Це хороший варіант для свята. Сьогодні ми розповімо, як приготувати жульєн різними способами. А також, ви дізнаєтеся варіанти соусів для цієї страви.
У горщиках
Компоненти:
- печериці – 0,3 кг;
- сметана – 0,4 кг;
- перець – 2 щіпки;
- неароматное масло – 3 ст. ложки;
- філе (куряче) – 0,3 кг;
- сир твердих сортів – 0,2 кг;
- сіль – 0,5 ч. ложки;
- цибуля ріпка – 2 головки;
- мука в/с – 2 ст. ложки.
Приготування:
- Цибулю очистіть, посеките кубиками.
- Філе промийте і просушіть паперовими рушниками чи серветками.
- Наріжте курку невеликими квадратиками. Їх приблизний розмір – 1,5-2 сантиметри.
- Змастіть сковороду олією і розігрійте її на середньому вогні.
- На розпечену сковороду викладіть філе і цибулю. Обсмажте ці компоненти до рум’яного кольору.
- Печериці промийте, зріжте з них темні частини. Розріжте їх на чотири частини.
- Викладіть гриби до смаженій м’ясу. Вони відразу пустять сік, і весь вміст сковороди буде в ньому тушкуватися.
- В окремий посуд насипте просіяне борошно, обсмажте її до коричневого відтінку.
- Додайте до обсмаженої борошні сметану. Насипте до соусу сіль і перець. Все змішайте.
- Перекладіть соус до грибної маси, змішайте.
- Тепер перекладіть сметанную масу в горщики.
- Сир твердих сортів натріть на великій тертці і присипте їм грибну суміш.
- Розігрійте духовку до 180 градусів. Поставте всередину горщики, кришкою їх закривати не потрібно.
- Через 20 хвилин, жульєн буде готовий.
Запікаємо в хлібному коровай в духовці
Інгредієнти:
- круглий хліб – 1 штука;
- цибуля – 0,3 кг;
- біле вино (сухе) – 80 мл;
- сіль і мелений перець – за смаком;
- куряча грудка – 0,7 кг;
- твердий сир – 0,15 кг;
- сметана – 4 ст. ложки;
- гриби – 0,6 кг;
- оливкова олія – 3 ст. ложки.
Приготування:
- Наріжте великими кубиками промитий цибулю.
- Печериці наріжте тонкими пластинами.
- З грудки зріжте шкіру, жир і кістки.
- Наріжте філе маленькими кубиками.
- В окрему ємність складіть куряче м’ясо. Додайте сіль, ложку оливкової олії і перець. Все змішайте і залиште філе маринуватися на 15 хвилин.
- На розпеченій сковороді обсмажте куряче м’ясо, приблизний час: 3-5 хвилин. Зніміть м’ясо зі сковороди. Під час смаження, змащувати поверхню не потрібно, тому що до курки ми раніше додавали масло.
- Тепер змастіть сковороду залишилися маслом і смажте на ньому цибулю до прозорості.
- Влити сухе вино і виставте великий вогонь.
- Коли вино випарується, засипайте печериці і смажте до готовності. В кінці готування, додайте до них трохи солі.
- Додайте до грибів сметану і зменшіть вогонь. Томіть суміш на невеликому вогні кілька хвилин.
- З хліба зріжте верх і виріжте м’якуш.
- Застеліть деко фольгою або пергаментом і покладіть туди хліб.
- Всередину покладіть лише половину грибної суміші.
- Другим шаром покладіть всю обсмажену курку.
- Тепер помістіть залишилися гриби.
- Останнім, четвертим шаром, викладіть натертий сир.
- Відправляємо жульєн в розігріту до 180-190 градусів духовку на 5-10 хвилин.
- Через зазначений час вийде гарне ароматне блюдо. Подавайте до столу разом з овочами.
Класичний жульєн з куркою і грибами в духовці
Компоненти:
- шампіньйони – 0,5 кг;
- перець і сіль;
- філе – 0,6 кг;
- мелений мускатний горіх – ½ ч. ложки;
- сир – 0,2 кг;
- вершки (жирність 15-20%) – 0,5 л;
- цибуля – 2 головки;
- борошно – 2 ст. ложки.
