Одне з найулюбленіших домашніх страв – це вареники. Принадність такої «ліпнини» полягає ще і в тому, що її можна заморозити в морозилці і в будь-який момент, коли немає часу стояти на кухні, швиденько зварити обід. Як приготувати вареники з картоплею різними способами, розглянемо в цій статті, яка не тільки навчить, як отримати смачну начинку, але і розкриє таємниці замісу гарного тесту.
Ідеальне тісто для вареників з картоплею
Існує чимало варіантів підготовки основи. Наведемо найбільш популярні.
Нам знадобиться:
- 2 яйця;
- 4 ст. л. рослинного масла;
- 200 мл теплої води;
- 4,5 склянки борошна;
- 1 ч. л. солі.
Деякі господині воду замінюють молоком.
- Змішуємо в глибокій посуді яйця, сіль, воду і масло. Починаємо поступово додавати просіяне борошно, поки тісто для вареників не стане еластичним.
- Складаємо його в пакет і пластикову тару і відправляємо в холодильник приблизно на півгодини. Готовність можна перевірити, тицьнувши в колобок пальцем. Вм’ятина повинна повільно опустити.
Кулінари люблять заварний варіант основи.
Для цього беремо ті ж інгредієнти і виконуємо наступні дії:
- Ставимо воду з сіллю і маслом на вогонь в невеликому посуді.
- Коли вона закипить, засипаємо 1 склянку борошна і ретельно перемішуємо. Відставляємо і даємо охолонути.
- Потім додаємо яйця, з’єднуємо всі складові і підсипаємо борошно, якої в цьому випадку може знадобитися трохи менше.
- В целофані кладемо в холодне місце.
Ще один спосіб – це використання дріжджового безопарного тіста. Тільки муки туди слід покласти побільше, щоб було зручно розкачувати тісто і ліпити вареники. До основних складових потрібно додати 10 г дріжджів.
Класичний рецепт
Найпоширеніший спосіб приготування начинки, передбачає використання таких складових:
- 500 г картоплі;
- сіль;
- яйце;
- ½ Склянки молока;
- 50 г вершкового масла.
Алгоритм дій:
- Картопля промиваємо і знімаємо шкірку.
- Нарізавши коренеплоди, складаємо їх в каструльку, заливаємо холодною водою і ставимо варитися. Не ріжте картопля дрібними шматками – така начинка буде водянистою.
- Коли картопля буде готова, зливаємо рідину і розминаємо товкачиком.
- Розбиваємо в пюре яйце і наливаємо підсолене молоко. Ще раз все перемішуємо і залишаємо остигати.
Готове тісто розкачуємо і починаємо ліпити вареники.
Доповнюємо рецептуру цибулею
У класичному варіанті цибулину нарізали півкільцями, обсмажували з дрібним шматочками сала на сковороді і додавали в готові вареники з картоплею замість вершкового масла. Але так як багато хто не люблять шкварки, то дрібно нарізаний цибулю пассеруется з додаванням соняшникової олії, а потім просто змішується з картопляної толченкой.
Врахуйте, що в цьому способі не слід класти вершкове масло в варену картоплю. Зате пюре можна присмачити запашним перцем.
Ліниві вареники з картоплею
Цей рецепт сподобається тим, хто не любить витрачати час на ліпку.
Інгредієнти:
- 100 г борошна;
- 300 г картоплі;
- яйце;
- цибулина;
- 30 г вершкового масла;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- сіль;
- 2 зубчики часнику;
- трохи кропу (можна в сухому вигляді).
Готувати будемо так:
- Починаємо з картоплі, який так само, як і раніше, необхідно почистити і зварити.
- З готового овоча злити воду, потовкти його разом з вершковим маслом і дати трохи охолонути, щоб сире яйце не зварилося після додавання в пюре. Пробуємо на сіль – якщо не вистачає, підсипаємо.
- Видавлюємо в пюре часник, насипаємо кріп, скидаємо засмажену цибулю і починаємо додавати борошно. Маса повинна вийти липкою.
- Розкачуємо з невеликої частини готової маси «ковбаску» і для зручності рясно посипаємо її борошном.
- Нарізаємо заготівлю і формуємо ліниві вареники з картоплею, які будуть нагадувати увазі звичайні галушки.
