Торт – це не просто солодкий виріб, а справжній шедевр кулінарного мистецтва. Це і прикраса святкового столу, і відмінний подарунок на будь-яке торжество. Такі десерти можуть бути приготовані на основі бісквітного, листкового, пісочного і навіть вафельного тіста, з різними просоченнями, кремами і видами прикрас. Сьогодні ми розповімо, як приготувати торт на будь-яке торжество або просто з нагоди гарного вечора в сімейному колі.
Як приготувати торт «Наполеон»
Навколо походження торта «Наполеона» ходять справжні легенди, але вперше про нього заговорили ще в 19 столітті. Його випікали у вигляді трикутника, який нагадував капелюх імператора. Сьогодні на дворі 21 століття, але цей торт обожнюють і зараз. Листкове тісто, просочене заварним кремом, є одним з найбільш казкових поєднань. Ми пропонуємо класичний рецепт десерту, правда, в крем трохи додали «родзинки» у вигляді жирних вершків, які додадуть просочення смак пломбіру.
Інгредієнти:
- 650 г борошна;
- 550 г масла вершкового (135 г для крему);
- два яйця (одне для крему);
- 160 мл води;
- ложка оцту (9%);
- 420 мл молока;
- 260 мл вершків;
- стакан звичайного цукру;
- 55 г крохмалю (кукурудзяного);
- дві ложки ванільного цукру.
Спосіб приготування:
- Яйце збовтайте з дрібкою солі і оцтом, влити крижану воду і потримайте яєчну суміш в холоді.
- У борошно покладіть шматочки масла, його можете пропустити через крупну тертку або просто порубати ножем. Швидко перетріть інгредієнти, щоб масло не встигло нагрітися.
- Дістаньте суміш з холодильника і з’єднайте її з борошняною масою. Замішане тісто скачайте в «ковбаску» і розділіть її на рівні частини.
- Кожному шматочку надайте округлу форму, оберніть плівкою і витримайте на холоді дві години.
- Поки основа охолоджується, ви можете зайнятися кремом. Для цього в сотейник влити сире молоко і відправте на плиту.
- В окремій чаші з’єднайте два види цукру з крохмалем і яйцем. Як тільки молоко підігріється, влийте вміст чаші і швидко перемішайте, щоб яйце не згорнулося. Варіть інгредієнти до загустіння, потім зніміть з вогню і змішати з маслом. Заварний крем перелийте в іншу ємність, накрийте плівкою і остудіть при кімнатній температурі.
- Дістаньте тісто і з кожної кульки зробіть тонкий коло. За допомогою звичайної тарілки обріжте краю, щоб вийшли рівні красиві заготовки. Обрізки не викидайте.
- На кожній заготівлі зробіть проколи, і запікайте коржі при 250°С за п’ять хвилин до утворення золотистого кольору. Також з обрізків тесту, які ви залишили, зробіть корж та підсушіть його в духовці. Потім руками просто подрібніть в крихту.
- Як тільки коржі охолонуть, заварний крем збити міксером з вершками і можна приступати до формування десерту.
- Коржі викладіть стопкою, кожен просочити кремом. Поверхню і боки також промажте, а потім посипте торт з усіх боків крихтою. Поставте десерт в холодильник, щоб він добре просочився.
Рецепт смачного печінкового торта
Про те, хто винайшов печінковий торт, ніхто не знає. Подейкують, що такий рецепт був запозичений з української кухні. Але не будемо вдаватися в історію, а просто розповімо, як приготувати ласощі, в якому головним інгредієнтом виступає яловича, свиняча печінка куряча чи.
Вам знадобиться:
- 550 г м’ясної печінки;
- по півсклянки борошна і сметани;
- три часникового зубчики;
- п’ять штук моркви;
- три головки ріпчастої цибулі;
- 280 г майонезу;
- зелень, приправи;
- одне яйце.
