Як приготувати смачне картопляне пюре

Любите страви з картоплі, але не завжди вони виходять смачними? Давайте розберемося, як приготувати картопляне пюре правильно, і які інгредієнти для цього знадобляться.

Як приготувати класичний картопляне пюре

Це самий простий і швидкий рецепт без зайвих добавок. Приготоване за нього страва ідеально поєднується з м’ясом і підливою.

Необхідні продукти:

  • 0,2 літра молока;
  • близько 50 грам масла вершкового;
  • кілограм картоплі.

Процес приготування:

  • Картоплю треба почистити і якщо бульби занадто великі, то розрізати на половинки. Занадто сильно подрібнювати коренеплоди не варто, інакше страва вийде не таким смачним.
  • Викладіть нарізку в каструлю, залийте водою і відразу ж додайте трохи солі. Тримайте на вогні приблизно 20 хвилин після того, як почався процес кипіння — картопля повинен стати м’яким. Перевірити це можна, просто проткнувши його виделкою.
  • Після цього видаляємо зайву воду і розминаємо вміст каструлі товкачиком. Потім вливаємо заздалегідь розтоплене масло разом з молоком. Ця суміш обов’язково повинна бути гарячою. Ретельно все вимішуємо (можна навіть трохи збити міксером), приправляємо спеціями на свій смак.

Пюре з картоплі в мультиварці

Необхідні продукти:

  • стакан молока;
  • чверть пачки вершкового масла;
  • спеції на свій смак;
  • півтора кілограма картоплі.

Процес приготування:

  • Всі бульби очищаємо від шкірки, ретельно промиваємо, перетворюємо на кубики середньої величини і відправляємо в чашу.
  • Тепер її вміст заливаємо водою так, щоб рідина приблизно на сантиметр покривала картоплю. Відразу ж підсолюємо і за смаком додаємо ще трохи лаврового листа і часнику.
  • Увімкніть прилад у режим «Суп» і встановіть час роботи на 20 хвилин.
  • Воду, що залишилася після приготування злийте і розімніть картоплю будь-яким зручним способом. Робити це потрібно в іншій ємності — чаша мультиварки не призначена для таких маніпуляцій.
  • Прогріваємо молоко, але не доводимо до кипіння, топимо масло і всі ці інгредієнти вливаємо до картоплі. Добре вимішуємо до однорідного стану.
Дивіться також:  Пиріг з капустою та грибами – 9 рецептів приготування

Картопляне пюре з яйцем і молоком

Необхідні продукти:

  • 0,15 літра молока;
  • близько кілограма картоплі;
  • одне яйце;
  • приправи на свій смак;
  • шматочок масла вагою 30 грам.

Процес приготування:

  • Підготовлену картоплю викладаємо в каструлю, заливаємо водою, кладемо сіль і інші приправи за смаком, варимо до м’якості.
  • Прибираємо рідину, що залишилася, тримаємо пару хвилин на теплій плиті, щоб картопля підсушився, з’єднайте з маслом і перетворюємо в однорідну масу за допомогою товкачика або міксера.
  • Заливаємо тепле молоко, при цьому продовжуючи перемішувати або збивати, а потім вбиваємо яйце.

Зверніть увагу, що картоплю до цього моменту повинен трохи охолонути, а яйце краще заздалегідь дістати з холодильника. Холодний білок, опущений в дуже гарячу картопляну масу, може згорнутися.

Святковий варіант в духовці

Необхідні продукти:

  • чверть пачки вершкового масла;
  • кілограм картоплі;
  • спеції на свій смак;
  • три ложки сметани.

Процес приготування:

  • Для початку звичайним способом відварюємо картоплю до готовності, не забувши підсолити воду.
  • Розминаємо її до однорідної консистенції, з’єднайте з маслом і сметаною.
  • Всі перекладаємо у форму для випікання і тримаємо в духовці буквально 15 хвилин при 190 градусах, поки у страви не утворюється красива золотиста скоринка.

Як смачно приготувати пюре без молока

Зазвичай готується картопляне пюре з молоком, але що робити, якщо його раптом не виявилося під рукою? Не варто засмучуватися, адже можна зробити не менш смачне блюдо і без нього.

Необхідні продукти:

  • близько кілограма картоплі;
  • масло вершкове – 100 грам;
  • спеції за смаком.

