Ароматний розсипчастий кекс – ідеальне доповнення до чаю або кави, а зробити такий десерт зможуть самостійно навіть початківці господині. Далі ви знайдете прості і докладні інструкції, як приготувати кекс з апельсином, шоколадом, рідкою начинкою або зовсім в гуртку в мікрохвильовці.
Кекс у духовці силіконових формочках
Склад продуктів: середній апельсин, 0,5 ч. л. розпушувача, половина граненого склянки високосортного борошна, стільки ж цукрового піску, 2 великих яйця.
Сирі яйця виливаються до цукру, після чого інгредієнти збиваються до появи рясної піни.
Борошно разом з пекарським порошком гарненько просіюється і відправляється в суміш з першого кроку. Продукти знову збиваються.
Апельсини чистяться не тільки від шкірки, але і від білих позбавлених смаку плівок на часточках. М’якоть подрібнюється і викладається в тісто.
Отриману масу можна виливати в одну велику або кілька мініатюрних форм з силікону. Заповнюються вони на 3/4, адже випічка в духовій шафі значно збільшиться в розмірі.
Випікаються кекси в духовці до сухої сірники» при 180-190 градусах. На це зазвичай іде близько 20 хвилин.
Простий рецепт в гуртку в мікрохвильовці
Склад продуктів: 40 г вершкового масла, яйце відбірне, 4 великі ложки борошна вищого сорту і стільки ж цукру-піску, 3 великі ложки какао та молока, 30 г темного шоколаду.
Як приготувати дуже смачний кекс в мікрохвильовці, розглянемо далі.
Спочатку в окремій мисці з’єднуються всі заявлені в рецепті сипучі компоненти.
У суміш вводиться сире велике яйце.
Далі сюди ж вливається нехолодну молоко і розтоплене масло.
Продукти вимішуються до однорідності і в результаті виходить в’язке рідкувате тісто. Зверху в нього дрібно треться шоколадна плитка.
Після чергового перемішування маса викладається в кухоль. Потрібно вибрати посуд, яка підходить для використання в мікрохвильовій печі. Досить заповнити ємність тестом лише наполовину.
Готується кекс в гуртку всього 2-3 хвилини при максимальній потужності пристрою. При необхідності рекомендований час можна продовжити ще на пару хвилин.
Шоколадні кекси
Склад продуктів: половина пачки жирного масла, 1 ч. л. пекарського порошку і стільки ж меленої кави, 2 ст. л. фільтрованої води і в два рази менше какао, 110 г високосортного борошна, 2 великих яйця, 80-90 г темного шоколаду, 60 г цукру-піску.
Кава заварюється вказаним у рецепті кількістю води. У підсумку вийде несолодкий концентрований напій, який потрібно процідити і остудити.
Сирі яйця з піском збиваються до тих пір, поки не розчиняться всі солодкі крупинки.
Сюди виливається підготовлений кави і викладається розм’якшене масло.
До продуктів просіюється борошно з пекарським порошком і какао. Тісто добре перемішується лопаткою.
Залишається вмішати нарізаний дрібними шматочками темний шоколад.
Маса розкладається по формочках.
Запікаються шоколадні кекси 17-20 хвилин на середньому рівні при 180-190 градусах в заздалегідь розігрітій духовій шафі.
На молоці
Склад продуктів: по граненому склянці цукру-піску і жирного молока, половина склянки рафінованої олії, 2 великих яйця, ½ ч. л. соди, 2 гранованих склянки високосортного борошна, щіпка ванільного цукру.
Всі заявлені продукти мають бути кімнатної температури. Спочатку в миску виливаються сирі яйця і висипається відразу весь цукор. Складові збиваються до однорідності.
Сюди ж вливається трохи підігріте молоко, рафінована олія і всипається ванільний цукор. Всі продукти знову перемішуються.
Борошно з’єднується з содою і разом з нею пару раз просіюється. Невеликими порціями сухі компоненти втручаються в основу тесту.
Рідкувате тісто виливаються у високу форму. Потрібно враховувати, що кекс в процесі випікання підніметься приблизно в 2 рази.
Випікається частування при середній температурі до появи рум’яної скоринки. Прикрашається кекс цукровою пудрою.
З тесту на кефірі
Склад продуктів: 2 гранованих склянки борошна, по цілому склянці цукру-піску і кефіру, 1,5 ч. л. пекарського порошку, жменю арахісу, 2 великих яйця, 2/3 склянки олії.
Сирі яйця збиваються з цукром до появи пінки і розчинення всіх солодких крупинок.
Сюди ж вливається нехолодну кефір, масло, додається борошно, просеянная з розпушувачем.
Тісто трохи збивається міксером, після чого всипати подрібнені горіхи. Можна використовувати не тільки арахіс, але і будь-які інші.
Маса викладається в підготовлену форму.
Запікається ласощі в духовці при 190-200 градусах близько 45 хвилин.