Приготування:
- Наберіть в каструлю воду і доведіть її до кипіння. Тепер посоліть її і опустіть всередину промиту курку. Варіть її до готовності.
- Нагрійте суху сковороду і смажте на ній борошно.
- Тепер дуже тонкою цівкою вливайте вершки. Постійно збивайте суміш віночком, щоб не утворювалися грудочки. Додайте мускатний горіх. Коли соус закипить – знімайте його з вогню.
- Дрібно наріжте цибулю і обсмажте на сковороді до рум’яного кольору.
- Печериці наріжте соломкою. Додайте їх до румяному луку. Смажте гриби до золотистого кольору, за 5 хвилин до готовності, посоліть печериці.
- Курку наріжте тонкими брусочками. Перекладіть її до грибів, смажте всі разом близько 2 хвилин.
- Залийте все соусом і трохи протушкувати суміш. Близько 5 хвилин. Додайте, якщо необхідно, сіль і перець.
- Перекладіть жульєн в деко. Зверху все присипте сиром.
- Випікайте блюдо близько 20-30 хвилин, при температурі 180 градусів.
У кошичках з листкового тіста
Тепер час незвичайного рецепта, адже зараз ми не тільки готуємо жульєн з грибами і куркою. А зробимо ще і спеціальні кошики. Хрустке тісто – це дуже добре доповнення до готового блюда.
Інгредієнти:
- листкове тісто (дріжджове) – 0,5 кг;
- сіль, базилік і чорний перець – за смаком;
- цибуля (ріпчаста) – 2-3 головки;
- куряче філе – 0,5 кг;
- твердий сир – 0,1 кг;
- печериці – 0,2 кг;
- сметана – 5 ст. ложок.
Приготування:
- Заздалегідь дістаньте тісто, щоб воно розморозилося.
- Куряче м’ясо наріжте соломкою.
- Печериці наріжте скибочками.
- Ріпчасту цибулю дрібно нарубаєте.
- Сир твердих сортів натріть на великій тертці або наріжте тонкими пластинами.
- Змастіть сковороду маслом. На розпеченій поверхні обсмажте курку.
- Додайте гриби. Коли вони пустять сік, додайте цибулю.
- Коли весь вміст сковороди просмажиться, можна додавати сіль, базилік і перець.
- Додайте сметану. Поставте мінімальний вогонь і на ньому тушкуйте жульєн близько 10 хвилин.
- Посипте обробну дошку борошном і розкачайте на ній тісто. Воно має бути дуже тонким.
- Приготуйте маленькі формочки для запікання. Виріжте для них кружечки необхідного діаметра.
- Змастіть форми маслом і покладіть всередину тісто.
- Покладіть в кожну кошик сметанную суміш. Надсилайте жульєн в духову шафу на 15-20 хвилин.
- Вийміть кошики з духовки і посипте їх сиром. Поставте їх випікатися ще на 5 хвилин.
- Готові жульєни прикрасьте свіжою зеленню і подавайте до столу. Приємного вам апетиту!
Варіанти соусу для жульєна з грибами і куркою
Крім тих рецептів, що вже перераховані, пропонуємо спробувати ще й такі варіанти соусів:
Вершковий
Інгредієнти:
- вершки (жирність 20%) – 0,2 л;
- вершкове масло – 20 грам;
- пшеничне борошно – 1 ст. ложка;
- мускатний горіх – 2 щіпки.
Приготування:
- Просійте борошно.
- Смажте На середньому вогні пшеничне борошно близько 60 секунд.
- Додайте шматочок вершкового масла, все змішайте і обсмажте ще близько хвилини. Тепер зніміть сковороду з вогню.
- У сотейнику вершки прогрійте. Додайте до них масляну масу. Все змішайте. Якщо з’явилися грудочки, збийте соус міксером.
- Коли маса закипить – знімайте з вогню. Соус готовий.