Процес приготування:

  • Очищаємо бульби, добре вимиваємо їх, подрібнюємо кубиками приблизно однакового розміру і відправляємо в каструлю.
  • Заповнюємо її водою так, щоб рідина трохи покривала картопляні кубики. Додаємо сіль та інші спеції, можна покласти і лавровий лист.
  • Готуємо коренеплоди після закипання приблизно 20 хвилин — картопля повинна стати м’якою.
  • Зливаємо воду, але не всю. Так як готуємо без молока, необхідно залишити трохи рідини, інакше пюре буде сухим.
  • Викладаємо масло і все переминаем.
Дивіться також:  Рисова каша в мультиварці – 6 рецептів на молоці та воді

Зібравшись готувати картопляне пюре, відповідально підійдіть до вибору самих коренеплодів. Окремі сорти дуже погано розварюються і пюре з них не виходить ніжним.

Рецепт приготування з сиром

Необхідні продукти:

  • 0,15 кг твердого сиру;
  • кілограм картоплі;
  • приправи на свій смак;
  • половина склянки молока або вершків.

Процес приготування:

  • Очищаємо картоплю, нарізаємо, заливаємо водою і доводимо до готовності протягом 20 хвилин на плиті, не забувши додати спеції.
  • Зливаємо рідину, що залишилася, розминаємо будь-яким зручним способом, з’єднуємо з гарячим молоком і сиром, натертим на крупній тертці. Вимішуємо пюре до однорідного стану.

З молоком і маслом

Необхідні продукти:

  • півтора кілограма картоплі;
  • приправи за смаком;
  • 100 грам вершкового масла;
  • близько склянки молока.

Процес приготування:

  • Готуємо картоплю для варіння: очищаємо, промиваємо та нарізаємо на шматки середнього розміру.
  • Відправляємо отримані шматочки в підходящу ємність, повністю покриваємо їх водою (навіть трохи з запасом), додаємо сіль і інші приправи на свій смак.
  • Готуємо близько 25 хвилин, щоб бульби стали м’якими. Потім видаляємо зайву рідину.
  • Добре прогріваємо молоко і змішуємо з маслом, щоб воно розтопилося. Цю суміш вливаємо до вже підготовленої картоплі. Перемішуємо до однорідності і подаємо.

Пюре з картоплі з смаженою цибулею

Таке пюре не тільки стане відмінним гарніром, але ще його можна використовувати як начинку для різної випічки.

Необхідні продукти:

  • дві цибулини;
  • будь-які спеції;
  • приблизно кілограм картоплі;
  • молоко – близько склянки.

Обсмажувати цибулю допустимо як на рослинному, так і на вершковому маслі.

Процес приготування:

  • Як завжди, спочатку підготуйте картоплю і помістіть її в каструлю з водою (рідина повинна повністю покрити вміст). Готуйте до м’якості, а потім злийте відвар, що залишився.
  • Поки йде процес варіння, подрібніть цибулю кубиками і обсмажте на олії до красивого кольору.
  • Вже готовий і розм’якшений картопля змішайте з попередньо нагрітим молоком і цибулею, добре вимішайте, щоб у страві не залишилося грудок.
Дивіться також:  Пхали з шпинату по-грузинськи – 3 покрокових рецепта приготування

Варіант приготування міксером

Коли готують цю страву, користуються товкачем або віночком, але можна змішати пюре міксером — воно виходить більш однорідною і повітряним.

Необхідні продукти:

  • стакан молока;
  • спеції за бажанням;
  • приблизно 100 грам вершкового масла;
  • півтора кілограма картоплі.

Процес приготування:

  • Очищаємо картоплю від шкірки, ретельно промиваємо, щоб не було бруду. Занадто великі бульби нарізаємо на частини, які викладаємо в ємність для варіння і заливаємо водою. На цьому етапі можна всипати сіль і покласти лавровий лист.
  • Тримаємо картоплю на плиті, поки він не стане м’яким, після чого видаляємо рідину, що залишилася.
  • Добре прогріваємо молоко, але не доводимо до кипіння і вливаємо в ємність і за допомогою міксера збиваємо масу, щоб вона стала більш легкої, повітряної і зовсім без грудок.

Залишилося додати тільки масло. Його можна покласти шматочками або попередньо розтопити.

Перемішуємо наше ніжне пюре і подаємо до столу з будь-яким м’ясом і салатом.

Картопляне пюре – блюдо, яке ніколи не втрачає актуальності. Воно ідеально поєднується з будь-яким м’ясом і овочами, стає ще смачніше, якщо додати до нього підливу або соус.

Прокрутка до верху