Невеликі круглі котлети знайомі всім не з чуток. Вони смажаться, запікаються і паряться. Перед тим, як приготувати тефтелі, варто знати, що для страви можна використовувати будь фарш або поєднання додавати не тільки рис, але і капусту, квасолю, гречану крупу.
Існує безліч рецептів приготування, кожен з яких має свої секрети.
Тефтелі з томатною підливою
Різноманітність рецептів в першу чергу стосується приготування соусів і підлив, які можуть бути гострими, солодкими, з кислинкою, з пікантними нотками від східних спецій.
Тефтелі в томатному соусі з ½ кг свино-яловичого фаршу з легкістю можна приготувати, використовуючи наступні продукти:
- морква – 100 г;
- цибуля – 150 г;
- рис – 125 г;
- паста томатна – 50 мл;
- борошно – 70 г;
- яйце – 1 шт.;
- цукор – 1 ч. ложка;
- сіль, спеції (коріандр, перець), лавровий лист – за смаком.
Щоб насолодитися рум’яними тюфтельками з томатною підливою:
Рада! Люди, які віддають перевагу дієтичну їжу, можуть замінити свинину і яловичину м’ясом птиці: тефтелі з курятини в томатному соусі абсолютно не поступаються за смаковими якостями.
Рецепт в духовці
Щоб покуштувати духові тефтелі з підливою, використовуючи при цьому набір продуктів з класичного рецепта, можна скористатися духовою шафою. Це блюдо підійде людям, які дотримуються здорового харчування, при якому виключаються смажені на маслі продукти.
Тефтелі в духовці готуються наступним чином:
Їжачки — тефтелі з рисом і підливою
Своєю назвою тефтелі-їжачки зобов’язані торчащему рісу, схожому на голочки.
Для виконання страви з ½ кг фаршу по цьому рецепту знадобиться:
- морква – 100 г;
- цибуля – 200 г;
- рис (відварений до напівготовності)– 250 г;
- томати – 200 г;
- борошно – 30 г;
- яйце – 1 шт.;
- вода – 800 мл;
- сіль, цукор, спеції (коріандр, перець, хмелі-сунелі) – за смаком.
В процесі:
Важливо! При приготуванні цієї страви тефтелі тушкуються в каструлі, оскільки в процесі смаження «голочки» зникнуть.
Як приготувати в мультиварці?
Тефтелі з підливою можна приготувати і в мультиварці, скориставшись попереднім рецептом.
Головна відмінність полягає в етапах приготування:
Готуємо з додаванням капусти
Традиційні тефтелі можна урізноманітнити додаванням капусти, підготувавши інгредієнти з базового рецепту і доповнивши 300 г капусти.
Однак спосіб приготування злегка відрізняється:
Тефтелі, як у дитячому садку
При вигляді маленьких котлеток часто згадуються обіди в дитячому саду, коли був самий безтурботний період. Дегустація страви з дитинства допоможе повністю в нього зануритися.
Для приготування необхідно придбати:
- фарш – ½ кг;
- цибуля – 75 г;
- рис (відварений) – 125 г;
- томатна паста – 15 мл;
- сметана – 25 мл;
- борошно – 30 г;
- яйце – 1 шт.;
- вода – 250 мл;
- сіль, перець – за смаком.
Для повернення в минуле:
Оригінальний рецепт з рибного фаршу
Багато хто вважає, що тефтелі – це виключно м’ясне блюдо, забуваючи при цьому про рибу. У дні нестрогого поста або при дієті рибні кульки стануть знахідкою, щоб урізноманітнити повсякденний раціон.
З ½ кг філе тріски або хека можна приготувати рибні тефтелі, підготувавши такі інгредієнти:
- цибуля – 100 г;
- хліб білий – 70 г;
- томатна паста – 75 мл;
- яйце – 1 шт.;
- масло (ростить.) – 75 мл;
- сіль, цукор, лимонний сік, спеції, зелень – за смаком.
Щоб скуштувати оригінальну страву:
Тефтелі в сметанному соусі
Сметанна підлива являє собою живильне, ситну добавку. І тефтелі з такою підливою завоюють серце будь-якого чоловіка, від природи люблячого щільно і смачно поїсти.
Для приготування такого шедевра знадобляться:
- фарш – 400 г;
- цибуля – 100 г;
- морква – 100 г;
- яйце – 1 шт.;
- вершки (нежирні) – 250 мл;
- сметана – 300 мл;
- сіль, спеції – за смаком.
При приготуванні слід дотримуватися наступних дій:
З додаванням грибів
Добавка з грибів додасть страві пікантні нотки. При підготовці інгредієнтів досить замінити вершки такою ж кількістю печериць.
А ось спосіб приготування має ряд відмінностей:
Тефтелі по-італійськи
При виконанні рецепти м’ясних кульок в італійській традиції обсмажування виключається, що перетворює блюдо в підходящу їжу для людей, що піклуються про правильне харчування.
Під рукою повинні знаходитися:
- фарш – 600 г;
- ковбаса мортаделла»– 4 скибочки;
- яйце – 2 шт.;
- цибуля – 100 г;
- сир «Пармезан» – 100 г;
- сухарі панірувальні – 40 г;
- часник – 1 зубчик;
- олія (оливкова) – 50 мл;
- протерті томати – 650 мл;
- вода – 650 мл;
- сіль, цукор, спеції (базилік, перець), зелень – за смаком.
Коли всі продукти на столі:
Таким чином, тефтелі являють собою блюдо, яке любимо дорослими і дітьми. А універсальність інгредієнтів дає можливість експериментувати, і отримувати страва з різними смаковими нотками.