Варіант для тих, хто постить
У тому момент, коли не можна використовувати при готуванні продукти тваринного виробництва, може стати в нагоді цей рецепт.
По-перше, тісто буде теж пісним. Для нього візьмемо:
- 250 мл води;
- 500 г борошна;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- сіль.
Для того, щоб в процесі термічної обробки тісто не разварилось, суворо дотримуйтесь рекомендацій.
- Розчиніть сіль у воді, додаючи борошно, замісіть круте тісто.
- Для набухання клейковини залиште на 10 хвилин і додайте рослинне масло.
- Вимішуйте складу, поки воно повністю не вбереться, і маса не почне прилипати до долонь.
- Цю трохи липку заготівлю залишаємо відпочивати, прикривши серветкою.
По-друге, змінимо склад начинки:
- 500 г картоплі;
- 200 г кислої капусти;
- 2 цибулини;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- запашний перець і сіль.
Поки вариться картопля для начинки пісних вареників, окремо на сковороді пасеруємо цибулю, додаємо дрібно нарубану кислу капусту і тушкуємо продукти під кришкою до повної готовності. Змішуємо їх з пюре і приправляємо перцем.
Готуємо з сирим картоплею
Якщо не хочете витрачати час на відварювання картоплі, розминання та очікування охолодження начинки, то наведений нижче рецепт вам точно сподобається.
Інгредієнти:
- 0,5 кг картоплі;
- 0,2 кг цибулі;
- приправи;
- сіль;
- перець.
Є два варіанти приготування. Перший, коли сиру картоплю подрібнюють за допомогою терки, віджимають сік і змішують отриману овочеву стружку з рубаним цибулею, сіллю і приправами.
Запам’ятайте, після додавання солі в сиру картоплю, овоч почне давати сік. Тому краще використовувати таку начинку відразу.
Другий спосіб найбільш поширений. Овочі нарізують дрібними кубиками і приправляють. Можна додати до них шматочок м’якого вершкового масла або нарубленное свіже сало.
З додаванням грибів
Ця начинка прекрасно підходить для любителів «лісових мешканців». Такі вареники можна приготувати про запас і зберігати в морозилці.
Підготуйте:
- 350 г будь-яких грибів (в нашому випадку будуть печериці);
- 700 г картоплі;
- 30 р масла (вершкового або соняшникової);
- сіль і приправи.
В цьому випадку все теж дуже просто:
- Для початку готуємо пюре.
- Окремо на сковороді пасеруємо цибулю з додаванням олії, а потім додаємо дрібно порізані шампіньйони.
- Не закриваючи кришкою, обсмажуємо продукти близько 5 – 6 хвилин.
- Змішуємо начинку, додавши сіль і необхідні приправи.
Коли все охолоне, можна починати ліпити напівфабрикат з картоплею та грибами.
Як правильно варити
Головне, не тільки смачно приготувати начинку і красиво наліпити заготовки, але і варити вареники з картоплею так, щоб вони не розвалилися. Є правила, яких краще дотримуватися, якщо не хочете ловити в каструлі окремо тісто і пластівці овочевого пюре.
Отже, якщо ви використовуєте звичайну каструлю, то:
- кількість рідини повинні бути достатнім, щоб виробів не було тісно;
- скидайте вареники тільки в киплячу та підсолену воду;
- зменшіть нагрів до середнього, коли вони спливуть на поверхню.
Якщо використовуєте пароварку, то обов’язково змащуйте поверхню піддону маслом і не укладайте вареники поруч.
Готуючи в мультиварці, можна скинути напівфабрикати в киплячу воду і готувати в режимі «Гасіння», іноді відкриваючи кришку, щоб перешкодити.
Користуючись мікрохвильовкою, налийте півтарілки води, викладіть вироби і чекайте, поки рідина закипить, включивши прилад на повну потужність. Потім знижуйте температуру і залишайте вареники ще на 7 хвилин.
Цікаво, що в мікрохвильовій печі часто готують таку страву, замінюючи воду вершками або сметаною.
Коли начинка використовується вже повністю в готовому варіанті, то після спливання вареників на поверхню буде достатньо 3 – 4 хвилин, після закінчення яких можна виймати вироби шумівкою. Однак для сирого картоплі час доведеться збільшити приблизно на 5 хвилин.