Як приготувати смачні деруни з картоплі

Багато хто з вас, швидше за все, не раз готували картопляні деруни. У кого-то вони виходять, у кого-то немає, але якщо знати всю правильну технологію приготування і деякі секрети, то вони просто не можуть не вийти. Далі ви дізнаєтеся ці секрети приготування смачних дерунів з картоплі, їх коротку історію і самі цікаві варіації цього смачного страви.

Класика білоруської кухні

Дерунам трохи менше 200 років, а виникли вони в рецептурних книгах білоруських господинь під впливом німецької кухні. Цікаве назву «Деруни» пішло з староруської мови і походить від слова «дерти» (терти). Подавали їх зазвичай на сніданок, а за традицією, перед цим з’їдали шматочок житнього хліба.
У різних країнах традиційне блюдо Білорусі має різні назви: в Ізраїлі та європейської діаспорі вони мають назву латкес, в Литві вони більше відомі як картопляні млинці, а в Польщі – оладки. В Росії і Україні їм дали по кілька назв. У першій ви можете зустріти теруны, терунцы, какорки, дерики. У другій – тертюхи, деруни, кремзлики.

Традиційний рецепт дерунів

  • Картопля – 6 шт.
  • Сіль за смаком
  • Жир

Картопля підготувати (очистити, помити, натерти), потім посолити. Якщо картопля сильно водянистий, то потрібно трохи віджати сік, а далі смажити на чавунній сковорідці невеликими коржами з двох боків до золотистої скоринки.
За таку немаленьку історію свого життя, деруни піддавалися різним кулінарних експериментів. Домогосподарки намагалися урізноманітнити це страви з допомогою додавання самих різних інгредієнтів. А також іноді змінювали спосіб приготування.

Варіанти приготування

Часто жінки можуть використовувати не тільки сирий картопля, але і відвареної (деруни роблять з товченої картоплі). А також виділяють дві різних картопляних маси: клинкованную – фарш робиться сухою, без зайвого соку, і таркованную – маса волога, зі всіма соками, які виділяє картоплю. Зазвичай використовують останній спосіб приготування, але іноді їх поєднують для придбання нових смакових відтінків.

Дивіться також:  Смачно варимо рисову локшину (фунчозу), рецепт з фото

Зараз найчастіше використовують видозмінене приготування (покроковий рецепт картопляних драніков):

  • Картопля – 700 гр
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Соняшникова олія
  • Спеції – сіль, перець
  • Картоплю і цибулю готуємо (чистите, миєте, натираєте).
  • Додати всі інші інгредієнти, крім олії.
  • Перемішати до однорідності.
  • Розігріти олію на сковороді.
  • Обсмажити коржі з двох сторін (приблизно 4 хвилини).
  • Поради та секрети

    • Використовувати тільки сіль і перець, щоб не порушити класичний смак.
    • Готуються вони швидко, але при бажанні їх можна ще згасити. Для цього слід додати у сковорідку трохи води, накрити кришкою і залишити на вогні кілька хвилин.
    • Додавання лука додає дерунам пишноти і перешкоджає потемніння картоплі.
    • У сучасному світі частіше використовують не тертку, а комбайн – це швидше і простіше.
    • Опустити картоплю в миску з холодною водою на 10 хвилин, злити воду, загорнути в рушник і добре віджати – це запобігає її потемніння.
    • Часник додасть дерунам пікантного і гоструватого смаку.
    • Приготовлені деруни краще всього поєднуються зі сметаною, шкварками, м’ясом, грибами, сиром, овочами, зеленню.
    • • Подавати їх краще відразу, інакше холодними вони втрачають свій головний смак, а якщо їх розігріти, то все одно не стають такими, як тільки зі сковороди.

    Тепер ви знаєте як їх їли, як і коли готували, дізналися нові рецепти. А невеликі секрети та поради допоможуть вам зробити ваші деруни ідеальними, яких завжди мало, і гості будуть просити добавку. Тому запасайтеся картоплею, терпінням і натхненням для нових кулінарних рецептів.

    Прокрутка до верху