Як приготувати вареники з картоплею – 6 рецептів

Одне з найулюбленіших домашніх страв – це вареники. Принадність такої «ліпнини» полягає ще і в тому, що її можна заморозити в морозилці і в будь-який момент, коли немає часу стояти на кухні, швиденько зварити обід. Як приготувати вареники з картоплею різними способами, розглянемо в цій статті, яка не тільки навчить, як отримати смачну начинку, але і розкриє таємниці замісу гарного тесту.

Ідеальне тісто для вареників з картоплею

Існує чимало варіантів підготовки основи. Наведемо найбільш популярні.

Нам знадобиться:

  • 2 яйця;
  • 4 ст. л. рослинного масла;
  • 200 мл теплої води;
  • 4,5 склянки борошна;
  • 1 ч. л. солі.

Деякі господині воду замінюють молоком.

  • Змішуємо в глибокій посуді яйця, сіль, воду і масло. Починаємо поступово додавати просіяне борошно, поки тісто для вареників не стане еластичним.
  • Складаємо його в пакет і пластикову тару і відправляємо в холодильник приблизно на півгодини. Готовність можна перевірити, тицьнувши в колобок пальцем. Вм’ятина повинна повільно опустити.

Кулінари люблять заварний варіант основи.

Для цього беремо ті ж інгредієнти і виконуємо наступні дії:

  • Ставимо воду з сіллю і маслом на вогонь в невеликому посуді.
  • Коли вона закипить, засипаємо 1 склянку борошна і ретельно перемішуємо. Відставляємо і даємо охолонути.
  • Потім додаємо яйця, з’єднуємо всі складові і підсипаємо борошно, якої в цьому випадку може знадобитися трохи менше.
  • В целофані кладемо в холодне місце.

Ще один спосіб – це використання дріжджового безопарного тіста. Тільки муки туди слід покласти побільше, щоб було зручно розкачувати тісто і ліпити вареники. До основних складових потрібно додати 10 г дріжджів.

Класичний рецепт

Найпоширеніший спосіб приготування начинки, передбачає використання таких складових:

  • 500 г картоплі;
  • сіль;
  • яйце;
  • ½ Склянки молока;
  • 50 г вершкового масла.

Алгоритм дій:

  • Картопля промиваємо і знімаємо шкірку.
  • Нарізавши коренеплоди, складаємо їх в каструльку, заливаємо холодною водою і ставимо варитися. Не ріжте картопля дрібними шматками – така начинка буде водянистою.
  • Коли картопля буде готова, зливаємо рідину і розминаємо товкачиком.
  • Розбиваємо в пюре яйце і наливаємо підсолене молоко. Ще раз все перемішуємо і залишаємо остигати.
Дивіться також:  Тісто для вареників з полуницею – 6 рецептів

Готове тісто розкачуємо і починаємо ліпити вареники.

Доповнюємо рецептуру цибулею

У класичному варіанті цибулину нарізали півкільцями, обсмажували з дрібним шматочками сала на сковороді і додавали в готові вареники з картоплею замість вершкового масла. Але так як багато хто не люблять шкварки, то дрібно нарізаний цибулю пассеруется з додаванням соняшникової олії, а потім просто змішується з картопляної толченкой.

Врахуйте, що в цьому способі не слід класти вершкове масло в варену картоплю. Зате пюре можна присмачити запашним перцем.

Ліниві вареники з картоплею

Цей рецепт сподобається тим, хто не любить витрачати час на ліпку.

Інгредієнти:

  • 100 г борошна;
  • 300 г картоплі;
  • яйце;
  • цибулина;
  • 30 г вершкового масла;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • сіль;
  • 2 зубчики часнику;
  • трохи кропу (можна в сухому вигляді).

Готувати будемо так:

  • Починаємо з картоплі, який так само, як і раніше, необхідно почистити і зварити.
  • З готового овоча злити воду, потовкти його разом з вершковим маслом і дати трохи охолонути, щоб сире яйце не зварилося після додавання в пюре. Пробуємо на сіль – якщо не вистачає, підсипаємо.
  • Видавлюємо в пюре часник, насипаємо кріп, скидаємо засмажену цибулю і починаємо додавати борошно. Маса повинна вийти липкою.
  • Розкачуємо з невеликої частини готової маси «ковбаску» і для зручності рясно посипаємо її борошном.
  • Нарізаємо заготівлю і формуємо ліниві вареники з картоплею, які будуть нагадувати увазі звичайні галушки.

