Як приготувати зубатку – 7 смачних рецептів

Якщо ви любите рибу, то напевно хоча б раз замислювалися про те, як приготувати зубатку. А між тим, нічого складного в цьому процесі немає. Існує багато різних рецептів, за допомогою яких можна отримати смачне, красиве і корисне блюдо з цієї мешканки морів.

Зубатка, запечена в духовці

Зубатка в духовці – це класика. Приготувати простіше і швидше таку рибу іншим способом навряд чи вдасться.

Крім тушки синьою зубатки, також підготуйте:

  • «рибні» спеції на свій смак;
  • одну цибулину;
  • 2 – 3 ложки панірувальних сухарів.

Алгоритм дій простий:

  • Тушку ретельно промийте, обітріть підготовленими спеціями, не забувши сіль з перцем.
  • Визначте заготовку на дно форми для випікання і зверху покрийте цибулею, який потрібно попередньо нарізати на кільця.
  • За бажанням рибу можна ще промазати майонезом або сметаною, але це не обов’язково.
  • Посипте тушку панірувальними сухарями і готуйте близько 20 хвилин при 200 градусах.

Готуємо стейк з риби

Стейк з зубатки виходить дуже смачним і надзвичайно м’яким. Вважається, що краще всього саме таку рибу смажити.

Необхідні інгредієнти:

  • три ложки борошна і стільки ж панірувальних сухарів;
  • кілька стейків зубатки;
  • спеції на свій смак;
  • половина лимона;
  • одне яйце.

Процес приготування:

  • Рибні стейки промиваємо, даємо їм просохнути або витираємо одноразовими рушниками. Присипаємо спеціями і поливаємо невеликою кількістю цитрусового соку. Залишаємо порції на 10 – 15 хвилин просочитися.
  • У мисці змішуємо злегка збите яйце з сіллю, а дві інші поміщаємо окремо борошно і сухарі.
  • Спочатку по черзі шматочки опускаємо в сухарі, потім в яйце і після цього – в борошно.
  • Відправляємо порції на розігріту з маслом сковорідку і тримаємо їх на середньому вогні, поки не з’явиться апетитна рум’яна кірочка.
Дивіться також:  Крильця в медовому соусі – 8 смачних рецептів, як приготувати на сковороді в духовці і в мультиварці

Навариста юшка з зубатки

Якщо ви націлилися на приготування юшки з цієї морської мешканки, то напевно знаєте, що за риба зубатка, і як хороша вона саме в цій страві.

Вам будуть необхідні:

  • лавровий лист та інші спеції, поєднувані з рибою;
  • морква і цибулина;
  • одна зубатка середнього розміру;
  • чотири картоплини;
  • ложка «Геркулеса» або пшона.

Алгоритм дій:

  • Ставимо нагріватися воду і опускаємо в неї рибу, заздалегідь нарізану на шматочки. Готуємо близько 20 хвилин.
  • За цей час нарізаємо моркву на кругляш, а цибулю і картоплю – кубиками.
  • Виймаємо з бульйону рибу, прибираємо всі кістки. Бажано процідити рідину, щоб напевно прибрати все зайве.
  • Знову покласти в бульйон філе, а також опускаємо підготовлені овочі, «Геркулес» і не забуваємо про всі спеції.
  • Варимо перше ще близько 10 хвилин на високому вогні і потім відразу подаємо до столу.

Як посмажити на сковороді

Крім однієї тушки або філе вам також будуть потрібні:

  • пара ложок майонезу;
  • 2 – 3 ложки борошна;
  • прянощі, що гармоніюють зі смаком риби.

А готувати будемо так:

  • Промиваємо тушку, розбираємо, прибираємо непотрібне і нарізаємо на порції. Присипаємо їх обраними спеціями, наприклад, міксом для морепродуктів.
  • З двох сторін вмочаємо порції в борошні, промазуємо верх майонезом і цією частиною опускаємо на сковороду, яку заздалегідь прогріли з маслом.
  • Там же промазуємо майонезом другу половину і смажимо з двох сторін, поки не утвориться рум’яна кірочка.