Спосіб приготування:
- Подрібніть печінка на м’ясорубці або блендером, змішайте зі сметаною, яйцем і борошном. Масу з’єднайте з сіллю і перцем – у вас повинно замеситься тісто, як для випічки оладок.
- Випікайте печінкові млинці на сковороді.
- Потім пережарьте в олії подрібнені цибулини разом з тертої морквою.
- У майонез додати рубаний часник. Зелень просто дрібно нашаткуйте.
- З печінкових заготовок зберіть торт, кожен млинець змастіть часниковим соусом, потім покладіть овочеву зажарку і посипте зеленню.
- Готовий печінковий торт потримайте ніч у холодильнику.
Бісквітна випічка
Бісквітна випічка є найпопулярнішим десертом. Ніжні повітряні коржі просочують сиропами і використовують будь-які наповнювачі у вигляді ванільного, фруктового, вершкового або сирного крему. Ми пропонуємо вам класичний бісквітний торт з фруктовим кремом, приготований на основі вершкового сиру «Маскарпоне».
Інгредієнти:
- п’ять яєць;
- по 160 г цукру і борошна (плюс 70 г цукру для крему);
- 1 ч. л. порошку для випічки;
- по 375 г вершків (33%) і сиру «Маскарпоне»;
- півтори ч. л. екстракту ванілі;
- фрукти (банан, малина, полуниця).
Спосіб приготування:
- Змішайте яйця з солодким піском і підігрійте інгредієнти на водяній бані. Після того, як цукрові гранули розчинились, знімете складу з плити і на великій швидкості збийте міксером.
- В пишну масу всипте борошно з розпушувачем і акуратно змішайте.
- Форму промаслите, викладіть тісто і запікайте півгодини. Головне, не приоткрывайте дверцята в процесі випічки. Готовність бісквіта ви можете перевірити, натиснувши на нього, якщо він прийняв первісну форму, значить вже готовий.
- Остиглий бісквіт розріжте і просочіть будь-яким сиропом.
- Для крему збийте охолоджені вершки разом з сиром, цукром, ваніллю і будь-якими, на ваш вибір, фруктами або ягодами.
- Промажте коржі кремовою масою і прикрасити десерт свіжими ягодами.
Торт «Мурашник»
У 90-ті роки цей десерт користувався особливою популярністю, але і сьогодні, незважаючи на появу нових вишуканих рецептів, такий торт – частий гість на столі. Випічку краще готувати з вечора, щоб за ніч десерт добре просочився кремом.
Інгредієнти:
- 420 г масла (210 г для крему);
- два яйця;
- 160 мл молока;
- дві ч. л. розпушувача;
- 550 г борошна;
- 370 г вареного згущеного молока.
Спосіб приготування:
- Для тіста з’єднайте яйця, м’яке масло і жирне молоко, введіть борошно і розпушувач. Вимісіть тісто, скачайте в кілька грудочок, кожен закрийте плівкою і поставте в холод на годину.
- Після, борошняні грудочки подрібніть в стружку на тертці і тонким шаром розкладіть на деку, застеливши його кулінарної папером. Запікайте основу 25 хвилин при температурі 180°С.
- Для просочення перемішайте масло зі згущеним молоком до карамельного кольору.
- Готову основу просто розламайте руками на маленькі шматочки і з’єднайте з кремом.
- На плоскому блюді викладіть торт у вигляді імпровізованого мурашника і обсипте його маком або тертим шоколадом. Поставте десерт в холодильник.
Медове ласощі
Двісті років тому за наказом Олександра I був приготований приголомшливий десерт для його дружини. Ім’я кухаря так і залишилося таємницею, але рецепт придуманого ним медовика зберігся до наших днів.
Інгредієнти:
- 3 яйця;
- 640 г білого цукру (320 г для крему);
- 65 г масла;
- 140 мл рідкого меду;
- 550 г борошна;
- 550 г сметани;
- 1 ч. л. соди.
Спосіб приготування:
- В густу піну збийте яйця з солодким піском і відправте чашу з інгредієнтами на водяну баню, щоб маса збільшилася вдвічі.
