Багато хто з вас, швидше за все, не раз готували картопляні деруни. У кого-то вони виходять, у кого-то немає, але якщо знати всю правильну технологію приготування і деякі секрети, то вони просто не можуть не вийти. Далі ви дізнаєтеся ці секрети приготування смачних дерунів з картоплі, їх коротку історію і самі цікаві варіації цього смачного страви.
Класика білоруської кухні
Дерунам трохи менше 200 років, а виникли вони в рецептурних книгах білоруських господинь під впливом німецької кухні. Цікаве назву «Деруни» пішло з староруської мови і походить від слова «дерти» (терти). Подавали їх зазвичай на сніданок, а за традицією, перед цим з’їдали шматочок житнього хліба.
У різних країнах традиційне блюдо Білорусі має різні назви: в Ізраїлі та європейської діаспорі вони мають назву латкес, в Литві вони більше відомі як картопляні млинці, а в Польщі – оладки. В Росії і Україні їм дали по кілька назв. У першій ви можете зустріти теруны, терунцы, какорки, дерики. У другій – тертюхи, деруни, кремзлики.
Традиційний рецепт дерунів
- Картопля – 6 шт.
- Сіль за смаком
- Жир
Картопля підготувати (очистити, помити, натерти), потім посолити. Якщо картопля сильно водянистий, то потрібно трохи віджати сік, а далі смажити на чавунній сковорідці невеликими коржами з двох боків до золотистої скоринки.
За таку немаленьку історію свого життя, деруни піддавалися різним кулінарних експериментів. Домогосподарки намагалися урізноманітнити це страви з допомогою додавання самих різних інгредієнтів. А також іноді змінювали спосіб приготування.
Варіанти приготування
Часто жінки можуть використовувати не тільки сирий картопля, але і відвареної (деруни роблять з товченої картоплі). А також виділяють дві різних картопляних маси: клинкованную – фарш робиться сухою, без зайвого соку, і таркованную – маса волога, зі всіма соками, які виділяє картоплю. Зазвичай використовують останній спосіб приготування, але іноді їх поєднують для придбання нових смакових відтінків.
Зараз найчастіше використовують видозмінене приготування (покроковий рецепт картопляних драніков):
- Картопля – 700 гр
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 2 ст. л.
- Соняшникова олія
- Спеції – сіль, перець
Поради та секрети
- Використовувати тільки сіль і перець, щоб не порушити класичний смак.
- Готуються вони швидко, але при бажанні їх можна ще згасити. Для цього слід додати у сковорідку трохи води, накрити кришкою і залишити на вогні кілька хвилин.
- Додавання лука додає дерунам пишноти і перешкоджає потемніння картоплі.
- У сучасному світі частіше використовують не тертку, а комбайн – це швидше і простіше.
- Опустити картоплю в миску з холодною водою на 10 хвилин, злити воду, загорнути в рушник і добре віджати – це запобігає її потемніння.
- Часник додасть дерунам пікантного і гоструватого смаку.
- Приготовлені деруни краще всього поєднуються зі сметаною, шкварками, м’ясом, грибами, сиром, овочами, зеленню.
- • Подавати їх краще відразу, інакше холодними вони втрачають свій головний смак, а якщо їх розігріти, то все одно не стають такими, як тільки зі сковороди.
Тепер ви знаєте як їх їли, як і коли готували, дізналися нові рецепти. А невеликі секрети та поради допоможуть вам зробити ваші деруни ідеальними, яких завжди мало, і гості будуть просити добавку. Тому запасайтеся картоплею, терпінням і натхненням для нових кулінарних рецептів.