Варіант для тих, хто постить

У тому момент, коли не можна використовувати при готуванні продукти тваринного виробництва, може стати в нагоді цей рецепт.

По-перше, тісто буде теж пісним. Для нього візьмемо:

  • 250 мл води;
  • 500 г борошна;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • сіль.
Дивіться також:  Тісто для вареників з картоплею – 7 рецептів

Для того, щоб в процесі термічної обробки тісто не разварилось, суворо дотримуйтесь рекомендацій.

  • Розчиніть сіль у воді, додаючи борошно, замісіть круте тісто.
  • Для набухання клейковини залиште на 10 хвилин і додайте рослинне масло.
  • Вимішуйте складу, поки воно повністю не вбереться, і маса не почне прилипати до долонь.
  • Цю трохи липку заготівлю залишаємо відпочивати, прикривши серветкою.

По-друге, змінимо склад начинки:

  • 500 г картоплі;
  • 200 г кислої капусти;
  • 2 цибулини;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • запашний перець і сіль.

Поки вариться картопля для начинки пісних вареників, окремо на сковороді пасеруємо цибулю, додаємо дрібно нарубану кислу капусту і тушкуємо продукти під кришкою до повної готовності. Змішуємо їх з пюре і приправляємо перцем.

Готуємо з сирим картоплею

Якщо не хочете витрачати час на відварювання картоплі, розминання та очікування охолодження начинки, то наведений нижче рецепт вам точно сподобається.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг картоплі;
  • 0,2 кг цибулі;
  • приправи;
  • сіль;
  • перець.

Є два варіанти приготування. Перший, коли сиру картоплю подрібнюють за допомогою терки, віджимають сік і змішують отриману овочеву стружку з рубаним цибулею, сіллю і приправами.

Запам’ятайте, після додавання солі в сиру картоплю, овоч почне давати сік. Тому краще використовувати таку начинку відразу.

Другий спосіб найбільш поширений. Овочі нарізують дрібними кубиками і приправляють. Можна додати до них шматочок м’якого вершкового масла або нарубленное свіже сало.

З додаванням грибів

Ця начинка прекрасно підходить для любителів «лісових мешканців». Такі вареники можна приготувати про запас і зберігати в морозилці.

Підготуйте:

  • 350 г будь-яких грибів (в нашому випадку будуть печериці);
  • 700 г картоплі;
  • 30 р масла (вершкового або соняшникової);
  • сіль і приправи.

В цьому випадку все теж дуже просто:

  • Для початку готуємо пюре.
  • Окремо на сковороді пасеруємо цибулю з додаванням олії, а потім додаємо дрібно порізані шампіньйони.
  • Не закриваючи кришкою, обсмажуємо продукти близько 5 – 6 хвилин.
  • Змішуємо начинку, додавши сіль і необхідні приправи.
Дивіться також:  Тісто для вареників з сиром

Коли все охолоне, можна починати ліпити напівфабрикат з картоплею та грибами.

Як правильно варити

Головне, не тільки смачно приготувати начинку і красиво наліпити заготовки, але і варити вареники з картоплею так, щоб вони не розвалилися. Є правила, яких краще дотримуватися, якщо не хочете ловити в каструлі окремо тісто і пластівці овочевого пюре.

Отже, якщо ви використовуєте звичайну каструлю, то:

  • кількість рідини повинні бути достатнім, щоб виробів не було тісно;
  • скидайте вареники тільки в киплячу та підсолену воду;
  • зменшіть нагрів до середнього, коли вони спливуть на поверхню.

Якщо використовуєте пароварку, то обов’язково змащуйте поверхню піддону маслом і не укладайте вареники поруч.

Готуючи в мультиварці, можна скинути напівфабрикати в киплячу воду і готувати в режимі «Гасіння», іноді відкриваючи кришку, щоб перешкодити.

Користуючись мікрохвильовкою, налийте півтарілки води, викладіть вироби і чекайте, поки рідина закипить, включивши прилад на повну потужність. Потім знижуйте температуру і залишайте вареники ще на 7 хвилин.

Цікаво, що в мікрохвильовій печі часто готують таку страву, замінюючи воду вершками або сметаною.

Коли начинка використовується вже повністю в готовому варіанті, то після спливання вареників на поверхню буде достатньо 3 – 4 хвилин, після закінчення яких можна виймати вироби шумівкою. Однак для сирого картоплі час доведеться збільшити приблизно на 5 хвилин.

Прокрутка до верху