- Потім перемішайте її з маслом, медом і ложечкою соди. Знову поверніть на водяну баню і потримайте 15 хвилин. Після місіть тісто разом з борошном.
- Розділіть тісто на кілька частин, кожну розкатати у грудочку, оберніть плівкою і витримайте на холоді півгодини.
- Кожен охолоджений колобок розкачайте в тонкий корж, запікайте основу при 180 градусах за три хвилини.
- Обріжте краю і покришіть залишилися обрізки від коржів.
- Зробіть крем зі сметани й цукру.
- Укладіть коржі стопкою, кожен промажте кремом, готовий десерт обсипте сухарями і залиште на дві години при кімнатній температурі. Потім відправте медовий торт на холод на вісім годин.
Млинцевий торт
Млинці є самим смачним десертом як дітей, так і дорослих. Їх можна подавати окремо зі сметаною, згущеним молоком або варенням, а можна використовувати для приготування цього торта.
Інгредієнти:
- п’ять яєць;
- 240 мл води (45 для крему);
- 170 мл молока;
- 240 г цукру (35 г для тесту);
- склянка борошна;
- 60 мл олії;
- 1 ч. л. ваніліну;
- щіпка лимонної кислоти;
- ложка ягідного сиропу;
- шоколад, банани.
Спосіб приготування:
- Курячі яйця розділити на складові, жовтки підуть в тісто, а білки в крем.
- Збийте жовтки з дрібкою солі і дрібним цукром, влити теплу воду і молоко, введіть борошно і перемішайте тісто.
- Випікайте млинці до рум’яного кольору.
- В кожен млинець покладіть нарізані банани, загорніть їх трубочками і поділіть на три рівні шматочки.
- Тепер потрібно приготувати крем для торта. Для цього в сотейник влийте воду, сироп і всипте підсолоджувач, доведіть сироп до кипіння і зніміть з плити.
- Білки збийте в густу піну з лимонною кислотою і потім з’єднайте їх з гарячим сиропом.
- Заготовки з млинців і бананів викладіть шарами, кожен просочуйте кремом. Готовий десерт посипати шоколадною крихтою.
Частування «Зебра»
Така смачна випічка, як «Зебра» знайома нам ще з дитинства. Для її приготування потрібні найпростіші інгредієнти, а отриманий смак ні в чому не поступається заморським десертів. Використовуючи класичний рецепт можна приготувати пиріг або торт, різниця лише в тому, що для торта знадобитися крем. Ми ж не будемо відходити від традицій і приготуємо апетитний пиріг.
Інгредієнти:
- 240 г масла;
- чотири яйця;
- по 180 г цукру і сметани;
- 380 г борошна;
- дві ложки какао.
Спосіб приготування:
- Яйця розмішати з двома видами цукру, сметаною, дрібкою солі і маслом. У тісто можна додати пекарський порошок або просто гашену оцтом соду. Поступово вводите борошно, перемішайте і почекайте півгодини.
- Потім поділіть основу на дві рівні частини, в одну вмішайте какао.
- Форму промажте маслом, в центр покладіть ложку світлого тіста, зверху – ложку темного, і так розподіліть все тісто. Тут головне не поспішати, щоб тісто не з’їхало і не зіпсувало гарного вигляду готового десерту.
- Випікайте десерт півгодини, температура – 180°С.
Якщо після закінчення цього часу середина пирога все ще сирувата, а його верх вже пропечеться, накрийте його фольгою, зменшіть температуру до 160°С і випікайте до готовності.
Як приготувати шоколадний торт
Готувати шоколадний десерт – одне задоволення, адже всі ми знаємо, як шоколад впливає на наш настрій. Є безліч варіантів приготування шоколадної випічки, але сподіваємося, що запропонований нами рецепт, ви візьмете на замітку.
Інгредієнти:
- по 230 г білого цукру та борошна;
- 190 г олії (40 г для глазурі);
- три ложки какао;
- чотири яйця;
- полпакетика ваніліну;
- 550 мл вершків;
- 180 г солодкої пудри.
