Любите страви з картоплі, але не завжди вони виходять смачними? Давайте розберемося, як приготувати картопляне пюре правильно, і які інгредієнти для цього знадобляться.
Як приготувати класичний картопляне пюре
Це самий простий і швидкий рецепт без зайвих добавок. Приготоване за нього страва ідеально поєднується з м’ясом і підливою.
Необхідні продукти:
- 0,2 літра молока;
- близько 50 грам масла вершкового;
- кілограм картоплі.
Процес приготування:
- Картоплю треба почистити і якщо бульби занадто великі, то розрізати на половинки. Занадто сильно подрібнювати коренеплоди не варто, інакше страва вийде не таким смачним.
- Викладіть нарізку в каструлю, залийте водою і відразу ж додайте трохи солі. Тримайте на вогні приблизно 20 хвилин після того, як почався процес кипіння — картопля повинен стати м’яким. Перевірити це можна, просто проткнувши його виделкою.
- Після цього видаляємо зайву воду і розминаємо вміст каструлі товкачиком. Потім вливаємо заздалегідь розтоплене масло разом з молоком. Ця суміш обов’язково повинна бути гарячою. Ретельно все вимішуємо (можна навіть трохи збити міксером), приправляємо спеціями на свій смак.
Пюре з картоплі в мультиварці
Необхідні продукти:
- стакан молока;
- чверть пачки вершкового масла;
- спеції на свій смак;
- півтора кілограма картоплі.
Процес приготування:
- Всі бульби очищаємо від шкірки, ретельно промиваємо, перетворюємо на кубики середньої величини і відправляємо в чашу.
- Тепер її вміст заливаємо водою так, щоб рідина приблизно на сантиметр покривала картоплю. Відразу ж підсолюємо і за смаком додаємо ще трохи лаврового листа і часнику.
- Увімкніть прилад у режим «Суп» і встановіть час роботи на 20 хвилин.
- Воду, що залишилася після приготування злийте і розімніть картоплю будь-яким зручним способом. Робити це потрібно в іншій ємності — чаша мультиварки не призначена для таких маніпуляцій.
- Прогріваємо молоко, але не доводимо до кипіння, топимо масло і всі ці інгредієнти вливаємо до картоплі. Добре вимішуємо до однорідного стану.
Картопляне пюре з яйцем і молоком
Необхідні продукти:
- 0,15 літра молока;
- близько кілограма картоплі;
- одне яйце;
- приправи на свій смак;
- шматочок масла вагою 30 грам.
Процес приготування:
- Підготовлену картоплю викладаємо в каструлю, заливаємо водою, кладемо сіль і інші приправи за смаком, варимо до м’якості.
- Прибираємо рідину, що залишилася, тримаємо пару хвилин на теплій плиті, щоб картопля підсушився, з’єднайте з маслом і перетворюємо в однорідну масу за допомогою товкачика або міксера.
- Заливаємо тепле молоко, при цьому продовжуючи перемішувати або збивати, а потім вбиваємо яйце.
Зверніть увагу, що картоплю до цього моменту повинен трохи охолонути, а яйце краще заздалегідь дістати з холодильника. Холодний білок, опущений в дуже гарячу картопляну масу, може згорнутися.
Святковий варіант в духовці
Необхідні продукти:
- чверть пачки вершкового масла;
- кілограм картоплі;
- спеції на свій смак;
- три ложки сметани.
Процес приготування:
- Для початку звичайним способом відварюємо картоплю до готовності, не забувши підсолити воду.
- Розминаємо її до однорідної консистенції, з’єднайте з маслом і сметаною.
- Всі перекладаємо у форму для випікання і тримаємо в духовці буквально 15 хвилин при 190 градусах, поки у страви не утворюється красива золотиста скоринка.
Як смачно приготувати пюре без молока
Зазвичай готується картопляне пюре з молоком, але що робити, якщо його раптом не виявилося під рукою? Не варто засмучуватися, адже можна зробити не менш смачне блюдо і без нього.
Необхідні продукти:
- близько кілограма картоплі;
- масло вершкове – 100 грам;
- спеції за смаком.
Процес приготування:
- Очищаємо бульби, добре вимиваємо їх, подрібнюємо кубиками приблизно однакового розміру і відправляємо в каструлю.