На бульйоні
Інгредієнти:
- сметана – 0,15 кг;
- курячий бульйон – 0,1 л;
- борошно – 2 ст. ложки;
- сіль і мелений чорний перець – за смаком;
- вершкове масло – 50-60 грамів.
Приготування:
- Прогрійте борошно і додайте до неї масло.
- Коли маса стане однорідною – додайте сметану. Збийте соус віночком.
- В прогріту масу влийте курячий бульйон.
- Наприкінці варіння додайте сіль і перець. Збийте все віночком для однорідної консистенції. Соус для жульєна готовий.
Бешамель
Інгредієнти:
- вершкове масло – 50 грам;
- сіль – за смаком;
- пшеничне борошно – 2 ст. ложки;
- соняшникова олія – 2 ст. ложки;
- молоко – 0,7 л.
Приготування:
- У сотейнику розігрійте вершкове масло.
- Коли воно розтопиться, всипайте борошно.
- В теплу масу можна додавати молоко. Вливайте його дуже тонкою цівкою при постійному помішуванні.
- Дочекайтеся закипання маси. Варіть на невеликому вогні, і не забувайте помішувати.
- Додайте сіль і поставте мінімальний вогонь. Варіть соус до потрібної консистенції. Чим довше готуєте – тим густіше він буде.
- Соус бешамель підійде не тільки для жульєна, але і для інших страв. Тому, якщо він у вас залишиться – не турбуйтеся. Ви швидко знайдете для нього застосування.
З грибами і копченою куркою (в мікрохвильовці)
Компоненти:
- копчена курка (стегенця) – 2 штуки;
- сіль і мелений чорний перець – за смаком;
- вершки – 0,1 л;
- цибуля ріпка – 3 штуки;
- твердий сир – 0,2 кг;
- печериці (свіжі) – 0,5 кг;
- майонез – 2 ст. ложки;
- неароматное масло – для обсмажування.
Приготування:
- Дрібно наріжте гриби і обсмажте їх на рафінованій олії. За 5 хвилин до закінчення готування, додайте дрібно нарізану цибулю.
- Коли гриби придбають золотистий колір, додайте сіль і мелений перець.
- Крупно натріть сир.
- Із стегенець вирізати курячу м’якоть. Наріжте її невеликими кубиками.
- Тепер візьміть глибоку форму для мікрохвильової печі і покладіть в неї всі компоненти шарами: 1) Копчена курка; 2) Обсмажені з цибулею гриби; 3) Вершки; 4) Тертий сир; 5) Майонез.
- Тепер поставте блюдо в мікрохвильову піч, і готуйте жульєн на максимальній потужності до готовності. Коли сир придбає рум’яний колір – страва готова.
- Подавайте жульєн гарячим, разом з улюбленим гарніром.
В тарталетках
Компоненти:
- куряче філе – 2 штуки;
- борошно – 2 ст. ложки;
- тарталетки – 1 упаковка;
- твердий сир – 0,1 кг;
- печериці – 0,3 кг;
- вершки -0,3 кг;
- сіль, мелений перець – за смаком;
- цибуля – 2 ріпки.
Приготування:
- Відваріть курячі філе.
- Цибулю дрібно нарубаєте.
- Печериці наріжте пластинами.
- Готове філе наріжте соломкою.
- Обсмажте гриби з цибулею. Посипте сіллю.
- За 5 хвилин до закінчення готування, додайте нарізане філе.
- Обсмажте на сковороді борошно. Додайте вершки, посипте перцем і варіть соус його до закипання.
- Залийте вершками грибну суміш. Протушкувати все разом на мінімальному вогні близько 5 хвилин.
- Тепер перекладіть жульєн в тарталетки. Зверху присипте їх твердим сиром.
- Запікайте тарталетки близько 10-15 хвилин. Оптимальна температура – 180 градусів.
- Готові тарталетки перекладіть на красиве блюдо і подавайте на стіл. Приємного апетиту!
Ось ми і розповіли вам кілька варіантів готування не тільки страви, але і соусів для нього. Тепер ви зможете смачно приготувати грибний жульєн. Готуйте з любов’ю!