис.
Під сирною скоринкою
Рецепт простий, але страва виглядає красиво і нарядно.
Для нього готуємо:
- пару скумбрій;
- головку цибулі;
- одну велику моркву;
- один болгарський перець;
- три ложки тертого сиру;
- рослинна олія для підмазування дека;
- спеції і сіль за смаком.
Далі робимо так:
- На деко покласти фольгу, змастити олією і викласти філе скумбрії.
- Посолити і поперчити.
- Посипати улюбленими спеціями для риби.
- Поверх філе викласти дрібно нарізані овочі (моркву натерти на крупній тертці).
- Завершальний штрих — посипаємо тертим сиром і запікаємо в духовці, поки не утворює красива корочка сиру. Подаємо із зеленню.
Рецепт в банку
Дуже незвично можна приготувати рибу, використовуючи банку. Можна взяти і горщики, але через брак їх у хід йде банку.
Скумбрія в банку вийде соковитою, смачною, навіть дієтичної.
Треба взяти пару скумбрій, порізати шматками. Одну велику моркву нарізати невеликими півкільцями, або натерти крупно на тертці. Цибулину теж подрібнити. В чисту банку по черзі складати шари риби, потім цибулі, потім моркви. Так, чергуючи, підсолювати і трохи перчити. Покласти пару листочків лаврушки, горошки перцю. Зверху можна хлюпнути пару ложок рослинного масла, а можна і без нього — скумбрія сама по собі жирна. Все накрити фольгою і поставити в холодну духовку. Нагріти поступово, тримати при температурі 180 градусів приблизно півгодини або трохи більше. Вийняти і акуратно дістати рибу з овочами з банки. На гарнір подається рис, картопля.