Досвідченим господиням відомо безліч смачних способів, як приготувати зрази. Кращі з них зібрані нижче. Основою такої страви може стати не тільки м’ясо, а й крупи, овочі. Найчастіше – картопля.
Картопляні зрази з м’ясним фаршем на сковороді
Фарш для рецепта підійде будь-який. Навіть з баранини.
Інгредієнти:
- будь фарш з м’яса – півкіло;
- картопля – 7– 9 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- яйце – 1 шт.;
- борошно – 1 ст.;
- сіль.
Приготування:
- Коренеплоди зварити і пюрировать разом з яйцем, борошном. Повинно вийти густе картопляне тісто. Посолити за смаком. При бажанні використовувати спеції.
- Обсмажити дрібні шматочки цибулі з м’ясом. Начинку також посолити.
- Сформувати зрази. Для цього на руку класти коржик з картоплі. У неї додавати начинку. Ліпити заготовки за принципом пиріжків.
Засмажити картопляні зрази з м’ясним фаршем у великій кількості будь-якого розігрітого жиру до рум’яної скоринки. Подати золотисті «котлетки» з кетчупом.
М’ясні котлети з начинкою з грибів в духовці
Гриби можна взяти і лісові, і доступні сьогодні для всіх печериці.
Інгредієнти:
- змішаний м’ясний фарш – 550-600 г;
- гриби – 180-200 г;
- цибуля – 2 головки;
- яйце – 1 шт.;
- білий вчорашній хліб – 4 скибочки;
- молоко – половина склянки;
- борошно – 1/3 ст.;
- сіль, пахучі трави.
Приготування:
- У будь-якому розігрітому жирі засмажити подрібнений ріпчаста цибуля (1 голівку). Він не повинен підгоріти, інакше смак готового блюда вийде з легкою гіркуватістю.
- Додати шматочки грибів. Томити інгредієнти разом до готовності. Посолити, присипати травками.
- Несвіжий хліб залити молоком. Розім’яти. Віджати зайву рідину.
- Змішати хлібну масу з шматочками залишилася цибулини і перебити блендером до стану однорідної кашки. Додати до фаршу разом з яйцем. Досолити.
- Зліпити акуратні невеликі зрази з м’ясної основи і начинки. Потрібно, щоб гриби залишалися всередині виробу.
- Обваляти заготовки в борошні.
- Засмажити зрази з грибами на чавунній сковорідці пару хвилин до появи красивою апетитною скоринки.
- Потім перекласти котлетки з начинкою в ємність для запікання і готувати ще 12 -14 хвилин при 160 градусах в духовці. Щоб додати частування соковитості можна влити в форму невелику кількість м’ясного/грибного бульйону.
Подати готову страву з легким гарніром. Наприклад, з овочевим салатом або просто з домашніми соліннями.
Як зробити з курячого філе
Щоб зменшити жирність готового страви, варто взяти філе грудки.
Інгредієнти:
- куряча грудка – 1 шт.;
- картоплю і ріпчасту цибулю – по 1 шт.;
- зелена цибуля – 1 пучок;
- яйця – 3 шт.;
- вершкове масло – 60-70 г;
- сіль і спеції.
Приготування:
- Зняти філе з кісточки. Крупно порізати. Таким же чином подрібнити картоплю і ріпчасту цибулю.
- Інгредієнти відправити в блендер і перетворити в максимально однорідний фарш. Посолити, присипати спеціями.
- Яйця зварити вкруту, змішати з рубаною зеленню, м’яким маслом, сіллю.
- Сформувати зрази з курячої основи і яєчної маси. Масло можна не додавати, а покласти його вже зверху на начинку з яєць з зеленню.
- Готувати страву в киплячому маслі.
Подати з салатом зі свіжих томатів, петрушки і сметани.
Запікаємо зрази з фаршу з яйцем
Яєчна начинка додає страві ситності і робить її ніжною.
Інгредієнти:
- якісний свинячий фарш – півкіло;
- яйця – 4 шт.;
- батон – 100-150 г;
- молоко – 1 ст.;
- цибуля – 2-3 невеликі головки;
- рубана зелень – 1 велика ложка;
- сіль, приправи.
Приготування:
- Залити білий хліб молоком. Бажано попередньо зрізати з нього скоринки.
