До появи хот-догів наші любителі фастфуду купували сосиски в тісті, але ця випічка, приготовлена в домашніх умовах, виходить набагато смачніше і корисніше. Тривалість її приготування буде менше, ніж при випіканні пиріжків, адже не потрібно готувати начинку. У цій статті розказано, як приготувати сосиски в тісті в духовці, мультиварці і на сковороді з різних видів тіста.
Сосиски в листковому тісті, запечені в духовці
Оскільки листкове тісто для сосисок можна приготувати завчасно самостійно, або купити в тому ж магазині, де і самі сосиски, то з приготуванням цієї випічки зможе впоратися навіть школяр.
Щоб нагодувати всю сім’ю смачними сосисками в листковому тісті, знадобляться:
- 500 г листкового дріжджового тіста;
- 10-14 (залежно від розміру) сосисок;
- 1 жовток;
- 30-45 мл молока.
Послідовність випічки:
- Пласт листкового тіста розкачати на припыленной борошном робочої поверхні до товщини 5-7 мм, далі нарізати його смужками по півтора – два сантиметра завтовшки.
- З сосисок акуратно зняти оболонки і обернути кожну смужкою тіста трохи внахлест. Підготовлені сосиски викласти на застелений пергаментом лист для випічки на деякій відстані один від одного.
- Жовток трохи збовтати до однорідності з невеликою кількістю молока. Отриманою сумішшю змастити поверхню заготовок, приділяючи особливу увагу стиках. Це надасть не тільки красиву блискучу кірку, але і не дасть тесту розійтися на стиках.
- Піч сосиски слід при 180 градусах протягом 20-25 хвилин.
В дріжджовому тесті
Дріжджове тісто, приготовлене безопарним способом, можна використовувати не тільки для пиріжків і піци, але і для іншої нескладної випічки такий, як сосиски в тісті. При мінімумі витрат часу і продуктів це дозволить створити смачний перекус в школу або на роботу.
На одну порцію тіста, розраховану на десять сосисок, потрібно взяти:
- 250 мл молока;
- 90 г цукру;
- 30 г свіжих пресованих дріжджів;
- 2 яйця;
- 5 г солі;
- 100 мл соняшникової олії;
- 500 г борошна.
Як спекти:
- У теплому молоці розмішати цукор і дріжджі. У цю суміш влити трохи разболтанное куряче яйце, рослинне мало. Старанно все перемішати, посолити, додати борошно і вимісити м’яке тісто, яке залишить на 40 хвилин для підйому.
- Підійшло тісто, ще раз обім’яти і розділити на десять рівних частин, кожну розкачати в джгут, яким обернути одну сосиску. Кожну із заготовок відправити на деко. Сосиски в тесті можна приготувати з додаванням сиру. Для цього в кожній сосисці попередньо роблять поздовжній надріз і наповнюють великої сирної стружкою, потім сосиску обертають тестом і готують, як зазвичай.
- Залишився яйце збовтати виделкою до однорідності і змастити їх сосиски на деку. Дати заготівлях підійти 20 хвилин, після цього надіслати на 20 хвилин у розігріту духовку при 200 градусах. Випікати до апетитної рум’яної скоринки.
Сосиски в тесті на кефірі
Сосиски в тісті в духовці можна готувати не тільки на основі або дріжджового листкового тіста, смачною виходить така випічка і з використанням бездріжджового тесту на кефірі. Кисломолочний продукт для замішування можна взяти з будь-яким відсотком жирності. В залежності від цього буде потрібно більше або менше муки.
Склад однієї порції сосисок у тісті на кефірі входять:
- 200 мл кефіру;
- 30 г цукру;
- 5 г солі;
- 5 г соди;
- 1 яйце для змащування
- 30 г кунжуту для обсипання;
- 6-8 сосисок;
- 300-320 г пшеничного борошна.
Хід роботи:
- В теплому кефірі розчинити всі кристалики цукру і солі. Потім просіяти через ситечко соду, розмішати і залишити, поки маса не запіниться і збільшиться в розмірі в кілька разів.
- Невеликими порціями просіяти в кефірну суміш борошно і вимісити м’яке, але не липнущее до рук тісто. Дати йому відпочити чверть години і можна приступати до «упаковці» сосисок в тісто.
- Загорнувши кожну сосиску в тісто будь-яким звичним способом, перекласти їх на змащений маслом або вистелене пергаментом деко. Змастити вироби зверху збитим яйцем і посипати кунжутом. Піч від 25 хвилин до півгодини при 190-200 градусах.
З основою із здобного тіста на молоці
Вершкове масло і яйця – це здоба, яка обтяжує тісто, але і разом з тим робить його смачніше. Якщо використовувати перевірені пропорції інгредієнтів, то випічка виходить апетитною і пишною.
