Як приготувати тефтелі? 10 рецептів смачних тюфтельок

Невеликі круглі котлети знайомі всім не з чуток. Вони смажаться, запікаються і паряться. Перед тим, як приготувати тефтелі, варто знати, що для страви можна використовувати будь фарш або поєднання додавати не тільки рис, але і капусту, квасолю, гречану крупу.

Існує безліч рецептів приготування, кожен з яких має свої секрети.

Тефтелі з томатною підливою

Різноманітність рецептів в першу чергу стосується приготування соусів і підлив, які можуть бути гострими, солодкими, з кислинкою, з пікантними нотками від східних спецій.

Тефтелі в томатному соусі з ½ кг свино-яловичого фаршу з легкістю можна приготувати, використовуючи наступні продукти:

  • морква – 100 г;
  • цибуля – 150 г;
  • рис – 125 г;
  • паста томатна – 50 мл;
  • борошно – 70 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • цукор – 1 ч. ложка;
  • сіль, спеції (коріандр, перець), лавровий лист – за смаком.

Щоб насолодитися рум’яними тюфтельками з томатною підливою:

  • Рис відварюється і промивається за допомогою проточної води.
  • Морква натирається, а цибулю нарізати кубиками.
  • В окремій ємності фарш солиться, перчится і змішується з морквою, ½ цибулі і рисом.
  • Вологими руками з маси скочуються кульки, обвалюються в борошні і обсмажуються на розігрітому маслі.
  • Після появи рум’яної скоринки між «котлетками» засипається залишилася половина цибулі на кілька хвилин.
  • У 0,5 л води розчиняють паста, борошно, цукор, після чого рідиною заливаються кульки.
  • Вміст сковороди приправляється і солиться.
  • Через ⅔ години гасіння на повільному вогні блюдо знімається з плити і витримується близько 10-15 хвилин.
  • Рада! Люди, які віддають перевагу дієтичну їжу, можуть замінити свинину і яловичину м’ясом птиці: тефтелі з курятини в томатному соусі абсолютно не поступаються за смаковими якостями.

    Рецепт в духовці

    Щоб покуштувати духові тефтелі з підливою, використовуючи при цьому набір продуктів з класичного рецепта, можна скористатися духовою шафою. Це блюдо підійде людям, які дотримуються здорового харчування, при якому виключаються смажені на маслі продукти.

    Тефтелі в духовці готуються наступним чином:

  • Рис відварюється, овочі подрібнюються.
  • З фаршу з рисом і яйцем ліпляться тефтелі і викладаються в каструлю.
  • В окремій ємності у воді розчиняються паста, борошно, цукор, після чого посуд додаються кубики цибулі і морквяна стружка.
  • Кульки заливаються соусом і поміщаються на ⅔ години в духову ящик при температурі 180°.
  • Дивіться також:  Смажені гриби – 11 рецептів приготування

    Їжачки — тефтелі з рисом і підливою

    Своєю назвою тефтелі-їжачки зобов’язані торчащему рісу, схожому на голочки.

    Для виконання страви з ½ кг фаршу по цьому рецепту знадобиться:

    • морква – 100 г;
    • цибуля – 200 г;
    • рис (відварений до напівготовності)– 250 г;
    • томати – 200 г;
    • борошно – 30 г;
    • яйце – 1 шт.;
    • вода – 800 мл;
    • сіль, цукор, спеції (коріандр, перець, хмелі-сунелі) – за смаком.

    В процесі:

  • З фаршу, подрібненої цибулі, вареного рису, яйця, перцю і солі готується суміш для тефтелькою.
  • З суміші скочуються невеликі колобки і поміщаються у каструлю з товстим дном.
  • Друга цибулина і морквяна стружка пережариваются в сковороді, куди потім додаються перетерти в блендері томати, часто заменяющиеся 50 г томатної пасти.
  • Після обжарювання помідорів додається борошно.
  • Через хвилину в соус вливається окріп, і все перемішується, щоб не утворилися борошняні грудочки.
  • Після закипання підлива солиться, перчится, цукрується і приправляється.
  • Соус виливається в каструлю з «їжачками», після чого страва гаситься ⅓ години до готовності.
  • Важливо! При приготуванні цієї страви тефтелі тушкуються в каструлі, оскільки в процесі смаження «голочки» зникнуть.

    Як приготувати в мультиварці?

    Тефтелі з підливою можна приготувати і в мультиварці, скориставшись попереднім рецептом.

    Головна відмінність полягає в етапах приготування:

  • Готується соус в режимі «Смаження» або «Випічка», після чого перелити в окремий посуд.
  • Скочуються кульки з підготовленого фаршу і поміщаються в звільнилася чашу.
  • Тефтелі заливаються підливою і готуються в режимі «Гасіння» близько півгодини.
  • Після звукового сигналу страву можна подавати до столу.
  • Готуємо з додаванням капусти

    Традиційні тефтелі можна урізноманітнити додаванням капусти, підготувавши інгредієнти з базового рецепту і доповнивши 300 г капусти.

    Однак спосіб приготування злегка відрізняється:

  • Лук ріжеться кубиками, моркву треться, а капуста нарізається скибочками.
  • Підготовлені овочі пассеруются на невеликому вогні, після чого перемелюються в блендері або пропускаються через м’ясорубку.
  • Фарш змішують з рисом, перекрученими овочами, яйцем, сіллю і спеціями.
  • З суміші формуються тефтелі, які далі обсмажують з усіх боків.
  • На сковороді суміш з томатів, борошна і води доводиться до кипіння.
  • Потім тефтелі поміщаються в каструлю, заливаються томатним соусом і тушкують близько 25 хвилин.
  • Тефтелі, як у дитячому садку

    При вигляді маленьких котлеток часто згадуються обіди в дитячому саду, коли був самий безтурботний період. Дегустація страви з дитинства допоможе повністю в нього зануритися.

