Це блюдо прийнято готувати на сніданок, адже воно робиться дуже швидко. Сьогодні ми вам розповімо, як приготувати яєчню і запропонуємо кілька варіантів доповнень. Вони допоможуть поліпшити смак вашого сніданку.
Класичний рецепт яєчні на сковороді
Для приготування цієї страви потрібно використовувати сковороду з товстим дном.
Інгредієнти:
сода – 1 ст. ложка;
сіль – за смаком;
курячі яйця – 2 штуки;
вершкове масло – 1 ст. ложка.
Приготування:
Заздалегідь дістаньте яйця з холодильника, щоб вони придбали кімнатну температуру.
Промийте обидва яйця. Розведіть в теплій воді трохи соди і занурте в неї яйця.
Промиті яйця дуже дбайливо розбийте в глибоку ємність, щоб не пошкодити жовток.
Поставте на газ сковорідку (середній вогонь) і покладіть на неї шматочок масла.
Коли масло стане рідким, візьміть силіконову пензлик і розмажте нею вершкове масло. Щоб воно рівномірно покрила дно сковорідки.
Викладайте на сковороду яйця.
Накрийте її кришкою і смажте яйця 3 хвилини.
Якщо є можливість, трохи підігрійте тарілку для яєць.
Готові яйця присоліть, і викладайте дерев’яною лопаткою на тарілку. Подавайте яєчню разом з хлібом.
Ситна і смачна яєчня з ковбасою
Інгредієнти:
ковбаса – 4 шматочка;
яйця (курячі) – 2 штуки;
петрушка – декілька гілочок;
топлене масло;
сіль і овочева приправа – за смаком.
Приготування:
Наріжте кружальцями ковбасу, їх висота повинна бути близько 0,3-0,5 див.
Яйця промийте і розбийте їх на тарілку.
Покладіть на сковорідку кусочок масла і розтопіть його.
Коли сковорода добре нагріється – викладайте ковбасу. Обсмажте її на одній стороні близько хвилини, потім переверніть і відразу викладіть в сковороду яйця.
Накрийте посуд кришкою. Через 3-4 хвилини яйця і ковбаса будуть готові. Викладайте на тарілку.
Промийте петрушку і прикрасьте яєчню.
З помідорами та цибулею
Інгредієнти:
цибуля – 1 головка;
помідор – 2 штуки;
яйця – 4 штуки;
рослинне масло – для смаження;
сіль і приправи – за смаком.
Приготування:
З цибулі необхідно зняти шкірку. Потім наріжте його кільцями.
Помідори наріжте тонкими часточками.
Розігрійте сковороду з рослинним маслом і викладіть в неї овочі. Смажте їх пару хвилин.
Яйця розбийте в тарілку або в будь-яку глибоку ємність, перегляньте, щоб там не було шкаралупи. Якщо пошкодиться жовток, нічого страшного.
Додайте яйця до овочів і все змішайте. Додайте трохи солі і приправ.
Тепер візьміть дерев’яну або силіконову лопатку і постійно заважайте яєчню, щоб вона рівномірно присмажився і не підгоріла. Це займе близько 5 хвилин.
Готову страву викладайте на тарілки і насолоджуйтеся сніданком.
З додаванням бекону
У цьому рецепті не використовується масло, тому що жир з бекону.
На розпечену сковороду викладіть смужки сирого бекону.
Обсмажте бекон близько 3-5 хвилин з одного боку.
Переверніть на іншу сторону і додайте до нього лук. Закрийте кришку і смажте ще кілька хвилин.
Акуратно розбийте яйця в миску. Потім викладіть їх до бекону.
Трохи притрусіть яйця сіллю і закрийте кришку. Смажте до готовності.
Яєчня з беконом готова! Притрусіть перед подачею зеленню.
З сиром
Інгредієнти:
яйця – 2 штуки;
масло – для смаження;
сир твердих сортів – 0,1 кг;
сіль і приправи – за смаком.
Приготування:
Сир твердих сортів подрібніть на дрібній тертці.
Нагрійте сковороду і змастіть її маслом.
На дуже гарячу сковороду викладайте в один шар 2/3 всього сиру. Смажте сирний коржик близько хвилини.
Розбиті яйця викладайте прямо на сир.
Посоліть яйця. Тільки їх, адже сир і так солоний.
Смажте яйця близько 3 хвилин, до готовності.
Викладайте їх на тарілку, присипте нашу яєчню приправами і сиром.
Смажимо яєчню в болгарському перці
Інгредієнти:
великий болгарський перець – 1 штука;
сіль і спеції – за смаком;
рослинне масло – для смаження;
яйця – 2 штуки;
сир (твердий) – 50 грам;
зелень – для прикраси.
Приготування:
Сир натріть на дрібній тертці.
Перець промийте і витягніть з нього насіння.
Відріжте зверху (там, де був хвостик) 2 кільця. Їх висота повинна бути близько сантиметра.
Розігрійте на сковороді олію. Викладіть в неї 2 скибочки перцю.
