Страв японської кухні часто віддають перевагу люди, практикуючі здорове харчування. Традиційні страви Країни Висхідного Сонця не тільки смачні, але і збалансовані, що дозволяє підтримувати в нормі рівень корисних речовин в організмі. В цій рубриці розказано, як приготувати суші самостійно.
Що знадобиться для приготування страви японської кухні
Що приготувати домашні суші, треба обзавестися спеціальними пристосуваннями, а також придбати продукти, які необхідні для створення будь-якого виду цієї страви.
В першу чергу, потрібно правильно вибрати рис. Якщо у розташованому неподалік супермаркеті є відділ товарів для виготовлення японських страв, варто придбати спеціальну крупу для суші-ролів. Якщо такої не знайшлося, підійде і кубанський круглозернистий варіант. Довгі крупинки в такому випадку не годяться, оскільки вони не будуть склеюватися належним чином і «колобок» або рулет розвалиться.
Крім цього потрібен рисовий оцет. Його не тільки додають в основу страви, але використовують при нарізці ролів. Якщо змочити в цій рідині ніж, порізати заготівлю не складе особливої праці, в іншому випадку зварений рис почне прилипати до леза. А ще в рисовому оцті змочують руки при формуванні «колобків» або рулетів, це значно полегшує процес.
Також треба запастися і спеціальної циновкою, якою зручно скручувати роли. Рекомендується затягнути її харчовою плівкою, оскільки добре відмити це пристосування після приготування страви практично неможливо.
У багатьох рецептах суші використовується норі. Це водорості, які спресовують, висушують і продають у формі «листів». Інші інгредієнти підбираються в залежності від того, який вид страви буде приготовано.
На замітку. Багато плутають визначення суші і роли, помилково вважаючи їх одним і тим же блюдом. Насправді перші являють собою грудочки з рисової крупи, всередині або зверху яких поміщені різні інгредієнти. А роли зараховуються до різновиди суші, і зроблені у вигляді маленьких рулетиків.
Як правильно варити рис для суші
Важливо не тільки правильно вибирати, але і варити рис для суші.
Виконувати роботу слід в певному порядку:
- Викласти крупинки в металеве сито і мити в прохолодній воді, поки що витікає рідина не придбає прозорість.
- Засипати зерна у велику посуд з щільними стінками (або чашу мультиварки), залити водою в обсязі, що вдвічі перевищує масу рисової крупи, поставити на плиту і почекати закипання.
- Ухилитися нагрівання до мінімального, закрити ємність кришкою і почекати чверть години. Небажано відкривати посуд і перемішувати крупинки.
- В іншій ємності змішати 30-50 мл рисового оцту, сіль і трохи цукру, а потім прогрівати на конфорці або в мікрохвильовій печі, поки сухі інгредієнти не розчиняться.
- З’єднати гарячий складу з крупою і старанно розмішати.
Увага! Підготовлений для створення суші рис потрібно використовувати відразу ж, як він охолоне. Якщо зберігати його в холодильнику навіть нетривалий час, смак страви зовсім зіпсується.
Приготування оцту для суші
Як говорилося раніше, рисовий оцет обов’язково потрібен, щоб приготувати суші-роли. Але що робити в ситуації, якщо цього продукту немає в наявності? Можна створити аналог одним з наступних способів.
Спосіб 1.
Взяти необхідну кількість бальзамічного оцту, насипати трохи солі і цукрового піску, перемішати.
Спосіб 2.
В білий винний склад всипати за смаком солі і цукру, прогріти масу для розчинення сипучих складових.
Спосіб 3.
Використовувати як основу сливовий фруктовий оцет, який з’єднується з невеликою кількістю меду, цукру і солі.
Спосіб 4.
Взяти сік лимона або лайма і з’єднати з цукром і сіллю. Якщо ці інгредієнти погано розчиняються, припустимо трохи підігріти.
Спосіб 5.
Виготовити соус з виноградного складу, цукру і солі, прогріваючи до того моменту, поки не розтануть крупинки.
Спосіб 6.
З’єднати яблучну кислоту з цукром і сіллю і діяти так само, як і в наведеному вище випадку.
Спосіб 7.
У столовий 3% оцет влити такий же обсяг соєвого соусу, насипати трохи цукру, розмішати і розігріти, поки пісок не розчиниться.
На замітку. Описані склади підійдуть не тільки для суші. Вони використовуються у створенні салатів з фунчозы, якщо додати в них червоний перець та інші гострі спеції.
Найпростіший рецепт для початківців
Господині, які ще жодного разу самостійно не робили суші або роли, і побоюються невдачі, можуть скористатися простим рецептом. У цьому випадку страву представлено у вигляді «колобків», усередині яких буде знаходитися наповнювач.
Для роботи знадобиться:
- 0,22 кг рису;
- мариновані креветки (по 2 на кожну порцію);
- довгий огірок;
- 30 мл рисового оцту;
- потроху цукру і солі.
Як готувати страву:
- Варимо крупу, заправляємо соусом з оцту, цукру і солі.
- Скачуємо невеликий «колобок» з рису, робимо поглиблення посередині, вкладаємо пару креветок.
- Беремо ще трохи вареної крупи, формуємо грудочку, який можна злегка приплюснути.
- Кладемо поверх порції тонкий скибочку огірка і поміщаємо її на плоску тарілку.