    Дивіться також:  Фарш-бургер – 6 рецептів, як зробити в домашніх умовах

    Для приготування необхідно придбати:

    • фарш – ½ кг;
    • цибуля – 75 г;
    • рис (відварений) – 125 г;
    • томатна паста – 15 мл;
    • сметана – 25 мл;
    • борошно – 30 г;
    • яйце – 1 шт.;
    • вода – 250 мл;
    • сіль, перець – за смаком.

    Для повернення в минуле:

  • Фарш змішують з яйцем, дрібно нарізаною цибулею і відвареним до напівготовності рисом, сіллю і перцем.
  • З цибульно-м’ясної маси скочуються колобки і за бажанням обвалюються в борошні, яка має скріплюючим властивістю.
  • Кульки обсмажуються на соняшниковій олії при відкритій кришці з усіх боків.
  • В цей час в ½ склянки розлучається паста сіль, після чого рідина вливається в сковороду.
  • Через 20 хвилин гасіння у другій половині склянки розлучається сметана борошно.
  • Рідина вливається в тефтелі, які продовжують тушкуватися чверть години до готовності.
  • Оригінальний рецепт з рибного фаршу

    Багато хто вважає, що тефтелі – це виключно м’ясне блюдо, забуваючи при цьому про рибу. У дні нестрогого поста або при дієті рибні кульки стануть знахідкою, щоб урізноманітнити повсякденний раціон.

    З ½ кг філе тріски або хека можна приготувати рибні тефтелі, підготувавши такі інгредієнти:

    • цибуля – 100 г;
    • хліб білий – 70 г;
    • томатна паста – 75 мл;
    • яйце – 1 шт.;
    • масло (ростить.) – 75 мл;
    • сіль, цукор, лимонний сік, спеції, зелень – за смаком.

    Щоб скуштувати оригінальну страву:

  • Рибне філе нарізати шматочками і пропускається через м’ясорубку.
  • Хліб заливається водою, яка зливається після набухання продукту.
  • Цибулю і зелень дрібно нарізати.
  • Фарш змішують з яйцем, віджатим хлібом, сіллю, спеціями, зеленню.
  • З рибної маси формуються невеликі кульки і поміщаються у холодильну камеру.
  • У цей час на сковороді обсмажується цибуля і додається томатна паста, розведена в 120 мл окропу, і сік лимона.
  • Тефтелі поміщаються в соус і тушкують протягом чверті години.
  • Тефтелі в сметанному соусі

    Сметанна підлива являє собою живильне, ситну добавку. І тефтелі з такою підливою завоюють серце будь-якого чоловіка, від природи люблячого щільно і смачно поїсти.

    Для приготування такого шедевра знадобляться:

    • фарш – 400 г;
    • цибуля – 100 г;
    • морква – 100 г;
    • яйце – 1 шт.;
    • вершки (нежирні) – 250 мл;
    • сметана – 300 мл;
    • сіль, спеції – за смаком.
    Дивіться також:  Яловичина тушкована з підливою – 9 смачних рецептів

    При приготуванні слід дотримуватися наступних дій:

  • Очищені овочі подрібнюються, обсмажують і кладуть у посуд для остигання.
  • З фаршу, смешенного з обсмаженими овочами і яйцем, формуються колобки і обсмажуються на чистій, змащеній олією сковороді.
  • З сметани, вершків, солі і спецій готується соус шляхом змішування інгредієнтів.
  • У каструлю виливається сметанний соус і поміщаються тефтелі, після чого все тушкується на слабкому вогні близько півгодини.
  • З додаванням грибів

    Добавка з грибів додасть страві пікантні нотки. При підготовці інгредієнтів досить замінити вершки такою ж кількістю печериць.

    А ось спосіб приготування має ряд відмінностей:

  • Тефтелі скочуються з обсмаженої моркви і яйця, після чого обсмажуються
  • З обсмаженої цибулі, грибів і сметани готується соус.
  • Кульки поміщаються в каструлю, заливаються отриманим соусом і відправляються в духовку з температурою 200° на ¼ години.
  • Тефтелі по-італійськи

    При виконанні рецепти м’ясних кульок в італійській традиції обсмажування виключається, що перетворює блюдо в підходящу їжу для людей, що піклуються про правильне харчування.



    Під рукою повинні знаходитися:

    • фарш – 600 г;
    • ковбаса мортаделла»– 4 скибочки;
    • яйце – 2 шт.;
    • цибуля – 100 г;
    • сир «Пармезан» – 100 г;
    • сухарі панірувальні – 40 г;
    • часник – 1 зубчик;
    • олія (оливкова) – 50 мл;
    • протерті томати – 650 мл;
    • вода – 650 мл;
    • сіль, цукор, спеції (базилік, перець), зелень – за смаком.

    Коли всі продукти на столі:

  • Часник і цибуля подрібнюються і обсмажують на оливковій олії в каструлі з товстим дном.
  • Після того, як цибуля стане прозорим, до вмісту додаються томати, сіль, спеції, а потім вливається вода.
  • Після закипання соус накривається кришкою і нудиться на мінімальному вогні.
  • В окремому посуді перемішати фарш, подрібнені ковбаса і натертий сир, сухарі, яйця, подрібнену зелень, сіль і спеції.
  • З суміші формуються тефтелі, які потім по одній поміщаються в киплячий соус.
  • Через годину гасіння блюдо готове до вживання.
  • Таким чином, тефтелі являють собою блюдо, яке любимо дорослими і дітьми. А універсальність інгредієнтів дає можливість експериментувати, і отримувати страва з різними смаковими нотками.

    Прокрутка до верху