- Заповнюємо її водою так, щоб рідина трохи покривала картопляні кубики. Додаємо сіль та інші спеції, можна покласти і лавровий лист.
- Готуємо коренеплоди після закипання приблизно 20 хвилин — картопля повинна стати м’якою.
- Зливаємо воду, але не всю. Так як готуємо без молока, необхідно залишити трохи рідини, інакше пюре буде сухим.
- Викладаємо масло і все переминаем.
Зібравшись готувати картопляне пюре, відповідально підійдіть до вибору самих коренеплодів. Окремі сорти дуже погано розварюються і пюре з них не виходить ніжним.
Рецепт приготування з сиром
Необхідні продукти:
- 0,15 кг твердого сиру;
- кілограм картоплі;
- приправи на свій смак;
- половина склянки молока або вершків.
Процес приготування:
- Очищаємо картоплю, нарізаємо, заливаємо водою і доводимо до готовності протягом 20 хвилин на плиті, не забувши додати спеції.
- Зливаємо рідину, що залишилася, розминаємо будь-яким зручним способом, з’єднуємо з гарячим молоком і сиром, натертим на крупній тертці. Вимішуємо пюре до однорідного стану.
З молоком і маслом
Необхідні продукти:
- півтора кілограма картоплі;
- приправи за смаком;
- 100 грам вершкового масла;
- близько склянки молока.
Процес приготування:
- Готуємо картоплю для варіння: очищаємо, промиваємо та нарізаємо на шматки середнього розміру.
- Відправляємо отримані шматочки в підходящу ємність, повністю покриваємо їх водою (навіть трохи з запасом), додаємо сіль і інші приправи на свій смак.
- Готуємо близько 25 хвилин, щоб бульби стали м’якими. Потім видаляємо зайву рідину.
- Добре прогріваємо молоко і змішуємо з маслом, щоб воно розтопилося. Цю суміш вливаємо до вже підготовленої картоплі. Перемішуємо до однорідності і подаємо.
Пюре з картоплі з смаженою цибулею
Таке пюре не тільки стане відмінним гарніром, але ще його можна використовувати як начинку для різної випічки.
Необхідні продукти:
- дві цибулини;
- будь-які спеції;
- приблизно кілограм картоплі;
- молоко – близько склянки.
Обсмажувати цибулю допустимо як на рослинному, так і на вершковому маслі.
Процес приготування:
- Як завжди, спочатку підготуйте картоплю і помістіть її в каструлю з водою (рідина повинна повністю покрити вміст). Готуйте до м’якості, а потім злийте відвар, що залишився.
- Поки йде процес варіння, подрібніть цибулю кубиками і обсмажте на олії до красивого кольору.
- Вже готовий і розм’якшений картопля змішайте з попередньо нагрітим молоком і цибулею, добре вимішайте, щоб у страві не залишилося грудок.
Варіант приготування міксером
Коли готують цю страву, користуються товкачем або віночком, але можна змішати пюре міксером — воно виходить більш однорідною і повітряним.
Необхідні продукти:
- стакан молока;
- спеції за бажанням;
- приблизно 100 грам вершкового масла;
- півтора кілограма картоплі.
Процес приготування:
- Очищаємо картоплю від шкірки, ретельно промиваємо, щоб не було бруду. Занадто великі бульби нарізаємо на частини, які викладаємо в ємність для варіння і заливаємо водою. На цьому етапі можна всипати сіль і покласти лавровий лист.
- Тримаємо картоплю на плиті, поки він не стане м’яким, після чого видаляємо рідину, що залишилася.
- Добре прогріваємо молоко, але не доводимо до кипіння і вливаємо в ємність і за допомогою міксера збиваємо масу, щоб вона стала більш легкої, повітряної і зовсім без грудок.
Залишилося додати тільки масло. Його можна покласти шматочками або попередньо розтопити.
Перемішуємо наше ніжне пюре і подаємо до столу з будь-яким м’ясом і салатом.
Картопляне пюре – блюдо, яке ніколи не втрачає актуальності. Воно ідеально поєднується з будь-яким м’ясом і овочами, стає ще смачніше, якщо додати до нього підливу або соус.