Для сосисок в сдобном тесті використовуються:
- 250 мл молока;
- 1 яйце і жовток для змазування;
- 30 г цукру;
- 50 г вершкового масла;
- 11 г сухих дріжджів;
- 3 г солі;
- 500 г пшеничного борошна;
- 12 сосисок.
Порядок замішування тіста і випічки:
- У теплому молоці розвести 5 г цукру і дріжджі. Залишити суміш в теплі не 10-15 хвилин. Яйце розтерти з залишками цукру і сіллю.
- З’єднати яйце з опарою, борошном і м’яким вершковим маслом. Вимісити тісто, яке розділити на дванадцять рівних шматочків.
- Кожен шматочок тіста розкачати в тонкий джгут, який буде довшим сосиски в два рази, обернути їм сосиски по спіралі.
- Ковбасні вироби «упаковані» в тісто розкласти на деко, змастити жовтком і випікати в духовці після п’ятнадцятихвилинної расстойки до рум’яної скоринки.
При випічці сосисок у тісті зверху їх можна посипати насінням кунжуту, маку або кмину.
В мультиварці
Спекти підсмажені сосиски в тісті вийде навіть без духовки, просто скориставшись диво-помічницею мультиварка. Вона підходить для приготування випічки з будь-яких видів тіста, але особливо ніжними виходять вироби з сирного дріжджового тіста.
Для нього потрібно взяти:
- 7 г сухих швидкодіючих дріжджів;
- 200 мл молока;
- 50 г цукру;
- 4 г солі;
- 200 г сиру;
- 500 г борошна;
- 2 жовтка;
- 50 г вершкового масла.
- 7 сосисок.
Як приготувати сосиски в тісті в мультиварці:
- Для тіста 50 мл теплого молока з’єднати з цукром, дріжджами і двома столовими ложками борошна. Залишити опару на чверть години.
- Тим часом у час, що залишився молоко протерти через сито сир. Отриману сирно-молочну масу посолити, з’єднати з жовтками і опарою. Вмішати муку. Тісто зібрати в кому і залишити на столі, прикривши рушником, підходити 1-2 години.
- Коли маса дозріє, обвити нею сосиски і перекласти на дно змащеної маслом чаші мультиварки. Готувати в режимі «Випічка» 20 хвилин, потім перевернути на іншу сторону і піч ще стільки ж, використовуючи ту ж функцію.
Покроковий рецепт приготування на сковороді
Сосиски в тесті на сковороді, звичайно, не саме корисне блюдо, але, незважаючи на калорійність, у цієї випічки багато шанувальників. На сковороді вийде приготувати сосиску, обгорнуту в дріжджове, кефірний бездріжджове і картопляне тісто.
Оскільки рецептури двох перших видів тіста вже були описані, розглянемо варіант випічки на картопляному тесті:
- 900 р картоплі;
- 1 куряче яйце;
- 80 г борошна;
- сіль за смаком;
- 6-8 сосисок;
- 100 мл рослинного масла для обсмажування.
Етапи випічки:
- З картопляних бульб зняти шкірку, вимити і відварити їх у підсоленій воді до м’якості, відцідити воду і розім’яти в пюре.
- Дати картоплі охолонути, додати яйце і борошно. Вимісити м’яке картопляне тісто.
- Кожну сосиску обернути в отриману масу і обсмажити з усіх боків до красивого золотистого кольору. Виймати готові сосиски на паперовий рушник, щоб вбрався зайвий жир.
Як оригінально загорнути сосиску в тісто?
Існує кілька варіантів того, як загорнути сосиску в тісто. Деякі господині створюють їстівні шедеври у вигляді квітів і тварин, використовуючи тісто і сосиски.
Але розглянемо більш практичні способи, які не потребують тривалих маніпуляцій:
- Джгутом. З тесту формується тонкий джгут, який обвивають навколо сосиски, щільно укладаючи витки один до одного.
- Смугами. Тісто розкочують в тонкий пласт, який нарізають смугами від півтора до двох сантиметрів. Ці смуги в невеликий нахлест обмотують навколо сосисок.
- Кіскою. Шматочок тіста розкачують в круглу корж на сантиметр більше довжини сосиски. Сосиску кладуть по центру, вільні краї з косою надрізають смугами шириною 1-2 див. Потім їх складають поперемінно кіскою внапуск.
- Пирогом. Тісто ділять на дві частини і розгортають їх в прямокутники, ширина яких дорівнює довжині сосисок, а довжина – достатня, щоб укласти їх на відстані півтора сантиметра один від одного. На одному пласті розкласти сосиски, накрити другим. Краї заліпити, а самі сосиски розділити, придавивши верхній пласт тіста до нижнього тильною стороною ножа.