- Таким же способом робимо суші з решти продуктів.
Подають таку страву з соєвим соусом, замаринувати шматочки імбиру і васабі. В якості приладів підійдуть як спеціальні палички, так і звичайні вилки.
Класичні суші в домашніх умовах
Важко сказати, який рецепт суші можна назвати класичним. Наведемо найпоширеніший спосіб створення цієї страви, причому порції будуть представлені у вигляді рулетиків.
Потрібні такі складові:
- стакан рисової крупи;
- шматок слабосоленої форелі або сьомги;
- плід авокадо;
- огірок;
- кілька пластів норі;
- 35-40 мл рисового оцту;
- по дрібці цукру і солі.
Як готувати суші-роли самостійно:
- Відварюємо рис, робимо заправку з рисового оцту, з’єднуємо складові.
- Ріжемо тонкими смужками наступні інгредієнти: сьомгу, огірок і м’якоть авокадо.
- Укладаємо на рогожу норі, рівним і досить тонким шаром розподіляємо по ньому рис, залишивши з одного боку аркуша невеликий запас, шириною приблизно 1 см, де не розміщуємо крупу.
- З боку, протилежної тій, де не укладено рис, поміщаємо в ряд смужки сьомги, огірка і авокадо.
- З допомогою циновки скручуємо рулет, обережно притискаючи, щоб він вийшов досить щільним.
- Викладаємо отриману заготовку на дошку для оброблення «швом» вниз, змочуємо ножик в оцті і нарізаємо порції.
На замітку. Можна зробити і навпаки, загорнувши роли так, щоб рисовий шар розташувався не всередині, а зовні, але тут потрібна певна вправність. Залишати запас на листочку норі при цьому не треба.
Готуємо з оселедцем
Сьомга — недешеве задоволення, тому можна замінити її солоним оселедцем. Страва вийде не гірше.
Для роботи знадобляться наступні інгредієнти:
- склянку рису;
- 200 г філе оселедця;
- 120 г плавленого сиру (такий, щоб можна було порізати кубиками);
- кілька ложок рисового оцту;
- за смаком сіль і цукор.
Як робити суші з оселедцем:
- Відварюємо рис, заправляємо сумішшю оцту, цукру і солі.
- Нарізаємо філе оселедця тонкими короткими скибочками, так, щоб вони помістилися поверх порцій.
- Ріжемо кубиками плавлений сир.
- Формуємо з невеликої кількості рису «колобок», закладаємо всередину кубик сиру, а потім робимо заготовку трохи плескатої.
- Викладаємо суші на блюдо, зверху прикрашаємо шматочком оселедця.
- Аналогічним способом формуємо порції з решти продуктів.
Готові суші потрібно ставити на стіл відразу ж, додатково розмістивши на тарілці маринований імбир і «острівці» соусу васабі.
З курячим філе
Оригінальними і досить смачними виходять роли, якщо вони зроблені з курятиною. Тільки брати для цього потрібно філе птиці.
Знадобляться такі продукти:
- 0,22-0,25 кг рису;
- 1 шматок філе;
- 68-80 г м’якого сиру;
- огірок;
- упаковка норі;
- рисовий оцет, цукор і сіль за бажанням.
Як готувати страву:
- Відварюємо рисові зерна, заправляємо масою з оцту, солі і цукру.
- Ріжемо філе тонкими смужками, так само подрібнюємо огірок і сирний шматок. Якщо останній настільки м’який, що нарізати його неможливо, залишиться тільки змастити їм ту частину рису, на яку буде поміщений наповнювач.
- Укладаємо норі на рогожу, змочуємо долоні в рисовому оцті і розподіляємо крупинки по всьому листу, залишивши невеликий запас по краю.
- Викладаємо на крупу підготовлені смужки, згортаємо рулет, а потім нарізаємо.
На замітку. Можна зробити смак цієї страви більш яскравим, якщо додати в начинку трохи корейської моркви.
Як приготувати запечені суші
Коли є час, можна зробити вишукана страва — запечені суші.
Для виконання страви потрібні такі складові:
- стакан рисової крупи;
- шматок слабосоленої сьомги;
- плід авокадо;
- баночка ікри мойви;
- пару ложок плавленого сиру;
- пласти норі;
- соєвий соус за смаком;
- трохи цукрового піску і солі;
- пакетик кунжуту;
- пергамент для запікання.
Як готувати страву:
- Відварюємо крупу, посипаємо цукром, сіллю, розмішуємо.
- Змішуємо ікру мойви з невеликим об’ємом соєвого соусу, туди ж закладаємо м’який плавлений сир.
- Нарізаємо рибне філе і м’якоть авокадо смужками.
- Укладаємо норі на рогожу, розподіляємо рисову крупу, зверху покласти рибу і авокадо, згортаємо рулет і нарізаємо порціями.
- Застеляємо деко пергаментним папером, викладаємо роли, прикрашаємо їх зверху соусом з ікри з сиру, присипаємо кунжутом.
- Ставимо роли в духова шафа не більше ніж на 5 хвилин, а потім вживаємо гарячими.
Керуючись наведеними способами приготування, можна робити суші-роли по-різному. Для наповнювача використовуються всі сорти риби, причому не тільки в солоному, але і копченому або маринованому вигляді. А також допустимо брати морепродукти, будь-яку зелень, різні види сирів, гриби шиітаке, овочі та інше.