Спосіб приготування:
- Першим кроком потрібно приготувати бісквіт для торта. Для цього розділіть яйця на жовтки і білки. Білки збийте в густу піну, жовтки збовтайте з солодким піском. З’єднайте темний і ванільний порошок, борошно і киньте трохи соди. Тепер з’єднайте всі сухі інгредієнти з жовтковою масою і порційно введіть білкову.
- Форму для випічки промаслите, заповніть її тестом і випікайте бісквіт 40 хвилин (температура – 180°С).
- Готову основу остудіть і розріжте вздовж.
- Для крему збийте жирні вершки з солодкої пудрою.
- Для глазурі розплавте на водяній бані шоколад разом з маслом.
- Коржі промажте кремом і полити глазур’ю. Готовий десерт можете прикрасити свіжими ягодами і листочками м’яти.
Простий торт без випічки
Якщо хочеться побалувати себе чимось солоденьким, але часу катастрофічно не вистачає, на допомогу приходять прості рецепти десертів без випічки. Пропонуємо вам один з таких варіантів на основі простого печива і сирного крему.
Інгредієнти:
- 25 шт. квадратного печива;
- 260 г м’якого сиру;
- три ложки солодкого піску;
- півпачки масла;
- шість ложок сметани;
- 110 г в’яленої сливи;
- какао.
Спосіб приготування:
- Змішайте сир зі сметаною, цукром і розтопленим маслом.
- Сухофрукти замочіть у воді, потім подрібніть і змішайте з сирною масою.
- Форму накрийте харчовою плівкою так, щоб захопити борту. Викладіть печива шарами, просочивши кожен приготованим кремом, переверніть форму і зніміть плівку.
- Обмажте десерт зі всіх сторін кремовою масою, посипте какао і дайте йому час добре просочитися.
Дуже смачний торт «Панчо»
«Панчо» – один з найбільш смачних і оригінальних десертів. Від іншої випічки він вирізняється своїм оригінальним зовнішнім виглядом. Розглянемо класичний рецепт його приготування.
Інгредієнти:
- 340 г цукру (140 г для крему);
- шість яєць;
- дві ч. л. пекарського порошку;
- 360 г борошна;
- 480 мл сметани;
- склянка жирних вершків;
- ванілін;
- склянка горіхів;
- 90 г шоколаду;
- 45 р масла.
Спосіб приготування:
- Якщо ви впевнені в тому, що яйця свіжі, то відразу збовтайте їх з підсолоджувачем до щільності. Якщо є сумніви, то окремо збийте жовтки з піском, окремо білки, а потім просто змішайте дві маси.
- В отриманий склад введіть борошно з порошком для випічки, змішайте і отримане тісто поділіть на дві частини.
- В одну половину влийте 40 мл води і какао. Запікайте по черзі коржі при 180°С до готовності
- Сметану змішайте з солодким піском, білки збийте і вмішайте їх в сметанную масу, додайте ванілін.
- Світлий і темний коржі остудіть. Шоколадний розріжте вздовж і покладіть одну половину на плоске блюдо. Промажте її кремом і злегка присипте подрібненими горіхами.
- Половину темного коржа, а також білий корж поріжте на шматки по 2-3 див.
- Кожен бісквітний шматочок опускайте в крем і викладайте на плоский темний корж, не забуваєте посипати «конструкцію» горіхами.
- Як тільки закінчиться бісквіт, зібраний десерт намажте кремом.
- На водяній бані розтопіть шоколад і змішайте його з маслом. Темної глазур’ю полийте торт зверху, щоб у вас вийшли витончені патьоки і відразу обсипте «Панчо» горішками.
Сподіваємося, що наша колекція десертів знайде собі місце у вашому кулінарному збірнику. Кожен рецепт по-своєму унікальний, має свій власний вишуканий смак та особливості приготування. Вибирайте потрібний варіант і сміливо приступайте до створення свого кулінарного шедевра.