Як приготувати зайця – 7 рецептів в домашніх умовах

Принести зайця в якості трофея з вдалого полювання, хоч і справа підвладне тільки досвідченим майстрам, але далеко не головне на шляху перетворення м’яса дикого звіра під смачне домашнє ласощі. Як приготувати зайця так, щоб одночасно зберегти насичений смак дикого звіра і прибрати його характерний аромат? У цій справі важливі не лише рецепти, а й попередня підготовка продукту до термічної обробки.

Підготовка м’яса до приготування

Незважаючи на отнесенность м’яса до дієтичним і делікатесних продуктів, воно характеризується великою кількістю жил і плівок.

Щоб її пом’якшити, зробивши більш соковитим і ніжним, виконуємо наступні кроки з підготовки:

  • Непотрошеную тушку за задню лапку вивішуємо на гак. Внизу ставимо тазик для стікання крові.
  • Вилучаємо внутрішні органи, розрізавши груди і живіт. Роблячи надріз, намагаємося не зачепити жовчний міхур.
  • Перед зняттям шкури відрубуємо кінцівки і голову.
  • Ретельно промиваємо від скупчень крові, особливу увагу, приділяючи підреберній, черевної області та зовнішньої частини в місцях видалення лапок, голови.
  • Вимочуємо м’ясо:
  • Спосіб №1. Викладаємо тушку в холодну воду об’ємом в 3 літри з розведеним у ній склянкою столового оцту. Ставимо в холодильник: витримуємо ніч.
  • Спосіб №2. Візьмемо 1,5 літра води, 70 мл столового оцту, сіль, перець, 50 мл оливкової олії, лавровий лист, зелень за бажанням. Доводимо до кипіння і додаємо решту компоненти. Закладаємо зайця і витримуємо 11 годин.
  • Спосіб №3. Буде потрібно 30 мл соку цитрусових, 50 мл оцту, 2 літра холодної води і 1,5 години.
  • Спосіб №4. Беремо 100 г йогурту або кислого молока на кг м’яса, доповнюємо ч. л. оцту і лимонного соку і вимочуємо не менше 1,5 години. В маринад слід також додати по 1/2 ч. л. каррі, куркуми, кардамону.

Добре промите і вимочене м’ясо дикого зайця стане прекрасною основою для приготування безлічі смачних страв.

Важливо! М’ясо зайця, яке буде згодом варитися, маринувати не потрібно. Але вимочити у воді з оцтом його в будь-якому разі необхідно.

Дивіться також:  Скумбрія, запечена в духовці – 10 рецептів смачного приготування

Заєць, тушкований в сметані з часником

Заєць, тушкований в сметані з часником, є чи не найбільш виграшним стравою. Його перевагою, крім смаку, є відсутність дефіцитних або дорогих продуктів.

Блюдо потребуватиме наступного набору інгредієнтів:

  • освежеванная заяча тушка вагою 800 г;
  • сметана (нежирна) – 150 г;
  • цибулина;
  • часник – 7-9 зубчиків;
  • борошно пшеничне – 55 г + обвалювання;
  • петрушка;
  • сіль;
  • червоний перець;
  • 170 мл води;
  • 200 мл молока.

Приготування:

  • М’ясо маринуємо: ідеально за способом №3.
  • Заячину розрізаємо на 6 частин – обсушуємо, потім обвалюємо в борошні, змішаної з перцем і сіллю.
  • Обсмажуємо в невеликій кількості олії.
  • В цей час на сусідній конфорці припускаємо цибульні кільця і половину рубаного часнику.
  • У каструлі з товстим дном з’єднуємо заячину, цибулю і воду з молоком.
  • Тушкуємо до моменту зміни м’яса кольори: світло-коричневого.
  • В цей час вмішуємо сметану, борошно, часник і зелень.
  • Тушкуємо 5 хвилин, стежачи за станом сметани: не допускаючи її згортання.

По готовності страву подаємо не відразу, а лише через деякий час. Воно знадобиться для томління під кришкою. У цьому випадку зайчатина вийде ще більш смачною і соковитою.

Рецепт запікання в духовці по-французьки

Для приготування зайця по-французьки спочатку маринуємо м’ясо згідно способу №4.

Тушку зайця шпигуємо 200 грамів сала і відправляємо в духовку. Для томління зручно використовувати гусятницю.

Важливою умовою приготування зайця в духовці по-французьки є необхідність промазування тушки сметаною. Ідеальним варіантом є неодноразове повертання тушки.

Приблизний час 2 години при 180°С.

До рецептом відмінно підійдуть наступні трави: чебрець і розмарин.

Печеня з зайчатини в мультиварці

Мультиварка значно спрощує процес: без зайвого клопоту ви отримуєте смачна страва без традиційного для м’яса дикого звіра смаку і запаху.

Візьмемо:

  • тушка зайця 3-4 кг;
  • морква;
  • 2 великі цибулини;
  • 6 великих зубків часнику;
  • спеції.