Розбийте в кожен кружечок по яйцю. Посоліть яйця і притрусіть їх сиром.
Готову яєчню викладайте на тарілку, зверху посипте свіжою зеленню.
Готуємо для дітей з перепелиних яєць
Це дуже корисний продукт, тому намагайтеся його готувати для своїх дітей якомога частіше. Врахуйте, що перепелині яйця значно менше курячих, тому для сніданку їх знадобиться більше.
Інгредієнти:
перепелині яйця – 6 штук;
помідор – 1 штука;
листя салату – 6 листочків;
оливкова олія – для змащування сковорідки;
сіль – за смаком.
Приготування:
Помідори промийте і тонко наріжте півкільцями. Крім них ви можете використовувати і інші доповнення, щоб блюдо вийшло максимально яскравим і діти захотіли його якнайшвидше з’їсти.
Змастіть сковороду рослинною олією і гарненько її прогрійте.
Обсмажте помідори.
Тепер на розпечену сковорідку викладайте яйця і трохи їх присолите
Тепер накрийте їх кришкою і виставте мінімальний газ.
Смажте перепелині яйця около10 хвилин.
Готову страву викладайте на листя салату і кличте дітей до столу.
Нам потрібен вчорашній хліб і відріжте від нього 1 скибочка, товщина повинна бути близько сантиметра.
Візьміть фігурну форму для печива і зробіть нею отвір в середині хліба. Якщо формочки у вас немає, склянкою виріжте дірку або ножем.
Ковбасу наріжте кільцями.
Розігрійте сковороду, потім рівномірно промажте її рослинним маслом.
Викладіть хліб і обсмажте до золотистої скоринки з обох сторін.
Візьміть яйце і акуратно розбийте його над хлібом, щоб весь вміст було в отворі. Якщо боїтеся пошкодити жовток, то краще спочатку розбийте яйце в окрему тарілку.
Візьміть сіль і присолите нею яйце.
Притрусіть яєчню шматочками сосиски.
Накрийте хліб кришкою і смажте до готовності яйця.
Яєчня в хлібі готова! Викладайте її на тарілку і насолоджуйтеся сніданком.
Як приготувати в мультиварці?
Інгредієнти:
яйця – 2 штуки;
помідор – 1 штука;
сіль і зелень – за смаком;
рослинне масло – для змазування чаші печі.
Приготування:
Помідор потрібно промити, потім наріжте півкільцями.
Яйця акуратно розбийте (з допомогою ножа) у невелику мисочку.
Змастіть чашу мультиварки маслом. Робити це потрібно обережно, щоб не пошкодити покриття.
Закрийте каструлю і виставте режим «Смаження» на 9 хвилин.
Через 3 хвилини відкрийте кришку і покладіть в нього помідори.
Через 2 хвилини додати в чашу яйця і трохи їх присолите.
Після закінчення програми – страва готова.
Викладайте яєчню на тарілку, перед вживанням притрусивши зеленню.
Простий рецепт для духовки
Інгредієнти:
яйця – 4 штуки;
бекон – 2 скибочки;
свіжа зелень (петрушка і кмин) – за смаком;
вершкове масло – 1 чайна ложка;
сіль – за смаком;
часник – 2 зубчики;
сир твердих сортів – 0,1 кг.
Приготування:
Відразу поставте духовку на 180 градусів, щоб до початку готування вона встигла нагрітися.
Всі розбийте яйця в одну глибоку ємність.
Бекон наріжте на середнє квадратики.
Розжаримо суху сковороду і смажте на ній бекон. Достатньо буде 2-3 хвилини на невеликому вогні.
Зелень потрібно промити і дрібно нарубати.
Часник очистіть від шкірки і натріть на дрібній тертці або дрібно наріжте ножем.
Сир твердих сортів натріть на дрібній або на середній тертці.
Приготуйте невелику форму для запікання і промажте її шматочком масла.
Налити на деко яйця, робіть це повільно, щоб не пошкодити жовток.
Посоліть яйця.
Присипте їх часником.
Візьміть смажений бекон і притрусіть їм 4 яйця.
Надсилайте деко в духовку на 10 хвилин. Час готування залежить від потужності вашого приладу.
Готову яєчню викладайте на тарілки.
Притрусіть блюдо зверху сиром і зеленню.
Як приготувати в мікрохвильовій печі?
Інгредієнти:
яйця – 2 штуки;
сіль і перець – за смаком;
вершкове масло – для змазування тарілки.
Приготування:
Приготуйте спеціальну тарілку для мікрохвильової печі і трохи змастіть її вершковим маслом.
Розбийте в підготовлену ємність обидва яйця.
Тепер проколіть виделкою всі жовтки. В процесі вони можуть вибухнути в мікрохвильовці.
Присипте яйця меленим перцем і сіллю.
Накрийте миску з яйцями кришкою і відправляйте її в мікрохвильовку. Кришка тут обов’язкова, так як жовтки можуть разбрызгаться і забруднити вашу побутову техніку.
Закрийте мікрохвильовку і виставте потужність – 700 Вт.