- Яйця зварити до готовності (3 шт.). Порубати кубиками.
- Таким же чином подрібнити цибулю. Засмажити його на будь-якому жирі до прозорості. Змішати його з рубаною зеленню і яєчними кубиками. Це буде начинка для підготовлюваного блюда.
- Фарш з’єднати з размятым віджатим батоном і сирим яйцем. Можна використовувати тільки один білок. Ці інгредієнти зберігати цілісність зраз при обсмажуванні.
- Додати сіль і свої улюблені приправи. Все добре перемішати руками.
- Сформувати зрази. Начинку з третього кроку потрібно використовувати не надто великій кількості, щоб вона не виходила за межі фаршу.
- Викласти заготовки в жароміцну форму.
Готувати зрази з фаршу з яйцем в духовці 35-40 хвилин при 200 градусах. Подати з асорті з свіжих овочів.
Готуємо з яловичини
Для зраз за таким рецептом потрібно вибрати дуже свіже якісне м’ясо.
Інгредієнти:
- м’ясна вирізка – 420-450 м;
- цибуля – 2 головки;
- сухарі для панірування – 1/3 ст.;
- вершкове масло – 60-70 г;
- пшеничне борошно – 40 г;
- сіль.
Приготування:
- Всю приготовану вирізку порізати тонкими пластинками вздовж волокон. Накрити плівкою і ретельно відбити спеціальним кухонним молоточком з дерева. Його покриття не дасть зіпсувати текстуру м’яса.
- Цибулю дуже дрібно порізати. Змішати з мініатюрними кубиками вершкового масла і всіма сухарями для панірування. Дати масі постояти, поки жир не почне танути.
- Начинку покласти в центр кожного підготовленого шматочки яловичини. Закріпити конструкції зубочистками, попередньо звернувши рулетиками.
- Обваляти заготовки в пшеничному борошні.
Обсмажити незвичайні зрази в розпеченому маслі. Таке блюдо особливо сподобається чоловікам. Його можна подати як доповнення до холодного пінному з житніми часниковими грінками.
Свинячі крученики з перепелиними яйцями
Кількість перепелиних яєць для рецепта розраховується за кількістю запланованих порцій. Приготовлений продукт цілком стане начинкою для м’ясних кручеників.
Інгредієнти:
- свиняча корейка без кістки – кіло;
- перепелині яйця – 12 шт.;
- курячі яйця – 3-4 шт.;
- сіль і суміш перців.
Приготування:
- Промити і обсушити корейку паперовими серветками. Розрізати шматок на 12 однакових платівок. Обов’язково рухатися ножем поперек волокон!
- Кожну основу для майбутніх кручеників гарненько відбити через пакет. Натерти сіллю і сумішшю перців.
- Перепелині яйця зварити до готовності. Вміст одного з них розбовтати виделкою сирим з додаванням солі.
- У кожну м’ясну заготівлю загорнути по вареному яйцю. Скрутити їх рулетиками. Закріпити зубочистками.
- Рясно просочити заготовки збитим яйцем.
Смажити крученики на сковорідці під кришкою при середньому нагріві плити до повної готовності. За бажанням можна також запекти їх в духовці.
Смачні зрази з сиром
Сир можна використовувати і твердий, напівтвердий, і навіть плавлений. Останній перед натиранням для зручності потрібно буде злегка підморозити.
Інгредієнти:
- фарш з м’яса – півкіло;
- батон – 2 великі скиби;
- сир – 80-100 г;
- молоко – 2/3 ст.;
- яйця – 3 шт.;
- цибуля – 2-3 головки;
- часник – 3 зубки;
- борошно для панірування;
- сіль і перець.
Приготування:
- Фарш повторно пропустити через м’ясорубку разом з очищеним часником і цибулею. Додати сіль і перець. Руками ретельно вимісити інгредієнти.
- Хліб розмочити в молоці. Віджати.
- Додати до м’яса м’якуш разом з одним яйцем.
- Залишилися яйця зварити, крупно потерти. Змішати таким же чином з подрібненим сиром.
- Сформувати зрази з м’ясної основи і сирно-яєчної начинки. Кожну заготовку обваляти в борошні, смажити до готовності на сковороді під кришкою.