В мультиварці
Склад продуктів: 2 великі сирі моркви, упаковка ванільного цукру, повний стакан борошна вищого сорту і стільки ж цукру-піску, 1 ч. л. пекарського порошку, 2 добірних яйця, 160 г жирного масла.
Овочі миють, чистяться і труться максимально дрібно.
М’яке масло розтирається з цукром. Сюди ж виливаються сирі яйця. Суміш збивається міксером, поки не збільшиться в 2 рази.
Після додавання моркви в основу для тіста воно вже акуратно перемішується лопаткою.
До решти продуктів борошно просіюється з ванільним цукром і пекарським порошком. Інгредієнти знову добре вимішуються.
В чашу «розумної каструлі», змащену жиром, викласти тісто.
У режимі, відповідному для випічки, ласощі готується 60-70 хвилин.
Як спекти кекс з родзинками будинку?
Склад продуктів: 230 г високосортного борошна, по 160 г цукру-піску і вершкового масла, 3 великих яйця, 1 ч. л. пекарського порошку і стільки ж ванільного цукру, дрібка солі, 110 г темного родзинок, цедра половини лимона.
Спочатку окропом запарюється родзинки і настоюється.
Масло розм’якшується і збивається міксером. До нього по одному вводяться сирі яйця.
Сюди ж висипаються всі сухі інгредієнти, крім борошна. Міксером суміш збивається до розчинення солодких крупинок.
В отриману повітряну масу дрібно треться цедра і висипається родзинки. Тільки після цього в тісто борошно просіюється.
Густа суміш викласти у форму, застелену пергаментом.
Випікається десерт 70-80 хвилин при середній температурі.
Рецепти для хлібопічки
Склад продуктів: великий апельсин, 330 г пшеничного борошна, 3 великих яйця, половина склянки родзинок, щіпка солі, 12 г пекарського порошку, гранований стакан цукрового піску, 80 г масла вершкового.
З апельсина вичавлюється сік. Рідини повинно вийти 100 мл Якщо соку не вистачило, можна злегка розбавити його кип’яченою водою. Цедра цитрусового треться на самій дрібній тертці.
Родзинки промивається, розпарюється в окропі до м’якості, обсушивается на паперовому рушнику і обвалюється в борошні. Це необхідно для рівномірного розподілу сухофруктів по тесту. В іншому випадку весь ізюм може опинитися на дні.
Сирі яйця добре збиваються з розм’якшеним маслом, піском і сіллю.
Залишилося з’єднати всі підготовлені компоненти, крім родзинок, і висипати до них борошно, просіяне з пекарським порошком. Маса збивається міксером на повільній швидкості до однорідності.
Після цього додаються сухофрукти і тісто вже вимішується лопаткою.
Суміш перекладається в чашу приладу. Змащувати її маслом не потрібно.
У меню пристрої вибирається режим випічки (без замісу). Програма виставляється на 65 хвилин.
Склад продуктів: по 60 г високосортного борошна і цукру, 220 г чорного шоколаду, 2 великих яйця і ще 3 жовтки, щіпка солі, по 110 г цукрової пудри і жирного масла.
Масло з шоколадом, разломанным на шматочки, укладається в кухлик і відправляється на водяну баню. Суміш періодично помішується, поки не стане однорідною і рідкуватий.
В окремий посуд вливаються всі цілі сирі яйця і жовтки. Вони солятся, присипаються цукром і збиваються до піни.
Сюди ж викладається шоколадно-масляна маса, яка вже встигла охолонути.
Залишилося всипати борошно і пудру. Тісто лопаткою вимішується до однорідності і викладається в силіконові форми.
В духовій шафі, розігрітій до 200 градусів, ласощі випікається від 8 до 10 хвилин. При мінімальному часі кекси вийдуть з усіма пов’язаними з шоколадною начинкою. Після 10 хвилин випічка краще тримає форму, а її вміст все ще залишається м’яким і ніжним. Який варіант вибрати, кожен кулінар вирішує для себе сам.
Прикрашаються готові кекси цукровою пудрою або тертим білим шоколадом.
Сирний розсипчастий кекс
Склад продуктів: 75 г жирного масла, по 160 г високосортного борошна і цукрового піску, 130 г розсипчастого сиру, 2 яйця, 0,5 ч. л. розпушувача.
Сир протирають через дрібне сито і перемішується, поки не вийде однорідним.
Масло розтоплюється до розм’якшення, після чого перетирається з цукром. Суміш, що вийшла разом з сиром збивається міксером.
Яйця розбиваються в окремий посуд і добре перемішуються, щоб їх складові з’єдналися. Далі яєчна суміш вливається в масу з другого кроку. Всі продукти розтираються до однорідності. У суміші не повинно залишитися щільних грудочок.
Останній всипається борошно, просеянная з розпушувачем.
Залишилося збити тісто міксером на мінімальній швидкості протягом хвилини.
Випікається ласощі в духовці, розігрітій до середньої температури (160-170 градусів), близько години. Готовий сирний кекс смачно їсти як теплим, так і повністю остившім.