Приготування:

  • Вимочене м’ясо рубаємо: натираємо їх подрібненим часником.
  • Змішуємо м’ясо з цибульними кільцями, спеціями і поставити маринуватися на три години.
  • М’ясо, відокремлюючи від цибулі, викладаємо в чашу мультиварки і обсмажуємо 40 хвилин, використовуючи програму «Смаження».
  • Відокремлений цибулю разом з подрібненою морквою відправляємо в чашу після звукового сигналу: використовуючи колишній режим, тушкуємо зайця з додаванням води або бульйону ще 1,5 години. Не забуваємо кожні 30 хвилин перемішувати вміст чаші.
Дивіться також:  Відбивні з курячого філе — 10 рецептів смачного приготування

Скільки брати води: вона повинна бути на два пальці вище рівня інгредієнтів.

У завершенні насолоджуємося бездоганним стравою.

Як зробити овочеве рагу з зайцем

Ще одне просте, але смачне блюдо у вашу скарбничку:

  • тушка дикого зайця;
  • 3 моркви, томатів і цибулини;
  • кабачок;
  • 5 картоплин.

Починаємо з відварювання вимоченого зайця: недовго трьох хвилин після закипання достатньо. Першу воду зливаємо і закладаємо до зайцю подрібнені овочі і спеції. І… Чекаємо. 3 години томління на повільному вогні і рагу буде готове. Перед подачею знімаємо заяче м’ясо з кістки і відправляємо назад до овочів.

Ніжний паштет з м’яса

Смачно приготувати зайця можна у вигляді паштету. Страва буде мати приємний та ніжний смак.

На 440 г потрухів дикого зайця потрібно:

  • дичина (м’ясо зайця) – 230 г;
  • шпик – 150 г;
  • печінка (свиня) – 300 г;
  • м’якуш пшеничний – 90 г;
  • яйця – 3;
  • цибуля – 110 г;
  • сушені білі гриби – 30 г;
  • сухарі панірувальні – 40 г;
  • вода – 300 мл;
  • горіх мускатний;
  • лавровий лист – 2.

Приготування:

  • Гриби замочуємо на кілька хвилин в окропі.
  • Заячину, використовуємо м’якоть, і рубаємо цибулю на кубики, викладаємо на сковороду разом з грибами. Тушкуємо в 200 мл води. Через півгодини вливаємо ще 100 мл: продовжуємо процес протягом ще 10 хвилин.
  • Приступаємо до подрібнення потрухів і печінки: їх разом з тертим мускатним горіхом, меленим перцем і лаврушкой необхідно додати в сковороду.
  • Знову тушкуємо: 20 хвилин.
  • М’якуш розмочуємо в молоці або воді і прокручуємо. При цьому подрібнюємо тушковані компоненти і окремо порубаний шпик.
  • Викладаємо отриману масу в один шар. Звертаємо у формі рулету і, обернувши фольгою, поміщаємо в просыпанную сухарями форму.
  • Рулет ставимо в духовку і чекаємо появи жиру на поверхні – після чого тушкуємо страву ще 7 хвилин.
Дивіться також:  Паелья з морепродуктів – 8 рецептів приготування

Ніжний паштет з м’ясом дикого зайця готовий.

Дикий заєць-устюжски

Вдалим рішенням для приготування страви з зайця можна назвати ловлення в горщиках. Такий спосіб збереже пікантний аромат зайчатини, зробивши її більш соковитою і приємною.

Крім м’яса дикого зайця чистим вагою 750 г підготуємо:

  • 3 ст. л. масла рослинного;
  • 150 г цибулі;
  • близько 500 г картоплі;
  • 450 г капусти білоголової;
  • 100 г сиру;
  • 350 г сметани;
  • спеції за смаком.

Приготувати зайця в духовці можна наступним чином:

  • Промаринованную заячу тушку розбираємо на кілька частин: від 6 до 8. Трохи підсушуємо і натираємо перцем і сіллю.
  • Викладаємо шматочки для додання красивого рум’янцю в рослинне масло.
  • Отримавши рум’янець, викладаємо м’ясо в горщики: зверху посічену ріпчасту цибулю і тертий сир.
  • Слідом викладаємо порізану капусту і картопляні часточки.
  • Заливаємо в кожен горщик рівну кількість сметани і відправляємо в духовку на 90 хвилин.

Заєць-устюжски – повноцінне блюдо, яке не вимагає додаткового гарніру, тому по готовності його можна відразу подавати.

В маринаді з білого вина і лимона

І на солодке один з оригінальних методів маринування в білому вині і соку лимона.

Візьмемо:

  • біле напівсолодке вино – 500 мл;
  • 1/2 лимона;
  • ч. л. солі;
  • пара горошин запашного перцю і парасольок гвоздики;
  • розмарин;
  • кінза.

Віджимаємо лимонний сік, знімаємо цедру. Змішуємо інгредієнти, попередньо роздавивши перець і гвоздику для отримання максимального смаку і аромату. Маринуємо зайця таким способом не більше 4 годин, щоб не отримати надмірної гіркоти.

Заяче м’ясо, замариноване за такого способу, відмінно підходить для приготування в духовці або на грилі.

Прокрутка до верху