Смачно подавати таке частування з грибним, сирним або часниковим соусом. Краще всього вибирати їх варіанти на основі нежирної сметани.
Технологія приготування в беконі
Бекон в рецепті використовується сирокопчений.
Інгредієнти:
- курятина – півкіло;
- картопля зварена – 6 бульб;
- бекон – 180-200 г;
- яйця – 2 шт.;
- соєвий соус – ½ ст.;
- перчик чилі – за смаком.
Приготування:
- Дрібно порубати курятину. Змішати з соєвим соусом, мініатюрними кубиками чилі без насіння. Додаткова сіль для страви не потрібно.
- Картоплю потрібно варити в мундирі. Потім очистити і крупно потерти. Змішати з таким же способом подрібненими вареними остиглими яйцями.
- Сформувати зрази з основи (картоплю з яйцями) і начинки з курятини. Заготовки повинні вийти довгастими.
- Обернути кожну двома тонкими смужками бекону.
- Готувати в духовці на деку, змащеному невеликою кількістю рослинного масла. Оптимальна температура запікання – 200 градусів. Час – 40-50 хвилин.
Подати блюдо з лісовими грибами, приготованими в сметанною підливі.
Яйце по-шотландськи в домашніх умовах
Це блюдо в Шотландії часто подається до святкового столу. Але воно підійде і для повсякденного обіду.
Інгредієнти:
- фарш з будь-якого м’яса – 630-650 г;
- яйця – 5 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- сухарна крихта – 6-7 ст. л.;
- сіль, перець.
Приготування:
- Очищену цибулю дрібно потерти. Він повинен перетворитися на пюре.
- Змішати овочеву кашку з фаршем. Додати сіль і перець.
- Відбити масу, що вийшла, про плоску тверду поверхню для кращої пластичності.
- Яйця зварити. Кожне загорнути в м’ясний пласт.
- Заготовки обваляти в сухарній крихті.
- Смажити в розпеченому маслі з двох сторін в загальній складності 12-14 хвилин.
Подати котлети з начинкою, розрізаними навпіл, щоб було видно яйце. Вже в тарілці присипати їх меленою паприкою і свіжою зеленню.
М’ясні зрази з капустою
Якщо не вдалося знайти молоду капусту, то підійде і овоч з минулого врожаю. Тоді перед гасінням варто гарненько розім’яти його руками.
Інгредієнти:
- фарш з яловичини і свинини – 380-400 м;
- цибуля – 2 головки;
- часник – 1 зубчик;
- молода капуста (білокачанна) – 350 г;
- яйце – 1 шт.;
- сіль і борошно (для панірування).
Приготування:
- Довільно порізати капусту і 1 цибулину. Спочатку гасити їх у сковорідці з невеликою кількістю води до м’якості.
- Потім посолити, додати масло і смажити до рум’яності.
- Яйце зварити. Остудити, порізати дрібними кубиками і додати до капусти.
- Другу цибулину нашаткувати мініатюрними шматочками. Додати до фаршу. У масу і влити півсклянки крижаної води. Замінити її можна 6-7 рубаними кубиками льоду.
- Сформувати зрази з м’ясної основи і капустяно-яєчної начинки.
- Спочатку засмажити заготовки до легкої рум’яності на сковорідці з олією. Потім перекласти у форму для запікання, накрити фольгою і готувати в духовці при 150 градусах ще півгодини.
Подати вийшло частування до столу відразу ж гарячим з улюбленим гарніром.
З додаванням рису
Завдяки рисової основі, страві не потрібно гарнір. Досить буде доповнити його соусами.
Інгредієнти:
- сухий рис – 1 ст.;
- фарш (будь-який) – 230-250 г;
- цибуля – 1 головка;
- часник – 3-4 зубчики;
- яйце – 1 шт.;
- сіль, спеції, сухарна крихта.
Приготування:
- Дрібно потерти часник і цибулю. Змішати з м’ясом. Додати сіль і спеції за власним смаком.
- Зварити рис до готовності в солоній воді. Злити воду і потовкти його товкачиком.
- Сформувати зрази з рисовим основи і м’ясної начинки.
- Відправити заготівлі на декілька хвилин в морозилку (поки розігрівається масло).