Покрокове приготування в клярі

Необхідні інгредієнти:

  • два яйця;
  • приблизно, 500 грам зубатки;
  • 200 грам майонезу;
  • спеції на свій смак;
  • зубчик часнику;
  • 150 грам борошна.

Процес приготування:

  • Промиваємо рибу, даємо їй повністю висохнути або прискорюємо процес за допомогою паперових рушників.
  • Нарізаємо на невеликі шматочки, бажано використовувати філе.
  • У ємності змішуємо яйця з майонезом, борошном, спеціями і видавлюємо туди часник або перетираємо його на тертці.
  • У цю суміш кладемо рибу і залишаємо приблизно на годину, щоб вона просочилася.
  • Перекладаємо заготовку на гарячу сковороду з маслом, зверху підливаємо залишився кляр і доводимо рибу до рум’яності з двох сторін.
Дивіться також:  Як правильно приготувати плов? 8 рецептів смачного і розсипчастого плову

З овочами у фользі

Необхідні інгредієнти:

  • спеції за смаком;
  • кілька стейків зубатки;
  • один солодкий перець;
  • салатний цибуля – одна штука;
  • зубчик часнику;
  • приблизно, 50 грам сиру.

Процес приготування:

  • Всі овочі зі списку промиваємо та нарізаємо на кільця. Так само чинимо і з часником – його оформляємо тонкими скибочками.
  • На фольгу викладаємо цибулю, перець, часник – але не всі, а тільки частина від загальної кількості.
  • Рибу добре натираємо спеціями, можна посипати її сухими травами, і кладемо на овочі. Зверху покриваємо рештою інгредієнтами і присипаємо тертим сиром.
  • Ретельно загортаємо фольгу так, щоб ніде не було просвітів, і ставимо форму в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 30 хвилин.
  • Через цей проміжок часу акуратно відкриваємо фольгу зверху і доводимо страву до готовності ще протягом 10 хвилин. За цей час піде вся виділилася рідина, а верх зубатки стане рум’яним і підсмажений за рахунок сиру.

Зубатка у вершковому соусі

Необхідні інгредієнти:

  • спеції і свіжа зелень за смаком;
  • шматочок сиру, приблизно, 50 грам;
  • півкілограма зубатки;
  • 200 мілілітрів вершків;
  • 150 грам печериць.

Процес приготування:

  • Для початку підготуємо всі інгредієнти. Зелень потрібно нарізати якомога дрібніше, гриби перетворюємо на тонкі скибочки, а сир перетираємо на тертці.
  • Промиваємо рибу якщо це необхідно, даємо їй повністю висохнути. Можна протерти тушку паперовими рушниками.
  • Добре присипаємо зубатку спеціями, наприклад, спеціальною сумішшю або ж використовуємо сіль і чорний мелений перець. Можна залишити тушку на деякий час для просочення. А якщо хочете прибрати рибний запах, то замочіть шматочки в молоці.
  • У форму покласти шматочки риби, потім зверху присипаємо їх зеленню. Кладемо гриби, ховаємо їх подрібненим сиром і заливаємо вершками. Залежно від кількості риби, їх може знадобитися більше, ніж вказано в рецепті.
  • Ставимо майже готову страву в прогріту до 180 градусів духовку приблизно на 20 хвилин. Але краще періодично стежити за ним, можливо, воно буде готове раніше.
Дивіться також:  Морквяні котлети – класичний рецепт і 5 варіантів приготування

Незважаючи на те, що зубатка виглядає не особливо симпатично, за смаком вона виходить просто чудовою і дуже ніжною. До того ж, в ній зовсім небагато кісток, що, погодьтеся, незаперечний плюс перед безліччю інших сортів риб.

Прокрутка до верху