- В одній тарілці збити посолене сире яйце. В інший розсипати сухарную крихту.
- Кожну зразу по черзі вмочати в обидві ємності.
- Засмажити заготовки на гарячому маслі до готовності.
Подати частування зі сметаною або будь-якими улюбленими соусами.
Картопляні котлетки з баклажанами
За бажанням баклажани перед обсмажуванням потрібно нарізати і вимочити в невеликій кількості солоної води, а потім промити. Тоді вони точно не будуть гірчити.
Інгредієнти:
- картопля – 6-7 шт.;
- яйце – 1 шт.;
- борошно – 4-5 великих ложок;
- сіль – 1 десертна ложка;
- баклажан і ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- петрушка – ½ пучка;
- прованські трави.
Приготування:
- Щоб отримати картопляні зрази, почати потрібно з їх основи. Для цього очищені коренеплоди зварити в солоній воді і перетворити на пюре. Охолодити.
- Промиті баклажани з шкіркою, але без хвостиків, тонко нашаткувати.
- Цибулю очистити і дрібно порізати.
- На сковороді з невеликою кількістю рослинної олії смажити овочі до м’якості, часто помішуючи. На весь процес вистачить 10-12 хвилин.
- Додати рубану зелень. Крім петрушки, можна взяти кінзу, кріп і будь-яку іншу зелень.
- Все посолити і присипати прованськими травками. Добре перемішати.
- Вже охолоджену картоплю змішати з яйцем і борошном.
- Вийшло картопляне тісто розділити на порції розміром приблизно з куряче яйце. Сформувати з них основи, в середині викласти овочеву начинку.
Готувати страву на сковорідці з розігрітим маслом до зарум’янювання. Подати гарячим з соусами на основі йогурту або сметани.
Січені м’ясні зрази
Саме рубані страви з м’яса завжди виходять особливо соковитими.
Інгредієнти:
- яловичина – півкіло;
- свиняче сало – 80-100 г;
- картопля – 1 бульба;
- часник – 3 зубчики;
- цибуля – 2 шт.;
- размоченная у вершках булка – 70 г;
- яйця – 3 шт.;
- вершкове масло – 40 г;
- панірувальні сухарі, сіль і петрушка.
Приготування:
- Дрібно порізану цибулину засмажити до апетитного золотистого відтінку. Змішати з жменею панірувальних сухарів, сіллю і кубиками зварених круто яєць. Додати м’яке масло, порвану руками петрушку.
- М’ясо порізати дрібними шматочками
- Залишився цибулю потерти на тертці. З’єднати з розмоченої булкою, пропущеним через м’ясорубку картоплею, салом, часником, сіллю, подрібненою яловичиною.
- Сформувати зрази з м’ясної основи і яєчно-цибулевої начинки.
- Обваляти їх у панірувальних сухарях.
- Засмажити вироби до рум’яної скоринки.
Подати з салатом зі свіжих огірків, редиски, зелені і сметани.
Як приготувати з сосисками
Це бюджетний варіант страви, з яким впорається навіть починаюча господиня або студент.
Інгредієнти:
- картопля – 6-7 шт.;
- сосиски – 7 шт.;
- яйця – 2 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- борошно для обвалювання зраз;
- сіль і спеції.
Приготування:
- Зварити очищену картоплю. Остудити і дрібно потерти.
- Лук порубати мініатюрними кубиками, засмажити на будь-якому маслі до прозорості. Змішати з картоплею.
- Вбити в масу яйця. Все посолити, поперчити і добре перемішати.
- Сосиски очистити від плівки і посмажити на звичайній або гриль-сковороді.
- Зліпити зрази з картопляної основи і начинки з половинки сосиски.
- Відправити заготовки в чавунну сковорідку з будь-яким добре розігрітим жиром. Готувати до рум’яного кольору.
- Подати страву до столу гарячими з сумішшю з майонезу, кетчупу і часнику.
До такого частування не потрібно подавати гарнір. Воно йде як самостійне проста й ситна страва до обіду. Можна лише доповнити його легким овочевим салатом.
Однаково смачними виходять зрази в духовці і на сковорідці. Але другий варіант більш калорійний. Обсмажене страва варто відразу викладати на паперові рушники, щоб позбавити його від жиру і, відповідно, зайвих калорій.